Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Ολλανδία και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr για το λάθος του να αποκαλέσει τραγικό τον ομοσπονδιακό κοουτς.

Λένε πως η διαφορά του έξυπνου με τον ηλίθιο είναι πως ο πρώτος παραδέχεται το λάθος, τη στιγμή που ο δεύτερος ψάχνει να το δικαιολογήσει. Ναι, ήταν λάθος που γράψαμε (εν προκειμενω έγραψα) τραγικό τον Πογέτ σε εκείνο το κείμενο για Φορτούνη και Ντέλια.

Ο Ουρουγουανός κατάφερε κάτι που χρόνια είχαμε να δούμε, μη σας πω από εποχές Euro 2004: Γέμισε ξανά το γήπεδο για χάρη της «γαλανόλευκης». Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη νίκη, πολύ μεγαλύτερη από κάθε τρίποντο σε προκριματική φάση.

Πιστέψαμε στο αδύνατο!

Κακά τα ψέματα, ακόμη και όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση, με την Ολλανδία στο -3 (με ματς λιγότερο) έμοιαζε αδύνατο να καταφέρουμε την απευθείας πρόκριση στο Euro 2024. Κι όμως, ο Γκουστάβο Πογέτ και οι παίκτες του μας έκαναν να πιστέψουμε στο αδύνατο.

Η πληθώρα των Ελλήνων μιλούσε για νίκη πριν το ματς, όλοι έλεγαν πως «ένα γκολ θα το βρούμε» και πράγματι στο χορτάρι κάτι τέτοιο φάνηκε, και ας απειλήσαμε μονάχα μόνο μια φορά ουσιαστικά . Όταν ο Ιωαννίδης έκανε Εμπαπέ και πήγε να βάλει το γκολ των προκριματικών.

Αλλά, για να ολοκληρώσουμε τον συλλογισμό μας, ακόμη και με πιθανή νίκη το βράδυ της Δευτέρας (16/10), θα ήταν εξίσου δύσκολο να πάρουμε έστω και ένα πόντο από την αδιάφορη (πρωτοπόρο) Γαλλία. Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με τα δευτεροτριτα τους να είναι βασικοί σε κορυφαίους ευρωπαικούς συλλόγους.

Ελλάδα - Ολλανδία Βλαχοδήμος © Eurokinissi

Ελλάδα – Ολλανδία Βλαχοδήμος © Eurokinissi

Άλλο επίπεδο Βλαχοδήμος και Φώτης.

Τη στιγμή του -πρώτου- πέναλτι, ήμουν βέβαιος πως ο Βλαχοδήμος θα αποκρούσει. Φαινόταν και στο πρόσωπό του η αποφασιστικότητα, αλλά και το άγχος του Βέκγχορστ. Τελικά ο Οδυσσέας ήταν και… διαβασμένος, καθώς έπεσε χαμηλά, εκεί όπου πάνε περίπου 67% των εκτελέσεων του Ολλανδού.

Δεν είναι όμως μόνο το πέναλτι, είναι όλη η παρουσία. Όλες οι επεμβάσεις (πολύ δύσκολη αυτή με την αναπήδηση στον Μπερχβάιν), όλες οι «μπάλες που καθάρισε», οι οδηγίες στην άμυνά του, τα διαβάσματα των φάσεων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως ο άλλοτε πορτιέρο του Παναθηναϊκού, αγωνίζεται πλέον στην Πρεμιερ Λιγκ.

Και ένας άλλος νυν παίκτης των «πράσινων», ο Φώτης Ιωαννιδης ήταν συγκλονιστικός. Έδωσε και κέρδισε πάμπολλες μάχες, μοίραζε μπάλα, έπαιζε στο χώρο, κινούταν συνεχώς, μάρκαρε, και, κυρίως, έκανε αυτή την επική ενέργεια που λίγο έλειψε να φέρει το 1-0. Πέρασε τον Ακε (βασικός στη Σιτι) λες και… δεν υπήρχε, μπήκε στο πλάι της περιοχής και με εξωτερικό αλά Ρονάλντο έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Φώτης Ιωαννίδης © Eurokinissi

Φώτης Ιωαννίδης © Eurokinissi

Ένα ματς που χρειαζόταν… Φορτούνη!

Για να τα λέμε και όλα όμως, το συγκεκριμένο ήταν ένα παιχνίδι που χρειαζόταν κάποιον (σαν) τον Κώστα Φορτούνη. Έναν ποδοσφαιριστή με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορεί να δημιουργήσει φάσεις, απειλή σε κλειστή άμυνα.

Διότι ναι, για ένα διάστημα, η Ολλανδία κλείστηκε στα καρέ της, όμως η Ελλάδα δεν μπορούσε να βρει τρόπους να γίνει -ουσιαστικά- απειλητική, πέρα από την φάση του Ιωαννίδη που περιγράψαμε παραπάνω.

Εδώ καταλαβαίνει κανείς λοιπόν γιατί τόση… πρεμούρα με τον ποδοσφαιριστή από τα Τρίκαλα. Το ταμείο όμως πάντα γίνεται στο τέλος.

Πρώτος στόχος επετεύχθη, δεύτερος οσονούπω!

Η πρώτη στόχευση, του να γίνουμε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, είχε αρχίσει να γίνεται πράξη με Φαν Σιπ. Με τον Γκουστάβο Πογέτ όμως όχι απλώς έγινε, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Αυτή η ομάδα κατάφερε μέσα στο γήπεδο να κερδίσει ξανά τον σεβασμό, προπάντων των φιλάθλων της και έπειτα της Ευρώπης.

Η «Εθνική Μυκόνου» που έχανε από τα Νησιά Φερόε, έγινε ξανά η αγαπημένη «γαλανόλευκη» που χρειάστηκε δις το σημείο του πέναλτι για να υποκύψει στο Παρίσι με τη Γαλλία, χρειάστηκαν και πάλι δυο πέναλτι για να ηττηθεί από την Ολλανδία. Αυτό θα πει πρόοδος.

Και πάμε στον δεύτερο στόχο, που, κακά τα ψέματα, γι αυτόν προσλήφθηκε ο Πογέτ. Την πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση, εν προκειμενω στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2024. Στόχος δεν επετεύχθη ακόμη, ωστόσο μέσω του παραθύρου του Nations League και με την τωρινή εικόνα αυτής της Ελλάδας, θαρρώ πως θα έρθει εις πέρας.