Η αγωνιστική συνέπεια που έχει δείξει ο Ολυμπιακός στα δύο πρώτα ματς δεν στηρίζεται μονάχα στις τακτικές και τους αριθμούς, αλλά κυρίως στην ψυχή.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει ιδανικά τη σεζόν στη Euroleague αφού νίκησε δύο ισπανικές ομάδες (Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης) στις πρώτες αγωνιστικές με την άμυνα του να σπάει… κόκκαλα και να βάζει πολύ δύσκολα τόσο στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, όσο και στον Πάμπλο Λάσο.

Η ομάδα είναι ακόμα πολύ «άγουρη», το έχει πει πολλάκις άλλωστε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και στο συγκεκριμένο μέρος της σεζόν που βρισκόμαστε δεν μπορεί να περιμένει κάτι παραπάνω από το αποτέλεσμα. Αυτό μετράει τώρα, καθώς οι παίκτες ακόμα μαθαίνουν ο ένας τον άλλον, είτε επιθετικά, είτε αμυντικά.

Αυτό που δούλεψε λοιπόν στους Ερυθρόλευκους σε αυτά τα πρώτα… 80 λεπτά στην κορυφαία διοργάνωση δεν μπορούμε να το δούμε σε κανέναν πινακάκι προπονητή, και δεν μεταφράζεται απόλυτα στην γλώσσα των αριθμών. Αυτό που είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν κάτι από τα παλιά. Ήταν… ψυχή.

Οι 118 πόντοι που ήρθαν με… αίμα

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε μόλις 50 πόντους από την Μπασκόνια και κράτησε το παθητικό του στο εξαιρετικό 68, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συνολικά 118 πόντοι που ήρθαν με… αίμα. Κατά μέσο όρο λοιπόν οι Πειραιώτες δέχθηκαν μόλις 59 πόντους. Κι αν αυτό δεν φάνηκε πλήρως απέναντι στους Βάσκους (αν και ο αριθμός 50 μιλάει από μόνος του) καθώς ήταν σχετικά άστοχοι σε όλο το ματς, ήταν απόλυτα ξεκάθαρο με τη «Βασίλισσα».

Η ομάδα του Λάσο είναι από εκείνες που κράτησαν σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ τους και απλά έκαναν κάποιες προσθετικές κινήσεις. Διαθέτει χωρίς καμία αμφιβολία την καλύτερη φροντ λάιν στη διοργάνωση, Ταβάρες, Πουαριέ, Γιαμπουσελέ, ενώ ο Ισπανός τεχνικός περιμένει τις επιστροφές των Ράντολφ και Τόμπσον. Οι τρεις προαναφερθέντες είχαν συνολικά 28 από τους 68. Όμως δεν βρήκαν λύσεις στον… τοίχο που βρήκαν απέναντί τους με αποτέλεσμα να υποστούν την ήττα.

Ο Βεζένκοφ και οι υπόλοιποι

Η σεζόν έχει ξεκινήσει ιδανικά για τον Σάσα Βεζένκοφ που συνεχίζει από πέρυσι να ηγείται όλου του Ολυμπιακού. Μέχρι τώρα έχει σημειώσει από 16 πόντους σε κάθε ματς. Όντας με διαφορά η πιο σταθερή πηγή σκοραρίσματος που μπορεί να έχουν οι Ερυθρόλευκοι.

Πέραν του Βούλγαρου φόργουορντ όμως αυτό που έχει λειτουργήσει είναι ο πλουραλισμός. Στα δύο αυτά βράδια βρέθηκαν και διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Τη μία ήταν ο Μουσταφά Φαλ και ο Σακίελ ΜακΚίσικ, την άλλη ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Αυτή η κυνική αποτελεσματικότητα είναι ό,τι χρειάζεται η ομάδα την τωρινή περίοδο. Κανείς δεν περιμένει ένα σύνολο που πετάει φωτιές. Όμως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος στη βαθμολογία, πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα, διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα. Όχι κι άσχημα.

Ο παράγοντας που δεν μετριέται

Οι παραπάνω αριθμοί είναι αρκετά καλοί για να μας δώσουν ένα δείγμα του πόσο καλή άμυνα έπαιξε το σύνολο του Μπαρτζώκα ή πόσο αποτελεσματική ήταν στο μπροστά μέρος. Ωστόσο δεν μπορούν να δείξουν απόλυτα τι ήταν αυτό που ανάγκασε την Μπασκόνια και τη Ρεάλ Μαδρίτης να αποχωρήσουν με σκυμμένο το κεφάλι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η μαγική λέξη είναι μία. Ψυχή. Η ψυχή δεν μετριέται πουθενά και δεν εμφανίζεται έτσι εύκολα στους αριθμούς. Μόνο από τις εικόνες μπορεί να… μιλήσει. Από το βίντεο του αγώνα. Από τις φωτογραφίες. Από το τρίποντο και φάουλ του Παπανικολάου που έβαλε στο… κόλπο τον κόσμο όταν «βρυχήθηκε» σαν λιοντάρι ή από το τρίποντο του Βεζένκοφ που σούταρε από το… σπίτι του και ξέσπασε. Και το κερασάκι; Ο Λαρεντζάκης που έσφιξε τις γροθιές του δίνοντας το έναυσμα μιας μεγαλειώδους νίκης έπειτα από το μακρινό σουτ που ευστόχησε.

Αυτό που θα ξεχωρίσει τον φετινό Ολυμπιακό φέτος, αν πετύχει τους στόχους του, δεν θα είναι μόνο η σκληρή του άμυνα ή οι μεγάλες εμφανίσεις στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό που θα αποτελέσει βαρόμετρο είναι η ψυχή που θα καταθέσουν οι παίκτες του στο παρκέ. Το πάθος που έβγαλαν στα δύο πρώτα ματς και μας θύμισαν εκείνο ο μαγικό «Refuse To Lose» που είχε ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια. Πλέον με τον κόσμο στο ΣΕΦ οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα τους. Και όταν βγει στο γήπεδο αυτό που έχει στο μυαλό του ο Μπαρτζώκας τότε θα μιλήσουμε πολύ διαφορετικά…