Η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Σίτι για πρώτη φορά, μετά από οκτώ χρόνια και βροντοφωνάζει ότι επέστρεψε για τα καλά!

Η Άρσεναλ για πολλά χρόνια, ακόμη και υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, είχε μάθει να συμβιβάζεται. Με την τέταρτη θέση.  Λίγο αργότερα με την έξοδο στην Ευρώπη. Πιο μετά με μία καλή πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να μην δέχεται μεγάλες ήττες στα ντέρμπι. Σιγά- σιγά είχε αρχίσει να γίνεται meme.

Οι Λονδρέζοι είχαν αρχίσει να μαζεύουν στην πλάτη τους αρκετές σεζόν χωρίς… κάτι. Σεζόν που περνούσαν και έκαναν την ομάδα να χάνει τον προσανατολισμό της και να ικανοποιείται με το τίποτα. Με τα λίγα. Αυτό άρχισε να αλλάζει αργά, αλλά σταθερά με τον Μίκελ Αρτέτα.

Ο Ισπανός τεχνικός άρχισε να είναι απαιτητικός. Να ζητάει περισσότερα. Όχι μόνο από τους παίκτες του. Όχι μόνο από τους συνεργάτες του. Αλλά από το club. Από τον ίδιο του τον εαυτό. Η Άρσεναλ τη σεζόν 2022-2023 έδειξε ότι μπορεί να πάει ψηλά. Να πάει καλά. Όμως, κάτι της έλειπε.

Φέτος οι «κανονιέρηδες» δείχνουν καλύτεροι. Πιο σκληρόπετσοι. Πιο αποφασιστικοί. Φέτος η Άρσεναλ, ο Αρτέτα, οι ποδοσφαιριστές του μπορούν να πουν και να φωνάξουν με σιγουριά ότι ο σύλλογος επέστρεψε για τα καλά στα υψηλά στάνταρ του!

Η πρώτη νίκη μετά τις 21 Δεκεμβρίου 2015

Πέρασαν χρόνια. Πολλά. Από την τελευταία φορά που η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Σίτι με σκορ 2-1, μέχρι και την έσχατη δεν άλλαξαν στο ενδιάμεσο μόνο οι δύο σύλλογοι της Premier League. Μα όλος όλος ο (ποδοσφαιρικός) πλανήτης. Ο Αρσέν Βενγκέρ έφυγε από τον πάγκο των Λονδρέζων, τον υποδέχτηκε ο Ουνάι Έμερι, εκείνον ο Φρέντι Λιούνμπεργκ, μέχρι να κάτσει ο Μίκελ Αρτέτα και να σπάσει την… κατάρα.

Ούτε ένα, ούτε δύο. Αλλά οι «κανονιέρηδες» μετρούσαν 12 σερί ήττες στην Premier League. Κάποιες ήρθαν στο τέλος (όπως αυτή του Ιανουαρίου του 2022). Κάποιες ήταν… περίπατος για τους ποδοσφαιριστές του Πεπ Γκουαρντιόλα (όπως το 5-0 στο “Έτιχαντ” το καλοκαίρι του 2021).

Τυχαίο ή όχι; Αλλά οι Λονδρέζοι ξεκίνησαν να χάνουν… λάδια τη σεζόν 2022-2023 όταν έμειναν εκτός συνέχειας του Κυπέλλου από τη Σίτι. Όταν έχασαν, λίγο αργότερα και στο εντός έδρας ματς από τους «πολίτες» για το πρωτάθλημα. Η ψυχολογία τους δεν ήταν η καλύτερη όταν έπρεπε να τους αντιμετωπίσουν, αφού δεν είχαν ένα αποτέλεσμα που να τους δίνει δύναμη, θάρρος και κουράγιο. Μέχρι τον τελικό του Community Shield. Μέχρι και το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου, όπου έβαλαν τέλος σε ένα σερί 3.195 ημερών, χάρη στο γκολ του Γκάμπριελ Μαρτινέλι και την κόντρα του Άκε.

Κάθε τίτλος μετράει

«Φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακούλι» και «Μάζευε και ας είναι και ρώγες». Αυτά λέει ο σοφός λαός μας. Σίγουρα ο Μίκελ Αρτέτα και οι παίκτες του δεν τα γνωρίζουν αυτά τα ρητά. Ωστόσο, ο Ισπανός ξέρει πολύ καλά ότι για να κάνει και πάλι σπουδαία την Άρσεναλ κάθε νίκη, ακόμα και αν πρόκειται για φιλικό, χρειάζεται. Κάθε τίτλος είναι σημαντικός. Δεν περισσεύει κανείς από αυτούς. Οι φίλοι του συλλόγου μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια «διψάνε» για επιτυχίες. Για κούπες. Η αρχή του Αρτέτα το 2020 ήταν ιδανική, αφού κατέκτησε το Κύπελλο και λίγο αργότερα το Communty Shield.

Το καλοκαίρι του 2023 ήρθε ακόμη μία «ασπίδα». Αυτή τη φορά στα πέναλτι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Η Άρσεναλ για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο καλείται και πρέπει να προσπαθεί να κατακτήσει κάθε κούπα. Μιας και μόνο έτσι θα επιστρέψει για τα καλά στην elite και θα κλείσει οριστικά πίσω της τα «πέτρινα χρόνια».

Γουίλιαμ Σαλιμπά: Το βουνό της άμυνας

Η Άρσεναλ για πολλά χρόνια είχε θέματα στην άμυνα. Και μάλιστα σοβαρά. Οι φίλοι του συλλόγου ούτε που θέλουν να θυμούνται τις εποχές και τις ημέρες με τους: Νταβίντ Λουίζ, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, Ρομπ Χόλινγκ, Καλούμ Τσέιμπερς, Σκόρνταν Μουστάφι. Γι’ αυτό έχει αναλάβει δράση ο Γούιλιαμ Σαλιμπά.

Ο Γάλλος στόπερ ανήκει στους «κανονιέρηδες» από το καλοκαίρι του 2019. Ωστόσο, την πρώτη του σεζόν με τα χρώματά τους την έκανε τη σεζόν 2022-2023 και ήταν εντυπωσιακός. Ένα πραγματικό… βουνό. Δυνατός και σχεδόν ανίκητος στον αέρα, αλλά και εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια του. Κοινώς τα κάνει όλα και συμφέρει.

Στο «Έμιρεϊτς» απέναντι στον Έρλινγκ Χάαλαντ -που για πολλούς είναι ο κορυφαίος φορ του κόσμου- ο Γάλος στόπερ βγήκε νικητής στο 100% μονομαχιών στον αέρα, ενώ είχε και 97% ευστοχία στις πάσες του. Πραγματικά «κατάπιε» τον Νορβηγό που πέρασε απαρατήρητος. Οι φίλοι της Άρσεναλ μπορούν να λένε με πάθος ότι τα πράγματα την περσινή σεζόν θα ήταν τελείως διαφορετικά αν η ομάδα τους δεν έχανε τον Σαλιμπά στο πιο κρίσιμο σημείο της αγωνιστικής χρονιάς με τον τραυματισμό του.

Οι μεταγραφές που δίνουν… ρέστα

Δεν είναι οι παίκτες που… χαιρετάνε. Και αυτοί μόνο λίγοι δεν ήταν από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Άρσεναλ ο Μίκελ Αρτέτα. Ο Ισπανός τεχνικός σε κάθε μεταγραφική περίοδο βάζει από ένα λιθαράκι για φτιάξει ένα σύνολο ικανό για τα πάντα όλα. Αυτός, μαζί με τον Εντού, ήταν εκείνοι που το καλοκαίρι του 2023 «έψησαν» τον Ντέκλαν Ράις να υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα που έχει το κανόνι στο στήθος.

Μία μεταγραφή που πολλοί δεν πίστεψαν. Ακόμη περισσότεροι αμφισβήτησαν, αφού τα χρήματα που δαπανήθηκαν για εκείνον ήταν πάρα πολλά. Γι’ αυτό και έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Άρσεναλ ο Άγγλος μέσος, ενώ έγινε και η πιο ακριβή μεταγραφή Βρετανού παίκτη. Το impact και η συμβολή του είναι ήδη μεγάλη. Τεράστια. Ο Ράις απέναντι στη Σίτι έδωσε… ρέστα.  Ήταν ένα κέντρο μόνος του. Δεν είναι τυχαίο που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του αγώνα.

Αλλά και μία άλλη μεταγραφή του καλοκαιριού έκανε αισθητή την παρουσία της. Ο λόγος για τον Κάι Χάβερτς, ο οποίος μπήκε στο 75′ με τον Γερμανό να κερδίζει αρκετές μονομαχίες, να κρατάει μπάλα και να δίνει ανάσες στους συμπαίκτες του, ενώ ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Μαρτινέλι. Σίγουρα ακόμα έχει πολλά να αποδείξει (σε αντίθεση με τον Ράις), όμως, φαίνεται ότι έχει μπει και αυτός στον δρόμο που θέλει ο Αρτέτα.

Μετράει ή όχι το τέλος;

Τη σεζόν 2022-2023 η Άρσεναλ έδειξε με πράξεις, και όχι με λόγια, ότι είναι εδώ. Ότι πρέπει και πάλι κανείς να την υπολογίζει. Κάποιοι στάθηκαν στο πως έκλεισε τη χρονιά. Ένα κλείσιμο που την έφερε στη δεύτερη θέση και χωρίς τρόπαιο. Άλλοι είπαν ότι «αυτό ήταν» μιας και θεώρησαν… αναλαμπή την πορεία των Λονδρέζων. Άλλοι θεώρησαν ότι αν και εφόσον η Λίβερπουλ και η Τσέλσι δυναμώσουν δεν θα έχουν ελπίδα οι παίκτες του Αρτέτα.

Ο Ισπανός και το σύνολό του όχι μόνο είναι καλύτεροι από πέρυσι. Μα δείχνουν ικανοί να το πάνε μέχρι τέλους. Αυτή τη φορά, όμως, για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και όχι μόνο για να δυσκολέψουν τη ζωή της Μάντσεστερ Σίτι. Οι «κανονιέρηδες» με τη νίκη τους απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν… δήλωση. Και με τον τρόπο που τους έπαιξαν. Το ίδιο συνέβη και στα εκτός έδρας παιχνίδια τους, όπου μετράνε μόνο νίκες και ούτε ένα γκολ παθητικό -στην Premier League-. Όπως συνέβη και απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Θα επιστρέψουν στα πρωταθλήματα οι παίκτες της Άρσεναλ; Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αφού το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα και πολλά μπορούν να συμβούν. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι η Άρσεναλ έχει επιστρέψει για τα καλά!