To κακό στην Euroleague δεν λέει να σταματήσει και το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης μίλανε για τα πράγματα που συμβάλλουν σε αυτό και βγάζουν μάτι.

Το κακό στην Euroleague δεν λέει να σταματήσει. Όσο και αν ο Ολυμπιακός προέρχεται από μία τις καλύτερες (αν δεν υπήρχε το σουτ του Γιουλ θα λέγαμε σίγουρα την καλύτερη στην ιστορία του) σεζόν του, όσο και αν ο Παναθηναϊκός δείχνει να μπαίνει δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι με την προσθήκη του Σλούκα, τα μάτια δεν μας ξεγελούν. Η Euroleague έχει μείνει πίσω και τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και το χάσμα από το NBA δείχνει όλο και να μεγαλώνει.

Η διοργάνωση έχει την φήμη της κλειστής διοργάνωσης και φέτος έρχεται να το επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο. Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Euroleague, δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια, που οι ομάδες παραμένουν ακριβώς ίδιες με την σεζόν που προηγήθηκε. Η στάνταρ αλλαγή που υπήρχε κάθε χρόνο ήταν ότι ο νικητής του Eurocup, της δεύτερης διασυλλογικά διοργάνωσης, αγωνιζόταν την επόμενη σεζόν στην Euroleague. Ακόμα και αυτό πήγε βόλτα φέτος.

Η (όλο και πιο) κλειστή λίγκα

Η Γκραν Κανάρια ήταν η νικήτρια του φετινού Eurocup. Με τον φρέσκο στους πάγκους Γιάκα Λάκοβιτς στο τιμόνι της κατάφερε να φτάσει στο τρόπαιο του Eurocup και μαζί το εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Παρότι αποτελεί μία από τις κραταιές δυνάμεις στο ισπανικό μπάσκετ τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αγωνιστεί στην Euroleague μόλις μία χρονιά συνολικά. Την σεζόν 2018-2019 όπου και σημείωσε 8 νίκες. Μετά την εφετινή κατάκτηση του Eurocup, θα έφτανε στην μόλις δεύτερη συμμετοχή της στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπη. Αν μη τι άλλο μία ιστορική σεζόν για την ομάδα των ακριτικών νησιών.

Παρόλα αυτά αρνήθηκε η ίδια η ομάδα να συμμετάσχει στη Euroleague την επερχόμενη σεζόν. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε εξήγησε ότι χρηματοοικονομικά δεν είναι μία καλή απόφαση για την ομάδα να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα αναμενόμενα έσοδα από την συμμετοχή της ομάδας στην Euroleague αναμένονται ΄να αυξηθούν στα 350.000 με 500.000 ευρώ καθόλη την σεζόν. Αντίστοιχα τα έξοδα, σύμφωνα με τον ίδιο τα έξοδα αναμένονται να αυξηθούν στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά τα οικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ομάδα από τα Κανάρια Νησιά τερμάτισε 12η στο ισπανικό πρωτάθλημα την μοναδική σεζόν που αγωνίστηκε στην Euroleague, χειρότερη επίδοση στο εγχώριο πρωτάθλημα την τελευταία δεκαετία, ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

Φανταστείτε στο ποδόσφαιρο μία ομάδα να κέρδιζε το Europa League και έτσι να εξασφάλιζε την συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League της επόμενης χρονιάς. Ή να εξασφάλιζε την συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League με άλλο τρόπο. Υπήρχε περίπτωση να αρνηθεί. Εξαιρετικά απίθανο. Τα πρεστίζ του Champions League αλλά και τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια από την συμμετοχή μίας ομάδας. Κάτι που η Euroleague είναι πολύ μακριά από αυτό.

Τα δύο βασικά προβλήματα

Και σε αυτό σημείο υπογραμμίζονται τα δύο βασικά και χρόνια προβλήματα της Euroleague που την οδηγούν από το κακό στο χειρότερο. Που ακόμα η διοργάνωση δεν έχει βρει τρόπο να τα αντιμετωπίσει. Το πρώτο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι ομάδες οικονομικά είναι τρομακτικά ελλειμματικές. Τα έσοδα είναι πολύ μακριά από τα έξοδα. Με καμία ομάδα αυτή την στιγμή να είναι κερδοφόρα.

Και αυτό κάνει τις ομάδες εξαρτημένες στις οικονομικές ορέξεις και κέφια του κάθε προέδρου τους. Το μπάτζετ της κάθε ομάδας αυτή την στιγμή εξαρτάται σε πολύ μικρό βαθμό από την πορεία που θα κάνει (και τους παίκτες που μπορεί να πουλήσει). Αυτή την στιγμή υπάρχουν 20 επιχειρηματίες ή ομάδες επιχειρηματιών που κάθε χρόνο χάνουν πακτωλούς χρημάτων εν γνώσει τους προκειμένου να κρατάνε ζωντανό το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αν για οποιαδήποτε λόγο θέλουν είτε να μειώσουν τα ελλείματα τους ή στην τελική να φύγουν ολοκληρωτικά από μία ομάδα, η εκάστοτε ομάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης.

Το δεύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στην πληθώρα αγώνων. Η Euroleague σαν διοργάνωση έχει σύνολο 38 παιχνίδια, συν palyoffs, συν play in από φέτος. Με ταξίδια από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι μία ομάδα θα πρέπει να έχει μεγάλο, βαθύ  και ποιοτικό ρόστερ ώστε να ανταποκριθεί. Ειδικά τις βδομάδες που θα έχει διπλά παιχνίδια. Αυτοί οι δύο λόγοι κάνουν την είσοδο σε μία μικρή ομάδα χωρίς μεγάλο μπάτζετ σχεδόν απαγορευτική.

Το παράλογο της Γερμανίας

Η κλειστή λίγκα που έχει γίνει η Euroleague είναι κακό για την διοργάνωση από πολλές οπτικές. Το βασικότερο ότι ουσιαστικά δεν βλέπεις τις 20 καλύτερες ομάδες στην ‘Γηραιά Ήπειρο”. Στην Γερμανία την σεζόν που μας πέρασε, πρωταθλήτρια στέφθηκε η Ουλμ, επικρατώντας της Βόνης με 3-1 στους τελικούς. Ωστόσο ούτε η Ουλμ αλλά ούτε και η Βόννη θα αγωνιστούν στην επερχόμενη Euroleague. Με την πρώτη να αγωνίζεται στο Eurocup και την δεύτερη στο Basketball Champions League. Αντιθέτως η Άλμπα Βερολίνου που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των Γερμανικών playoffs από την Ούλμ και η Μπάγερν που επίσης αποκλείστηκε με σκούπα από την Ουλμ στους ημιτελικούς θα αγωνιστούν στην ερχόμενη Euroleague. Ουσιαστικά η Ουλμ κέρδισε το Γερμανικό πρωτάθλημα, αποκλείοντας και τις ομάδες που παίζουν στην κορυφαία διοργάνωση αλλά δεν κέρδισε τίποτα από την άπoψη ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Αυτή ακριβώς νοοτροπία της Euroleague μειώνει σε μεγάλο βαθμό την αξία των εγχώριων πρωταθλημάτων. Αφού τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι αποφασισμένα και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο από ομάδες να κυνηγήσουν μία παραπάνω θέση.

Το Eurocup

Το Eurocup λειτουργεί ως η δεύτερη διοργάνωση της Euroleague στην Ευρώπη. Παλιότερα γνωστό ως Uleb Cup. Παρόλα αυτά τα τελευταία 7 χρόνια έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του Basketball Champions League. Μία διοργάνωση της FIBA. Κατά την διάρκεια των 7 αυτών χρόνων, το Eurocup θεωρούταν από το μπασκετικό κοινό ανώτερη διοργάνωση από το BCL. Ωστόσο από πέρυσι και ακόμα πιο ξεκάθαρα από φέτος, η διοργάνωση της FIBA δείχνει να παίρνει τα ηνία. Τόσο με την ποιότητα των ομάδων όσο και με τον τρόπο διεξαγωγής. Με τις περισσότερες δυνατές ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να προτιμούν το Basketball Champions League.

Και αυτό γιατί η διοργάνωση της FIBA έχει λιγότερα παιχνίδια που μετράνε περισσότερο, καθώς εφαρμόζεται το φορμάτ των ομίλων των 4 ομάδων. Σε αντίθεση με το Eurocup που εφαρμόζεται ένας όμιλος με 10 ομάδες. Από τον οποίο περνάνε στην επόμενη φάση οι 8 ομάδες, οι 6 φέτος. Έτσι η κανονική σεζόν του Basketball Champions League έχει λιγότερα παιχνίδια με μεγαλύτερη σημαντικότητα. Και μόνο οι ομάδες που έχουν προοπτική για πορεία μέσα στη διοργάνωση δίνουν παραπάνω παιχνίδια.

Εν αντιθέσει, στο Eurocup, όλες οι ομάδες θα δώσουν από 18 παιχνίδια το λιγότερο, στα πλαίσια της κανονικής σεζόν, εκ των οποίων αρκετά δεν θα έχουν πραγματικό  βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ενώ στη επόμενη φάση που θα κριθούν τα εισιτήρια για την τετράδα της διοργάνωσης, το σύστημα διεξαγωγής είναι μονά παιχνίδια νοκ-άουτ αντί για σείρες. Τα περισσότερα παιχνίδια πρακτικά σημαίνουν για μία ομάδα, περισσότερα κόστη λόγω μεταφορών, μεγαλύτερο ρόστερ για να ανταποκριθεί στο βαρύ πρόγραμμα, φθορά που θα αποτυπωθεί στο εγχώριο πρωτάθλημα. Παράγοντες κομβικοί που κάνουν ομάδες τέτοιου επιπέδου να επιλέγουν το Basketball Champions League έναντι του Eurocup.

Η βελτίωση είναι μικρή αλλά είναι αργή και το κακό για την Euroleague μεγαλώνει…

Μικρή βελτίωση υπάρχει. Ωστόσο οι αντίπαλες αγορές όπως το NBA αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που η βελτίωση της Euroleague είναι αμελητέα. Για παράδειγμα η Eurolague και η Fiba φτάσανε σε συμφωνία ώστε τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων να μην συμπίπτουν με τα παιχνίδια της Euroleague. Τα αυτονόητα επιτέλους έγιναν πράξη. Ωστόσο το NBA επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς. Φέτος με το καινούρια συμφωνία παικτών και ομάδων, οι παίκτες που θα αγωνίζονται στην βελτιωτική λίγκα του NBA εξασφαλίζουν μεγαλύτερα συμβόλαια και πιο προνομιακή μεταχείριση από τις ομάδες.

Αυτό, για τους Αμερικανούς παίκτες που δεν τα κατάφεραν στο NBA κάνει την αγορά της Ευρώπης λιγότερο ελκυστικό προορισμό καθώς πλέον μπορούν να παραμείνουν κοντά στο σπίτι τους με ικανοποιητικές απολαβές. Συγχρόνως πρωταθλήματα όπως το Αυστραλιανό, το Κινέζικο αρχίζουν να προσεγγίζουν παίκτες υψηλού επίπεδου, με την Ευρωπαϊκή διοργάνωση να μην έχει απάντηση. Σαρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες στο Ευρωπαϊκό γιατί από ότι φαίνεται το κακό έχει παραγίνει και θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουν από την βιτρίνα που είναι η Euroleague.