Η εικόνα του ΟΦΗ στα εντός έδρας ματς είτε στην κανονική διάρκεια, είτε στα play out είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική!

O ΟΦΗ κάποτε νικούσε από τη… σέντρα στα εντός έδρας παιχνίδια του. Ήταν κυρίαρχος. Όποιος έπαιρνε θετικό αποτέλεσμα στο Ηράκλειο ήταν κάτι σαν… λαϊκός ήρωας για τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος.

Εν έτει 2023, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην για τους «μελανόλευκους». Κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά, τη φετινή σεζόν απλά έχει κλιμακωθεί. Το παιχνίδι των ποδοσφαιριστών του Βάλντας Νταμπράουσκας απέναντι στον Λεβαδειακό ήταν απλά ακόμη μία μαχαιριά στον εγωισμό και την εικόνα των Κρητικών.

Ο ΟΦΗ είναι στην ευχάριστη θέση να μην… καίγεται για τίποτα. Είναι και με τη βούλα αδιάφορος. Από την άλλη, όμως, η απουσία άγχους και πίεσης αντί να βοηθήσει ευεργετικά το σύνολο του Λιθουανού τεχνικού φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει αντίθετα και πλέον κανείς δεν βλέπει αυτό που έκανε τον ΟΦΗ να σωθεί στην ουσία πριν από μερικές εβδομάδες/ αγωνιστικές.

Μάλιστα, στο τελευταίο παιχνίδι στο «Γεντί Κουλέ» εκείνοι που θα μπορούσαν να πάρουν κάτι παραπάνω από την ισοπαλία ήταν οι φιλοξενούμενοι. Οι παίκτες του Λεβαδειακού είχαν και έδειξαν, πέρα από συνέπεια, και αυταπάρνηση, προκειμένου να φύγουν με το «διπλό» και στην ουσία να φτάσουν ακόμη πιο κοντά στην παραμονή τους στην κατηγορία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη μιας και ο Μάρκο Μπάκιτς είχε διαφορετική γνώμη.

Αλλά φτάνει ένας κούκος για να φέρει την Άνοιξη στον ΟΦΗ που όταν παίζει στην έδρα τους φέτος μοιάζει να είναι πιο μόνος και από τον Μακόλει Κάλκιν στο «Home Alone».

Ήτανε μια φορά…

Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, εκείνοι που είναι 50-60 ετών, όχι απλά το ξέρουν. Αλλά το θυμούνται σαν… χθες. Το να χάσει βαθμούς ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο ήταν κάτι σαν φάρσα. Σαν κακόγουστο αστείο. Σίγουρα έπαιζε μεγάλο ρόλο και το σύνολο που είχαν τότε οι Κρητικοί που ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικό για εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, οι γεμάτες εξέδρες και το βροντερό «παρών» του κόσμου στις εξέδρες του «Γεντί Κουλέ» όχι απλά το έδειχναν να είναι ένα… κλουβί για κάθε αντίπαλο που πάταγε εκεί μέσα το πόδι του. Μα μία πραγματική φυλακή. Και όπως ήταν λογικό όποιος μπορούσε να δραπετεύσει έμενε στην ιστορία.

Επίθεση; Χμμμμ ΟΦΗ και τόσο…

Σίγουρα ο ΟΦΗ από το 2000 και έπειτα δεν είναι η ίδια ομάδα σε ποιότητα που ήταν στα 80s και 90s. Αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά ακόμη και έτσι μπορούσε να… φιλοδωρήσει τους αντιπάλους του με πολλά γκολ. Ακόμη και στα δύσκολα χρόνια, εκείνα της Γ και Β εθνικής, το πρόβλημά του ήταν κυρίως αμυντικό και όχι τόσο επιθετικό.

Άλλωστε στο να μπει η μπάλα στα δίχτυα δεν ήταν μόνο θέμα των ποδοσφαιριστών. Αλλά και του κόσμου του ΟΦΗ που -θα μπορούσε να πει κανείς για το γνωστό κλισέ- έβαζε από μόνος του ένα… γκολ! Ωστόσο, αυτό φέτος όχι απλά δεν ισχύει. Μα έχει πάει περίπατο. Δεν το λέμε εμείς. Τα στατιστικά των Κρητικών το δείχνουν και κάνουν μπαμ!

Σε 14 ματς που έχουν δώσει για την ώρα στο «Γεντί Κουλέ» έχουν πανηγυρίσει μόλις 14 γκολ, ενώ έχουν δει τους αντιπάλους τους να σκοράρουν κάτι παραπάνω από τα διπλά (18 για την ακρίβεια). Σίγουρα η επίθεση στα εντός έδρας ματς για τον ΟΦΗ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και σίγουρα αν δεν βρεθεί λύση θα κάνει ακόμη πιο άσχημα τα πράγματα για τον Νταμπράουσκας και τους συνεργάτες του.

Επίθεση; Χμμμμ ΟΦΗ και τόσο...

Η απουσία του κόσμου

Ο φετινός ΟΦΗ δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο θελκτικός στο μάτι. Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί. Κάτι που σίγουρα δεν έχει βοηθήσει τους πιστούς φίλους του συλλόγου να δώσουν το «παρών» σε αρκετά από τα φετινά ματς των Κρητικών στο «Γεντί Κουλέ». Αποτέλεσμα; Οι μισοάδειες εξέδρες.

Σίγουρα η εικόνα στο «σπίτι» των Κρητικών είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη που υπάρχει στα πιο πολλά γήπεδα της Super League. Παρόλα αυτά η σύγκριση με το… παρελθόν απέχει πάρα πολύ από τις «glory days». Και αυτό σίγουρα προκαλεί εντύπωση μιας και οι φίλοι του ΟΦΗ έχουν δείξει πολλάκις ότι είναι δίπλα στην ομάδα του ανεξαρτήτως της αγωνιστικής εικόνας και ανεξαρτήτως κατηγορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=372xq6Vg3ig

Οι «μεγάλοι» δεν ένιωσαν καμία πίεση

Ο μύθος του ΟΦΗ μέσα στο Ηράκλειο μεγάλωσε και γιγαντώθηκε, γιατί μπορούσε να νικήσει κάθε ομάδα στην έδρα του. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης έφτυναν… αίμα για να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που όχι μόνο ηττήθηκαν. Αλλά αυτό είχε γίνει με κάποιο βαρύ σκορ εις βάρος τους και αρκετά τέρματα στο παθητικό τους. Φέτος ο ΟΦΗ όχι μόνο δεν κατάφερε να νικήσει στην έδρα του κάποιον από τους «μεγάλους», αλλά έχασε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια του απέναντί τους. Ο ΠΑΟΚ βγήκε ήταν εκείνος που βγήκε… λαβωμένος και αυτό στο τέλος με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στην τελευταία φάση της αναμέτρησης με την κεφαλιά του Διαμαντή.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μιας και όπως γράψαμε πιο πάνω φέτος δεν είναι μία από τις καλύτερες σεζόν των Κρητικών στα «σαλόνια». Το ζητούμενο για τον ΟΦΗ ήταν να δείξει ανταγωνιστικός. Να βάλει δύσκολα. Να πιέσει κάπως. Κάτι που συνέβη περισσότερο στα εκτός έδρας, παρά μέσα στο «σπίτι» του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: 

ΟΦΗ- Παναθηναϊκός 0-2

ΟΦΗ- ΠΑΟΚ 1-1

ΟΦΗ- Ολυμπιακός 1-2

ΟΦΗ- Άρης 0-3

ΟΦΗ- ΑΕΚ 0-3

Καλύτερα έξω, παρά… μέσα!

Είναι οξύμωρο και όμως… κρητικό. Ο ΟΦΗ φέτος αν βασιζόταν ή περίμενε να δει προκοπή από τα εντός έδρας ματς του, τότε, οι άνθρωποι του συλλόγου θα έκαναν σχέδια μάλλον για τη Super League 2.

Είθισται οι ομάδες να παίζουν καλύτερα στην έδρα τους. Δίπλα στους οπαδούς τους. Στο γήπεδό τους. Όμως, ο φετινός ΟΦΗ είναι εξαίρεση του κανόνα με τους Κρητικούς να έχουν κάνει τα καλύτερα ματς -βάσει απόδοσης- μακριά από το «Γεντί Κουλέ». Και όχι μόνο αυτό. Έχουν πάρει μερικά πολύ σπουδαία «διπλά», όπως αυτό στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό και εκείνο με τη Λαμία, όπου σημείωσαν πολλά γκολ.

Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του ΟΦΗ φέτος εκτός έδρας:

Βόλος- ΟΦΗ 0-1

ΠΑΣ Γιάννενα- ΟΦΗ 2-2

Άρης- ΟΦΗ 1-1

Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 1-1

Παναιτωλικός – ΟΦΗ 0-4

ΠΑΟΚ- ΟΦΗ 0-0

Λαμία- ΟΦΗ 1-4

Ιωνικός- ΟΦΗ 0-2