Λένε πως «ο καπετάνιος φεύγει τελευταίος από το πλοίο όταν εκείνο βουλιάζει». Εκτός και αν το όνομά του είναι Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Καλοκαίρι 2020. Η Άρσεναλ έχει μόλις κατακτήσει το Κύπελλο με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να είναι ο σούπερ σταρ της. Να είναι ο καλύτερος παίκτης στον τελικό με την Τσέλσι. Ο Μίκελ Αρτέτα -που δεν ήταν καιρό στον πάγκο του συλλόγου- έχει πέσει πάνω του.

Στενό μαρκάρισμα από τον Ισπανό τεχνικό. Από τα καλά. Από τα λίγα. Και ας μην φημιζόταν ποτέ του ότι το… είχε μιας και όσο ακόμα φορούσε κοντό σορτσάκι και εξάταπα δεν θα έλεγε κάποιος ότι ήταν το δυνατό του χαρτί. Οι Λονδρέζοι κατακτούν και το Κομιούνιτι Σιλντ στον τελικό με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Στη διαδικασία των πέναλτι. Όλα δείχνουν πως υπάρχει φως στο τούνελ. Η ελπίδα έρχεται. Όχι μόνο στα λόγια ή στα χαρτιά. Αλλά στις πράξεις. Μέσα στο γήπεδο κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους.

Δεν γίνεται να λείπει από εκεί ο Γκαμπονέζος φορ. Με πολλές προσπάθειες (και ακόμα περισσότερα χρήματα) ο Αρτέτα πείθει τον Ομπαμεγιάνγκ να υπογράψει το καλύτερο συμβόλαιο που έχει δει ποτέ κανείς παίκτης της Άρσεναλ. Να του δώσει το περιβραχιόνιο και να γίνει φύση και θέση ο απόλυτος captain του συλλόγου.

Ιανουάριος 2022. Ο captain fantastic την ώρα που το πλοίο δεν βουλιάζει -και ας είχε πέσει πέρυσι πάνω σε παγόβουνο- όχι απλά δεν μένει στη θέση του. Αποχωρεί κακήν κακώς για να πάει στην Μπαρτσελόνα με λιγότερα χρήματα. Φεύγει από την Άρσεναλ γιατί δεν μπορούσε να γυρίσει με την… ουρά στα σκέλια, μετά τα συνεχόμενα πειθαρχικά του παραπτώματα, γιατί δεν θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια ούτε τους συμπαίκτες του, αλλά φυσικά ούτε και τον Μίκελ Αρτέτα.

Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έδειξε ότι αρχηγός δεν είναι εκείνος που φοράει το περιβραχιόνιο. Ούτε εκείνος που βάζει γκολ ή λέει μεγάλα λόγια στον Τύπο. Ή απλά για να τα πει. Ο έμπειρος στράικερ έδειξε ότι δεν μπορείς να θεωρείσαι «καπετάνιος» αν φεύγεις από το πλοίο αντί για τελευταίος πρώτος και καλύτερος.

Ο Ομπαμεγιάνγκ «έκατσε» πάνω στο ολόχρυσο συμβόλαιό του!

Ο Ομπαμεγιάνγκ «έκατσε» πάνω στο ολόχρυσο συμβόλαιό του!

Τα χρήματα που πλέον «παίζουν» στην αγορά του ποδοσφαίρου είναι πολλά. Είναι τρελά! Είναι παλαβά. Η Άρσεναλ δεν είναι -για την ώρα τουλάχιστον- μία ομάδα που δίνει αβέρτα εκατομμύρια λίρες για δαπανηρές μεταγραφές. Μην κοιτάτε τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Τι συμβαίνει αυτό; Ότι υπάρχει… απόθεμα. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση του Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε συμβόλαιο πάνω από 300.000 λίρες την εβδομάδα. Ο Ομπαμεγιάνγκ έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου που υπέγραψε μία τέτοια συμφωνία με τις χρηματικές που απολαβές να είναι ακόμη πιο υψηλές, αφού έδωσε τα χέρια σε συμβόλαιο που τον έκανε πλουσιότερο κατά 350.000 λίρες την εβδομάδα.

Όλα αυτά το καλοκαίρι του 2020. Μέχρι και εσχάτως ο Αφρικανός στράικερ δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο. Σε πολύ λίγα ματς της Άρσεναλ έκανε τη διαφορά. Σε ακόμη λιγότερα ήταν ο πραγματικός MVP. Έδειχνε να έχει χάσει το κίνητρό του. Ή να μην είναι ο ίδιος παίκτης. Όπως και να ‘χει το τελικό πόρισμα δείχνει ότι απλά «έκατσε» στον παχυλό του μισθό.

Ο Ομπαμεγιάνγκ «έκατσε» πάνω στο ολόχρυσο συμβόλαιό του!

Αρχηγός δεν είναι μόνο αυτός με το περιβραχιόνιο!

Η Άρσεναλ έχει την τάση να έχει μία… περίεργη σχέση με τους αρχηγούς της. Όχι μόνο τώρα. Αλλά διαχρονικά και σε βάθος χρόνου. Οι φίλοι της ομάδας του Λονδίνου δεν απογοητεύτηκαν γιατί θα χάσουν έναν παίκτη της αξίας και του επιπέδου του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Εκείνο που τους «πονάει» είναι άλλο. Είναι ο τρόπος που αυτό συμβαίνει. Μιας και περίμεναν κάτι καλύτερο από έναν παίκτη που είχε «δεθεί» μαζί τους μετά από τέσσερα χρόνια. Δεν περίμεναν να… σκίσει το συμβόλαιό του και να δείχνει με κάθε προκλητικό τρόπο πόσο πολύ θέλει να πάει και να παίξει στην Μπαρτσελόνα.

Μία κίνηση που ζημίωσε τον σύλλογο. Μιας και έχασε έναν από τους καλύτερους παίκτες του χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του την ώρα που δεσμευόταν με συμβόλαιο! Αυτό και αν είναι εξοργιστικό! Το μονό καλό της όλης υπόθεσης για τους «κανονιέρηδες» είναι ότι θα απαλλαγούν από ένα συμβόλαιο πραγματικό βραχνά.

Ο Ομπαμεγιάνγκ έκανε κακό στον… Ομπαμεγιάνγκ

Όσο καλός και αν είναι κάποιος παίκτης πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο. Δεν είναι μόνος του. Έχει να κάνει και με άλλους μέσα σε μία ομάδα. Συμπαίκτες, προπονητές, τεχνικό επιτελείο. Ο Ομπαμεγιάνγκ για τους δικούς του λόγους ήρθε σε ρήξη με τον Μίκελ Αρτέτα. Τον άνθρωπο που έπαιξε το κεφάλι του για να τον πείσει να υπογράψει ένα «χρυσό» συμβόλαιο.

Ο Γκαμπονέζος με το που μπήκε ο Ιανουάριος στύλωσε τα πόδια. Σαν μικρό παιδί. Δεν προσπάθησε να κάνει καμία κίνηση, ώστε να «ισοφαρίσει» το λάθος του. Να δώσει κάποιες εξηγήσεις, ώστε να κερδίσει μία θέση και πάλι στα πλάνα του Ισπανού τεχνικού.

Αντιθέτως έκανε το εύκολο. Το απλό. Ήθελε να βρει μία ομάδα να φύγει. Στην αρχή ήταν η Ελ Νασρ που ήταν κοντά στην απόκτησή του. Ενδιαφέρον, όμως, έδειξε και η Γιουβέντους. Εν τέλει η πίεση της Μπαρτσελόνα τον κέρδισε. Ναι εκεί θα παίρνει λιγότερα χρήματα. Ναι εκεί θα πρέπει να αποδείξει και πάλι από το μηδέν ποιος είναι.

Ωστόσο, δεν ήθελε να κάνει ένα βήμα πίσω. Δεν ήθελε να βάλει νερό στο κρασί του. Ήθελε να φύγει όπως- όπως από την Άρσεναλ. Ακόμα και με τον πιο άκομψο τρόπο. Και στο τέλος τα κατάφερε.

Ο Ομπαμεγιάνγκ «έκατσε» πάνω στο ολόχρυσο συμβόλαιό του!

Άφησε… έργο και γκολ πίσω του ο Ομπαμεγιάνγκ!

Μέσα σε τέσσερα χρόνια με τη φανέλα της Άρσεναλ ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ κατάφερε να ξεχωρίσει. Κατάφερε να δείξει την κλάση του και να δικαιολογήσει τα χρήματα (56 εκατομμύρια λίρες, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου) που έδωσαν για χάρη του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ τον Ιανουάριο του 2018.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα πρόλαβε να αγωνιστεί 163 φορές με το κανόνι στο στήθος. Να σημειώσει 92 γκολ και να δώσει 20 ασίστ στους συμπαίκτες του. Όχι και άσχημα.

Παράλληλα, κατέκτησε τόσο το Κύπελλο όσο και το Κομιούνιτι Σιλτ με την Άρσεναλ που θα τον θυμάται για καιρό!