Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα με σκορ 77-85. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την αναμέτρηση.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από μια σαφώς ανώτερη Μπαρτσελόνα. Ήθελε, προσπάθησε. Η διαφορά επιπέδου όμως δεν άφησε την ομάδα να ελπίζει στην ανατροπή.Ωστόσο, το θετικότατο ντεμπούτο του Χεζόνια στάθηκε αφορμή για να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο στην επόμενη μέρα της ομάδας. Πάμε όμως πρώτα να ξετυλίξουμε το κουβάρι της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Η γνωστή συνταγή που δεν πέτυχε

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε για μια ακόμη φορά με την πεντάδα των πέντε forward. Ελλείψει Παπαπέτρου μάλιστα, ο Χεζόνια πήρε το βάπτισμα του πυρός. Η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε καλά για τους γηπεδούχους. Ναι μεν περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό η δημιουργία των Καλάθη και Χάγκα, όμως τα εύστοχα τρίποντα του Μίροτις άνοιξαν αυτομάτως την άμυνα των πρασίνων. Μετά το αρχικό 9-9 του 4′ οι «μπλαουγκράνα» πραγματοποίησαν επιμέρους 12-3 και προηγήθηκαν με 21-12 τρία λεπτά πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Χεζόνια πήρε τις πρώτες του πρωτοβουλίες ως παίκτης του Παναθηναϊκου με μεγάλη εποτυχία. Ωστόσο, ήθελε ειδική διαχείρηση όσον αφορά την χρησιμοποιησή του και ο Κάτας συχνά πυκνά τον τραβούσε στον πάγκο.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έλλειψει καθαρόαιμου guard δεν μπορέσε να δημιουργήσει. Μηδέν φαντασία και αρκετές επιθέσεις στο 0. Παράλληλα, οι πράσινοι τα είχαν βρει σκούρα από την άμυνα του Γιασικεβίτσιους, ο οποίος κατεβάσει ρολά στη ρακέτα του και δεν έδινε τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να πλησιάσουν εύκολα. Η διαφορά δεν κατέβαινε παρά τα λάθη των φιλοξενουμένων που ήταν αρκετά.

Παναθηναϊκός

Η άνοιξη δυστυχώς δεν ήρθε

Ο Παναθηναϊκός μπήκε το ίδιο μουδιασμένος και στο δεύτερο ημίχρονο. Οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν σταθερά σε διψήφια διαφορά περιορίζοντας αρκετά την δράση των ψηλών των πρασίνων και ειδικότερα του Παπαγιάννη. Η ομάδα του Κάτας κατάφερε να μειώσει σε 46-52 αλλά κάποιες βιαστικές επιλογές και κάποια φθηνά λάθη (συνήθως «πούλημα» της μπάλας), έδωσαν τη δυνατότητα στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους να πραγματοποιήσει σερί 6-0 και να φτάσει και πάλι στο +12 (46-58) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (50-59).

Το τέταρτο δεκάλεπτο αποτελούσε την ευκαιρία για μια μεγάλη ανατροπή. Ο Χεζόνια έδειχνε να παλεύει μόνος του. Με ένα μικρό στήριγμα τον Γουάιτ. Ο Μίροτιτς κρατούσε την Μπαρτσελόνα με δύσκολα καλάθια ενώ ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να παραμείνει κοντά στο παιχνίδι. Και πάλι. Οι μεν φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να διατηρηθούν σε διψήφια διαφορά αλλά οι πράσινοι εξακολουθούσαν να είναι ανταγωνιστικοί και κοντά στο σκορ (64-70). Η τριάδα Μπέντιλ, Μήτογλου και Χεζόνια ήταν εκείνη που έκανε την διαφορά, αλλά στο τέλος μίλησε η ποιότητα της Μπαρτσελόνα.

Στο μικροσκόπιο της αναμέτρησης

-Σίγουρα ο Παναθηναϊκός είχε απουσίες, σίγουρα δεν είχε ρυθμό λόγω covid, σίγουρα η Μπάρτσα είναι 10 φορές καλύτερη ομάδα. Όμως κάποια πράγματα στην άμυνα ήταν τραγικά. Αρκετά ελεύθερα σουτ σε παίκτες της Μπάρτσα που αν μην τι άλλο φημίζονται για το σουτ τους. Αξιοζήλευτο στατιστικό πως 4/7 τρίποντα των φιλοξενούμενων επιτεύχθηκαν μετά από μονάχα 2-3  πάσες.

-Με τους Παπαπέτρου και Νέντοβιτς εκτός και τον Παπαγιάννη εξουδετερωμένο, οι γηπεδούχοι ήταν πολύ δύσκολο να βρουν άλλον σταθερό επιθετικό πόλο.

-Να μην ξεχάσουμε ότι το έλλειμα στη δημιουργία γίνεται μεγαλύτερο και από την απουσία του αρχηγού των πρασίνων, που αυτό ο Παπαπέτρου τουλάχιστον το κάνει συστηματικά.

-Ειδικότερα στο τέταρτο δεκάλεπτο το πούλημα της μπάλας κυριαρχούσε από πλευράς Παναθηναϊκου. Η αιτία είναι μόνο μια. Η έλλειψη ενός καθαρού playmaker. Ένας playmaker να μπορούσε απλά να ηρεμεί το παιχνίδι όταν πρέπει. Σίγουρα, η ομάδα με αυτόν στο ρόστερ της θα είχε περισσότερες νίκες.

-Ο Μπεντιλ αναλογικά με το ρόλο του και τα χρήματα που παίρνει είναι ο πιο “value for money” παίκτης του Παναθηναϊκού (ίσως μαζί με Κασελακη). Ως 5ος ψηλός επιβάλλεται να μείνει του χρόνου. Όμως πρέπει να φτιάξει τα τελειώματα του γιατί δεν θα κάνει ποτέ το βήμα παραπάνω.

-Κάτι άσχετο. Εντωμεταξύ ο Καλάθης σουτάρει στο τρίποντο 34% σε περίπου 2,5 προσπάθειες. Αυτό γίνεται όταν σουτάρεις τα σωστά σουτ με τη σωστή ψυχολογία.

Παναθηναϊκός

Κεφάλαιο Χεζόνια

Παναθηναϊκός και Χεζόνια πλέον συμπορεύονται μαζί. Ασφαλώς, η αναφορά για τον Χεζόνια θα είναι ξεχωριστή από το υπόλοιπο κείμενο και η συνδεσή του με τον τίτλο άμεση. Ο Κροάτης forward στο ντεμπούτο του πέτυχε 21 πόντους. Προφανώς, έχει κάνει λάθη σε άμυνα και επίθεση. Αλλά με 1,5 προπόνηση είναι σαφές οτι βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση. Το ball handling μαζί με το μέγεθος που (πλέον) έχει ο Χεζόνια τον κάνουν να ξεχωρίζει για τα δεδομένα της Ευρωλίγκα. Το σουτ λογικό να είναι off στα πρώτα ματς. Έχει το χρόνο και το χώρο να βελτιωθεί και να εξελιχθεί σε μια μεγάλη βάση του επιθετικού και αμυντικού πλάνου της ομάδας τόσο φέτος αλλά κυρίως και για την επόμενη χρονιά.

Ήταν φανερή η διαφορά επιπέδου σε όλη την διάρκεια του αγώνα καθώς η ομάδα συνεχίζει να είναι δείχνει πολύ επηρεασμένη από τον κορονοϊό. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός οφείλει να κοιτάξει μπροστά γιατί έχει ένα ακόμη ματς την Πέμπτη αλλά και να ολοκληρώσει τη σεζόν στην Ευρωλίγκα με το καλύτερο τρόπο. Και σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει η επιστροφή των Παπαπέτρου και Νέντοβιτς.