Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας εξετάζουν τις περιπτώσεις παικτών που θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα το δρομολόγιο 'NBA-Ευρώπη' την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ανά την Ευρώπη ο μεταγραφικός σχεδιασμός αρκετών ομάδων έχει ξεκινήσει και τα πλάνα για την επόμενη – ακόμα πιο ζόρικη λόγω της αύξησης των ομάδων στην Ευρωλίγκα – σεζόν καταστρώνονται από τους προπονητές και τις διοικήσεις. Στο συγκεκριμένο κείμενο θα εξετάσουμε ορισμένες περιπτώσεις παιχτών που πιθανόν να ακολουθήσουν το δρομολόγιο επιστροφής από το NBA στη Γηραιά Ήπειρο, σε συνδυασμό με τις πιθανές ομάδες που θα μπορούσαν να τους υπογράψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ‘τρομαχτικό’ συμβόλαιο που προσέφερε η Μπαρτσελόνα στον Μίροτιτς (έξι χρόνια με συνολικές απολαβές να ανέρχονται στα 70 εκατομμύρια δολάρια!).

1) Άλεξ Αμπρίνες (5,3 πόντους και 1,4 ριμπάουντ, σε 31 ματς κανονικής διάρκειας)

Ο 25χρονος Ισπανός γκαρντ/φόργουορντ είχε επιλεγεί στο νούμερο 32 από τους Θάντερ το 2013, μετακομίζοντας εν τέλει στην Οκλαχόμα μετά από τρία χρόνια. Στο NBA αγωνίστηκε για τρία χρόνια σε συνολικά 174 ματς κανονικής περιόδου με μέσο όρο συμμετοχής 16 λεπτών έχοντας 5,8 πόντους με 36,8% από τη γραμμή του τριπόντου. Τον περασμένο Φλεβάρη τον αποδέσμευσαν και έκτοτε παραμένει ελεύθερος. Σε ποιες ομάδες θα ταίριαζε ο Αμπρίνες;

Σίγουρα στη πρώην του ομάδα, την Μπαρτσελόνα η οποία δείχνει διατεθειμένη να ανεβάσει το μπάτζετ θέλοντας να επιστρέψει στο τοπ επίπεδο. Η πλευρά του παίκτη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη διοίκηση της Καταλωνίας προκειμένου να επιτευχθεί η μεγάλη επιστροφή. Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο παίκτης γνωρίζει τον οργανισμό και από τον ασταθή Κλαβέρ στη θέση του σμολ φόργουορντ, θα αποτελούσε χωρίς αμφιβολία μία αναβάθμιση.

2) Κέιμ Μπίρτς (4.8 πόντους και 3.8 ριμπάουντ σε 13 λεπτά συμμετοχής)

Ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού αγωνίζεται από το 2017 με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ.  Σε μία χρονιά που η ομάδα του επένδυσε στον Μο Μπάμπα και το μέλλον του στο ΝΒΑ φαινόταν δυσοίωνο, εκείνος εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του νεαρού σέντερ και κέρδισε με το «σπαθί» του τα λεπτά στη second unit. Αυτό το καλοκαίρι ο Καναδός σέντερ βγαίνει στην αγορά ως free agent (με την πρόταση που θα χρειαστεί να ματσάρουν οι Μάτζικ να είναι στο 1,8 εκατομμύριο δολάρια), κάτι που θα τον έβαζε στην κουβέντα για μία επιστροφή στην Ευρώπη, κάτι που προς τα παρόν δεν μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο. Στο υποθετικό σενάριο της επιστροφής όμως, που θα μπορούσε να πάει;

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μοιάζει η ιδανικότερη ομάδα για εκείνον. Ο Κέιμ Μπίρτς θα αποτελούσε ιδανικό αντικαταστάτη του Οθέλο Χάντερ (αν φυσικά ο δεύτερος αφήσει τη Ρωσία). Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη διαθέτει παίκτες με έφεση στις αλλαγές στην άμυνα και έτσι ο Καναδός σέντερ θα μπορούσε να συνεργαστεί αρμονικά με φυσιογνωμίες όπως ο Κλαίμπερν ή ο Κουρμπάνοφ κρύβοντας παράλληλα το αντίπαλο καλάθι.

3) Μπράντλει Γουοναμέικερ (36 αγώνες, 9.5 λεπτά συμμετοχής, με 4 πόντους μέσο όρο)

 

Ο Αμερικανός που αγωνιζόταν σε Νταρουσάφακα και Φενέρ αποφάσισε πριν ένα χρόνο να μεταβεί στο μαγικό κόσμο του NBA. Υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τους Σέλτικς ήτοι περί τις 800 χιλιάδες δολάρια. Σε ηλικία 30 ετών η επιστροφή στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ μοιάζει η καλύτερη επιλογή για τη συνέχεια της καριέρας του. Ποιες ομάδες θα χρειάζονταν έναν γκαρντ με τα χαρακτηριστικά του;

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχοντας στη περιφερειακή γραμμή της δυο παίκτες πρώτης γραμμής (Σλούκας και Γκούντουριτς), κρίνεται απαραίτητη μια τόνωση ποιότητας και ποσότητας. Ο Γουοναμέικερ θα πρόσθετε ξανά σκορ στο 1v1, έχοντας το μέγεθος και την ικανότητα να φτάνει στη ρακέτα με ντράιβ, εν αντιθέσει με τους υπάρχοντες παίκτες της περιφέρειας, ενώ αμυντικά δεν μπορεί να γίνει στόχος της επίθεσης, αφού έχει το μέγεθος και τον κορμό να αμυνθεί σε κάθε κατάσταση. Επίσης, τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη φημολογία για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον παίκτη. Ο Μπράντ ίσως να μην είναι ο παίκτης- ορόσημο για τη “μετά Σπανούλη εποχή”, είναι όμως ο παίκτης που λείπει εδώ και κάποια χρόνια από την ομάδα. Παίκτης με πρωτοβουλίες στο παιχνίδι του, αμυντικό ταλέντο με κάποιες καλές τοποθετήσεις στο post up ενώ γενικότερα θα συμβάλλει τα μέγιστα στο σκοράρισμα δίπλα σαφώς και σε ένα πρώην προπονητή του τον Ντέιβιντ Μπλάτ.

4) Έκπε Ούντο (6.3 λεπτά, με 2.5 πόντους ανά παιχνίδι. 3.5 τάπες ανά 36 λεπτά)

Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης με τη Φενέρμπαχτσέ το 2017 και πολυτιμότερος παίχτης του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, επέστρεψε στο ΝΒΑ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς για να αγωνιστεί με την ομάδα της Γιούτα, ανακουφίζοντας αρκετούς συλλόγους και αντιπάλους των Τούρκων. Ας μην ξεχνάμε πως  είχε γίνει ντραφτ στο νούμερο έξι από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς το 2010. Πριν λίγες μέρες, ο Ούντο ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του με τους Τζαζ το οποίο ανερχόταν στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Που μπορεί να πάει;

Πολλές ομάδες στα ποδιά του Νιγηριανού center. Η Εφές έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον στον παίκτη, θέλοντας να συνθέσει ένα άκρως tough δίδυμο με Ντάνστον και Ούντο στη θέση ‘5’. Η έφεσή του στις συνεργασίες με τους περιφεριακούς αλλά και το απαράμιλλο ταλέντο του στην άμυνα τον καθιστούν ιδανικό back up ή και βασικό για την ομάδα του Αταμάν.  Μία άλλη ομάδα που θα μπορούσε να προσφέρει ταυτόχρονα το συμβόλαιο που θα επιζητούσε ο Γιούντο και την ευκαιρία να διεκδικήσει άλλη μία Ευρωλίγκα είναι φυσικά η πρώην ομάδα του στην Ευρώπη. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν θα έλεγε όχι σε δίδυμο ψηλών Ούντο-Βέσελι, κόντρα στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, με το spacing και τα stretch-four. Εξάλλου, δεν τα πήγε άσχημα την προηγούμενη φορά. Τα προβλήματα στη γραμμή των ψηλών πλήγωσαν την Τούρκικη ομάδα στην κρίσιμη καμπή της διοργάνωσης της Ευρωλίγκα.

5) Μίλος Τεόντοσιτς (15 ματς,10 λεπτά, 3.2 π, 2.1 ασίστ)

Μετά από ενάμιση χρόνο περιπλάνησης στα παρκέ του Λος Άντζελες, αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετά και από κάποια προβλήματα τραυματισμών και δη από πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο Μίλος Τεόντοσιτς έμεινε ελεύθερος τον Φλεβάρη. Μετά την καλή πρώτη χρονιά όσον αφορά τα νούμερα, η επιλογή του Γκίλτζεους Αλεξάντερ στο ντραφτ του περασμένου καλοκαιριού έδειξε και την κατεύθυνση του οργανισμού, όσον αφορά τη θέση του πόιντ γκαρντ. Η επιστροφή στην Ευρώπη, μοιάζει η ασφαλής επιλογή. Ο ίδιος δεν έδειξε να βιάζεται να κλείσει σε κάποια ομάδα όταν έφυγε από το ΝΒΑ, ίσως αναμένοντας την αγορά του καλοκαιριού, όπου οι επιλογές θα είναι ασφαλώς περισσότερες. Τι λέτε να επιλέξει;

Ίσως πρώτη του επιλογή στο μυαλό να είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με δεδομένη την αποχώρηση των Ντε Κολό, Σέρχι και Χίγκινς, η ‘ρώσικη αρκούδα’ να ψάχνει έναν πρωτοκλασάτο όνομα για να υπερκαλύψει αυτό το κενό.  Ποια καλύτερη επιλογή από τον πρώην Μοσχοβίτη και πρωταθλητή Ευρώπης το 2016 με την ομάδα του κόουτς Ιτούδη; Επιπλέον, δεν θεωρείται απίθανο η επανένωση Μίλος και Ολυμπιακός. Η υπόθεση Σλούκα δεν είχε αίσιο τέλος και ο Σέρβος playmaker ίσως μοιάζει στα δικά μου μάτια ο κατάλληλος (που δεν είναι Έλληνας) να πάρει από το χέρι την ομάδα και να την οδηγήσει και πάλι στη κορυφή. Η πρόταση των Πειραιωτών είναι επίσημη με το ποσό να ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια για 2 χρόνια. Με λίγα λόγια, ο Τεόντοσιτς γνωρίζει τον οργανισμό και τις απαιτήσεις του και μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη της επόμενης μέρας.

Με τη free agency να πλησιάζει οι περισσότερες περιπτώσεις από τις παραπάνω θα ξεκαθαρίσουν. Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένοι εκ των συλλόγων που αναφέραμε, που θα προσπαθήσουν να τους δελεάσουν τόσο χρηματικά όσο και με το πρότζεκτ, ώστε να επιστρέψουν στην Ευρωλίγκα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν όλοι τους βγουν στην αγορά ποιες ομάδες θα τους διεκδικήσουν και πόσο θα ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στις τρεις ομάδες που μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις και στις υπόλοιπες για την Ευρωλίγκα. Καλή μεταγραφική σεζόν λοιπόν.