To Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης ρίχνουν φως σε 3 περιπτώσεις επιτυχημένων NBAer που δεν τα κατάφεραν στην φετινή Euroleague.

Μπορεί ένας παίκτης με αξιόλογη καριέρα στο NBA, να έρθει στην Euroleague, μια χαμηλότερου επιπέδου διοργάνωση, και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε καν κοντά στο επίπεδο της διοργάνωσης. Κι όμως γίνεται. Και δεν είναι μια περίπτωση αλλά τρεις. Και αυτές μόνο για φέτος. Γιατί αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα βρει κι άλλες περιπτώσεις. Στο παρόν κείμενο όμως θα ασχοληθούμε μόνο με περιπτώσεις παικτών για την φετινή σεζόν που ήδη κοπήκαν από τις ομάδες τους για προβληματική απόδοση.

Το μπάσκετ στην Ευρώπη διαφέρει πολύ από την Αμερική, τόσο στους κανονισμούς, όσο και στο τρόπο παιχνιδιού. Βασικά όμως διαφέρει στο τρόπο σκέψης. Η Euroleague έχει κάνει άλματα την τελευταία δεκαετία, όσο άφορα την ανταγωνιστικότητα της, μειώνοντας αισθητά την απόσταση της από το NBA. Σαφώς και η απόσταση ανάμεσα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και την κορυφαία λίγκα στην Ευρώπη παραμένει τεράστια. Αλλά η μείωση των αποστάσεων μεταξύ του επιπέδου στα δύο πρωταθλήματα είναι αυτή που μας έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις Αμερικανών, με πετυχημένη καριέρα στο NBA, ακόμα και σε καλή ηλικία να έρχονται και να μην μπορούν να σταθούν στο επίπεδο της Ευρώπης. Πάμε όμως να δούμε τις φετινές περιπτώσεις. Και οι τρεις περιπτώσεις, όχι μόνο απογοήτευσαν με τις επιδόσεις τους αλλά οδήγησαν και τις ομάδες τους να τους απομακρύνουν πολύ πριν καν συμπληρώσουν μήνες στη διοργάνωση.

Η πιο ηχηρή περίπτωση

Νομίζω η περίπτωση που κάνει πιο πολύ εντύπωση σε όλους είναι αυτή του Κένεθ Φαρίντ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε το “μπαμ” τον Οκτώβριο, όταν και τον απέκτησε. Μία κίνηση που ακούστηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις προσδοκίες να είναι πολλές. Παρόλα αυτά το “μπαμ” άντεξε μόλις 2 μήνες. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε ο Κένεθ Φαρίντ είδε την πόρτα της εξόδου από την ρωσική ομάδα λόγω της φτωχής του απόδοσης. Ο Αμερικανός έκανε το πρώτο βήμα στην Ευρώπη σε όχι και τόσο προχωρημένη ηλικία, αυτή των 32 χρονών. Ωστόσο η καριέρα του έχει πάρει την “κάτω βόλτα” εδώ και κάμποσο καιρό.

Η καριέρα στο NBA

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι τραυματισμοί του κατά κύριο λόγο δεν τον έχουν αφήσει να εξελιχθεί στον παίκτη που αρκετοί πίστευαν. Ίσως και η αλλαγή στις απαιτήσεις των ψηλών τα τελευταία χρόνια στο NBA να έχουν παίξει τον ρόλο τους. Ο Αμερικανός αποτέλεσε έναν undersized ψηλό με δυνατά και εμφατικά τελειώματα χωρίς έχει κάποια ορατή ποιότητα στο παιχνίδι του. Τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν προαπαιτούμενο από του ψηλούς στο NBA να μπορούν να σουτάρουν ακόμα και να ντριμπλάρουν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των γκαρντ. Οι καινούριες απαιτήσεις, ουσιαστικά έβγαλαν εκτός παιχνιδιού τον πρώην ψηλό των Νάγκετς. Μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για συμβόλαιο στο NBA, με την πόρτα της Euroleague να ανοίγει για αυτόν.

Πρόκειται για ένα παίκτη που κάποτε οι αριθμοί του έδειχναν ότι μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε all star. Στην καλύτερη σεζόν του, την χρονιά 2013-2014 ,με τους Nuggets είχε 13,7 πόντους και 8,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Αποτελώντας μέχρι και το 2016 ένα από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του Ντένβερ. Ενώ διατέλεσε και βασικό μέλος της εθνικής Αμερικής τo 2014, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2014.

Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αγωνίστηκε σε συνολικά 7 παιχνίδια στην Euroleague. Mε τα χρώματα της μέτρησε 2,6 πόντους και 2,4 ριμπάουντ ανά αναμέτρηση σουτάροντας με το απελπιστικό 26,7% στο δίποντο. Αν μη τι άλλο νούμερα που δεν αντανακλούν την καριέρα του στο NBA σε καμία περίπτωση. Ανάλογες επιδόσεις σημείωσε και στη VTB League πριν αποτελέσει παρελθόν από το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη.

Γιόγκι Φέρελ

Η περίπτωση του είναι αρκετά γνωστή καθώς συνέβη στα μέρη μας. Ένας παίκτης που ήρθε κατά την διάρκεια της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό και απομακρύνθηκε πριν καν φτάσουμε στα μισά. Ο Γιόγκι Φέρελ κατέφτασε από το NBA στη Euroleague για χάρη του Παναθηναϊκού, για να καλύψει το “κενό” που υπήρχε στη θέση του play maker. Η θητεία κράτησε λιγότερο από δύο μήνες, χωρίς να αγγίξει καν τις προσδοκίες των πρασίνων που είχαν δημιουργηθεί γύρω από αυτόν.

NBA Euroleague

Ο Φέρελ δεν είναι κάποια τυχαία περίπτωση στο NBA. Και βρίσκεται πολύ μακριά από προχωρημένη ηλικία για μπάσκετ όντας 28 χρονών. Μάλιστα στο NBA μέτρησε δύο σεζόν με διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο. Και οι δυο στους Mavericks. Στην ομάδα του Ντάλας μέτρησε 11 και 10 πόντους ανά ματς με 4 και 3 ασίστ αντίστοιχα την περίοδο 2016-2018 ερχόμενος από τον πάγκο. Σίγουρα δεν ήταν στο επίπεδο του Φαρίντ αλλά ο βραχύσωμος Αμερικανός με τις επιδόσεις δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν μια αμελητέα περίπτωση. Την τελευταία σεζόν αγωνίστηκε στους Clippers καταγράφοντας 17 συμμετοχές συμπεριλαμβανομένων των playoff, σημειώνοντας φτωχά νούμερα.

Η πορεία του στην Ευρώπη

Μόλις 5 συμμετοχές κατάφερε να καταγράψει με τους πράσινους πριν αποτελέσει παρελθόν. Ο Πρίφτης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν του έχει την εμπιστοσύνη που θα ήθελε ο Αμερικανός. Αποτέλεσμα αυτού, ο χρόνος συμμετοχής του να είναι περιορισμένος. Όμως ο Αμερικανός όση ώρα βρέθηκε στο παρκέ δεν έκανε την διαφορά. Για την ακρίβεια ήταν πολύ μακριά από να δώσει χρήσιμα λεπτά στην Αθηναϊκή ομάδα. Συνολικά σημείωσε 8 πόντους με την φανέλα του Παναθηναϊκού έχοντας 1,6 ανά παιχνίδι. Όσο αφορά τις ασίστ, κινήθηκε επίσης σε “ρηχά” νερά. Γεγονός απογοητευτικό για τους “πράσινους” καθώς αποκτήθηκε για να καλύψει την θέση του playmaker. Μοίρασε συνολικά 9 ασίστ, δηλάδή 1,8 ασίστ ανά παιχνίδι.

Όλα αυτά με τον Αμερικανό να σουτάρει απελπιστικά άστοχα. Ευστόχησε σε μόλις ένα δίποντο στην συνολική παρουσία του έχοντας 17% και σε μόλις 2 τρίποντα. Μετρώντας το ελαφρώς καλύτερο 25%. Και σαν να μην έφταναν τα κακά ποσοστά ο Γιόγκι Φέρελ στην συνολική του παρουσία στο Παναθηναϊκό, σημείωσε και περισσότερα λάθη από ότι πόντους. Ακούγεται απίθανο αλλά είναι αληθινό. Τελείωσε την παρουσία του στη Euroleague με 9 λάθη και 8 πόντους.

Μετά την λύση του συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό, βρήκε “στέγη” στο Eurocup για λογαριασμό της Ολύμπια Λουμπλιάνας. Εκεί διαγράφει μια φανταστική πορεία μέχρι στιγμής. Μετράει περίπου 15 πόντους με περίπου 6 ασίστ ανά αναμέτρηση. Μάλιστα στην παρθενική του εμφάνιση με την Σλοβένικη ομάδα σημείωσε 24 πόντους. Ίσως η πορεία δείξει ότι δεν του δόθηκαν οι κατάλληλες ευκαιρίες στο Παναθηναϊκό να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Εμάνουελ Μούντιεϊ

Άλλη μια περίπτωση που χρίζει ενδιαφέρον. Ο Αμερικανός με καταγωγή από το Κονγκό ήρθε τον Αύγουστο στην Ζαλγκίρις με σκοπό να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας. Ειδικά μετά τις φυγές των Γιοκουμπάιτις, Γκρίγκονις και Γουόκαπ, o Μούντιεϊ προοριζόταν από την Λιθουανική ομάδα να είναι αυτός που θα καλύψει το μεγάλο κενό που άφησαν. Ωστόσο έπεσαν έξω. Ο Μούντιεϊ δεν ήταν αρνητικός όπως οι προηγούμενες δύο περιπτώσεις. Άλλα ήταν αρκετά μακριά από το γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πολύ άσχημο ξεκίνημα της Ζαλγκίρις οδήγησαν στην απομάκρυνση του Αμερικανού. Μόλις 2 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του και συνολικά 5 παιχνίδια με την λιθουανική ομάδα.

Όπως είπαμε ο Μούντιεϊ δεν ήταν κακός στην Ζαλγκίρις σε αντίθεση με τον Φαρίντ και τον Φέρελ. Απλά δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες της ομάδας. Στην παρθενική του σεζόν στην Euroleague είχε 7,4 πόντους, 3,2 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 5 παιχνίδια. Η Ζαλγκίρις όμως σημείωσε 5 ήττες σε αυτά. Και η ομάδα βρήκε στο πρόσωπο του τον αποδιοπομπαίο τράγο. Μετά την απομάκρυνση από την Euroleague, συνέχισε ξανά στο NBA. Bρήκε συμβόλαιο 10 ημερών με τους Sacramento Kings όπου σημείωσε 2 συμμετοχές.

Euroleague NBA

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μούντιεϊ ήρθε στα μέρη μας και στην Euroleague από το NBA σε πάρα πολύ καλή ηλικία. Ο Αμερικανός με καταγωγή από το Κονγκό είναι μόλις 25 χρονών. Στο ντραφτ του 2015 ήταν 7η επιλογή από τους Nuggets. Αγωνίστηκε εκεί, 3 σεζόν πριν μετακομίσει στην Νέα Υόρκη και στους Knicks όπου εκεί σημείωσε τα καλύτερα του χρόνια. Την σεζόν 2018-2019, μέτρησε περίπου 15 πόντους και 4 ασίστ ανά παιχνίδι με την φανέλα της Νέας Υόρκης. Σε ηλικία μόλις 22 χρονών με το mid-range παιχνίδι του να ξεχωρίζει στη Λίγκα. Ωστόσο μετά ξεκίνησε η “αγωνιστική κατηφόρα”.

Από το NBA στη Euroleague και ξανά στο NBA 

Έπειτα από μια μεστή σεζόν με τα χρώματα των Utah Jazz, έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης όλη την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν. Με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν από το NBA και επόμενος σταθμός της καριέρας του να είναι η Ζαλγκίρις και η Euroleague. Η περίπτωση του είναι ιδιαίτερη. Παρότι μπορεί να φαίνεται μία “αποτυχημένη περίπτωση” για το NBA είναι σε καλή ηλικία. Και το βασικό, έχει αποδείξει στους Knicks ότι μπορεί να γίνει ο παίκτης που πολλοί πίστεψαν. Οπότε ας μην εκπλαγούμε αν τον δούμε ξανά σε σημαντικό ρόλο στο NBA.

Επίλογος

Κάποτε ο Ντόντσιτς είπε ότι είναι πιο εύκολο να σκοράρεις στο NBA παρά στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα με το πόσο αλήθεια μπορεί να κρύβει αυτή η δήλωση, το νόημα είναι ότι η Euroleague διαφέρει πολύ από το μπάσκετ που έχουν συνηθίσει αρκετοί Αμερικανοί στο NBA. Και η προσαρμογή τους στην “Γηραιά” Ήπειρο είναι πολλές φορές δύσκολη έως και σε κάποιες περιπτώσεις όπως οι συγκεκριμένες παραπάνω ακατόρθωτη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Euroleague έχει μειώσει την διαφορά δυναμικότητας από το NBA σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις NBAer που δεν τα κατάφεραν στην Ευρώπη.

Το ότι ένας παίκτης έρχεται από ένα αρκετά καλύτερο όσο αφορά την δυναμικότητα πρωτάθλημα σε ένα χαμηλότερου επίπεδου εν έτη 2022, δεν σημαίνει τίποτα. Κάθε πρώην παίκτης NBA πρέπει να αποδείξει (και τις πιο πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα) το “βαρύ” βιογραφικό του. Αλλιώς όπως και οι 3 περιπτώσεις των παικτών που αναφέρθηκαν, μπορεί να αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα του πολύ γρήγορα.