Από τα spaghetti western και το «Ελ Πάσο» στον Κλιντ Ίστγουντ και τον... Γιάννη Λουκίνα της Athens Kallithea με το «εξάσφαιρό» του.

Τα spaghetti western ανήκουν στην ιστορία. Αλλά μέσω αυτών των ταινιών που βγήκαν πριν από 60 και βάλε χρόνια καταφέραμε να καταλάβουμε πως ήταν η ζωή στην «Άγρια Δύση». Μπορεί να έλειπε το χρώμα, αλλά όχι και η φαντασία στα πιο πολλά φιλμ της εποχής. Άλλωστε ένας από εκείνους που ξεχώρισαν ήταν ο Κλιντ Ίστγουντ, όπου μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα ιερό τοτέμ των εν λόγω ταινιών, αλλά και γενικότερα της ιστορίας του σινεμά.

Μέσα από αυτές τις ταινίες είδαμε και το «Ελ Πάσο». Αν και για όποιον ζει στην Αττική και συγκεκριμένα στα Νότια προάστια δεν είναι τόσο δύσκολο να το δει από κοντά. Εκεί είναι η έδρα της Athens Kallithea και -ίσως- το μοναδικό σημείο που μπορείς να πετύχεις έναν τύπο να κυκλοφορεί με εξάσφαιρα ανά χείρας και να «πυροβολεί» πιο γρήγορα από τη σκιά του.

Δεν αναφερόμαστε στον Λούκι Λουκ. Αλλά στον Γιάννη Λουκίνα που δεν σταματάει να σκοράρει στα play off ανόδου με την Athens Kallithea και να θυμίζει σε όλους πως εν έτει 2024 σε κάποια σημεία του πλανήτη υπάρχουν και τηρούνται με ευλάβεια οι νόμοι της «Άγριας Δύσης» και οι… δικοί του.

Ο Λουκίνας στα δύσκολα είναι «παρών»

Η Athens Kallithea είχε μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τις ομάδες που ήταν πίσω της στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η εντός έδρας ισοπαλία με τον Διαγόρα και η εκτός έδρας ήττα στην Καλαμάτα την τελευταία αγωνιστική πριν ξεκινήσουν τα play off έδωσαν… αέρα στους από κάτω.

Τα δύσκολα έγιναν δυσκολότερα για τους παίκτες του Αλέκου Βοσνιάδη μετά και το 1-1 με τον Ιωνικό στο «Ελ Πάσο» και την εκτός έδρας ήττα στα Χανιά από την τοπική ομάδα. Παρόλα αυτά ο Γιάννης Λουκίνας δεν είναι αρχηγός μόνο για να φοράει το περιβραχιόνιο του συλλόγου των Νοτίων Προαστίων. Αλλά για να βγαίνει μπροστά όταν οι απαιτήσεις και οι συνθήκες είναι τέτοιες.

Ο 32χρονος φορ στα play off όχι απλά είναι «καυτός», αλλά κάνει πράγματα και θαύματα όταν η μπάλα είναι στα πόδια του. Δεν ήταν μόνο το μαγικό γκολ που σημείωσε στην Κρήτη με τα Χανιά. Ο captain της Athens Kallithea σε πέντε παιχνίδια έχει πέντε γκολ και έχει πάρει την ομάδα της Αττικής από το… χεράκι και την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιστροφή της στη Super League 1. Κάτι που έχει να συμβεί παραπάνω από 20 χρόνια!

Με την αύρα του «Ελ Πάσο»

Ο Γιάννης Λουκίνας ναι μεν κάνει μερικά από τα πιο μεστά και καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα της Athens Kallithea τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, είναι παλιός στο… κουρμπέτι. Ο έμπειρος στράικερ έχει δείξει σε μία πορεία ετών και από πολλές ομάδες ότι γνωρίζει όσο λίγοι πως να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Εξού και το παρατσούκλι «Λούκι Λουκ» που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια. Όπου δείχνει μέρος του ταλέντου του, αλλά και το πόσο ευρηματικοί μπορούν να γίνουν οι φίλαθλοι για τον αγαπημένο τους παίκτη!

Ήταν γραμμένο στα αστέρια; Ήταν μήπως κισμέτ; Ή κάρμα; Όπως και να ‘χει το γεγονός είναι ένα. Ο Λουκίνας όταν αγωνίζεται στην έδρα της Athens Kallithea (γνωστό και ως «Ελ Πάσο» λόγω της ιδιομορφίας του) εκείνος δείχνει όχι μόνο τον τρόπο, αλλά και τον δρόμο προς τη νίκη. Μα και τα… εξάσφαιρα που κρύβει στις κάλτσες του.

Ο 32χρονος στράικερ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος μετράει οκτώ γκολ στην έδρα της ομάδας του (ένα στο Κύπελλο με τον Παναιτωλικό, τέσσερα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τρία στα Play off). Οπότε μόνο εύκολο δεν προμηνύεται το έργο των ομάδων που θα διαβούν την πόρτα του «Ελ Πάσο» τις επόμενες αγωνιστικές με την Athens Kallithea να φιλοξενεί Χανιά και Καλαμάτα.

Μην του μιλάτε για την Ηλιούπολη!

Κάποια πράγματα δεν εξηγούνται. Τουλάχιστον όχι τόσο πολύ με λογική, παρά με… παραφυσικές μεθόδους. Στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπάρχουν αμέτρητοι παίκτες που κόντρα σε μία ομάδα έβλεπαν… κόκκινο και ήταν σαν τους ταύρους σε υαλοπωλείο. Ειδική, λοιπόν, μνεία πρέπει να γίνει στη σχέση που είχε τη φετινή σεζόν ο Γιάννης Λουκίνας κόντρα στην Ηλιούπολη.

Ο 32χρονος στράικερ σε τέσσερις αναμετρήσεις κόντρα στη συγκεκριμένη ομάδα σημείωσε πέντε γκολ! Μάλιστα η παράδοση που δημιούργησε το σύνολο του Αλέκου Βοσνιάδη κόντρα στην Ηλιούπολη μόνο άσχημη δεν ήταν αφού είχε το απόλυτο μετρώντας τέσσερις νίκες σε τέσσερα ματς.

Ο Λουκίνας ήταν πρωταγωνιστής στα περισσότερα εξ αυτών. Η πιο δύσκολη αναμέτρηση ήταν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στο εκτός έδρας ματς όπου χάρη στα γκολ του πρωταγωνιστή της ιστορίας μας (στο 5′ και στο 83′) η Athens Kallithea πήρε ένα σημαντικό «διπλό». Στα play off η ποιοτική διαφορά των ομάδων ήταν πιο εμφανής με την ομάδα των Νοτίων Προαστίων να επικρατεί δις με το ίδιο σκορ: 4-0 με τον Λουκίνα στο παιχνίδι που έγινε στην Ηλιούπολη να ανοίγει τον δρόμο για τη νίκη με ωραία κεφαλιά και στο «Ελ Πάσο» να σκοράρει δύο φορές. Τη μία με προβολή και την άλλη από το σημείο του πέναλτι.