Το Debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θυμούνται τον οκτώ φορές πρωταθλητή ΝΒΑ Κερτ Ράμπις, για το κόσμο... Κυριάκο Ραμπίδη.

Το όνομα Κερτ Ράμπις ίσως να μην το ξέρουν πολλοί. Αντίθετα το όνομα Κυριάκος Ραμπίδης της ΑΕΚ είναι γνωστό στους περισσότερους Έλληνες φιλάθλους. Ποια είναι όμως η καριέρα του Κυριάκου Ραμπίδη μετά τη χρονιά στην Ένωση; Πως κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση οκτώ τίτλων στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη; Το Debut.gr δίνει όλες τις απαντήσεις.

Από το κολέγιο στην Ελλάδα για την ΑΕΚ

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σάντα Κλάρα, αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα για τέσσερις σεζόν (1976-1980). Μάλιστα, με 1.736 πόντους, αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του και παίκτης της χρονιάς στο WCC για το 1980. Μπορεί να επιλέχθηκε στα draft του ΝΒΑ από τους New York Knicks (58η θέση/3ος γύρος), όμως δεν φαινόταν να ήθελαν να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Έτσι ο Ράμπις αποφασίζει να φύγει από την Αμερική, με σταθμό την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Εκείνα τα χρόνια, στην Ελλάδα που το μπάσκετ δεν είχε την σημερινή απήχηση, δεν επιτρεπόταν σε ξένους παίκτες να αγωνιστούν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Με αστραπιαίες κινήσεις η Ένωση, καταχώρισε τον Κερτ Ράμπις σε Κυριάκο Ραμπίδη (Έλληνα από την Κωνσταντινούπολη) και έτσι πήρε το πράσινο φως για να αγωνιστεί με τα κιτρινόμαυρα χρώματα της «Βασίλισσας».

O Ράμπις αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε προπονητή της ΑΕΚ, Φρανκ Ντέβελι. Η ΑΕΚ με πολύ γρήγορες κινήσεις εξασφάλισε ένα χαρτί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που επιβεβαίωνε πως ο Ράμπις ήταν… Έλληνας με το όνομα Ραμπίδης από τη Τουρκία. Αυτό αρκούσε προκειμένου να παίξει στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ράμπις έμεινε για ένα χρόνο στην ΑΕΚ αλλά πρόλαβε να δείξει δείγματα του ταλέντου του. Πολύ εύκολα μπορούσε να διακρίνει κάποιος το πάθος με το οποίο αγωνιζόταν αλλά και τη δύναμη που τον έκανε να ξεχωρίζει από τους άλλους. Με την ΑΕΚ πανηγύρισε ένα κύπελλο Ελλάδος καθώς στο τελικό υπέκυψαν τον Ηρακλή με σκορ 84-78. Μάλιστα σε εκείνο το ματς ο Ράμπις ανακηρύχθηκε MVP. Αυτή ήταν και η μοναδική του χρονιά στην ΑΕΚ καθώς οι σειρήνες του NBA ήδη αντηχούσαν και δεν γινόταν να αντισταθεί.

Πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ

Το 1981 έφτασε η πρόταση από το ΝΒΑ και πιο συγκεκριμένα από τους Los Angeles Lakers στους οποίους παρέμεινε για επτά σεζόν (1981-1988) υπό τις οδηγίες του σπουδαίου Pat Riley. Με την φανέλα των Lakers ο Ράμπις κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1982, 1985, 1987, 1988). Ο Ράμπις δεν ήταν ποτέ παίκτης-star. Όμως οι αμυντικές του δεξιότητες και η ικανότητα του να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» τον έκανε το αγαπημένο παιδί των Lakers. Αγωνιζόταν πάντα με γυαλιά και με σήμα κατατεθέν το μουστάκι του.

Ο Ράμπις δεν σταμάτησε όμως εκεί. Συνέχισε στο ΝΒΑ υπογράφοντας στους Charlotte Hornets για ένα χρόνο, όπου και πραγματοποίησε τη καλύτερη σεζόν στη καριέρα του από άποψη πόντων (11,1). Σίγουρα δεν ήταν ο παίκτης που θα έκανε τη διαφορά. Ήταν όμως ο παίκτης που θα έκανε αυτά που δεν θα φαίνονταν και δεν θα αποτυπώνονταν σε καμία στατιστική. Την επόμενη σεζόν (1989-1990) ξεκίνησε με τη φανέλα των Hornets όμως ολοκλήρωσε τη σεζόν με τη φανέλα των Phoenix Suns στους οποίους παρέμεινε και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ακολούθησαν δύο χρόνια στους Sacramento Kings (1991-1993) για να επιστρέψει στη ομάδα που αγαπήθηκε και ο ίδιος αγάπησε δηλαδή τους Los Angeles Lakers. Με πολύ πιο περιορισμένο και βοηθητικό ρόλο στην ομάδα, ο Ράμπις έκλεισε μια καριέρα γεμάτη τίτλους, επιτυχίες και πάνω από όλα στην ομάδα που ανδρώθηκε μπασκετικά, κάνοντας πράξη αυτά που ονειρευόταν.

Μπάσκετ από άλλη «σκοπιά»

Το μπάσκετ δεν το παράτησε ποτέ. Αντίθετα κατάφερε και μέσα από τη προπονητική να φτάσει και σε άλλες μεγάλες επιτυχίες. Αφού αποσύρθηκε από τα παρκέ, ανέλαβε χρέη assistant coach στους Lakers τις περιόδους 1994-1999, 2001-2004 και 2012-2014. Αυτά τα χρόνια κατάφερε να κατακτήσει άλλα τέσσερα δαχτυλίδια ΝΒΑ, φτάνοντας έτσι στο μαγικό αριθμό οκτώ. Τη περίοδο 2009-2011 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τους Minnesota Timberwolves χωρίς να καταγράψει κάποια επιτυχία με την ομάδα, ενώ και οι γενικότερες επιδόσεις δεν ήταν καθόλου καλές. Από το 2014 έως το 2018 ανέλαβε ξανά χρέη assistant coach στους New York Knicks ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2016) ανέλαβε και χρέη υπηρεσιακού προπονητή στην ομάδα μετά την απόλυση του Derek Fisher.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2018 ανακοινώθηκε πως επιστρέφει ξανά στους Lakers από το πόστο του ανώτατου συμβούλου, στο πλάι του Magic Johnson ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Είναι πρωταθλητής. Ξέρει πώς να κερδίζει. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού, έχοντας κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα ως παίκτης (1982, 1985, 1987, 1988) και τέσσερα ως τεχνικός (2000, 2001, 2002, 2009). Οι γνώσεις του και οι εμπειρίες του θα αποτελέσουν τεράστιο όφελος για εμάς». Από την άλλη ο προπονητής των Lakers Luke Walton δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον Κερτ πίσω στην ομάδα. Η τεράστια εμπειρία του και η γνώση του γύρω από το παιχνίδι θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για όλους μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ ξανά μαζί του».

O Κερτ Ράμπις δεν ξέχασε την Ελλάδα. Αντίθετα στο μεγάλο τελικό του Basketball Champions League, που βρήκε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια, βρέθηκε στην Ελλάδα για να ενισχύσει τις προσπάθειες της ομάδας. Και οι φίλαθλοι του το ανταπέδωσαν με ένα ζεστό χειροκρότημα που είναι το λιγότερο που του αξίζει γι’ αυτά που έχει προσφέρει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο. Γιατί ο Κυριάκος Ραμπίδης είναι ένας πραγματικός εργάτης και δάσκαλος του μπάσκετ.