Το Debut.gr βολιδοσκοπεί και παρουσιάζει τα καλοκαιρινά "μπαμ" που θα προσφέρουν στην φετινή Euroleague λίγη από την μαγεία του NBA.

Αυτό το καλοκαίρι είδαμε μπόλικους παίκτες από τον μαγικό κόσμο του NBA να κάνουν το βήμα προς την Euroleague. H Euroleague μεγαλώνει από φέτος με τις ομάδες να γίνονται από 16 σε 18. Στο χειμώνα που έρχεται αναμένεται να δούμε ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό και πιο μακροσκελές πρωτάθλημα. Το φετινό καλοκαίρι της Euroleague ήταν μεταγραφικά πιο “άγριο” από ποτέ.  Είδαμε παίκτες “σημαίες” των ομάδων όπως ο Sergi Rodriguez, ο Nando De Colo και ο Mike James να αλλάζουν στρατόπεδα μέσα στην διοργάνωση. Όμως, το σημαντικότερο,  είδαμε και παίκτες από το NBA να καταφθάνουν στην Euroleague. Ίσως με πιο έντονο ρυθμό από ποτέ. Είχαμε να δούμε τόσες αφίξεις στην Euroleague από το NBA Lock out του 2011. Το Debut.gr βολιδοσκοπεί και παρουσιάζει τα καλοκαιρινά “μπαμ” που θα προσφέρουν στην φετινή Euroleague λίγη από την μαγεία του NBA. Πάμε να δούμε…

1) Kostas Koufos (CSSKA Moscow)

Ξεκινάμε με έναν γνώριμο στο ελληνικό κοινό παίκτη από την Εθνική ομάδα. Ο γιγαντόσωμος Center φέτος έκανε την έκπληξη και εγκατέλειψε για πρώτη φορά το μαγικό κόσμο του NBA μετά από 11 χρόνια για χάρη της Euroleague. Η “ρωσική αρκούδα” ξόδεψε 6 εκ. $ για συμβόλαιο 2 ετών με οψιόν opt out το 2020 για επιστροφή στην Αμερική  Ο πλέον 30χρονός Ελληνοαμερικανός καλείται να καλύψει το κενό που άφησε η φυγή του Othello Hunter. Σίγουρα πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό παίκτη με τελείως διαφορετικό παιχνίδι που θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε.

Τι έκανε πέρυσι

Η περσινή χρονιά τον βρήκε στους “φτωχούς” Sacramento Kings (9οι στην απαιτητικοί Δύση). Έπαιξε σε 42 παιχνίδια αποτελώντας την αλλαγή του Cauley-Stein. Με περίπου 12 λεπτά μ.ο. συμμετοχής και 5.7 πόντους και 5 ριμπάουντ οι Kings τον αποδέσμευσαν. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε με το άνοιγμα της αγοράς στις 30 Ιουνίου καθώς το συμβόλαιο του έληξε.

Καριέρα

Έχει καταγράψει 686 παιχνίδια στο NBA εκ των οποίων 228 ως βασικός. Στην 11χρονή καριέρα του τελείωσε με 5.6 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 0.4 ασσίστ σε 15.9 λεπτά συμμετοχής  Υπήρξε μέλος των Utah Jazz, των Minessota Timberwolves, των Denver Nuggets, των Memphis Grizzles και των Sacramento Kings. Αποτέλεσε νο.23 του 2008 Draft. Παραγωγικά την καλύτερη του χρονιά την κατέγραψε την σεζόν 2012-2013 στο Denver. Εκεί έκλεισε την χρονιά με 8.0 πόντους και 6.9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ξεκινώντας μάλιστα βασικός και στα 81 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Την ίδια χρονιά μάλιστα κατέγραψε και το carreer high του κόντρα στο Phoeinix με 22 πόντους. Στα αξιοσημείωτα ότι μετρά 37 συμμετοχές στα NBA Playoffs (4 ως βασικός), ενώ τις τελευταίες 5 χρονιές τελείωσε με ποσοστό μεγαλύτερο του 50 % στα δίποντα.

 

2) Nikola Mirotic (Barcelona)

Η Barcelona φέτος τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Έδειξε από το καλοκαίρι ότι μόνος στόχος της φετινής ομάδας είναι το τέλος της διαδρομής. Ανάμεσα στα πολλά μεταγραφικά “μπαμ” που έκανε, ξεχώρισε αυτό του Nikola Mirotic. O ύψους 2,08 Power Forward επιστρέφει στην Euroleague και το ισπανικό πρωτάθλημα από το NBA για χάρη των Καταλανών και θα γίνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα οι απολαβές του θα ξεπεράσουν τα 3,9 εκ € το χρόνο ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5,2 εκ. € με τα bonus. Το συμβόλαιο του είναι χρονικής διάρκειας 3 ετών συν 1 ακόμη έτος.

Οφείλουμε να πούμε ότι ο παίκτης έρχεται από μια, αν μη τι άλλο γεμάτη χρονιά, σε μια πολύ καλή ηλικία (28 ετών) και ότι την περσινή χρονιά εισέπραξε από το συμβόλαιο του 12,5 εκ. $. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την φήμη ότι οι Bulls του προσέφεραν συμβόλαιο 45 εκ $ δείχνουν ότι η απόφαση του “Nico” μάλλον δεν βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο οικονομικό κομμάτι.

Τι έκανε πέρυσι

Ο Μαυροβούνιος με ισπανικό διαβατήριο, την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε σε δύο ομάδες. Ξεκίνησε την σεζόν με τους New Orlean Pelicans όπου σημείωσε τους μεγαλύτερους μέσους όρους της καριέρας του με 16,7 πόντους και 8,3 ριμπάουντ με 28,9 λεπτά συμμετοχής στα 32 παιχνίδια που αγωνίστηκε εκ των οποίων τα 22 ως βασικός. Στα 10 από αυτά τελείωσε με πάνω από 20 πόντους και σε 2 πάνω από 30. Οι Pelicans δεν μπήκαν στα Playoffs, όμως ο γιγαντόσωμος PF συνέχισε, και το τέλος της σεζόν τον βρήκε στους Milwaukee Bucks του Αντετοκούνμπο που τους ενίσχυσε για την post season. Εκεί αποτέλεσε χρήσιμο γρανάζι των “Ελαφιών” (ερχόμενος από τον πάγκο) και έφτασε μέχρι τους τελικούς της Ανατολής κόντρα στους Toronto Raptors καταγράφοντας 14 συμμετοχές με 11,6 και 5,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι σε 22,9 λεπτά συμμετοχής.

Όπως βλέπουμε κι από τα νούμερα είχε σημαντικό ρόλο και μεγάλα νούμερα και στις δύο ομάδες που αγωνίστηκε πέρυσι και θα μπορούσε να βρει άνετα ένα ικανοποιητικό και μεγάλο συμβόλαιο στο NBA. Όμως προτίμησε την Ευρώπη και την Barcelona για αυτό και αποτέλεσε τεράστιο μεταγραφικό μπαμ.

Καριέρα

Κατέχει εμπειρία τόσο από NBA όσο και από Euroleague. Επιλέχθηκε στο νο.23 του Draft το 2011 από τους Houston Rockets. Ανταλλάχθηκε κατευθείαν στους Minessota Timberwoles. Με την σειρά τους τον αντάλλαξαν στους Chicago Bulls το ίδιο βράδυ του Draft. Έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 319 συμμετοχές στο NBA μετρώντας κατά μ.ο. στην καριέρα του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού 12,3 πόντους, 5,9 ριμπάουντ και 1,3 ασσίστ. Στα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του ότι έγινε Rookie All star στην παρθενική του σεζόν στο NBA. Όπως επίσης ότι καμία χρονιά δεν τελείωσε με κάτω από 10 πόντους μ.ο.

Στην Euroleague μετράει μπόλικη εμπειρία με την Ρεάλ Μαδρίτης από το 2010 μέχρι το 2014. Εκεί κατέγραψε 97 συμμετοχές με 10,8 πόντους και 4,5 ριμπάουντ μ.ο. Αναδείχθηκε επίσης το 2011 και το 2012 Rising Star στην ίδια διοργάνωση. Παράλληλα το 2013 ήταν και ο MVP της ισπανικής λίγκας. Είναι διεθνής παρά την Μαυροβούνια καταγωγή του με την Εθνική Ισπανίας. Έχει κερδίσει με αυτήν το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και το αργυρό στο Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

3) Wesley Johnson (Παναθηναϊκός)

Από τα μεταγραφικά “μπαμ” του καλοκαιριού δεν απείχε ούτε ο Παναθηναϊκός που ενισχύθηκε σημαντικά αυτό το καλοκαίρι. Μπορεί η μεταγραφή του Αμερικανού να μην συζητήθηκε όσο αναμενόταν, ίσως επισκιάστηκε και από την έλευση του Jimmer Freddete (θα γίνει λόγος παρακάτω) αλλά παραμείνει μια μεγάλη κίνηση. Ο 32χρονός Forward έρχεται για πρώτη φορά από τα μέρη μας και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση του. Ίσως οι πιο πολλοί από εμάς να τον θυμόμαστε όταν έπεσε θύμα της ankle-breaker ντρίπλας του James Harden, όπου τον αγριοκοίταξέ αλλά πρόκειται για ένα καταξιωμένο αθλητή με χρόνια στην κορυφαία λίγκα.

Ερωτηματικό παραμένει σε ποια θέση αναμένεται να τον χρησιμοποιήσει ο coach Πεδουλάκης, καθώς ο 2,01 Αμερικανός αγωνιζόταν στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη στις θέσεις 2 και 3. Όμως λόγω της αθλητικότητας του και των φυσικών προσόντων του μπορεί να προτιμηθεί και στο 4 αφού στον προπονητή του Παναθηναϊκού αρέσουν τα κοντά σχήματα με παίκτες που μπορούν να παίξουν στις αλλαγές και ο Wesley Johnson είναι ένας από αυτούς. Αποκτήθηκε μόλις στο ποσό των 1 εκ € με μπόνους 220.000 € σε περίπτωση πρόκρισης στο Final 4, ποσό όχι μικρό, αλλά αρκετά δυσανάλογο με τα ποσά που ξόδεψαν οι υπόλοιπες ομάδες για να καταφέρουν να πείσουν τους NBaers να παίξουν μπάσκετ στην Γηραιά Ήπειρο.

Τι έκανε πέρυσι

Η περσινή χρονιά τον βρήκε την μισή χρονιά στους New Orlean Pelicans. Η άλλη μισή τον βρήκε στους Washington Wizards, ομάδες που έμειναν εκτός Playoffs από νωρίς. Στους Pelicans σημείωσε 26 συμμετοχές τις μισές ως βασικός παίζοντας 14.5 λεπτά ανά ματς. Σκοραρέ λίγο πιο κάτω από 4 πόντους  και μαζεύοντας 1,7 ριμπάουντ. Τα χαμηλά αυτά νούμερα τον ώθησαν σε ανταλλαγή με την ομάδα της πρωτεύουσας (Washington Wizards). Ωστόσο ούτε εκεί εντυπωσίασε. Σημείωνε σε 13,1 λεπτά συμμετοχής με 2,8 πόντους και 1,2 ριμπάουντ σε μόλις 12 παιχνίδια που συμμετείχε (κανένα ως βασικός) για να πάρει δρόμο προς Ευρώπη.

Καριέρα

Έχει σημειώσει 609 παιχνίδια 9 εκ των οποίων στα Playoffs στην κορυφαία λίγκα μετρώντας 7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1,3 ασσίστ περνώντας κατά σειρά από τους Minnesota Timberwolves, Phoenix Suns, Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers, New Orleans Pelicans και Washington Wizards στα 9 χρόνια παρουσίας του. Το 2010 ήταν το νο.4 του Draft και επιλέχθηκε από τους Wolves.  Ατομικά οι χρονιές 2013-2014 και 2014-2015 με τους Lakers ήταν οι καλύτερες του, σε μια περίοδο όμως, που οι κίτρινοι έχαναν τις όποιες ελπίδες για Playoff από πολύ νωρίς στη χρονιά. Με τους Clippers έκανε 6 συμμετοχές στα 2016 Playoffs και 3 στα 2017 Playoffs έχοντας περίπου 3 πόντους ανά παιχνίδι. Οι 29 πόντοι με τους Minessota Timberwolves κόντρα στους Los Angeles Clippers στις 18 Μαρτίου του 2011 αποτελούν το career high του.

4) Timofey Mozgov (Khimki)

O Ρώσος γίγαντας επιστρέφει στην Euroleague μετά από 9 χρόνια απουσίας στο NBA. Ο ύψους 2,16 center ξαναβρίσκει την αγαπημένη του Χίμκι (όπως φαίνεται) όπως και το 2011 κατά την διάρκεια του lock-out. Είχε αγωνιστεί και άλλη μια τετραετία στο ρωσική ομάδα από το 2006-2010 πριν πάρει το εισιτήριο για τον μαγικό κόσμο του NBA. Αποτέλεσε τον πρώτο Ρώσο παίκτη που αγωνίστηκε στους τελικούς του NBA, το 2015. Ξεκίνησε βασικός και στα 6 παιχνίδια. Μαζί με τον συμπατριώτη του Sasha Kaun έγιναν οι πρώτοι Ρώσοι την  επόμενη χρονιά που κατέκτησαν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Πολλά ερωτηματικά ωστόσο φαίνονται να δημιουργούνται πάνω από το όνομα του και κατά πόσο μπορεί να προσφέρει καθώς βρίσκεται σε μια προχωρημένη ηλικία (33 χρονών) και το βασικότερο προέρχεται από δύο πολύ ταλαιπωρημένες χρονιές .

Πέρυσι δεν σημείωσε καν συμμετοχή με τους Orlando Magic λόγω προβλημάτων στο γόνατο. Την αμέσως προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε ελάχιστα με τους Brooklyn Nets λόγω ξανά τραυματισμών. Ο ίδιος παρ’όλα αυτά δήλωσε κατά την έλευση του στην Khmiki ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από τον τραυματισμό του στο NBA και ότι αναμένεται να είναι έτοιμος ενόψει φετινής Euroleague.

Τι έκανε πέρυσι

Πέρυσι βρέθηκε στους Orlando Magic και όπως προαναφέρθηκε δεν κατάφερε να αγωνιστεί ούτε ένα παιχνίδι λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Η κατάσταση αυτή έκανε τους Magic να τον αποδεσμεύσουν αυτό το καλοκαίρι για να έρθει η μετακόμιση του στην δική μας πλευρά.

Καριέρα

Κατά την παραμονή του στην κορυφαία λίγκα αγωνίστηκε στους New York Knicks, στους Denver Nuggets, στους Cleveland Cavaliers, στους L.A. Lakers, στους Brooklyn Nets και στους Orlando Magic. Συγκεκριμένα διετέλεσε την rookie χρόνια του για λογαριασμό των Knicks. Την επόμενη χρονιά ενεπλάκη στο μεγάλο trade που περιελάμβανε τον Carmelo Anthony και τον έφερε στο Denver για λογαριασμό των Nuggets. Στην rookie σεζόν του κατέγραψε 34 συμμετοχές 14 ως βασικός. Είχε 13,5 λεπτά συμμετοχής σημειώνοντας ανά παιχνίδι 4 πόντους και 3,1 ριμπάουντ. Τις επόμενες 5 χρονιές τις καριέρας του τις ξόδεψε στο Denver. Αποκορύφωμα την σεζόν 2013-2014 όπου αγωνίστηκε και στα 82 παιχνίδια της κανονικής σεζόν (30 ως βασικός). Τελείωσε την χρονιά με 9,4 πόντους και 6,4 ριμπάουντ. Οι φίλοι των Nuggets θα θυμούνται την εμφάνιση του κόντρα στους Warriors στις 10 Απριλίου του 2014. Την βραδιά εκείνη μάζεψε 29 ριμπάουντ κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Βιογραφικό γεμάτο συμμετοχές σε ΝΒΑ και Euroleague

Ανάλογη ήταν και η επόμενη σεζόν στους Nuggets όπου ήταν και η τελευταία του στην ομάδα για να πάρει τον δρόμο προς το Cleverland μαζί με την επιστροφή του Lebron. Οι “Ιππότες” έφτασαν εκείνη την χρονιά μέχρι τους τελικούς με τον Ρώσο να πραγματοποιεί 20 εμφανίσεις όλες σαν βασικός, κάνοντας σπουδαία εμφάνιση στο 4ο τελικό σκοράροντας 28 πόντους και μαζεύοντας 10 ριμπάουντ, στην ήττα των Cavs. Καθ’όλη την διάρκεια εκείνης της σεζόν ο Ρώσος γίγαντας κατέγραψε 10,6 πόντους ανά παιχνίδι, αριθμό ρεκόρ για την καριέρα του. Ο Mozgov έμεινε άλλη μια χρονιά και δικαιώθηκε κατακτώντας τον πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή κόντρα ξανά στους Warriors, αυτή την χρονιά με χαμηλότερα νούμερα και μικρότερο ρόλο.

To 2016 έμεινε free agent και υπέγραψε “βασιλικό” συμβόλαιο με τους Los Angeles Lakers ύψους 64 εκ. $ για 4 χρόνια. Την χρονιά εκείνη σημείωσε καλά νούμερα αλλά όχι ικανά να δικαιολογήσουν το συμβόλαιο του. Και έτσι οι Lakers τον αντάλλαξαν στους Brooklyn Nets όπου μετείχε σε λιγότερα από τα μισά ματς λόγω τραυματισμών με χαμηλά νούμερα για τα δεδομένα για να ξαναμετακινηθεί πέρυσι στο Orlando που δεν κατέγραψε συμμετοχή. Στην συνολική καριέρα του στο NBA είχε ως μ.ο.  6.8 πόντους and 4.9 ριμπάουντ σε 18 λεπτά συμμετοχής. Με την εθνική ομάδα της χώρας του έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2012 και στο Ευρωμπάσκετ του 2011.

5) Quincy Acy (Maccabi Tel Aviv)

Η περίπτωση του Αμερικανού ψηλού είναι λίγο πολύ γνωστή. Έχει ακουστεί για πολλές Ευρωπαϊκές ομάδες παλιότερα, μέσα σε αυτές και ο Παναθηναϊκός. Ωστόσο ο ύψους 2.01 Power Forward θα αγωνιστεί από φέτος στο Ισραήλ για λογαριασμό της Maccabi. Παίκτης που ποτέ δεν εντυπωσίασε στον μαγικό κόσμο του NBA ούτε θεωρήθηκε ποτέ ως κάτι ανερχόμενο, όμως ένας παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Euroleague. Στα πλεονεκτήματα τα δυνατά πατήματα και τελειώματα, η φυσική του δύναμη και το θέαμα. Στις ομάδες που αγωνίστηκε συνήθως ήταν ο αγαπητός του κοινού.

Η Maccabi μετά τις συνεχόμενες αποτυχημένες χρονιές θέλει να επιστρέψει στα Playoff της Euroleague και γιατί όχι να κυνηγήσει και κάτι παραπάνω. Έκανε κάποιες πολλές σημαντικές κινήσεις το καλοκαίρι ανάμεσα σε αυτές και του Quincy Acy. Ο Αμερικανός θα πλαισιώσει την πανίσχυρη front line των Ισραηλινών δίπλα σε Tarrick Black και Othello Hunter. Άρα πιθανότατα θα τον δούμε σε θέση 4 λόγω του χαμηλού ύψους, αν και με την δύναμη κοντά στο καλάθι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο 5. Αναμένουμε να δούμε τι έχει στο μυαλό του ο coach Σφαιρόπουλος.

Τι έκανε πέρυσι

Η περσινή χρονιά τον βρήκε στο Phoeinix αγωνιζόμενος για τους Suns, μια ομάδα εξ’αρχής χωρίς προσδοκίες για είσοδο στα Playoff. Υπέγραψε τον Ιανουάριο δύο συμβόλαια 10 ημερών το ένα πίσω από το άλλο για να αγωνιστεί σε συνολικά 10 παιχνίδια έχοντας φτωχά νούμερα. Τα συμβόλαια αυτά δεν ανανεώθηκαν και έτσι μετακόμισε στους Texas Legends στην NBA G-League. Όπου ούτε εκεί μακροημέρευσε. Ένα μήνα αργότερα βρήκε στέγη στο Κινέζικο πρωτάθλημα στους Shenzhen Leopards. Αγωνίστηκε και εκεί μόλις ένα παιχνίδι. Γενικά η περσινή χρονιά ήταν μια ταραχώδης και ασταθής χρονιά για τον 28χρονό. Αυτό γεννάει ερωτήματα σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο παίκτης.

Καριέρα

Στην καριέρα του έχει παίξει συνολικά σε 337 παιχνίδια στο NBA σε 5 διαφορετικές ομάδες μέσα σε 7 χρονιές. Δεν μπόρεσε να κρατηθεί σε μια ομάδα πάνω από ένα έτος ενώ έκανε και κάποιες στάσεις στην G-League. Στην συνολική του καριέρα στο NBA μέτρησε 4.9 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 0.6 ασσίστ, με καλύτερη σεζόν μάλλον αυτή του 2017-2018 όπου έκανε  70 παιχνίδια στην κανονική σεζόν με τους Brooklyn Nets έχοντας 5.9 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 0.8 ασσίστ  σε 19.4 λεπτά συμμετοχής. Πέρασε με την σειρά από τους Toronto Raptors, Sacramento Kings (δύο φορές), New York Knicks, Dallas Mavericks, και Brooklyn Nets ενώ πέρασε και δύο φορές από τους Texas Legends ομάδα της NBA G-League. 

6) Jimmer Fredette (Παναθηναϊκός)

Αυτή η περίπτωση κι αν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Παίκτης διακαής πόθος του προέδρου των πρασίνων Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ταυτόχρονα και ένα τα μεγάλα What if του NBA αυτής της δεκαετίας. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν ο πρώην παίκτης του NBA μπορεί να προσαρμοστεί στον Ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού και τι μπορεί να καταφέρει στην Euroleague. Πρόκειται για ένα παίκτη θρύλο του κολεγιακού πρωταθλήματος της Αμερικής. Όμως δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των κατορθωμάτων το 2011 ψηφίστηκε ως καλύτερος παίκτης ολόκληρου του κολεγιακού πρωταθλήματος της Αμερικής. Παράλληλα ο Kevin Durant τότε με το tweet του τον χαρακτήρισε τον καλύτερο σκόρερ εκείνη την περίοδο στον πλανήτη. Πρόκειται για ένα σεσημασμένο σκόρερ που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με οποιοδήποτε τρόπο με ιδιαίτερη έφεση πίσω από την γραμμή των 6.75.

Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε στο Summer League για την ομάδα των Warriors. Αρκετός φίλαθλος κόσμος ήλπιζε να δει στην κανονική σεζόν. Ήλπιζε οι “Πολεμιστές”  να τον προσθέτουν διπλά σε Russel, Curry, Thompson και τους υπόλοιπους σουτέρ τους. Ο Παναθηναϊκος όμως έκανε την έκπληξη. Έκλεισε τον Αμερικανό κατά την διάρκεια του Summer League με συμβόλαιο 1.75 εκ $ για ένα χρόνο. Φήμες λένε ότι υπήρχε πρόταση από Κίνα ύψους 2.5 εκ $ που την απέρριψε. Θα μοιραστεί φέτος την περιφέρεια με Καλάθη, Rice, Παππά. Ξεκάθαρος στόχος οι πράσινοι να γυρίσουν στο επερχόμενο Final 4.

Τι έκανε πέρυσι

Την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησε την επιστροφή του στο NBA έπειτα από περίπου 3 χρόνια απουσίας. Ήρθε στην μέση της χρονιάς στους Phoeinix Suns, όπου η ομάδα δεν είχε πραγματικούς στόχους, με πολλές προσδοκίες για τον παίκτη από το φίλαθλο κοινό, ωστόσο, που και πάλι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει. Αγωνίστηκε μόλις 6 παιχνίδια, κανένα ως βασικός, σημειώνοντας 3.7 πόντους, 1.3 ασσίστ και 1.2 ριμπάουντ μ.ο.

Καριέρα

Ο ύψους 1,88 Αμερικανός επιλέχθηκε στο νο.10 του Draft του 2011 από τους Milwaukee Bucks και ανταλλάχθηκε κατευθείαν στους Sacramento Kings. Η έλευση του Freddete στους Kings δημιούργησε “παράνοια” στους οπαδούς των “Βασιλιάδων” . Οι πωλήσεις του franchise αυξήθηκαν κατά 540% με την φανέλα με το νο.7(του Jimmer Fredette) να βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων. Ο πλέον 30χρονός έμεινε δυόμιση χρόνια στο Sacramento με την πρώτη του χρονιά να αποτελεί την καλύτερη του όπου τελείωσε με 7.6 πόντους και 36% στα τρίποντα μ.ο. και ένα carreer high με 24 πόντους. Ακολούθησε καθοδική πορεία με τους Kings, οι οποίοι με την σειρά τους τον αποδέσμευσαν το Φεβρουάριο του 2014.

Ακολούθησαν οι Chicago Bulls, οι New Orlean Pelicans και οι New York Knicks. Οι Knicks τον χρησιμοποίησαν κατά κύριο λόγο στην δεύτερη ομάδα τους, τους Westchester Knicks. Σε καμία από αυτές τις ομάδες δεν μπορεί να εντυπωσιάσει και ο 30χρονός τράβηξε προς το Κινέζικο πρωτάθλημα. Εκεί φαίνεται να βρίσκει την μπασκετική του Ιθάκη. Θα αγωνιστεί στους Shanghai Sharks για δύο χρονιές έχοντας αντίστοιχα 37.6 και 36.9 πόντους κατά μ.ο. Τελείωσε πρώτος σκόρερ και τις δυο σεζόν με carreer high 75 πόντους 40 εξ αυτών στην 4η περίοδο.

7) Álex Abrines (Barcelona)

Παίκτης γνώριμος στο NBA αλλά και στην Euroleague. Μόλις 4 χρόνια πέρασαν από την τελευταία θητεία στην Euroleague με την Barcelona. Φέτος ξαναγυρίζει στην ομάδα με την οποία αναδείχθηκε Euroleague Rising Star το 2016. Όπως είπαμε η Barcelona φέτος τάραξε τα νερά το καλοκαίρι φέρνοντας το ένα μεγάλο όνομα πίσω από το άλλο με αποτέλεσμα να γίνεται ένα από τα βασικά φαβορί για τον τίτλο του χρόνου. Ο Abrines είναι ο δεύτερος παίκτης που αφήνει το NBA για χάρη της Barcelona μετά τον Mirotic υπογράφοντας συμβόλαιο 2 ετών με την δυνατότητα επέκτασης ενός ακόμη χρόνου.

Ο ύψους 1.98 shooting guard και small forward έχει ως δυνατά του σημεία το τρίποντο. Στο NBA σούταρε από 32% έως 38% μ.ο. και τα καλά του αθλητικά του προσόντα. Αποτελεί ένα παίκτη που μπορεί να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Πηδάει ψηλά, είναι θεαματικός και έχει μεγάλη εμπειρία από Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γενικότερα θα είναι μια πολύ χρήσιμη προσθήκη στους μπλαουγκράνα.

Τι έκανε πέρυσι

Πέρυσι αγωνίστηκε στους Oklahoma City Thunder, μέχρι τον Φεβρουάριο. Από τον Φεβρουάριο και μετά έπειτα από κοινή απόφαση και του παίκτη και της ομάδας αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας τους λόγω προβλημάτων ψυχολογικής φύσης που αντιμετώπιζε ο παίκτης. Παρ΄όλα αυτά με πρόσφατη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Ισπανός δήλωσε ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και είναι έτοιμος να προσφέρει τα μέγιστα στην καινούρια αυτή αρχή της καριέρας του. Πέρυσι αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια(2 ως βασικός) έχοντας 5.3 πόντους και 1.5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Καριέρα

Κατέχει και αυτός τόσο εμπειρία στο NBA όσο και στην Euroleague. Το 2013 επιλέχθηκε στην θέση 53 του NBA Draft από τους Thunder. Στην τριετή παρουσία του στους Oklahoma City Thunder κατέγραψε 174 συμμετοχές συν 11 συμμετοχές στα NBA Playoffs με μ.ο. συμμετοχής 16 λεπτά. Σημείωνε 5.3 πόντους,  μάζευε 1.4 ριμπάουντ και μοίραζε 0.5 ασσίστ ανά παιχνίδι. Όπως βλέπουμε και από τα νούμερα πρόκειται για ένα παίκτη που είχε ενεργό ρόλο στην ομάδα και ίσως θα μπορούσε να βρει ακόμη συμβόλαιο στον μαγικό κόσμο του NBA αλλά πιθανόν τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε του στέρησαν αυτή την ευκαιρία. Μετράει επίσης 4 χρόνιας προϋπηρεσίας στην Euroleague, 3 με την Barcelona και 1 με την Unicaja Malaga. Με την τελευταία πραγματοποίησε μόλις 6 συμμετοχές αλλά με την Barcelona για την ηλικία του είχε κάνει θαύματα.

Τη σεζόν 2015-2016, όπου ήταν και η τελευταία του στην Γηραιά Ήπειρο τελείωσε 9.3 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο με πολύ καλά ποσοστά. Η σεζόν αυτή τον οδήγησε στο βραβείο Rising Star και μαζί ένα εισιτήριο για το NBA. Με την Barcelona επίσης κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και ένα κύπελλο, ενώ μετράει δύο χάλκινα μετάλλια με την Εθνική Ισπανίας, ένα στους Ολυμπιακούς του 2016 και ένα στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

ΝΒΑ Euroleague

Selvin Mack

8) Shelvin Mack (Olympia Milano)

Η Ιταλική ομάδα μετά την αποτυχημένη χρονιά πέρυσι να μπει στα Playoff της Euroleague αλλά και την παταγώδη αποτυχία να φτάσει στους τελικούς του Ιταλικούς πρωταθλήματος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη αυτό το καλοκαίρι. Η απώλεια του Mike James αναπληρώθηκε από τον Sergi Rodriguez. Ο δεύτερος καλείται να μπει στα παπούτσια του και να κάνει τους Ιταλούς φιλάθλους να ξεχάσουν τον πρώτο σκόρερ της προηγούμενης Euroleague. Εκτός αυτού οι Μιλανέζοι έκαναν και ένα άλλο μεγάλο μπαμ. Ίσως να μην έκανε πολύ αίσθηση στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα παίκτη που περιμένουμε να πρωταγωνιστήσει. Ο λόγος για τον Shelvin Mack.

O ύψους 1,91 guard βρίσκεται σε μια πολύ καλή ηλικία (29 χρονών) έχει μερικές γεμάτες χρονιές στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο πρώην παίκτης του NBA υπέγραψε συμβόλαιο 2 ετών με την ομάδα του Μιλάνο και αναμένουμε να δούμε την ικανότητα στο σκοράρισμα στην επερχόμενη Euroleague. Κάτω από τις οδηγίες του Messina, που θα βρίσκεται από την καινούρια χρονιά στον πάγκο των Ιταλών μπορεί να κάνουν σημαντικά πράγματα καθώς και ο τρόπος παιχνιδιού του δείχνει να ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό.

Τι έκανε πέρυσι

Την περσινή χρονιά αγωνίστηκε το πρώτο ήμισυ με τους Memphis Grizzles σε 53 αγώνες (3 βασικός) και το δεύτερο ήμισυ με τους Charlotte Hornets μόλις 4 αγώνες. Καμία από τις ομάδες δεν τα κατάφερε να μπει στην post season. Με το Memphis είχε 22.7 λεπτά συμμετοχής σκοράροντας 7.9 πόντους με περίπου 36% στα τρίποντα. Βλέπουμε λοιπόν ότι είχε σημαντικό ρόλο πέρυσι στο NBA και δεν αποτελεί ένα παίκτη ο οποίος δεν κατάφερε να επιβιώσει στην κορυφαία λίγκα με αποτέλεσμα να έρθει στα “μέρη” μας. Στους Charlotte Hornets ωστόσο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει με την απόδοση αφού αγωνίστηκε μόλις σε 4 παιχνίδια με λίγο πιο πάνω από 2 πόντους μ.ο.

Καριέρα

Κουβαλάει πείρα 8 χρόνων στην πλάτη του από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Έχει αγωνιστεί κατά σειρά σε Washington Wizards, Philadelphia 76ers, Atlanta Hawks, Utah Jazz, Orlando Magic, Memphis Grizzles και Charlotte Hornets. Αποτέλεσε ένα χρήσιμο role player, με τους Haws να αποτελούν τον καλύτερο σταθμό της καριέρας του καθώς έμεινε εκεί για 4 χρόνια και κατέγραψε την πιο γεμάτη χρονιά του. Η χρονιά 2013-2014 ήταν η πιο γεμάτη του 29χρονού καθώς έπαιξε 73 παιχνίδια τα 11 ως βασικός. Η καλύτερα του χρονιά όμως παραγωγικά ήταν το δεύτερο ήμισυ της σεζόν 2015-2016 στους Utah Jazz όπου έκανε 28 συμμετοχές (27 ως βασικός ) έχοντας 12.7 πόντους και 5.3 ασσίστ ανά παιχνίδι.

Είναι το νο.54  του Draft του 2011. Συνολικά στην καριέρα στο NBA μετράει 6.6 πόντους, 3.1 ασσίστ και 2 ριμπάουντ κατά μ.ο. Το carreer high του το πέτυχε με τους Atlanta Hawks το 2014. Σκόραρε 24 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο με το εντυπωσιακό 6 στα 6 τρίποντα.

ΝΒΑ Euroleague

Wade Baldwin

9) Wade Baldwin IV (Ολυμπιακός)

O Ολυμπιακός κι αυτός με την σειρά του έφερε έναν παίκτη στην Euroleague από το NBA. Ο Wade Baldwin IV σε σχέση με την υπόλοιπη λίστα στο άρθρο είναι ο παίκτης με τις λιγότερες συμμετοχές στο κορυφαίο πρωτάθλημα και με ίσως το λιγότερο γνωστό όνομα. Η ομάδα του Πειραιά ωστόσο τα την τελευταία δεκαετία έχει στραφεί σε σποραδικές και επιλεκτικές κινήσεις όχι τόσο ακριβές . Και έχει δικαιωθεί αρκετές χρονιές φτάνοντας στο Final 4 προσπερνώντας άλλες ομάδες με πολύ υψηλότερο μπάτζετ. Μόνιμα πρόβλημα των ερυθρόλευκων να βρουν ένα παίκτη στην θέση 2. Που να μπορεί ωστόσο να ταιριάξει αρμονικά με τον Σπανούλη στον άσσο. Ειδικά όσο τα χρόνια περνάνε για τον αρχηγό του Ολυμπιακού και χρειάζεται όλο και πιο πολλές ανάσες και πιο πολύ βοήθεια στο σκοράρισμα και στην οργάνωση τόσο πιο πολύ γίνεται επιτακτική η ανάγκη απόκτησης ενός παίκτη που να τον βοηθάει.

Οι ιδιαιτερότητες στην Ευρωλίγκα που δεν υπήρχαν στο NBA

Από τον Ολυμπιακό πέρασαν πολύ καλοί παίκτες. Ωστόσο ελάχιστοι μπόρεσαν να ταιριάξουν με τον Σπανούλη. Γι’ αυτό και είδαν την πόρτα της εξόδου την επόμενη σεζόν. Γρήγορα παραδείγματα ο Erick Green, ο Brian Roberts και o William Goss. Γι αυτό και ο ρόλος που καλείται να επωμιστεί ο Αμερικανός δεν είναι απλός. Έκτός από το είναι παραγωγικός και δημιουργικός ο ίδιος θα πρέπει να αποτελέσει και μία καλή συνύπαρξη με τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Ίσως το δεύτερο να παίξει μεγαλύτερο ρόλο για την παραμονή του στο λιμάνι.

Γενικότερα πρόκειται για ένα παίκτη που δεν θα τον έλεγες αμιγώς NBAer καθώς μετράει 63 εμφανίσεις στο NBA και 80 εμφανίσεις στην NBA G-League. Αποτέλεσε έναν παίκτη πιο πολύ στα pitch βρισκόταν, παρά στα παρκέ του NBA.  Πάντως ο ύψους 1.93 guard, βρίσκεται σε καλή ηλικία, μόλις 23 χρονών και ο τρόπος παιχνιδιού του δείχνει να ταιριάζει με τον Ευρωπαϊκό.  Δεν αποκλείεται να τον δούμε να γυρίζει πίσω στο NBA, αν πραγματοποιήσει μία δύο συνεχόμενες πολύ καλές χρονιές στην Euroleague.

Τι έκανε πέρυσι

Την περσινή χρονιά βρέθηκε στους Portland Trail Blazzers και αγωνίστηκε 16 παιχνίδια έχοντας 6 λεπτά  συμμετοχής και σκοράροντας περίπου 2 πόντους ανά παιχνίδι. Παράλληλα με τους Blazzers πραγματοποίησε και 6 συμμετοχές στην NBA G-League για λογαριασμό των Texas Legends όπου σημείωσε 22.1 πόντους, 5.4 ριμπάουντ , 3.9 ασσίστ και 1.7 κλεψίματα ανά παιχνίδι.  Μαζί με τον Nik Staouskas(ο λόγος παρακάτω) ανταλλάχθηκαν στους Cleveland Cavaliers τον Φεβρουάριο. Ώρες αργότερα οι δύο τους ανταλλάχθηκαν στους Houston Rockets, για να ανταλλαχθούν ξανά πάλι οι δύο τους λίγες μέρες μετά στους Indiana Pacers. Οι Indiana Pacers αποδέσμευσαν με την άφιξη τους τον Wade Baldwin IV αλλά και τον Nik Staouskas.

Για το υπόλοιπο της σεζόν βρήκε στέγη στους Raptors 905 θυγατρική των Toronto Raptors στην NBA G-League. Εκεί έκλεισε την χρονιά με 21.6 πόντους, 4.3 ασσίστ και 5.6 ριμπάουντ κατά μ.ο. σε 8 παιχνίδια. Βλέπουμε μια μισογεμάτη χρονιά για τον Αμερικανό με πολλές αλλαγές ομάδων που βάζουν ερωτήματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Καριέρα

Έχει καταγράψει 3 σεζόν στο NBA, η τρίτη και τελευταία ήταν η περσινή και αναφέρθηκε παραπάνω. Στην παρθενική του σεζόν αποκτήθηκε από τους Memphis Grizzles αφού τον επέλεξαν στο νο.17 του Draft το 2016. Στο Memphis έπαιξε σε 33 ματς στην κανονική περίοδο και σε 3 στα Playoffs χωρίς όμως να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτόν. Συγχρόνως αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην NBA G-League για τους Iowa Energy κάνοντας μεστές εμφανίσεις. Την δεύτερη σεζόν πήγε στο Portland για τους Trail Blazzers υπογράφοντας two way contract. Οι όροι του συμβολαίου ανέφεραν ότι θα αγωνίζεται και στην NBA G-League με τους Texas Legends. Τελικά σημείωσε επίσης μια άδεια χρονιά. Έκανε μόλις 7 συμμετοχές με τους Blazzers και μόλις 17 συμμετοχές με τους Texas Legends. Σημείωσε παρόλα αυτά, καλά νούμερα για τους δεύτερους.

ΝΒΑ Euroleague

Greg Monroe

10) Greg Monroe (Bayern Munich)

Η Bayern Munich απάντησε κι αυτή με την σειρά της στα τεράστια μπαμ του καλοκαιριού κάνοντας δικό της τον Greg Monroe. Ένα παίκτης του NBA που πριν δύο τρία χρόνια λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι θα αγωνιστεί στην Euroleague. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του Greg Monroe αρκεί να αναλογιστούμε ότι είναι 29 χρονών, δηλαδή σε καλή ηλικία. Ήταν νο.7 Draft το 2011, για 5 συνεχόμενες χρονιές από το 2011 μέχρι το 2016 τελείωνε με πάνω από 15 πόντους  μ.ο. Μάλιστα σε 4 εξ’ αυτές με πάνω από 9 ριμπάουντ. Μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε ένα elite παίκτη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Η φυγή του Derrick Williams κόστισε πολύ στην front line των Γερμανών. Ο Greg Monroe ήρθε για να αναπληρώσει αυτό το κενό. Προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς παίκτες. Ο απερχόμενος Derrick Williams είχε πλούσιο επιθετικό παιχνίδι τόσο κοντά όσο μακριά από το καλάθι, Ήταν πολύ πιο ευκίνητος και πολύ πιο γρήγορος. Ο επερχόμενος Greg Monroe θυμίζει αυτό που λέμε Center “παλιάς κοπής”. Πολύ δυνατός κοντά στο καλάθι με καλά τελειώματα και παιχνίδι με την πλάτη.  Αργός αλλά καλός rebounder, και με όχι τόσο έμπιστο σουτ. Ίσως είναι και ο λόγος που δεν χωράει στο NBA και πλέον θα αγωνίζεται Euroleague. Αποτελεί ένα παίκτη άλλης εποχής σε ένα πρωτάθλημα που οι παίκτες και ειδικά οι ψηλοί εξελίσσονται και αποκτούν όλο και περισσότερες ικανότητες.

Από την άλλη δύσκολα μου έρχεται κάποιος παίκτης στο μυαλό στην φετινή Euroleague που να μπορεί να τον μαρκάρει κοντά στο καλάθι (ίσως ο Κουφός). Επίσης θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι όλες οι ομάδες θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τα αργά του πόδια σε καταστάσεις pick n roll με σκοπό ή να πάρουν πόντους ή να τον φθείρουν. Η συγκεκριμένη κίνηση της Bayern σίγουρα ταράζει τα νερά αλλά κρύβει και μεγάλο ρίσκο επιτυχίας. Αναμένουμε να δούμε.

Τι έκανε πέρυσι

Η περσινή χρονιά για τον Monroe ξεκίνησε για τον Monroe στους Toronto Raptors. Εκεί έγραψε 38 συμμετοχές (2 ως βασικός) έπαιζε περίπου 10 λεπτά σκοράροντας 5 πόντους και μαζεύοντας ισάριθμα περίπου ανά παιχνίδι. Τον Φεβρουάριο στα πλαίσια ανταλλαγής αποκτήθηκε από τους Brooklyn Nets οι οποίοι τον αποδέσμευσαν κατευθείαν. Στα τέλη του Μαρτίου υπέγραψε συμβόλαιο 10 ημερών με τους Boston Celtics, έπαιξε σε δύο αγώνες, δεν εντυπωσίασε και το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε. Στο τέλος της regular season αποκτήθηκε από τους Philadelphia 76ers. Έκανε 3 παιχνίδια στην κανονική σεζόν σκοράροντας 13.7 πόντους και μαζεύοντας 4.3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Οι 76ers έφτασαν μπήκαν στα Playoff έφτασαν μέχρι τους ημιτελικούς της Ανατολής. Ο  γιγαντόσωμος Center έκανε 10 συμμετοχές χωρίς όμως να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, για αυτό και η ομάδα της Philladeplhia τον αποδέσμευσε στο τέλος της χρονιάς. Χαμηλά νούμερα, πολλές αλλαγές ομάδων, λίγες συμμετοχές γενικότερα καταστροφική και ταραχώδης χρονιά για τον άλλοτε κραταιό Center. Ανάλογη ήταν και η προπέρσινη του χρονιά , στοιχεία που μάλλον θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη οι ιθύνοντες της Γερμανικής ομάδας.

Καριέρα

Ξόδεψε τις 5 πρώτες του σεζόν στους Detroit Pistons, χτίζοντας ουσιαστικά εκεί το όνομα του. Έπειτα από τον πρώτο χρόνο και μετά διατέλεσε βασικός center της ομάδας του Detroit με σταθερά πάνω από 30 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Καλύτερες χρονιές του μπορούν να θεωρηθούν η σεζόν 2012-2013 και η σεζόν 2014-2015 όπου τελείωσε με 16 πόντους, 9.6 ριμπάουντ και 3.5 ασσίστ ανά παιχνίδι στην πρώτη και με 15.9 πόντους, 2.1 ασσίστ και 10.2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στην δεύτερη. Όπως βλέπουμε και από τα νούμερα όποτε βρισκόταν στο παρκέ ήταν μόνιμα υποψήφιος για double-double. Το καλοκαίρι του 2015 αφήνει το Detroit μετά από μια πενταετία και μετακομίζει στο Milwaukee προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Bucks. Υπογράφει συμβόλαιο 50 εκ. $ για 3 χρόνια και γίνεται ο βασικός ψηλός των Bucks. Την πρώτη χρονιά σημειώνοντας ανάλογα νούμερα με αυτά που σημείωνε στο Detroit.

Ωστόσο ακολουθούν δύο άστατες και καθοδικές χρονιές με μπόλικους τραυματισμούς στο Milwaukee που θα τον φέρουν στην πόρτα της εξόδου. Ανταλλάσσεται τον Νοέμβριο του 2017 με τον Eric Bledsoe και θα βρεθεί στους Phoeinix Suns. Θα κάνει μεστές εμφανίσεις με τους “Ηλιούς”  αλλά τον Ιανουάριο μόλις 3 μήνες μετά την ανταλλαγή θα μείνει ελεύθερος από την Phoeinix. Ένα μήνα μετά θα γίνει κάτοικος Βοστώνης. Με τους Celtics όπου θα τελειώσει εκεί την χρονιά σημειώνοντας μάλιστα και ένα triple-double. Θα ακολουθήσει οι Toronto Raptors από την επόμενη χρονιά για την τελευταία ταραχώδη σεζόν που προαναφέραμε.

Βλέπουμε ότι της τελευταίες δύο σεζόν στο NBA πέρασε συνολικά από 6 διαφορετικές ομάδες. Ατομικά συμμετείχε στο NBA All-Star Game του 2011 στον αγώνα των rookies. Συνολικά στην 8ετή καριέρα του στο NBA είχε 13.2 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 2.1 ασσίστ ανά παιχνίδι. Νούμερα αρκετά ψηλά για παίκτη που εγκαταλείπει την κορυφαία λίγκα για την Γηραιά Ήπειρο.

ΝΒΑ Euroleague

Ron Baker

11) Ron Baker (CSSKA Moscow)

Εκτός από τον Κώστα Κουφό η CSSKA Moscow πρόσθεσε κι άλλον NBAer στο ρόστερ της μετά το κύμα απωλειών που αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι. Ο λόγος για το Ron Baker που έπειτα από μια σύντομη περιπλάνηση στο μαγικό κόσμο του NBA θα βρίσκεται από τις αρχές της σεζόν στην Euroleague. Ο Αμερικανός με την κώμη κάποιας άλλης δεκαετίας φημίζεται και βγάζει το ψωμί του για την ευχέρεια πίσω από τα 7.25, προσεχώς 6.75. Ωστόσο πέρα από αυτήν την ικανότητα του δεν συναντάμε κάτι αξιοσημείωτο στο παιχνίδι του. Έχει ύψος 1.93 αγωνίζεται κατά κύριο λόγο στην θέση 2 αλλά μπορεί και να αγωνιστεί στην θέση του point guard. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πλάνα έχει γι αυτόν ο coach Ιτούδης και πως θέλει να τον χρησιμοποιήσει.  Με την υπογραφή ενός έτους συμβολαίου έγινε ο πρώτος γηγενής Αμερικανός που θα αγωνιστεί στην “Ρώσικη Αρκούδα”.

Τι έκανε πέρυσι

Προέρχεται από μια πολύ άδεια χρονιά στο NBA και αυτό είναι ερωτηματικό για την πορεία του στην Euroleague. Την σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκε μόλις 15 αγώνες με λίγα λεπτά συμμετοχής. Η αρχή της σεζόν τον βρήκε στους New York Knicks όπου κατέγραψε 11 συμμετοχές με 1.3 πόντους  και 1.2 ασσίστ μ.ο. Μετέπειτα αγωνίστηκε στους Washington Wizards όπου δεν κατάφερε καν να σκοράρει σε 4 παιχνίδια και έμεινε ελεύθερος. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ομάδες αυτές μάλλον περισσότερο το tanking κυνηγούσαν παρά τους αγωνιστικούς στόχους.

Καριέρα

Το 2016 δήλωσε συμμετοχή στο Draft αλλά στο τέλος της βραδιάς δεν είδε τον εαυτό του κάπου ανάμεσα στις 60 θέσεις. Παρόλα αυτά πήρε μέρος στο Summer League των Knicks και κέρδισε ένα συμβόλαιο στην ομάδα της Νέας Υόρκης. Στην ομάδα της Νέας Υόρκης αγωνίστηκε για 2,5 χρονιές με τους αριθμούς και τον χρόνο συμμετοχής του να έχουν πτωτικές τάσεις από χρονιά σε χρονιά. Η σεζόν 2016-2017, η rookie σεζόν του στο NBA, ήταν και η καλύτερη. Έγραψε στο ενεργητικό του  52 παιχνίδια τα 13 σαν βασικός και σημειώνοντας ένα carreer high στους 13 πόντους κόντρα στους Golden State Warriors. Την σεζόν εκείνη είχε 16.5 λεπτά συμμετοχής 4.1 πόντους 2.1 ασσίστ και 1.9 κατά μ.ο. Τα νούμερα μειώθηκαν την επόμενη χρονιά μαζί και ο χρόνος συμμετοχής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον έστειλαν στην NBA G-League στην θυγατρική τους ομάδα Westchester Knicks. Ακολούθησε η περσινή χρονιά.

ΝΒΑ Euroleague

Nick Staouskas

12) Nick Staouskas (Baskonia)

Άλλη μια μεταγραφική έκπληξη από το NBA που θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι στην Euroleague. Γύρω από τον 25χρονό guard από το NBA κυκλοφορούσε έντονη φημολογία για πολλές ομάδες στην Euroleague. Οι Βάσκοι ήταν αυτοί όμως που στο τέλος που τον έκαναν δικό τους. Ένας ρολίστας του NBA που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτόν αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν μόλις νο.8 στο Draft του 2014. Πιθανότατα παίκτης που θα αποτελέσει αν μη τι άλλο χρήσιμη προσθήκη στο ρόστερ της Baskonia. Ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να ηγηθεί της ομάδας σε μια μεγάλη πορεία μέσα στην διοργάνωση. Δεν είναι σκόρερ ωστόσο σουτάρει πολύ καλά πίσω από την γραμμή του τρίποντου. Δείχνει να του ταιριάζει και ο ρόλος του οργανωτή.

Συνήθως όμως οι ομάδες που φέρνουν παίκτες που έρχονται από το NBA έχουν υψηλές απαιτήσεις σκοραρίσματος στην Euroleague. Οπότε δεν αποκλείουμε να τον δούμε με υψηλά νούμερα. Βρίσκεται σε καλή ηλικία, 25 χρονών και έχει γεμάτες χρονιές στο NBA. Βέβαια έχει αλλάξει πολλές ομάδες, γενικότερα δείχνει να είναι σε μια καλή κατάσταση.

Τι έκανε πέρυσι

Πέρυσι έκανε μια μεστή χρονιά αγωνιζόμενος σε δύο ομάδες. Ξεκίνησε με τους Portland Trail Blazzers έχοντας καλά νούμερα στα 44 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Σκόραρε 6.1 πόντους, μαζεύοντας 1.8 ριμπάουντ και μοιράζοντας 1.4 ασσίστ σε 15.3 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Σιτς 4 Φεβρουαρίου ανταλλάχθηκε από τους Trail  Blazzers μαζί με τον Wade Baldwin IV και μελλοντικά draft για τον Rodney Hood. Μια ανταλλαγή που τον έφερε στους Cleveland Cavaliers. Αυτοί κατευθείαν τον αντάλλαξαν ξανά μαζί με τον Wade Baldwin IV στους Pacers.

Οι Pacers τον αποδέσμευσαν επίσης κατευθείαν για να υπογράψει ως ελεύθερος στους Cavaliers μια βδομάδα μετά την αρχική  ανταλλαγή. Στους Cavaliers, που την περίοδο που ήρθε δεν είχαν άμεσους στόχους, σημείωσε 24 συμμετοχές σημειώνοντας πανομοιότυπα νούμερα με το Portland.

Καριέρα

Έχει γράψει 5 σεζόν στο NBA καταγράφοντας 335 παιχνίδια κανονικής διάρκειας, κανένα στα Playoff. Έχει περάσει από τους Sacramento Kings, τους Philadelphia 76ers, τους Brooklyn Nets, τους Portland Trail Blazers και τους Cleveland Cavaliers. Έχει συνολικά στην καριέρα του 6.8 πόντους, 1.5 ασσίστ και 2.1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ξεκίνησε την καριέρα του  με μια γεμάτη χρονιά στο Sacramento. Ακολούθησαν 2 πολύ καλές χρονιές στην Philadelphia και υπήρξε μέρος του λεγόμενου “Trust the process”.

Την δεύτερη χρονιά στην Philly άγγιξε τους 10 πόντους ανά παιχνίδι (9.4) έχοντας 27.4 λεπτά συμμετοχής στην καλύτερη σεζόν στην καριέρα του. Η τρίτη του χρονιά ως 76er δεν τελείωσε ομαλά. Αφού τον Δεκέμβριο μαζί με τον Jahil Okafor ανταλλάχθηκε στους Brooklyn Nets. Όπου και πραγματοποίησε ικανοποιητικές εμφανίσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, για να ακολουθήσει η περσινή σεζόν. Με όλες αυτές τις ομάδες που αγωνίστηκε δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην post season. Πράγμα που δείχνει ότι ναι μεν είχε ρόλο αλλά όχι σε ομάδες τόσο ανταγωνιστικές.