Ο Κάιλ Γκάι έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της Τενερίφης από τότε που αποκτήθηκε και αρχίζει πάλι να θυμίζει τον τύπο που θαυμάσαμε πέρσι.

Η Τενερίφη διανύει την καλύτερη της περίοδο στη φετινή σεζόν. Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας ζει τη δεύτερη μπασκετική του νιότη, έχοντας σπάσει το ρεκόρ του Πάμπλο Λάσο στην ACB σε ασίστ και ο Γκιόργκι Σερμαντίνι δείχνει ξανά γιατί η ηλικία είναι ένας αριθμός, παίζοντας σε επίπεδο MVP. Γενικά όλα πάνε καλά στο μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά. Ο λόγος είναι πως αυτή την χρονιά έχουν ένα διαφορετικό στοιχείο από τις υπόλοιπες. Τον Κάιλ Γκάι.

Ο Γκάι ήδη από πέρυσι απέδειξε την ικανότητά του να σκοράρει. Σε μια σεζόν προσαρμογής του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και την Μπανταλόνα. Η απόδοσή του στα πλέι οφ της ACB του εξασφάλισε μια επίσημη πρόταση από τη Βαλένθια. Μια πρόταση όμως που οι Καταλανοί ισοφάρισαν. Όχι για… πολύ όμως, αφού τελικά υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Όπου όμως δεν κατάφερε να πάρει ευκαιρίες. Η αποχώρησή του για την Τενερίφη ήταν ακριβώς η κίνηση που χρειάζονταν οι Ισπανοί. Αυτή που άλλαξε την εικόνα τους μετά από ένα κάπως όχι τόσο καλό ξεκίνημα στη σεζόν. Με τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ να κάνει ήδη τη διαφορά στον πρώτο ενάμιση μήνα.

Ο ίδιος ο Τσους Βιντορέτα το παραδέχθηκε μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Copa del Rey:

«Ο Κάιλ ήταν ένας παίκτης στον οποίο είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη. Γνωρίζαμε τις ικανότητές του και τον εμπιστευόμασταν απόλυτα γιατί πιστεύαμε ότι είχε όλα όσα χρειαζόμασταν. (…) Διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι και νομίζω ότι είναι πολύ ευχαριστημένος μαζί μου γιατί το αντιλαμβάνομαι. Αυτά είναι πράγματα που μεταδίδονται και αισθάνεται πολύ άνετα στο στυλ μας να μοιράζουμε την μπάλα και να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Τα πηγαίνει περίφημα. Μου αρέσει να μιλάω για το σύνολο και την ομάδα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο Κάιλ Γκάι έχει αλλάξει τη δυναμική της χρονιάς», τόνισε ο έμπειρος κόουτς.

Ο Κάιλ Γκάι και η Τενερίφη

Ωστόσο, η διακοπή μετά το Copa del Rey δεν χαλάρωσε την καλή φόρμα του Κάιλ Γκάι, ο οποίος είχε ταιριάξει γάντι στα σχήματα του Βιντορέτα. Από τότε που ο Γκάι έκανε το ντεμπούτο του με την Τενερίφη, τις πρώτες ημέρες του 2024, μόνο η Μπαρσελόνα (δύο φορές) και η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφεραν να τη νικήσουν. Αυτή την στιγμή έχει ρεκόρ 10-3 στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο Γκάι έκανε ντεμπούτο με -4 στο σύστημα αξιολόγησης και 0/5 σουτ κόντρα στην Μπανταλόνα. Έκτοτε, δεν έχει πέσει κάτω από τους 10 πόντους. Στο πρωτάθλημα έχει μέσο όρο 14,4 πόντους με 44% στα τρίποντα, έχοντας φτάσει στο απόγειό του στα δύο τελευταία παιχνίδια με Γκραν Κανάρια και Παλένθια. Απολογισμός; 49 πόντοι, 7 στα 11 στα τρίποντα και 46 PIR.

Αν οι αριθμοί της ACB δείχνουν ήδη μια άμεση επίδραση, στο Basketball Champions League πάνε ακόμα πιο μακριά. Ο Κάιλ Γκάι έπαιξε μόνο στη δεύτερη φάση των ομίλων πριν από τα πλέι οφ, στην οποία είχε μέσο όρο 23 πόντους ανά αγώνα με ρεκόρ 4-2 σε αυτά τα παιχνίδια. Οι δύο ήττες; Από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ με 29 πόντους του Γκάι (όλη η Τενερίφη σημείωσε 61). Αλλά και από το Περιστέρι, την τελευταία αγωνιστική, όπου είχε 26 πόντους, πίσω μόνο από τους 31 του Χουέρτας.

Μια αλματώδης πορεία. Λίγο πριν από τις δύο σημαντικότερες στιγμές της σεζόν: τα πλέι οφ του BCL και την τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Εκεί όπου η Τενερίφη ήταν 9η πριν το ντεμπούτο του Γκάι και τώρα είναι ήδη 4η μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής.