O James Nunnally έφυγε από την Καβάλα ως αποτυχημένος. Σήμερα είναι πρωταγωνιστής στην Euroleague. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης σχολιάζουν.

O James Nunnally έχει διανύσει μπόλικο δρόμο για να αγωνίζεται σήμερα στο κορυφαίο επίπεδο στην Euroleague. Και ο δρόμος αυτός κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν. Οι πιο πολλοί θα τον γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια από τις επιτυχημένες σεζόν στην Euroleague. Η έφεση του στο σκοράρισμα γνωστή και το αποδεικνύει και φέτος με τα χρώματα της Μακάμπι. Φυσικά είχαν προηγηθεί οι σεζόν σε Αρμάνι Μιλάνο και Φενέρμπαχτσε. Άλλοι ίσως τον γνωρίζουν από την χρονιά 2015-2016 όπου αναδείχθηκε MVP του ιταλικού πρωταθλήματος. Άλλοι ίσως από το σύντομο πέρασμα του στο NBA. Λίγοι όμως, έως ελάχιστοι, θυμούνται ότι την σεζόν 2012-2013 είχε αποκτηθεί από την Καβάλα. Και μάλιστα είχε αποχωρήσει κακήν κακώς ως αποτυχημένος. Πάμε να δούμε.

Η έλευση στη Καβάλα

Ο James Nunnally αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Santa Barbara. Παρότι σημείωσε καλά νούμερα κατά την θητεία του, την νύχτα του draft είδε όλες τις ομάδες του NBA να τον προσπερνάνε. Και η μοίρα του τον έβγαλε στην Α1. Και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα της Καβάλας που πάλευε εκείνη την σεζόν για την σωτηρία της. Πόση ήταν η διάρκεια του στην ομάδα της Καβάλας; Πρόλαβε να αγωνιστεί 3 ολόκληρα παιχνίδια πριν απομακρυνθεί από την ομάδα για την φτωχή του παρουσία. Με το ένα παιχνίδι να είναι για το θεσμό του κυπέλλου και τα άλλα δύο για το πρωτάθλημα.

Η απόδοση του στην Καβάλα

Η απόδοση όμως του James Nunnally, κάθε άλλο παρά φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί. Η παρθενική του εμφάνιση στην Ευρώπη έμελε να είναι για το θεσμό του κυπέλλου κόντρα στο Ρέθυμνο σε ένα νοκ άουτ παιχνίδι. Σε εκείνο το παιχνίδι, όσοι θεατές ήταν στο γήπεδο συμπεριλαμβανομένου και εμένα, αντικρίσαμε κάποια πρώτα σημάδια από το ταλέντο του Αμερικανού που στη συνέχεια θα ξεδίπλωνε τόσο στο NBA όσο και στην Euroleague σε πρωταγωνιστικό επίπεδο. Πέτυχε 23 πόντους με 3 τρίποντα και έδωσε την πρόκριση στην Καβαλά σε ένα πολύ κλειστό ματς. Όμως αυτό δεν έμενε να είναι αρκετό.

Στο πρώτο παιχνίδι του για το πρωτάθλημα κόντρα στον Ηλυσιακό σημείωσε 12 πόντους με 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 λάθη. Ωστόσο η καλή του επίδοση συνοδεύτηκε από ήττα της γηπεδούχου Καβάλας σε ένα ματς με κομβικό αντίπαλο, καθώς ο Ηλυσιακός ήταν ομάδα που είχε επίσης στόχο την παραμονή.

Στο δεύτερο παιχνίδι της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, η Καβάλα και μαζί της ο James Nunnally πήγαινε στη Ελευσίνα για να αντιμετωπίσουν τον Πανελευσινιακό. Μία ομάδα με επίσης στόχο την παραμονή. Η ομάδα της Ελευσίνας επικράτησε εύκολα με 87-74, πετυχαίνοντας μάλιστα την πρώτη της νίκη στην ιστορία της στην Α1. Ο James Nunnally έμεινε στους 6 πόντους με άσχημα ποσοστά. Και αυτή ήταν η χαριστική βολή από την διοίκηση της Καβάλας. Οι μόλις 6 πόντοι του στο τελευταίο παιχνίδι και οι δύο ήττες κόντρα σε αντιπάλους που είχαν στόχο επίσης την παραμονή κόστισαν την παρουσία του Αμερικανού. Αποχώρησε με την ταμπέλα του αποτυχημένου, με την Καβάλα εκείνη την χρονιά να υποβιβάζεται κιόλας.

Η εκτόξευση

Θεωρώ απίθανο να είχε καταλάβει το μέγεθος του λάθους που διέπραττε η δίοικηση της τοπικής ομάδας τότε. Νομίζω κάνεις στο ελληνικό μπάσκετ δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθήσει απο τον James Nunnaly. Για τα επόμενα 2 χρόνια ο Αμερικανός θα κυνηγήσει το όνειρο του NBA, πετυχαίνοντας το εν μέρει. Θα  αγωνιστεί σε συνολικά 13 παιχνίδια με τους Ατλάντα Χοκς και τους Φιλαδέλφια Σίξερς παιρνώντας τον μεγαλύτερο χρόνο στην G-League. Θα μεσολαβήσουν και θα ακολουθήσουν ένα πέρασμα από το Πουέρτο Ρίκο, ένα πέρασμα από την Εστουντιάντες, ένα πέρασμα από το Ισραήλ και πολλά Summer League. Ωσπού να έρθεί η χρονιά που θα τον βγάλει από την αφάνεια.

Την σεζόν 2015-2016 θα υπογράψει στην Ιταλική Αβελίνο όπου εκεί θα απογειωθεί. Θα οδηγήσει την ομάδα στην τρίτη θέση του Ιταλικού πρωταθλήματος στην κανονική διάρκεια και από εκεί στα ημιτελικά των Playoff. Την σεζόν εκείνη ο James Nunnally σημείωσε 18.4 πόντους  4.2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ. Τα νούμερα αυτά σε συνδυασμό με την καλή πορεία της ομάδας του θα του φέρουν το βραβείο του MVP στο Ιταλικό πρωτάθλημα με υπερδιπλάσιους ψήφους από τον δεύτερο. Ενώ θα είναι και ο τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν.

Η Euroleague

Η φανταστική του αυτή χρονιά θα εξαργυρωθεί. Η Φενέρμπαχτσέ του Ζέλμιρ Ομπράντοβιτς θα τον εντωπίσει και θα τον εντάξει στο δυναμικό της. Εκεί θα παραμείνει για 2 χρόνια. Με την Φενέρμπαχτσε, o James Nunnally θα φτάσει στο τελικό του Final 4 δύο φορές. Η πρώτη φορά θα τον βρει πρωταθλητή Ευρώπης το 2017 και η δευτέρη θα δει να χάνει το τρόπαιο από την Ρεάλ. Ο πρώην παίκτης της Καβάλας θα έχει μια πολύ καλή παρουσία στην δεύτερη του σεζόν σε μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης. Τελείωσε με 9.3 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ, σουτάρωντας μάλιστα με 55% από το τρίποντο.

Οι καλές εμφανίσεις του δεν περνάνε απαρατήρητες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο James Nunnaly θα υπογράψει την επόμενη αγωνιστική χρονιά στους Μινεσότα Τίμπεργούλβς. Εκεί θα αγωνιστεί ομως και πάλι λίγο. Θα συμμετάσχει σε 13 παιχνίδια πριν ανταλλαγεί στους Χιούστον Ρόκετς. Στο Χιούστον θα αγωνιστεί σε μόλις 2 παιχνίδια πριν απομακρυνθεί.

James Nunnally

Η μετατροπή σε star στην Euroleague

O James Nunnally θα ξαναγυρίσει στην Euroleague, αυτή τη φορά μεσούστοις τις σεζόν στη Αρμάνι Μιλάνο οπού θα μετατραπεί σε star. Αν και υπήρξε έντονη φημολογία γύρω απο το όνομα του και τον Παναθηναϊκό, τελικά θα καταλήξει στην Ιταλία. Εκεί τα νούμερα του θα απογειωθούν για πρώτη φορά στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη. Στα 10 παιχνίδια που θα φορέσει την φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο την σεζόν 2018-2019 θα σημειώσει 14.1 πόντους ανά παιχνίδι παρέα με 2.9 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ. Και όλα αυτά σουτάρωντας με τον πολύ καλό 42% από το τρίποντο. Η μετατροπή του σε σταρ στην Euroleague πλέον ήταν εμφανής.

Θα τελειώσει την χρονιά στην Κίνα στους Sanghai Sharks οπού θα πραγματοποίησει εξαιρετικά νούμερα. Την περσινή σεζόν θα κάνει ακόμα μια προσπάθεια να βρει κάποιο ρόλο στο NBA. Οι Νιού Όρλεαν Πέλικανς θα του δώσουν την ευκαρία αλλά και πάλι η παρουσία του πρώην παίκτη της Καβάλας δεν θα έχει διάρκεια. Θα προλάβει να συμμετάσχει σε 9 παιχνίδια πριν αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα χωρίς να σημειώσει καλά νούμερα.

Το καλοκαίρι που θα περάσει, θα υπογράψει στην Μακάμπι Τελ Αβίβ συμβόλαιο 1+1 έτος. Και μέχρι στιγμής έχει βαλθεί να μας υπενθυμίζει σχεδόν κάθε αγωνιστική πόσο άδικο είχαν οι υπεύθυνοι της Καβάλας που τον απομάκρυναν από το τρίτο του παιχνίδι. Παρά την κακή πορεία της Μακάμπι, ο James Nunnally ξεχωρίζει. Την στιγμή που γράφεται το κείμενο μετράει 13 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο με 4,1 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ. Αν μη τι άλλο τα νούμερα του στις 2 τελευταίες θητείες στην Euroleague, είναι νούμερα σταρ της διοργάνωσης. Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο είναι ο 19ος σκόρερ της διοργάνωσης και 24ος στο σύστημα αξιολόγησης.

Τα παθήματα που δεν γίνονται μαθήματα

Το παράδειγμα του James Nunnally δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι αυτό που ξεχωρίζει. Ενός παίκτη που κρίνεται γρήγορα σε ένα εντελώς καινούριο και απαιτητικό περιβάλλον για αυτόν. Θα πρέπει κάποια στιγμή, οι ιθύνοντες του μπάσκετ σε αυτή τη χώρα να έχουν περισσότερη υπομονή για να κρίνουν. Κυριολεκτικά απομάκρυναν από την ομάδα τους ένα μελλοντικό σταρ της Euroleague επειδή δεν πήρε την ομάδα από το χέρι μια ομάδα να την οδηγήσει σε κομβικές νίκες. Και προς υπεράσπιση του παίκτη, σε 2 από τα 3 αναμετρήσεις που αγωνίστηκε είχε διψήφιο αριθμό πόντων.

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι σκληρή για τους Αμερικανούς. Περίοδος χάριτος δεν υφίσταται και οποιοδήποτε λάθος μπορεί να κοστίσει το συμβόλαιο τους. Καλούνται οι ίδιοι να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού και να είναι ικανοί να δώσουν τις νίκες στις ομάδες τους άμεσα. Αυτό στην περίπτωση του James Nunnally δεν έγινε για αυτό είδε και την πόρτα εξόδου πολύ σύντομα.

Όμως είναι απαράδεκτο να κρίνεται ένας παίκτης αποτυχημένος από μόνο 3 αγώνες. Κάνει κακό στην ίδια την ομάδα, τόσο αγωνιστικά καθώς υποβιβάστηκε στο τέλος, όσο και εξωαγωνιστικά. Οι συμπεριφορές αυτές των ομάδων δημιουργούν κακό κλίμα στην αγορά των παικτών. Αυτό υποβαθμίζει ολόκληρο το προϊόν αλλά και αποτρέπει καλούς παίκτες να έρθουν στο πρωτάθλημα.

Ας ελπίσουμε το φαινόμενο αυτό να αρχίσει να εκλείπει και να απολαύσουμε περισσότερους James Nunnally στο ελληνικό πρωτάθλημα.