Το Debut.gr θυμάται την ιστορία ενός από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ που φόρεσαν τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Πριν οι «Splash Brothers» γίνουν τα κεντρικά πρόσωπα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, οι «πολεμιστές» είχαν τον «Mississippi Bullet» ή πιο γνωστό ως Μόντα Έλις. Έναν υποτιμημένο παίκτη που πρωταγωνίστησε στο Σαν Φραντσίσκο προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Απίστευτα εκρηκτικός και αθλητικός. Χωρίς να χρησιμοποιεί το μακρινό σουτ (μόλις 2,8 προσπάθειες στην καριέρα του) κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους σκόρερ της λίγκας χάρη στις φαρμακερές του διεισδύσεις προς τη ρακέτα και τα «ζογκλερικά» του λέι-απ που μας άφηναν με το στόμα ανοιχτό.

Από τo βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη και το ατύχημα με το μοτοποδήλατο, μέχρι το πως έμαθε για την ανταλλαγή του στους Μπακς. Ο απόφοιτος του «Τζάκσον» άφησε το στίγμα του στο ΝΒΑ. Έτσι το Debut.gr θυμάται την ιστορία ενός από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της νεότερης εποχής.

Η αρχή στο ΝΒΑ και το Most Improved Player

Μόντα Έλις: Ένας σκόρερ ολκής που μεγαλούργησε στους Γουόριορς

Ο Έλις πιθανώς να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχουν γίνει στον δεύτερο γύρο του Draft τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ. Βρέθηκε στο νούμερο 40 το 2005 και στη rookie σεζόν του μέτρησε 6,8 πόντους και 2,1 ριμπάουντ, παίρνοντας ευκαιρίες κυρίως στα τέλη της χρονιάς.

Η εξέλιξη του όμως ήταν ραγδαία, καθώς την επόμενη σεζόν το κοντέρ ξεκίνησε να γράφει μεγαλύτερα νούμερα, με τον παίκτη να δείχνει πως πατά εξαιρετικά στα παρκέ του «μαγικού κόσμου». Αποτέλεσμα; 16,5 πόντοι, 4,1 ασίστ, 3,2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα. Το βραβείο του «πιο βελτιωμένου παίκτη» για το 2007 ήταν δικό του και δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό. Οι Γουόριορς είχαν βρει τον νέο τους ηγέτη.

Το περίφημο ατύχημα του Έλις με το μοτοποδήλατο

Μόντα Έλις: Ένας σκόρερ ολκής που μεγαλούργησε στους Γουόριορς

Το καλοκαίρι του 2008 ο Έλις υπέγραψε νέο συμβόλαιο με το Γκόλντεν Στέιτ αξίας 66 εκατομμυρίων δολαρίων για έξι χρόνια. Ήταν το απόλυτο πρόσωπο των «πολεμιστών» και επιβραβεύτηκε με την αύξηση των αποδοχών του. Ωστόσο η σχέση του με τη διοίκηση του συλλόγου άλλαξε μια για πάντα έπειτα από το περίφημο ατύχημα που είχε οδηγώντας ένα μοτοποδήλατο, με το οποίο κινούταν σχεδόν με μηδενική ταχύτητα.

Ο «Mississippi Bullet» τότε ήταν μόλις 22 ετών και είχε όλο το ΝΒΑ στα… πόδια του. Ο τραυματισμός του στον αστράγαλο από το ατύχημα μόνο μπελάδες θα του έφερνε. Έτσι αποφάσισε να πει ψέματα, αναφέροντας πως χτύπησε παίζοντας μπάσκετ. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, αισθάνθηκε άσχημα για την επιλογή του αυτή και αμέσως ενημέρωσε την ομάδα για το τι συνέβη πραγματικά. Οι Γουόριορς τον τιμώρησαν με 30 αγώνες και σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του έμεινε εκτός για συνολικά 57 ματς. Χάνοντας ουσιαστικά όλη τη σεζόν.

Η σεζόν καριέρας, ο Κάρι η ανταλλαγή και το… ESPN

Μόντα Έλις: Ένας σκόρερ ολκής που μεγαλούργησε στους Γουόριορς

Αν και συνέχισε να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τραυματισμών ο Έλις δεν το έβαλε κάτω. Η επόμενη σεζόν ήταν η καλύτερη της καριέρας του με 25,5 πόντους, 5,3 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2,2 κλεψίματα σε 41,8 λεπτά συμμετοχής! Εκείνο το καλοκαίρι οι «πολεμιστές» είχαν επιλέξει έναν άλλον μικρόσωμο γκαρντ. Τον Στέφεν Κάρι. Ο «Mississippi Bullet» είχε καταλάβει πως οι «dubs» δεν θα έφταναν μακριά και με τους δύο να παίζουν ταυτόχρονα. Η κλεψύδρα άδειαζε επικίνδυνα για εκείνον.

Έπειτα από μια γεμάτη σεζόν (2010-11) για τον ίδιο, αλλά κακή για τον σύλλογο του Σαν Φραντσίσκο. Τα ερωτήματα για το που πηγαίνει η ομάδα είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και περισσότερα. Με τον Έλις να είναι στο επίκεντρο ως ο ηγέτης. Οι επιτυχίες δεν ερχόντουσαν και κάτι έπρεπε να αλλάξει άμεσα.

Αυτό τελικά συνέβη την επόμενη χρονιά. Στις 13 Μαρτίου έγινε ανταλλαγή στους Μιλγουόκι Μπακς, μαζί με τους Έκπε Γιούντο και Κουάμε Μπράουν, για τους Άντριου Μπόγκουτ και Στίβεν Τζάκσον. Το πως το έμαθε όμως δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του βρισκόταν στο ξενοδοχείο όπου είχε συζήτηση με τους ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να τον ανταλλάξουν.

Στη συνέχεια πήγε στο γήπεδο, με τον συμπαίκτη του Ντομινίκ ΜακΓκουάιρ να τον ενημερώνει για το συμβάν το οποίο έδειχνε το ESPN! Όπως ήταν λογικό ο Έλις ένιωσε προδομένος από την ομάδα και το πως του συμπεριφέρθηκαν.

Τα επόμενα χρόνια και η αποχώρηση του Έλις από τα παρκέ

086086

Στο Μιλγουόκι είχε κάποια καλά παιχνίδια στον ενάμιση χρόνο που έμεινε, δείχνοντας πως ακόμα μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας. Όμως οι τραυματισμοί ήταν φανερό πως τον είχαν επηρεάσει, αφού είχε χάσει την εκρηκτικότητά του και δεν μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν στα πρώτα του χρόνια στο Γκόλντεν Στέιτ.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις σεζόν. Από δύο σε Ντάλας Μάβερικς και Ιντιάνα Πέισερς. Η αγωνιστική περίοδος 2016-17 ήταν η τελευταία του στα παρκέ του ΝΒΑ, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο και καταγράφοντας 8,5 πόντους, 3,2 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 1,1 κλέψιμο. Τον Ιούνιο του 2017 τιμωρήθηκε για πέντε αγώνες λόγω παραβίασης των κανόνων της λίγκας όσον αφορά τις ναρκωτικές ουσίες. Μια τιμωρία που ακόμα δεν έχει εκτίσει αφού οι Πέισερς τον άφησαν ελεύθερο και από τότε δεν βρήκε ξανά ομάδα.

Ο Έλις λοιπόν ήρθε από το πουθενά ως μία επιλογή του δεύτερου γύρου και τράνταξε τα νερά του ΝΒΑ. Οι τραυματισμοί όμως και εν μέρει η συμπεριφορά του δεν του επέτρεψαν ίσως να κάνει την καριέρα που θα ήθελε και θα μπορούσε. Ωστόσο τα κατορθώματά του μέσα στα παρκέ έχουν μείνει πίσω να μας θυμίζουν το θέαμα που πρόσφερε στο γήπεδο, με το να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα. Να βάζει τη μπάλα στο καλάθι.