Το Debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος παρουσιάζουν την καριέρα του «κακού παιδιού» του ΝΒΑ ή αλλιώς του Κρις «Βirdman» Άντερσεν.

Το παρουσιαστικό του προκαλεί έναν φόβο και μία καχυποψία. Ένας άνθρωπος με τόσα τατουάζ και με το γενικότερο στυλ του σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος. Βέβαια και ο ίδιος με την συμπεριφορά του και την γενικότερη εξωαγωνιστική του ζωή δεν μας έπεισε για το αντίθετο. Βέβαια το συγκεκριμένο αφιέρωμα εξετάζει αποκλειστικά τα κατορθώματά του εντός παρκέ και σε καμία περίπτωση δεν κρίνει τον ίδιο τον παίκτη. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Κρις «Birdman» Άντερσεν και μέσα από το Debut.gr παρουσιάζουμε τα αγωνιστικά του κατορθώματα.

Πρωταγωνιστής με κάθε τρόπο

Ο Κρις Άντερσεν γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1978 και δεν αποτελούσε έναν τύπο παίκτη που περνούσε απαρατήρητος. Αντίθετα γεννήθηκε για να πρωταγωνιστεί και η θέση του center σίγουρα τον έκανε ακόμα πιο επιβλητικό. Βέβαια κάποιες φορές πρωταγωνιστούσε με τον λάθος τρόπο.

Συμμετείχε, αρχικά, στο κολέγιο του Blinn (1997-1999) και μετέπειτα ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στα Draft του ΝΒΑ. Δεν κέντρισε όμως το ενδιαφέρον σε καμία από τις ομάδες του ΝΒΑ. Ο ίδιος όμως σε καμία περίπτωση δεν το έβαλε κάτω.

Για δύο χρόνια περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να αποδείξει πως αξίζει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους. Η περιπλάνηση του ξεκίνησε από την Κίνα και τους Jiangsu Nangang ενώ στην συνέχεια αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες του International Basketball League (IBA).

Τον Ιούλιο του 2001 συμμετείχε στο Summer League με τους Cleveland Cavaliers και τότε αποδείχθηκε πως είναι απόλυτα έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Η ώρα του ΝΒΑ

To NBA τον καλούσε και ο Birdman ήταν αδύνατο να αρνηθεί. Οι Denver Nuggets πείστηκαν από τις ικανότητες του Αμερικάνου center και του πρόσφεραν συμβόλαιο συνεργασίας.

Σίγουρα για κάθε «πρωτάρη» ο χρόνος συμμετοχής θα είναι περιορισμένος. Όμως και μέσα σε αυτά τα λεπτά ο ίδιος έδειξε τις αμυντικές και όχι μόνο ικανότητες. Από την πρώτη του χρονιά, μάλιστα, αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους rebounder και blocker της Λίγκας με βάση και τα λεπτά συμμετοχής του.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 ανανέωσε για άλλη μία χρονιά με την ομάδα του Denver, συμπληρώνοντας αισίως τρία χρόνια στην ομάδα. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο του καθιερώθηκε και το ψευδώνυμο «Birdman» από τους συμπαίκτες του Junior Harrington και Kenny Satterfield. Το παρατσούκλι αυτό είναι εμπνευσμένο από τις κινήσεις του Άντερσεν καθώς μετά από κάθε block ή κάρφωμα, ανοίγει τα χέρια του και πανηγυρίζει σαν πουλί.

Τον Ιούλιο του 2006 ο Άντερσεν υπέγραψε συμβόλαιο με τους New Orleans Hornets. Στην πρώτη του σεζόν με την νέα του ομάδα συμμετείχε σε 67 αγώνες πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 7,7 πόντους. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα αμυντικά του καθήκοντα και στον τομέα του rebound καθώς εκεί ήταν πάντα καταιγιστικός.

Στην δεύτερη του σεζόν κάποια προβλήματα τον πήγαν λίγο πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους ψηλούς και κατέγραψε μόλις 32 συμμετοχές. Ο ίδιος όμως συμμετείχε για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Slam Dunk Contest του All-Star Game. Για ελάχιστους πόντους και τις δύο φορές δεν κατάφερε να φτάσει στην πρόκριση στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού.

Τα πρώτα σύννεφα

O ίδιος δεν ήταν ποτέ παίκτης-σταρ. Όμως αποτελούσε έναν παίκτη που μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση ενός παιχνιδιού. Η αγωνιστική του συμπεριφορά ήταν ικανή να φέρει τα πάνω-κάτω.

Δυστυχώς ο Άντερσεν έχει συνδεθεί και με άλλους παράγοντες που δεν συνάδουν με επαγγελματία μπασκετμπολίστα και ειδικότερα για έναν παίκτη που μπορεί να αποτελεί και πρότυπο.

Τον Ιανουάριο του 2006 θα βρεθεί θετικός σε χρήση ναρκωτικών και θα δεχτεί διετή αποκλεισμό από τα παρκέ. Αναμφίβολα, αυτό θα επηρεάσει την καριέρα και την εικόνα του. Ο ίδιος θα περάσει ένα αρκετό διάστημα σε κέντρο αποτοξίνωσης ενώ παράλληλα προπονούσε μία τοπική ομάδα του Denver.

Στις 4 Μαρτίου του 2008, ο αποκλεισμός αυτός έληξε και ο ίδιος μπορούσε ξανά να λογίζεται ως παίκτης ΝΒΑ. Στα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν 2007-2008 συνέχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα των Hornets, όντας φανερά επηρεασμένος από όλα αυτά που είχαν προηγηθεί.

Μία δεύτερη ευκαιρία

Στις 24 Ιουλίου του 2008 στον Άντερσεν θα δινόταν μία δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξει, πρώτα από όλα στον ίδιο του τον εαυτό, πως δεν έχει «τελειώσει». Και την δεύτερη ευκαιρία θα την έδιναν αυτοί που τον εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά. Φυσικά μιλάμε για τους Denver Nuggets.

Με την ομάδα του Denver υπέγραψε, αρχικά, συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας. Ο ίδιος αγωνίστηκε σε 71 παιχνίδια σκοράροντας κατά μέσο όρο 6,4 πόντους σε 20 λεπτά συμμετοχής. Όμως εκεί που θα εστιάσουμε είναι στα αμυντικά του καθήκοντα που πραγματικά ήταν εκπληκτικός. Δεν είναι μόνο τα rebound (6,2) αλλά το ότι είχε ανά παιχνίδι 2,5 block που τον κατέτασσαν δεύτερο blocker της διοργάνωσης.

Οι εμφανίσεις του όπως είναι λογικό δεν πέρασαν απαρατήρητες. Αυτό οδήγησε τους Nuggets να προχωρήσουν σε ανανέωση του συμβολαίου του Άντερσεν για πέντε χρόνια. Ο ίδιος συνέχιζε να πραγματοποιεί το ίδιο καλές εμφανίσεις χωρίς όμως να έρθει μία πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Το 2012 θα αποχωρήσει από τους Denver, καθώς η ομάδα προτίμησε να τον αφήσει ελεύθερο παρά να του δώσει 9 εκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια του συμβολαίου του.

Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Εξάλλου είπαμε πως ο Άντερσεν δεν είναι και το «καλύτερο παιδί». εκείνη την περίοδο κατηγορούνταν για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικους πρωταγωνιστές και πως είχε συνάψει σχέση με ανήλικη κοπέλα. Αυτό είχε οδηγήσει και τους Denver να τον αποκλείσουν για ακαθόριστο διάστημα. Ο ίδιος ήταν αρκετά συνεργάσιμος κατά την διάρκεια των ερευνών. Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. Ως προς την κατοχή πορνογραφικού υλικού δεν δόθηκε ποτέ επίσημη απάντηση ούτε από την αστυνομία ούτε από την ομάδα. Πάντως ένταλμα σύλληψης δεν υπήρξε ποτέ.

Miami Heat και πρωταθλητής ΝΒΑ

Κάθε εμπόδιο σίγουρα είναι για καλό. Ο Άντερσεν τουλάχιστον έτσι το αντιμετώπισε. Τέτοιες κατηγορίες όμως είναι πολύ βαριές και σίγουρα «στιγματίζουν» έναν παίκτη. Εκείνη την περίοδο το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το χώρο του ΝΒΑ ήταν το πιθανότερο σενάριο. Προτάθηκε σε αρκετές ομάδες της Ευρώπης και σίγουρα το ότι αποτελούσε έναν αξιόπιστο αμυντικό ήταν πολύ σημαντικό. Μεταξύ των ομάδων που προτάθηκε, συμπεριλαμβάνονται και οι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που εκείνη την περίοδο έψαχναν για center. Όμως ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Βέβαια και ο ίδιος δεν είχε ξεκαθαρίσει αν ήθελε να αποχωρήσει από το ΝΒΑ.

Ο προπονητής των Heat, Erik Spoelstra, τον ήθελε διακαώς. Έβλεπε στο πρόσωπο του Άντερσεν τον παίκτη που θα «ξεκλείδωνε» τον Chris Bosh από την θέση του center. Μετά από δύο δεκαήμερα συμβόλαια εν τέλει ο Άντερσεν υπέγραψε με τους Heat μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτά που θα ακολουθούσαν σίγουρα δεν τα περίμενε ούτε ο ίδιος.

Δίπλα στην Big-Three των Miami (James-Wade-Bosh) ο Άντερσεν θα κατακτήσει το πρώτο του δαχτυλίδι ΝΒΑ αφού στους τελικούς των τελικών οι Heat θα κάνουν την ανατροπή και θα νικήσουν τους Spurs στο σύνολο επτά αναμετρήσεων με 4-3 νίκες.

Όπως είναι φυσικό θα ανανεώσει με τους Heat και πλέον ο στόχος ήταν να φτάσουν ξανά μέχρι το τέλος του δρόμου. Ο Άντερσεν έπαιξε 72 παιχνίδια και μέτρησε 6.6 πόντους, 5.3 rebound, και 1.3 block ανά παιχνίδι. Οι Heat θα φτάσουν ξανά μέχρι τους τελικούς αλλά οι Spurs θα πάρουν την εκδίκησή τους και με 4-1 νίκες θα πάρουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Με την ομάδα του Miami θα αγωνιστεί για άλλον έναν χρόνο χωρίς να διαπράξουν κάποια ανάλογη επιτυχία. Ο ίδιος όμως θα αγωνιστεί σε 60 παιχνίδια εκ των οποίων τα 20 βασικός, μετρώντας 5.3 πόντους, 5 rebound, και 1 block ανά παιχνίδι.

Memphis Grizzlies και Cleveland Cavaliers

Από τους Miami Heat μεταγράφηκε στους Memphis Grizzlies. Οι «Αρκούδες» αποτελούσαν την τέταρτη ομάδα του στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ο Άντερσεν πλέον σε ηλικία 37 ετών δεν χρειαζόταν πλέον να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Είχε συμμετάσχει σε αρκετά play-off, είχε κατακτήσει ένα δαχτυλίδι ΝΒΑ και ήξερε πως μόνο και μόνο με την εμπειρία του μπορούσε να βοηθήσει μία ομάδα. Στους Memphis αγωνίστηκε για 20 παιχνίδια σκοράροντας κατά μέσο όρο 4.6 πόντους σε 18.3 λεπτά συμμετοχής.

Τη σεζόν 2016-2017 θα συνεργαζόταν ξανά με τον «βασιλιά» Lebron James, αυτή τη φορά στους Cleveland Cavaliers. Ένας σοβαρός τραυματισμός όμως θα κρατήσει μακριά από το υπόλοιπο της σεζόν και έτσι η συνεργασία του με το Cleveland θα τελειώσει αρκετά άδοξα. Αγωνίστηκε σε μόλις 12 παιχνίδια με πολύ πιο περιορισμένο χρόνο (9.5 λεπτά) και σκοράροντας 2.3 πόντους.

Κεφάλαιο BIG-3

Τον Μάρτιο του 2018 ανακοίνωσε την συνεργασία του με το πρωτάθλημα BIG-3. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα 3 εναντίων 3 που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Ο Άντερσεν εντάχθηκε στην ομάδα «Power» με συμπαίκτες τους Corey Maggette, Cuttino Mobley, Glen Davis, Xavier Silas, Ryan Gomes και Quentin Richardson. Ο «Birdman» αποτελούσε έναν από τους βασικότερους πυλώνες αυτής της ομάδας που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μάλιστα ανακηρύχθηκε και ως ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης, δείχνοντας πως δεν έχει «ξεχάσει» το μπάσκετ.

Η αλήθεια είναι πως ο Άντερσεν δεν έχει ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ευελπιστεί πως κάποια ομάδα θα τον εμπιστευτεί και θα του προσφέρει ίσως το τελευταίο του συμβόλαιο. Εξάλλου και ο ίδιος έδειξε πως βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ίσως εάν στην προσωπική του ζωή είχε κάνει καλύτερες επιλογές τώρα η πορεία του να ήταν τελείως διαφορετική. Αλλά αυτός είναι ο «Birdman» και έμαθε να ζει ακόμα και με τις λάθος επιλογές…