Το debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος παρουσιάζουν την καριέρα του σπουδαίου, αλλά παράλληλα άτυχου, Chris Bosh.

Είναι κάποιες φορές που το να μιλήσεις για την καριέρα ενός παίκτη είναι κάτι πραγματικά δύσκολο. Ειδικότερα όταν αυτός ο αθλητής έχει αλλάξει ολόκληρη την ιστορία της θέσης «Center» τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Ο συγκεκριμένος παίκτης βέβαια, έχει μείνει στην μνήμη πολλών για το απίστευτο πάθος του, τις επιθετικές του αρετές αλλά και τις αμυντικές του ικανότητες που τον έκαναν πάντα να ξεχωρίζει. Φυσικά αναφερόμαστε στον Chris Bosh και μέσα από το debut.gr παρουσιάζουμε την μπασκετική του ιστορία.

Κολεγιακή Καριέρα

Το μπάσκετ ήταν κάτι που τον είχε κερδίσει από τη πρώτη στιγμή. Και όχι άδικα. Έτσι τη σεζόν 2002-2003 θα ενταχθεί στο κολέγιο Georgia Tech. Οι επιδόσεις του πρωτοεμφανιζόμενου Bosh ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικές. Με μέσο όρο 15.5 πόντους, 9.0 ριμπάουντ και 2.2 μπλοκ σε 31 παιχνίδια είναι φυσιολογικό πως δεν περνούσε απαρατήρητος.

Ο Bosh μπορεί, αρχικά, να ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του όμως οι επιδόσεις του έδειχναν πως ήταν πραγματικά έτοιμος για το ΝΒΑ. Έτσι μετά από ένα χρόνο στο κολέγιο, έλαβε μέρος στα Draft του ΝΒΑ. H θέση που κατέλαβε ήταν στο νούμερο 4 των Draft από τους Toronto Raptors πίσω από τους Lebron James, Carmelo Anthony και Dwyane Wade. Έτσι, ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο άνοιγε στην εκπληκτική όπως αποδείχθηκε καριέρα του.

Toronto Raptors

Στους Toronto Raptors ο Bosh ήξερε πως δεν θα ήταν το πρώτο βιολί. Ποιος rookie άλλωστε μπορεί να αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο. Πλάι όμως στον Vince Carter ήξερε πως θα μπορούσε να αποκομίσει πάρα πολλά πράγματα, εμπλουτίζοντας το στυλ παιχνιδιού του. Παρά τις πολλές προτάσεις που δέχτηκε, ο ίδιος παρέμεινε στην ομάδα και τα νούμερά του έδειξαν πως η επιλογή του δεν ήταν λανθασμένη. Με 11.5 πόντους και 7.4 rebound κατά μέσο όρο σε 75 παιχνίδια, επιλέχθηκε στην πρώτη καλύτερη All-Star Rookie πεντάδα και έδειξε πως τα καλύτερα έρχονται…

Ο ίδιος χρόνο με το χρόνο γινόταν ολοένα και καλύτερος. Παρά το γεγονός πως είχε να αντιμετωπίσει πολύ πιο βαριά και δυνατά κορμιά, ο ίδιος δεν έδειχνε να μειονεκτεί. Αντίθετα, εκμεταλλευόταν τα μειονεκτήματα των αντιπάλων του και αυτό ήταν που τον έκανε πρωταγωνιστή. Όμως η πραγματικά μεγάλη επιτυχία δεν ερχόταν. Ο Bosh σταδιακά είχε μετατραπεί σε έναν μεγάλο ηγέτη, πάνω στον οποίο είχαν στηριχτεί οι Raptors. Τα νούμερά του όπως είναι φυσικό εκτοξεύονταν, το ίδιο και η χρηματιστηριακή του αξία. Τον Ιούλιο του 2006 θα υπογράψει τετραετή επέκταση συμβολαίου με τους Raptors, ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων. Με συμπαίκτες τους Mike James και Charlie Villanueva, θα πραγματοποιήσει μία εκπληκτική χρονιά (22.6 πόντους) και θα οδηγήσει τους Raptors στα Play-off του ΝΒΑ. Στον πρώτο γύρο όμως θα αποκλειστούν από τους New Jersey Nets (4-2) και κάπως έτσι θα τελειώσει η σεζόν.

Η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει εκ νέου με μεγάλες προσδοκίες αλλά η κατάληξη δεν θα αλλάξει. Στο roster της ομάδας προστέθηκαν οι Andrea Bargnani και Jason Kapono, δημιουργώντας μαζί με τον Bosh ένα σύνολο που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Ο Bosh αν και έχασε 15 ματς μέσα στη σεζόν, κατάφερε να διατηρήσει τα νούμερά του σε υψηλά επίπεδα (22.3 πόντους) και οι Raptors για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τα Play-offs. Και πάλι όμως θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο, αυτή τη φορά από τους Orlando Magic (4-1), μη μπορώντας να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Αυτή είναι τελευταία είσοδος των Raptors στα play-off για το διάστημα που ο Bosh ήταν στην ομάδα. Παρόλο που έγιναν προσπάθειες για αναβάθμιση του roster με παίκτες υψηλού επιπέδου, η επιτυχία δεν ερχόταν. Ο Bosh παρέμεινε στο Toronto επτά χρόνια (2003-20010). Ήξερε και ο ίδιος πως η ώρα της αλλαγής είχε φτάσει. Όμως μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευε για το καλύτερο. Στην τελευταία του σεζόν με τους Raptors σημείωσε κατά μέσο όρο 24 πόντους ανά παιχνίδι, το μεγαλύτερο του νούμερο από τη πρώτη του χρονιά στην ομάδα. Παρά τις προσπάθειες των Raptors, ο ίδιος ήταν αποφασισμένος για την αλλαγή. Έψαχνε όμως την καλύτερη δυνατή λύση. Έξαλλου η κατάκτηση του πολυπόθητου δαχτυλιδιού ήταν κάτι που κυνηγούσε από τη πρώτη στιγμή.

Μiami Heat

Αναμφίβολα η συνεργασία του με τους Heat προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Όχι μόνο επειδή ο Bosh ήταν ένας παίκτης υψηλού επιπέδου και ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες εκείνης της εποχής, αλλά όλοι περίμεναν να δουν εν δράσει την νέα Big-3. Τα φώτα όπως είναι φυσιολογικό έπεσαν πάνω στους Wade και Lebron αλλά ο Bosh ήταν ο «Σταρ που έκανε πίσω». Γιατί ο Bosh δεν ήταν ένας απλός «ρολίστας». Αντίθετα, ήταν ήδη πέντε συνεχόμενες χρονιές All-Star, από τους καλύτερους παίκτες στην θέση του και προερχόταν από την πιο παραγωγική χρονιά του. Με λίγα λόγια αποτελούσε έναν πραγματικό ηγέτη που για την ομάδα αποφάσισε να είναι ο τρίτος τροχός της άμαξας.

Ο Bosh με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που διέθετε σαν παίκτης (ταχύτητα, σουτ, ελαστικότητα, ύψος) αποτέλεσε το πρώτο Stretch-5 του ΝΒΑ. Φυσικά αυτά τα προσόντα δεν βοηθούσαν μόνο τον ίδιο αλλά και τους συμπαίκτες του, οι οποίοι δίπλα στον Bosh ένιωθαν πιο ελεύθεροι.  Η πρώτη σεζόν μπορεί να ήταν θεωρητικά αναγνωριστική για τον Bosh και τους Heat αλλά τα στατιστικά του Center των Heat παρέμειναν υψηλά (18.7 πόντους). Οι Miami κατάφεραν να προκριθούν στα Play-off όπου απέκλεισαν κατά σειρά τους Sixers, Celtics, Bulls κι έτσι έφτασαν στους τελικούς των τελικών απέναντι στους Dallas Mavericks. Οι Heat αν και προηγήθηκαν 2-1 σε νίκες εν τέλει έχασαν τον τίτλο από την παρέα του Nowitzki με συνολικό σκορ 4-2.

Η επόμενη σεζόν έμελλε να είναι να είναι αρχή μιας μεγάλης πορείας, της οποίας όμως η κατάληξη δεν ήταν και η καλύτερη. Οι Heat ήταν αποφασισμένοι να πάρουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Εξάλλου αυτή η ομάδα είχε δημιουργηθεί μόνο και μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Ο Bosh παρέμενε από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας και με 18 πόντους κατά μέσο όρο αποτελούσε απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Με μία small-ball στρατηγική και τον Bosh στην θέση του center οι Heat μπορούσαν να «χτυπούν» πραγματικά από παντού. Πολλοί θεωρούσαν πως ο Bosh απέναντι σε δυνατότερα κορμιά δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Το αντίθετο όμως συνέβαινε. Ο Star των Heat είχε μετατραπεί σε «αμυντικό σκιάχτρο» που δεν επέτρεπε τίποτα και σε κανέναν. Οι Heat θα μπουν στα play-off και αφού απέκλεισαν κατά σειρά τους New York Knicks, Indiana Pacers, στους τελικούς της Ανατολική Περιφέρειας συνάντησαν τους Boston Celtics. Η σειρά οδηγήθηκε σε έβδομο παιχνίδι, ο Bosh σκόραρε 19 πόντους και οι Miami πήραν την πρόκριση για τους τελικούς των τελικών. Εκεί τους περίμεναν οι Oklahoma City Thunder. Οι Ηeat αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ νικών, εν τέλει με τέσσερις συνεχόμενες νίκες κατέκτησαν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ μέσα σε πραγματική αποθέωση. Αυτό ήταν και το πρώτο πρωτάθλημα που κατακτούσε τόσο η Big-3 όσο και ατομικά ο Chris Bosh.

Εκείνο Το Rebound

Οι Heat πλέον ως πρωταθλητές αποτελούσαν για ακόμη μία φορά το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση και του επόμενου πρωταθλήματος. Στην Big-3 προστέθηκε ένα ακόμα σημαντικό όπλο που δεν ήταν άλλο από τον, πρωταθλητή το 2008 με τους Celtics, Ray Allen. O Erik Spoelstra όπως είναι φυσιολογικό παρέμεινε στον πάγκο και οι Miami έδειχναν εκ νέου έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. O Bosh συνέχιζε να είναι ο πρωταγωνιστής και υπήρχαν στιγμές μέσα στη χρονιά που το αποδεικνύουν περίτρανα. Μία είναι όμως εκείνη η στιγμή που έχει χαραχτεί σε όλους και δεν είναι άλλη από εκείνο το rebound. Στους τελικούς του ΝΒΑ οι Heat αναμετρώνται με τους San Antonio Spurs των Parker, Ginobili και Duncan. Η σειρά έχει οδηγηθεί στο έκτο παιχνίδι με το σκορ να είναι στο 3-2 υπέρ των Spurs. Στα τελευταία δευτερόλεπτα οι Spurs κρατούσαν ήδη το τρόπαιο στα χέρια τους. Ο Lebron James αστόχησε στο τρίποντο που θα έστελνε το ματς στην παράταση, εκεί όμως εμφανίστηκε από το πουθενά ο Bosh, ο οποίος μάζεψε το rebound, πάσαρε στον Allen και αυτός από την γωνία ευστόχησε στέλνοντας το ματς στην παράταση. Oι Heat κατάφεραν να κερδίσουν τόσο αυτό όσο και το επόμενο ματς και έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Φυσικά αν δεν ήταν ο Bosh και εκείνο το Rebound δεν θα μιλούσαμε για όλα αυτά.

Το Τέλος Που Δεν Του Άξιζε

Οι Back To Back πρωταθλητές είχαν ήδη γράψει ιστορία. Και ο Bosh αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορίας. Αυτή η ομάδα είχε δημιουργηθεί μόνο και μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Για να κατακτήσει τίτλους. Και το κατάφερε. Ακόμα και αν έχασε το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν από τους Spurs (4-1) δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε σε καμία περίπτωση αποτυχημένη.

Στις 30 Ιουλίου του 2014 ο Bosh ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Heat και μαζί με τον Wade (o Lebron James είχε μετακομίσει στους Cleveland Cavaliers) θα αποτελούσαν τον «συνδετικό κρίκο» της παλιάς και της νέας εποχής των Heat. Δυστυχώς η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως τα θέλουμε. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Bosh διαγνώστηκε πως έχει θρόμβο στους πνεύμονες, κάτι που αυτόματα σήμαινε την επ’ αόριστον αποχώρηση του από το μπάσκετ. Ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους επέστρεψε στα παρκέ και στο ματς εναντίων των Hornets σημείωσε 21 πόντους. Τα προβλήματα όμως δεν είχαν τελειωμό. Ένας ακόμα θρόμβος στο πόδι του έκανε την «μπασκετική ζωή» ακόμα πιο δύσκολη. Ο ίδιος έπρεπε πλέον να σκεφτεί την υγεία του καθώς η κατάστασή του μπορούσε να χειροτερέψει και να γίνει απειλητική. Κάπως έτσι η καριέρα του έλαβε τέλος σε ηλικία 32 ετών.

Ο Bosh όταν πήγε στους Miami ήταν ένας Forward/Center πολυτελείας, που μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο. Δέχθηκε να παίρνει λιγότερα σουτ. Γενικότερα στα κρίσιμα σημεία έκανε πίσω και άφηνε τους συμπαίκτες του να έχουν τον πρώτο ρόλο. Ο ίδιος από καθαρόαιμος επιθετικός παίκτης, μεταβλήθηκε σε έναν αμυντικό ογκόλιθο, όπου γύρω του χτίστηκε όλο το αμυντικό πλάνο των Heat. Δεχόταν κριτική για κάθε άσχημη εμφάνιση αλλά όταν αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής έμενε στο σκοτάδι. Η απόφαση του όμως τον δικαίωσε. Κέρδισε δύο τίτλους, έγινε ο καλύτερος συμπαίκτης και φυσικά χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε Big-3. Στις 27 Μαρτίου του 2019 η φανέλα του με το νούμερα 1 αποσύρθηκε από τους Heat και ανέβηκε στον ουρανό του American Airlines Arena με τον ίδιο να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνησή του. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει για έναν παίκτη που άλλαξε την ιστορία όλου του ΝΒΑ