Το 2002 έχασε με την Κίντερ Μπολόνια το τρόπαιο της Ευρωλίγκα εξαιτίας του Παναθηναϊκού. Το 2006 εντάχθηκε στο «τριφύλλι» για να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο και έμεινε στις μνήμες όλων για τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και φυσικά τη γενικότερη παρουσία του στα παρκέ. Πλέον επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με νέο ρόλο αλλά με τον ίδιο στόχο. Την κορυφή. Το Debut.gr παρουσιάζει τον Σάνι Μπετσίροβιτς.

Χαρισματικός σκόρερ, πολύτιμο «εργαλείο», ηγετική φυσιογνωμία. Αυτές είναι μερικές εκφράσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τον Σάνι Μπετσίροβιτς. Έναν παίκτη που ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και κατάφερε αμέσως να κάνει την διαφορά. Το αποτέλεσμα δύο πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο κύπελλα και φυσικά το «Άγιο Δισκοπότηρο» της Ευρωλίγκα το 2007. Ας πιάσουμε όμως το κουβάρι της μπασκετικής του ιστορίας από την αρχή.

Μπετσίροβιτς

Κάθε αρχή και δύσκολη

Το ξεκίνημα του Μπετσίροβιτς στο χώρο του μπάσκετ δεν ήταν εύκολο. Αντιθέτως ο Σλοβένος guard πάλευε για κάθε λεπτό συμμετοχής του και κατάφερε από νωρίς να παρουσιάσει δείγματα του πλούσιου ταλέντου του.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως παίκτης της σλοβενικής Μπίστριτσα το 1995 μέχρι να πάρει την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή το 1999 για λογαριασμό της Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Ο Μπετσίροβιτς στην Ολίμπια έμεινε για δύο χρόνια και εκεί κατέκτησε και τους πρώτους του τίτλους.

Το 2001 ο Έτορε Μεσίνα επιχείρησε να τον φέρει στην πρωταθλήτρια Κίντερ Μπολόνια, δίνοντάς του την ευκαιρία να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Μπετσίροβιτς δεν μπορούσε να πει όχι σε αυτή την πρόκληση. Η χρονιά βέβαια δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν και οι δύο πλευρές καθώς κάποια διοικητικά θέματα έβαζαν συνεχώς εμπόδια στην ομάδα. Η Μπόλονια αρκέστηκε μόνο στην κατάκτηση του κυπέλλου καθώς στον τελικό της Ευρωλίγκα ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Που να ήξεραν τότε ότι οι δυο τους θα συναντιόντουσαν ξανά αλλά αυτή τη φορά κάτω από την ίδια στέγη…

Μπετσίροβιτς

Επιστροφή στην Σλοβενία αλλά η Ιταλική περιπέτεια δεν είχε τελειώσει

Μετά το τέλος της σεζόν στην Ιταλία, ο Μπετσίροβιτς πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην Σλοβενία για λογαριασμό της Νόβο Μέστο. Στην ομάδα της χώρας του παρέμεινε για ένα μόνο χρόνο διότι η Ιταλία τον… καλούσε ξανά.

Σεζόν 2004-20005 και ο Μπετσίροβιτς ανακοινώθηκε από την ιστορική Βαρέζε. Οι εμφανίσεις του με την ιταλική ομάδα ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικές και τα νούμερά του εκτοξεύτηκαν.  Στο εγχώριο πρωτάθλημα ο Μπετσίροβιτς σημείωσε κατά μέσο όρο 14,2 πόντους ενώ στο Γιούροκαπ προσέφερε στην ομάδα του 18 πόντους.

Στην Βαρέζε παρέμεινε μόνο για μία σεζόν και παρόλο που η ιταλική ομάδα ήθελε να συνεχίσει την συνεργασία του μαζί του, εκείνος αποφάσισε να μετακομίσει στην Κλιμάμιο Μπολόνια. Δέλεαρ ήταν φυσικά η συμμετοχή της Μπολόνια στην Ευρωλίγκα. Οι πτήσεις του συνέχισαν να είναι υψηλές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η κατάκτηση του ιταλικού Σούπερ Καπ το 2005.

Μπετσίροβιτς

Μπετσίροβιτς και Παναθηναϊκός ενώνουν τις δυνάμεις τους και φτάνουν στην κορυφή

Ο Σάνι Μπετσίροβιτς ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006. Ένα ακόμα πολύτιμο όπλο στην φαρέτρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Μπετσίροβιτς επωμίστηκε κατά βάση ευθύνες στο σκοράρισμα και στην οργάνωση της ομάδας. Και η αλήθεια είναι πως ανταποκρίθηκε άριστα στο ρόλο του. Σε κάτι λιγότερο από 22 λεπτά ανά αγώνα, ο Σλοβένος συνεισέφερε στην ομάδα του 10,1 πόντους με 39,7% στα τρίποντα και 81,3% στις βολές, καθώς και 2 ασίστ.

Το 2007 κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος καθώς και το πρωτάθλημα. Το ίδιο έτος στο φάιναλ φορ της Αθήνας, ο Σάνι Μπετσίροβιτς με 15 πόντους στον ημιτελικό ήταν ο πρωταγωνιστής της πρόκρισης στον τελικό όπου σκόραρε άλλους 6 πόντους και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την ελληνική ομάδα.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η μεταγραφή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διαφοροποίησε τα δεδομένα και ο Μπετσίροβιτς περιορίστηκε σε έναν πιο δευτερεύον ρόλο. Ο χρόνος συμμετοχής του έπεσε σε 17 λεπτά ανά αγώνα, ενώ και η συνεισφορά του σε σκορ περιορίστηκε στους 6,7 πόντους. Οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ για μία ακόμη σεζόν, η οποία αποτέλεσε και την τελευταία του Μπετσίροβιτς φορώντας τα «πράσινα».

Επιστροφή στην Ιταλία και το τέλος της καριέρας του

Μόλις ολοκλήρωσε την συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό, ο Μπετσίροβιτς άλλαζε συνεχώς μπασκετική «στέγη». Δεν είναι τυχαίο πως σε καμία άλλη ομάδα δεν παρέμεινε για παραπάνω από μία σεζόν.

Αρχικά, έγινε μέλος της Ρόμα με την οποία συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και συνέβαλε ώστε η ομάδα να πραγματοποιήσει μία καλή σεζόν τόσο στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη. Ο Μπετσίροβιτς με 12,4 πόντους οδήγησε την Ιταλική ομάδα στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Έκτοτε θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Μπετσίροβιτς ξεκίνησε ένα μεγάλο μπασκετικό ταξίδι. Μέσα σε μόλις 7 χρόνια, ο Σλοβένος άσος άλλαξε 11 ομάδες! Ας τις δούμε με την σειρά. Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Ολίμπια Μιλάνο, Τούρκ Τέλεκομ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Παλακανέστρο Τρεβίζο, Μπαντάρ Ιμάμ, Σάσαρι, Μαχάν Ισφαχάν, Μέστο, Φούλγκορ Φορλί, και Παλακανέστρο Πιατσεντίνα.

Μπετσίροβιτς

«Στροφή» στους πάγκους για λογαριασμό του Παναθηναϊκού

Το 2015 και μετά από 20 χρόνια στα παρκέ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Αμέσως ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή δίπλα στον Αλεξάνταρ Τζόρτεβιτς που μόλις είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν ήταν μεγάλες. Όλοι περίμεναν να δουν ένα νέο Παναθηναϊκό κάτω από τις οδηγίες του Σέρβου τεχνικού που όμως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής ομάδας.

Αυτή ήταν η πρώτη και η (μέχρι στιγμής) τελευταία ενασχόληση του Μπετσίροβιτς με την προπονητική. Από τις 13 Ιουνίου του 2019 είχε αναλάβει την θέση του αθλητικού διευθυντή στην νεοσύστατη Ολίμπια Τσεντεβίτα ενώ το 2013 ίδρυσε και τη δική του «Μπασκετική Ακαδημία». Πλέον επιστρέφει στον Παναθηναϊκό από τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ. Οι «πράσινοι» δούλευαν εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς ήθελαν διακαώς να συνεργαστούν μαζί του.

Ο Μπετσίροβιτς από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα παραμένει πιστός στρατιώτης της «πορτοκαλί θεάς». Αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα αθλητή και τώρα από τη θέση του αθλητικού διευθυντή συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά. Στόχος του πάντα το καλό του μπάσκετ. Αυτό που υπηρέτησε και υπηρετεί τόσα χρόνια. Πλέον θέλει με τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει ξανά στην κορυφή…