Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δήμητρης παρουσιάζουν τις 9 πιο άγνωστες ομάδες που συμμετείχαν τα τελευταία 20 χρόνια στην Euroleague.

Ποιος είπε ότι στην Euroleague δεν παίζουν άγνωστες ομάδες; H κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση στο χώρο του μπάσκετ έχει ξεκινήσει για τα καλά, με τους δύο αιωνίους να έχουν μπει στη μάχη. Αντίπαλοι τους τα κορυφαία και πιο ιστορικά κλαμπ στη “Γηραιά” Ήπειρο. Δεν ήταν πάντα όμως έτσι. Το Debut.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω περίπου 20 χρόνια και κάνει μια ανασκόπηση όλων των ομάδων που αγωνίστηκαν στη Euroleague με την σημερινή της μορφή. Ομάδες από χώρες που θα δυσκολευτεί κανείς να πιστέψει ότι υπάρχει επαγγελματικό πρωτάθλημα, ομάδες που εξαφανίστηκαν, ομάδες από πολύ μικρές πόλεις της Ευρώπης είναι όλες στην κάτωθι λίστα. Μάλιστα αρκετές από αυτές ήρθαν και αντιμέτωπες με ελληνικές ομάδες. Οι πιο πολλές με πολύ σύντομες πορείες  στην διοργάνωση. Ενδεικτικό ότι για κάποιες δεν μπόρεσαν καν να βρεθούν φωτογραφίες (τουλάχιστον καλής ποιότητας).

London Towers

Κι όμως όσο και αν θεωρούμε “άσχετους” τους Άγγλους με το μπάσκετ έχουν καταγράψει μία συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Ο λόγος για τους London Towers, που το 2001 κατέγραψαν την μοναδική αλλά και παρθενική συμμετοχή στην Euroleague από ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέτυχαν μία μόλις νίκη κατά την παρουσία τους κόντρα στους Opell Skyliners και 9 συνολικά ήττες, οι δύο εξ’ αυτών κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το 2006 αποχώρησαν από την Βρετανική Λίγκα, αρχικά ως προσωρινά και μετέπειτα ως μόνιμα, ουσιαστικά εξαφανίζοντας την παρουσία τους από τον μπασκετικό χάρτη. Αξιοσημείωτο ότι την χρονιά 2021, που κατέγραψαν την συμμετοχή τους στην Euroleague προπονητής της ομάδας ήταν ο Nick Nurse. Ο νυν προπονητής των Raptors, ο οποίος ήταν παρών και την σεζόν 2018 όπου η ομάδα του Καναδά στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Lugano Snakes

Άλλη μια ομάδα η οποία αποτελεί μοναδική εκπρόσωπο της χώρας της κατά την διάρκεια της Euroleague όλα αυτά τα έτη. Η Lugano Snakes, πρόδρομος, της σημερινής Lugano Tigers έχει καταγράψει 1 συμμετοχή στην Euroleague. Την σεζόν 2000-2001, τελειώνοντας με 3 νίκες και 7 ήττες, 2 εξ αυτών κόντρα στο Περιστέρι. Μετράει 8 πρωταθλήματα Ελβετίας με το τελευταίο να το κερδίζει το 2014. Σήμερα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της Ελβετίας με την τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση να την καταγράφει το 2011 στα πλαίσια του Eurochallenge.

Ovarense Basquetebol

Το Ovar είναι μια πόλη 20.000 κατοίκων στην Πορτογαλία. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Joao Goncalves, General Manager της εν λόγω ομάδας, να φτιάξει ένα κλαμπ που έφτασε να συμμετάσχει μέχρι και στην Euroleague, την σεζόν 2000-2001. Η συγκομιδή βέβαια φτωχή. 10 ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Μάλιστα η κάθε ήττα συνδυάστηκε και με διψήφια διαφορά πόντων. Εκτός της παρθενικής σεζόν στην Euroleague, η ομάδα κατέγραψε άλλες 2 σεζόν στο ULEB Cup. Σήμερα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας. Τελευταία φορά στέφθηκε πρωταθλήτρια την σεζόν 2007-2008.

Slask Wroclaw

Ίσως η πιο ιστορική ομάδα της Πολωνικού μπάσκετ, όμως άγνωστη στο ευρύ κοινό. Με 17 εγχώρια πρωταθλήματα αποτελεί την παραδοσιακή δύναμη στη χώρα της. Βασισμένη στη πόλη του Βρότσλαβ, έχει μετρήσει συνολικά 3 συμμετοχές στη Euroleague. Από το 2001 μέχρι το 2004, καταγράφοντας 4, 5 και 6 νίκες κάθε σεζόν αντίστοιχα. Μάλιστα στη τελευταία της συμμετοχή στη Euroleague, την σεζόν 2003-2004, υπέταξε την πρώτη αγωνιστική τον Ολυμπιακό με 82-80. Στο τότε ρόστερ της Slask Wroclaw άνηκε ο μετέπειτα σταρ του Ολυμπιακού Lynn Greer. Πέρυσι, μετά από πολλά έτη μετρίων σεζόν, τερμάτισε 3η στο πολωνικό πρωτάθλημα εξασφαλίζοντας μία θέση στο φετινό Eurocup της Euroleague. Επέστρεψε έτσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά και την τελευταία της συμμετοχής στο ULEB Cup το 2007-2008.

Ural Great Perm

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταγωγή από την Ρωσία και συγκεκριμένα από την πόλη του Perm. Αν και πρώτης όψεως το όνομα της δείχνει παντελώς άγνωστο, θα παρατηρήσει κάποιος αρκετά γνώριμα πρόσωπα. Καταρχάς η ομάδα ιδρύθηκε το 1995 ως ομάδα του Τεχνικού Πανεπιστημίου της πόλης. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από την εταιρεία επίπλων Ural Great. Το 2008, η εταιρεία επίπλων αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία της με την τοπική ομάδα, με αποτέλεσμα η ομάδα να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Παρά την σύντομη ζωή της η Ural Great Perm κατάφερε να κερδίσει 2 Ρωσικά πρωταθλήματα, 1 ρωσικό κύπελλο και 1 Eurocup Challenge.

Την σεζόν 2001-2002 που αγωνίστηκε στην Euroleague δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Έχοντας τον Γιώργο Λιαδέλη στο ρόστερ της, και στον πάγκο της, τον θρύλο του Ρωσικού μπάσκετ Sergey Belov κατάφερε να προκριθεί στο Top-16. Νικώντας μάλιστα την ΑΕΚ στην φάση των ομίλων και μετέπειτα για την φάση των 16, κατάφερε να κερδίσει και την Ρεάλ Μαδρίτης. Πέτυχε έτσι 8 νίκες στη φάση των ομίλων και 2 νίκες στη φάση των 16. Από την ρωσική ομάδα που αγωνιζόταν με μπλε-άσπρα πέρασε και ο πολύ γνωστός Mahmoud Abdul-Rauf όπως και ο πολύ γνωστός Λιθουανός Ksystof Lavrinovic.

RheinEnergie 99ers

Σήμερα όταν σκεφτόμαστε Γερμανική ομάδα και Euroleague, οι ομάδες που μας έρχονται στο μυαλό είναι η Bayern Munich, η Alba Berlin και λίγο παλιότερα η Bamberg. Όμως την σεζόν 2006-2007 ήταν μία άλλη Γερμανική ομάδα που έδωσε τον παρόν στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Και αυτή ακούει στο όνομα RheinEnergie 99ers. Αν και με καταγωγή από την Κολωνία χρησιμοποίησε για έδρα την πόλη του Ντίσελντορφ για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Με χρώματα το κόκκινο και το άσπρο κατέγραψε την μοναδική της συμμετοχή στη Euroleague την σεζόν 2006-2007. Κατακτώντας την ίδια σεζόν επίσης μοναδικό πρωτάθλημα στην Γερμανία στην ιστορία της. Αποχαιρέτησε την διοργάνωση με συνολικά 2 νίκες και 10 ήττες.

Σήμερα αγωνίζεται στην 4η κατηγορία της Γερμανίας. Εκτός από το μοναδικό πρωτάθλημα μετράει και 3 κύπελλα Γερμανίας. Στην γερμανική ομάδα έκανε και τα πρώτα του βήματα ο Marcin Gortat. Αγωνίστηκε στην RheinEnergie 99ers για 3 έτη πριν κάνει το βήμα για το NBA. Στην ομάδα της Κολωνίας αγωνίστηκε ο Sasha Obradovic, ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, για μια τετραετία στην δύση της καριέρας του. Από το 2001 μέχρι το 2005 διετέλεσε παίκτης της ομάδας και από το 2005 έως το 2008 έκανε την αρχή μιας πολύ πετυχημένης προπονητικής καριέρας. Την καριέρα του επίσης από την RheinEnergie 99ers ξεκίνησε και ο Tibor Pleis. O Γερμανός γίγαντας 2,21 m με θητεία και στο NBA πέρασε τα 3 πρώτα χρόνια της καριέρας του στην ομάδα της Κολωνίας.

Euroleague

S.S. Basket Napoli

Και η πόλη της Νάπολης στην Ιταλία έχει εκπροσωπηθεί στην Euroleague. Την σεζόν 2006-2007 η Società Sportiva Basket Napoli όπως είναι το ολόκληρο όνομα της κατέγραψε την μοναδική της συμμετοχή στη διοργάνωση. Στη πορεία της σημείωσε 6 νίκες, μία εξ αυτών κόντρα στον Άρη, και 8 ήττες αποχαιρετώντας το τουρνουά. Η ομάδα με τα μπλε και τα άσπρα αγωνίζονταν με το όνομα Serapide Pozzuoli για χρόνια στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας ο Mario Maione. Κάτω από το δικό του ιδιοκτησιακό καθεστώς η ομάδα μετακινήθηκε στη Νάπολη όπου και άλλαξε το όνομα σε S.S. Basket Napoli. To 2009 o Mario Maione αποσύρθηκε και η ομάδα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα που την ώθησαν σε διάλυση. Και σε αυτή την ομάδα αγωνίστηκε ο πρώην σταρ του Ολυμπιακού Lynn Greer, στην παρθενική σεζόν της Ιταλικής ομάδας στην Euroleague.

Chorale Roanne

H Chorale Roanne είναι ίσως η πιο γνωστή από τις ομάδες της λίστας. Η Γαλλική ομάδα μετράει 84 χρόνια ιστορίας και έχει καταγράψει μια συμμετοχή στη Euroleague. Την σεζόν 2007-2008, όπου η πορεία της συνοδεύτηκε με 4 νίκες και 10 ήττες. Με χρώματα το άσπρο, το μαύρο, το μπλε και το πορτοκαλί σήμερα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας μετά από το σύντομο πέρασμα από τις μικρότερες κατηγορίες. Η έδρα της βρίσκεται στο Ροάν, ενώ έχει καταγράψει στο ενεργητικό της και ένα εγχώριο πρωτάθλημα την σεζόν 2006-2007. Το οποίο της έδωσε και το εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη.

KK Zagreb

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε ομάδες από την Κροατία οι πρώτες μας έρχονται στο μυαλό είναι η Cedevita και η Cibona. Ωστόσο υπάρχει μια τρίτη ομάδα που συμμετάσχει στο κορυφαίο επίπεδο και αυτή είναι η KK Zagreb. Αν και για χρόνια ζει στη σκιά της συντοπίτισσας αντιπάλου της Cibona, από τους κόλπους της έχουν περάσει παγκόσμιου κλάσης παίκτες. Την σεζόν 2010-2011 βγήκε από αυτή την σκιά των αντιπάλων της. Κατέκτησε αρχικά το νταμπλ στη Κροατία και το επόμενο έτος κατέγραψε την παρθενική και μοναδική της εμφάνιση της στη Euroleague. Σημείωσε 2 νίκες και 8 ήττες κατά την διάρκεια αποχαιρετώντας νωρίς την διοργάνωση.

Οι παίκτες που πέρασαν

Στο ρόστερ της στην πρώτη της συμμετοχή στην Euroleague ήταν και ο τότε 17χρονός Dario Saric που σήμερα βρίσκεται στους Phoeinix Suns. Συμμετείχε σε μόλις 4 παιχνίδια. Μαζί του σε εκείνη την ομάδα και ο νυν guard της Anadolu Efes, Kuroslav Simon. Όπως και ο πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς. Με θητεία σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Πανελλήνιο και διπλή θητεία σε ΠΑΟΚ. Από την ομάδα όπως αναφέρθηκε και πριν πέρασαν και άλλα μεγάλα ονόματα κατά καιρούς. Όπως αυτό του Mike James. Η KK Zagreb ήταν αυτή που έφερε τον μέχρι τότε πολύ άγνωστο Αμερικανό για πρώτη φορά στην Ευρώπη με την συνέχεια να είναι γνωστή.

Την χρόνια συμμετοχής στην Euroleague, στην ομάδα αγωνιζόταν T.J. Ford, στα πλαίσια του lockout στο NBA. Παίκτης με πολύ σημαντική θητεία στο NBA, που όμως αγωνίστηκε για μόλις 2 παιχνίδια. Την σεζόν που η KK Zagreb κατέκτησε το double, στην ομάδα ο τωρινός γκαρντ της San Pablo Burgos, Alex Renfroe. Ενώ προϊόν των ακαδημιών της είναι και ο Mario Hezonja που ήταν μέλος της ομάδας μέχρι το 17ο έτος της ηλικίας του. Τέλος την καριέρα από την KK Zagreb ξεκίνησε και ο Ante Tomic όπου αγωνίστηκε για 6 έτη. Η ομάδα το 2018, μετά και την 13η θέση στο πρωτάθλημα στο Κροατικό πρωτάθλημα διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων.

BC Budivelnyk

To 2013 ήταν η σεζόν που η Ουκρανία είδε για πρώτη φορά εκπρόσωπο της στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Η BC Budivelnyk έπειτα από 3 συνεχόμενες σεζόν στο Eurocup κατάφερε να σημειώσει την μοναδική και παρθενική της συμμετοχή στην Euroleague. Ο απολογισμός φτωχός με μόλις 2 νίκες και 8 ήττες αποχαιρετώντας την διοργάνωση νωρίς. Στο ρόστερ της όμως υπήρχαν παίκτες, αρκετά γνωστοί ακόμα και σήμερα. Ο λόγος για τον Jannis Strelnieks που την σεζόν 2013-2014 έκανε το ντεμπούτο στην Euroleague με τα χρώματα της Ουκρανικής ομάδας. Μέλος της ομάδας εκείνης ήταν και ο πολύ γνωστός Λιθουανός Darius Lavrinovic με πολυετή καριέρα στην Euroleague.

Το όνομα της ομάδας μπορεί να μην εντυπωσιάζει κανένα, ωστόσο δεν πρόκειται για καμία τυχαία ομάδα στη χώρα της. Η BC Budivelnyk με χρώματα το κίτρινο και το μπλε, μετράει στην ιστορία της 10 πρωταθλήματα Ουκρανίας, 3 κύπελλα και ένα Σοβιετικό πρωτάθλημα. Το 2018. λόγω οικονομικών προβλημάτων εξαφανίστηκε από τον χάρτη αλλά επέστρεψε μόλις 2 χρόνια μετά και πλέον συνεχίζει να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας. Στην ομάδα έχει αγωνιστεί και ο πολύ γνωστός Malcolm Delaney αλλά και παίκτες με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Andrew Betts με θητεία σε ΑΕΚ και Άρη και ο Thomas Delinicaitis με θητεία στην ΑΕΚ τ0 2014 και ΠΑΟΚ το 2010.

Turow Zgorzelec

Η πολωνική ομάδα είναι η πιο πρόσφατη συμμετοχή στη λίστα μας. Η Turow αγωνίστηκε για μια μοναδική φορά στην ιστορία της στην Euroleague, την σεζόν 2014-2015. Ο απολογισμός ήταν απογοητευτικός. Μόλις μια νίκη κόντρα στην Bayern Munich και 9 ήττες, οι δυο εξ αυτών κόντρα στον Παναθηναϊκό. Η πολωνική ομάδα είχε στο ρόστερ της τον Mardy Collins που αργότερα αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και τον Vlad Moldeveanu. Ο οποίος έγινε κάτοικος Λήμνου για ένα έτος για λογαριασμό του Ήφαιστου το 2018. Ανάμεσα τους και ο Damian Kullig. O γνωστός από την Εθνική Πολωνίας Forward που ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στην σύντομη ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας.

Η Turow βρέθηκε στην Euroleague, την χρονιά 2014-2015, αφού την προηγούμενη είχε στεφθεί για πρώτη και μοναδική φορά της ιστορίας της, πρωταθλήτρια Πολωνίας. Η ομάδα έχει καταγωγή από την πόλη του Zgorzelec. Μία πόλη στα σύνορα Γερμανίας και Πολωνίας με πληθυσμό μόλις τους 30.000 κατοίκους. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι επειδή η πόλη δεν έχει γήπεδο ανάλογο με τις προδιαγραφές της Euroleague, η ομάδα αγωνίζονταν για τους ευρωπαϊκούς αγώνες, όχι μόνο σε άλλη πόλη αλλά και πολλές φορές σε άλλη χώρα. H Turow κατά τα έτη που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο στη πόλη της Zielona Gora ή το γήπεδο στην πόλη Liberec στην Τσεχία.

Με χρώματα το πράσινο και το μαύρο, η ομάδα από το Zgorzelec δεν έχει να δείξει κάτι από τίτλους εγχώρια. Εκτός από το μοναδικό πρωτάθλημα που τις εξασφάλισε και την συμμετοχή της στην Euroleague, μετράει και ένα Σούπερ Καπ το ίδιο έτος. Παρότι έγινε μόλις η τέταρτη πολωνική ομάδα που συμμετέχει στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη, η τροπαιοθήκη της παραμένει σχετικά άδεια. Σήμερα μετά και την αποχώρηση του βασικού χορηγού της αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες της Πολωνίας.

Euroleague

Επίλογος

H λίστα είναι καθαρά υποκειμενικής μορφής. Αν δημοσιευόταν σε ένα ξένο μέσο ενημέρωσης θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε και ελληνικές ομάδες. Όπως ο Πανιώνιος, το Μαρούσι και το Περιστέρι, που απουσιάζουν καιρό από την Euroleague και πιθανόν να είναι άγνωστες σε ένα ξένο αναγνώστη. Επίσης θα παρατηρήσει κανείς ότι οι άγνωστες ομάδες μειώνονται όσο πλησιάζουμε στο σήμερα. Ρόλο έχει παίξει σε αυτό το γεγονός ότι η Euroleague έχει γίνει ένα πολύ κλειστό club ομάδων, που κύριο λόγο για την συμμετοχή δεν παίζει η πορεία στο εγχώριο πρωτάθλημα αλλά η εμπορικότητα του ονόματος μίας ομάδας. Και αυτό μας έχει στερήσει ως θεατές την δυνατότητα να γνωρίσουμε νέα σημεία στο μπασκετικό χάρτη. Όπως βλέπουμε κάποτε συμμετείχε ο πρωταθλητής Πολωνίας, Ιταλίας ακόμα και Ελβετίας. Κάτι που σήμερα για να συμβεί πρέπει υπάρχει δυνατή αγορά στην αντίστοιχη πόλη. Ευελπιστώ σαν φαν του αθλήματος και λάτρης του ευρωπαϊκού μπάσκετ να δούμε διαφορετική προσέγγιση τα επόμενα έτη.