To Debut.gr αναπολεί και θυμάται τον Λέσεκ Πις. Τον εμβληματικό Πολωνό που άφησε εποχή στην Καβάλα και στο ελληνικό πρωτάθλημα με τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Ο Λέσεκ Πις αποτέλεσε έναν από τους πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την χώρα μας. Ο Πολωνός μέσος αποτέλεσε ένα από τους καλύτερους εκτελεστές φάουλ, ίσως και τον καλύτερο, που πάτησαν τα γήπεδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι απευθείας εκτελέσεις του να αφήνουν εποχή. Αν και το βιογραφικό περιλάμβανε και συμμετοχές στο Champions League, στην Ελλάδα αγωνίστηκε με 3 διαφορετικές ομάδες, ξεχωρίζοντας όμως με την φανέλα της Καβάλας.

Ο Λέσεκ Πις κατέφτασε στη χώρα μας για χάρη του ΠΑΟΚ, τον Ιούνιο του 1996. Αν και αποτέλεσε ένα ηχηρό μεταγραφικό μπαμ, δεν μπόρεσε να στεριώσει ποτέ στον “Δικέφαλο του Βορρά”, καταγράφοντας μόλις 11 συμμετοχές. Μετά από μισή σεζόν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, μετακόμισε στη Καβάλα για την ομώνυμη ομάδα τον Γενάρη του 1997.

Ο σπεσιαλίστας των φάουλ Λέσεκ Πις

Ακολούθησε μία τριετία στο “καραβάκι” στην οποία ο Πολωνός μέσος έδειξε στο ελληνικό κοινό την ποιότητά του. Και μαζί με την ποιότητά του και την καταπληκτική έφεση στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ, οι οποίες τον χαρακτήρισαν σε όλη την καριέρα του. Ο Λέσεκ Πις σκόραρε συνολικά 12 απευθείας εκτελέσεις φάουλ στις 3 σεζόν που αγωνίστηκε με τον ΑΟ Καβάλας. Νούμερο εξωπραγματικό ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές εκτελέσεις ήταν από μακρινή απόσταση. Αποκορύφωμα το ματς με τον Άρη, στις 13 Απριλίου του 1997. Στην εκτός έδρας νίκη της Καβάλας, στο Κλέάνθης Βικελίδης με 1-3, ο Πις σκόραρε δις με απευθείας εκτελέσεις φάουλ στο ίδιο παιχνίδι. Ιδού και το σχετικό πρωτοσέλιδο.

Εκτός από τις απευθείας εκτελέσεις ο Πολωνός μέσος πρόσθεσε και άλλα γκολ με τα “Ελαφρά Ταξιαρχία του Βορρά”. Σε συνολικά 99 συμμετοχές με την φανέλα της Καβάλας, σκόραρε τις 27, 12 εξ’ αυτών όπως είπαμε από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Νούμερο επίσης διθυραμβικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Λέσεκ Πις αγωνιζόταν ως χαφ. Συγχρόνως μοίρασε και 8 ασίστ. Συνέβαλλε τα μέγιστα στην καταπληκτική πορεία του ΑΟ Καβάλας, κάτω από τις οδηγίες του Γιώργου Παράσχου, την χρονιά 1996-1997 όπου τερμάτισε 6η. Μέχρι και σήμερα αποτελεί την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει στη μεγάλη κατηγορία.

Συνολικά έμεινε 3,5 χρόνια στην ομάδα της Καβάλας και έγινε πολλές φορές σύνθημα στα στόματα των φίλων της. Αποχώρησε το 2000 για τον Πανηλειακό όπου αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια, πριν γυρίσει στην Πολωνία όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2002. Παρότι αγωνίστηκε σε 3 ελληνικές ομάδες σκόραρε αποκλειστικά με την φανέλα της Καβάλας και καμία άλλη. Το χαρακτηριστικό μουστάκι του ήταν κάτι που θα θυμόμαστε εκτός από την μαγική του ικανότητα στα φάουλ που τον έκανε γνωστό.

Όταν ο Λέσεκ Πις έγραψε ιστορία

Ο Λέσεκ Πις δεν αποτέλεσε έναν τυχαίο παίκτη με ευχέρεια στις στημένες εκτελέσεις. Το 1995 ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος Πολωνός παίκτης αγωνιζόμενος με την Λέγκια Βαρσοβίας. Την ίδια σεζόν κέρδισε το πρωτάθλημα Πολωνίας. Έτσι η Λέγκια Βαρσοβίας έγινε το 1995, η πρώτη πολωνική ομάδα στην ιστορία που συμμετείχε σε ομίλους Champions League. Με τον Λέσεκ Πις να είναι μάλιστα ο αρχηγός της.

Η 22 Νοεμβρίου του 1995 αποτέλεσε μια ιστορική μέρα για το Πολωνικό ποδόσφαιρο. Η Λέγκια Βαρσοβίας θα σημείωνε την πρώτη νίκη πολωνικής ομάδας σε ομίλους Champions League με 3-1 κόντρα στη Ρόζενμποργκ. Ο Λέσεκ Πις θα σημείωνε τα πρώτα δύο γκολ γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Πολωνός που σκοράρει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δύο χρόνια μετά θα μάγευε στα ελληνικά γήπεδα φορώντας τα χρώματα των “Αργοναυτών”.

Η αναγνώριση

Από την πλειοψηφία των φίλων της ομάδας της Καβάλας θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει την φανέλα της ιστορικά. Ωστόσο, η αναγνώριση για τον σπεσιαλίστα των φάουλ δεν σταματά εκεί. Συχνά όταν παρευρίσκεται στα ματς της Λέγκια Βαρσοβίας απολαμβάνει τους φιλάθλους της να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις έναν παίκτη που είναι αρχηγός σε ομάδα που αγωνίζεται σε ομίλους Champions League να αγωνίζεται μόλις 2 χρόνια μετά σε επαρχιακή ομάδα της Ελλάδας. Και αυτό δείχνει πολλά για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος την δεκαετία του ’90. Ειδικότερα αν το συγκρίνει κάποιος με το σημερινό επίπεδο. Και αυτό θα πρέπει να γεννά σκέψεις…