Ακόμα και οι καλύτεροι έχουν άσχημες μέρες. Το Debut και ο Μαλγαρινός Δημήτρης θυμούνται την ημέρα που ο Michael Jordan "εκτέθηκε" στο διαγωνισμό τριπόντων.

Ο Michael Jordan αποτελεί για τους περισσότερους τον κορυφαίο που έπιασε ποτέ την πορτοκαλί “θεά”, ωστόσο υπάρχει ακόμα και στην κορυφαία καριέρα του, αυτή η μέρα που “εκτέθηκε” στα παρκέ το NBA. Και αυτή η ημέρα ήρθε στο διαγωνισμό τριπόντων του All Star Game στις 11 Φεβρουαρίου του 1990. Εκεί που ο Airness πήρε για πρώτη και μοναδική φορά μέρος καταγράφοντας το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του διαγωνισμού που κρατάει μέχρι και σήμερα.

Και ο μύθος για την αδυναμία στο παιχνίδι του στο τρίποντο, του… για κατά πολλούς GOAT, αρχίζει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση. Η ικανότητα του Jordan τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά ήταν σχεδόν ασύγκριτη. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των πόντων του ερχόταν από την μέσα πλευρά της γραμμής του τρίποντου. Τα τρίποντα ήταν κάτι σπάνιο για τον σταρ των Μπούλς. Δεν ήταν στο ρεπερτόριο του.

Τελείωσε την καριέρα όμως έχοντας 32,7% πίσω από την γραμμή των 6,75. Μάλιστα την σεζόν 1995-1995 σούταρε την κανονική σεζόν με ποσοστό  50% στο τρίποντο. Νούμερο εξωπραγματικό ακόμα και για τους σουτέρ της εποχής. Εκ διαμέτρου αντίθετο με το 13,2% που σούταρε την σεζόν 1987-1988. Η αλήθεια όπως πάντα είναι κάπου στην μέση. Ο Jordan δεν ήταν κακός σουτέρ τριών πόντων. Παρόλα αυτά δεν ήταν και ο “εκτελεστής” πίσω από τα 6,75. Το απιστεύτα στοιχεία που είχε όμως στο συνολικό του παιχνίδι έκαναν την μέτρια απόδοση του στο τρίποντο να μοιάζει με αδυναμία συντηρώντας έτσι τον μύθο.

Ήθελε να κερδίσει τα πάντα

Παρά το απελπιστικό 13,2% στα τρίποντα ο Jordan ήθελε στη καριέρα να κερδίσει τα πάντα. Ακόμα και αν αυτό αφορούσε το All Star Game. Κέρδισε 3 φορές το βραβείο MVP του All Star Game. Έκανε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά καρφώματα για την εποχή εκείνη, που κανείς δεν είχε πότε δει, φέρνοντας το βραβείο του διαγωνισμού 2 φορές στο σπίτι του. Το μοναδικό που του έλλειπε από την συλλογή του ήταν ο διαγωνισμός τριπόντων. Και αυτό επιχείρησε στο All Star σαββατοκύριακο του 1990. Όπου εκεί ο Jordan “εκτέθηκε” και έμεινε στην ιστορία.

Ο διαγωνισμός τριπόντων είχε διαφορετικό φορμάτ από τον σημερινό. Ο πρώτος γύρος περιελάβανε νοκ-άουτ παιχνίδια τριπόντων μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ο καθένας σε δική του μπασκέτα στο γήπεδο. Οι θέσεις για σουτ ήταν ίδιες όπως και οι προσπάθειες που έπαιρνε ο κάθε διαγωνιζόμενος. Ο νικητής από κάθε ζευγάρι των νοκ-άουτ περνούσε στον επόμενο γύρο, όπου το φορμάτ ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό που έχουμε συνηθίσει σήμερα.

Έτσι στον πρώτο γύρο ο Air αντιμετώπισε τον συμπαίκτη του στους Σικάγο Μπούλς, Graig Hodges. Για κακή του τύχη του Jordan, αντιμετώπισε τον νικητή της χρονιάς εκείνης αλλά και της επόμενης. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εμφάνιση του Air. Ο Jordan “εκτέθηκε” αφού σκόραρε μόλις 5 τρίποντα στις 30 προσπάθειες, αστοχώντας σε όλες τις χρωματιστές μπάλες. Το ποσοστό ήταν 16,67% και ήταν το χαμηλότερο που καταγράφτηκε στην ιστορία του διαγωνισμού. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα η συγκομιδή των 5 τριπόντων ήταν και αυτή με την σειρά η μικρότερη που καταγράφτηκε.

Η συνέχεια…

Ο Air δεν “τόλμησε” ξανά να δοκιμάσει στο διαγωνισμό τριπόντων. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά βελτιώθηκαν αισθητά τις επόμενες σεζόν. Παρά τις πολύ κακές εμφανίσεις που ακολούθησαν στο διαγωνισμό τριπόντων μόνο μία άγγιξε αλλά δεν ξεπέρασε αυτή του Jordan. Το 2005, ο Vladimir Radmanovic με τα χρώματα των Sonics κατέγραψε την δεύτερη χειρότερη επίδοση ευστοχώντας σε μόλις σε 6 τρίποντα με ποσοστό 20%. Μένοντας έτσι οριακά πάνω από τον Jordan.

Το οξύμωρο του γεγονότος είναι ότι ο παίκτης με την χειρότερη επίδοση στο διαγωνισμό τριπόντων στη προκειμένη περίπτωση o Jordan, κρατούσε για χρόνια το ρεκόρ με τα περισσότερα τρίποντα σε ένα ημίχρονο σε τελικούς NBA. Στο πρώτο παιχνίδι στους τελικούς του 1992 κόντρα στους Blazzers ευστόχησε σε 6 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο μόνο, για να τελειώσει τις όποιες ελπίδες έτρεφαν οι Blazzers για επικράτηση από νωρίς. Ένα ρεκόρ που καταρίφθηκε 18 χρόνια μετά από τον Ray Allen, ένα από τους κορυφαίους σουτέρ στην ιστορία του NBA με 7 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και 8 συνολικά στο παιχνίδι.

Και.. για να κάνουμε και κριτική και στο The Last Dance, δεν αναφέρθηκε η “μελανή” αυτή στιγμή του Jordan σε κανένα από τα 10 επισόδια.  Όπως και η αρνητική αυτή επίδοση του Air είναι και ένας γεγονός που δεν γνωρίζουν ακόμα και οι παλιοί μπασκετόφιλοι. Αναμφισβήτα τα 6 πρωταθλήματα και οι ‘iconic” στιγμές που προσέφερε απλόχερα έπαιξαν τον ρόλο τους να ξεχαστεί. Και ποιος βέβαια στην τελική να προσάψει κάτι στο Michael Jordan..