Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία του Παναθηναϊκού στη φετινή Euroleague.

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Το μέλλον της Ευρωλίγκα συνεχίζει να μοιάζει αβέβαιο. Αβέβαιο μοιάζει επίσης και το μέλλον στις τάξεις του Παναθηναϊκού τόσο σε επίπεδο ρόστερ όσο και στο κομμάτι του προπονητή. Το Debut.gr συνεχίζει την παρουσίαση και την ανάλυση των προφίλ των ομάδων της διοργάνωσης. Σειρά έχει αυτή την φορά μια εκ των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρώπη. Πάμε να να παρουσιάσουμε την εξέλιξη της φετινής χρονιάς για τον Παναθηναϊκό. 

Κεφάλαιο Αργύρης Πεδουλάκης

Το περασμένο καλοκαίρι Παναθηναϊκός και Πεδουλάκης έσμιξαν για τρίτη φορά. Ο πρώην προπονητής του Περιστερίου ήρθε αυτή τη φορά για να αντικαταστήσει τον Hall of Famer Ρικ Πιτίνο ο οποίος σίγουρα δεν είχε ξεγράψει την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός που μεταμόρφωσε προς το καλύτερο τους “πράσινους” δεν παρέμεινε στον πάγκο παρά τη σφοδρή επιθυμία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και έτσι ο Πεδουλάκης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας δήλωσε πως “το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν η απομάκρυνση του Πεδουλάκη”. Έτσι, ο Πεδουλάκης ανέλαβε και πάλι ως καλός “στρατιώτης”, να χτίσει το νέο Παναθηναϊκό, που είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά ως ρόστερ που ήθελε ο Πιτίνο, με σουτέρ και παίκτες με αθλητικότητα.

Πως κύλησε η off season

Panathinaikos 2019-2020 : Μια ακόμα αρχή – Mind the ..basket

Κατά τη διάρκεια της off season Παναθηναϊκός και Πεδουλάκης αποφάσισαν να δαπανήσουν αρκετά χρήματα για το φετινό ρόστερ. Με άλλα λόγια, Τζίμερ Φριντέτ και Γουέσλει Τζόνσον ως δύο πρώην NBAers δημιούργησαν ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας. Ταυτόχρονα, Ράις και Γουάιλι ήρθαν για προσθέσουν εμπειρία και ταλέντο στο ρόστερ. Τέλος, Μπέντιλ και Μπράουν αποτέλεσαν ξεκάθαρες επιλογές του Έλληνα προπονητή. Ένα ακόμη θετικό στο περασμένο καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό ήταν το γεγονός πως ελληνικός κορμός της ομάδας (Καλάθης, Παπαπέτρου, Παππάς, Παπαγιάννης, Βουγιούκας, Μήτογλου) έμεινε αναλλοίωτος.

Κεφάλαιο Νικ Καλάθης

Νικ Καλάθης: Ο απόλυτος κυρίαρχος στις ασίστ | sportime.gr

Εξ αρχής, στόχος της στελέχωσης του φετινού ρόστερ ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφόρτιση του αρχηγού Καλάθη από το εκτελεστικό κομμάτι. Μάλιστα, το shot selection του Νικ ήταν σαφώς ορθότερο φέτος. Σε αρκετά παιχνίδια, Φριντέτ και Ράις κατάφεραν να αναπληρώσουν το επιθετικό κενό που υπήρχε πέρσι. Έτσι, ο Καλάθης είχε όλο το χρόνο να αφοσιωθεί στο αμυντικό κομμάτι και στα δημιουργικά του καθήκοντα. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως μέλημα του Πεδουλάκη ήταν η άμυνα, τα εμφανή αμυντικά κενά με τη συνύπαρξη Ράις, Φριντέτ αλλά και τη μη προσαρμογή του Τζόνσον έκαναν τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να φθείρεται και να μην μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η αμυντική εικόνα της ομάδας

Παρότι η άμυνα αποτελεί το μεγάλο όπλο των ομάδων του Πεδουλάκη, ο φετινός Παναθηναϊκός με αποκορύφωμα την κάκιστη εικόνα με την Άλμπα, το διέψευσε, την ώρα που πολλοί εκ των ρόλων των παικτών δεν ήταν ξεκάθαροι. Για παράδειγμα ο ρόλος του Τζόνσον στο πλευρό του Παπαπέτρου δεν έγινε κατανοητός. Τέλος, δεν βρέθηκε φάρμακο για την διαχείριση στη θέση “5” ώστε να σταματήσουν οι “πράσινοι” να είναι τόσο ευάλωτοι κοντά στο καλάθι. Η ομάδα δεχόταν εύκολα πόντους. Μάλιστα, σε ορισμένα ματς έδειχνε να έχει θέσει ως προτεραιότητα το επιθετικό κομμάτι και όχι το αμυντικό. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής ήταν πως ο Παναθηναϊκός διέθετε μετά από αρκετά χρόνια την πρώτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης αλλά την όγδοη χειρότερη άμυνα.

Το διαζύγιο, η μεγάλη επιστροφή και οι σταθερές

Η αμφισβήτηση πολύ γρήγορα περικύκλωσε τον προπονητή, που ήταν ο εύκολος στόχος όταν κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Πεδουλάκης επηρεάστηκε φανερά από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που κορυφώθηκε μετά τον αγώνα Κυπέλλου με τον Προμηθέα και την επίσκεψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η οποία δεν του παρείχε οποιαδήποτε στήριξη, αλλά τον έβαλε στο στόχαστρο μαζί με τους παίκτες του. Με αυτό τον τρόπο δρομολογήθηκε και το τρίτο διαζύγιο του Πεδουλάκη με τον Παναθηναϊκό. Λίγες μέρες αργότερα, ο Πιτίνο επέστρεψε δημιουργώντας ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των φίλων της ομάδας. Η επιστροφή λοιπόν του hall of famer σήμανε και την αυτόματη επιστροφή κάποιων ‘σταθερών’ στην φιλοσοφία της ομάδας.

1) Η ύπαρξη του rim protecting στην ομάδα είναι γεγονός. Ο Παπαγιάννης με τον Πιτίνο στο τιμόνι της ομάδας έκανε το step up ενώ Τόμας και Μήτογλου ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στο κομμάτι της άμυνας.

2) Ο Πιτίνο βλέποντας τα εμφανή αμυντικά κενά εφάρμοσε τα περίφημα death lineups. Με άλλα λόγια, ψηλά σχήματα με τον Παπαπέτρου ή τον Τζόνσον στη θέση ‘2’ και τον Τόμας στη θέση ‘3’ κάλυπταν το πρόβλημα που προϋπήρχε σε αυτό το κομμάτι.

3) Με την επιστροφή του Ρικ, αμέσως το γρήγορο transition και το επιθετικό ένστικτο ενισχύθηκαν. Ο Παπαγιάννης βελτιώθηκε στο επιθετικό κομμάτι ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 41 πόντοι του Ράις στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

4) Επιπλέον, σε αρκετά παιχνίδια του Πιτίνο φέτος το Τριφύλλι έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος με το short roll του ψηλού, ο οποίος στη συνέχεια σε μία κατάσταση 4V3 θα έπρεπε να γίνει εν δυνάμει δημιουργός.

Τίποτα δεν ήταν όπως την προηγούμενη φορά

Παρά τις προσδοκίες, οι πρωταθλητές Ελλάδας σε καμία στιγμή δε μπόρεσαν να χτίσουν μομέντουμ καλών εμφανίσεων και μεγάλων νικών. Με εξαίρεση τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στο Καλίνινγκραντ στην παράταση, η οποία και πάλι συνδυάστηκε με μια πολύ μεγάλη εμφάνιση, αυτή τη φορά του Ντίνου Μήτογλου, ο Παναθηναϊκός υπό τις οδηγίες του Πιτίνο έδειχνε να χάνει όλο και περισσότερο σε αυτοπεποίθηση και ενέργεια όσο περνούσαν οι αγώνες.

α) Τα αμυντικά κενά και το πρόβλημα στο ριμπάουντ δεν εξαφανίστηκαν. Αντιθέτως αυξήθηκαν.

β) Ορισμένοι παίκτες πλέον είχαν χάσει την εμπιστοσύνη του προπονητή. Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος του Φριντέτ μειωνόταν όλο και περισσότερο. Μάλιστα, σε ορισμένα ματς ο χρόνος συμμετοχής του ήταν μέσο όρο εννέα λεπτά.

γ) Η ψυχολογία της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από εύθραυστη και ο χαρακτήρας νικητή απουσίαζε, αφού σε αρκετά παιχνίδια γκρέμιζε στην τέταρτη περίοδο ό,τι έχτιζε σε όλο το προηγούμενο παιχνίδι. Αυτό συνέβη και με τον Πεδουλάκη και με τον Πιτίνο, ο οποίος γνώριζε το ρόστερ, γνώριζε και το είχε δηλώσει άλλωστε πως χρειαζόταν π.χ. ένας αμυντικός γκαρντ, ωστόσο αντ’ αυτού αποκτήθηκε ο Αντι Ράουτινς, που κανείς δεν αντιλήφθηκε γιατί αποκτήθηκε, αφού το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να προσφέρει ήταν περιφερειακή άμυνα.

δ) Μπορεί στην πρώτη θητεία τα ωραία και γεμάτα αυτοπεποίθηση λόγια να είχαν αντίκρισμα, όμως αυτή τη φορά δεν είχαν, ούτε καν η τελευταία του προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα, καλώντας τους παίκτες του να έχουν συμπεριφορά Σπαρτιατών πολεμιστών.

Όταν αποφασίστηκε η διακοπή των υποχρεώσεων από Ευρωλίγκα και ΕΣΑΚΕ, ο Πιτίνο έφυγε άμεσα για ΗΠΑ. Μέχρι να πατήσει το πόδι του στην πατρίδα του, έγινε γνωστή η συμφωνία με το Αϊόνα από τη νέα σεζόν. Έτσι έβαλε πρόωρο τέλος στην πορεία του στον Παναθηναϊκό.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η Nova έκανε... γκάφα με τη βαθμολογία του Παναθηναϊκού στην ...

Πλέον το μέλλον στις τάξεις του Παναθηναϊκού μοιάζει αβέβαιο. Αυτή τη στιγμή, οι Πράσινοι βρίσκονται στην 6η θέση της βαθμολογίας. Τα σενάρια είναι πολλά όσον αφορά τη συνέχεια και τη κατάληξη της διοργάνωσης. Ωστόσο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει σχέδια και για την επόμενη χρονιά. Πρώτον, η ομάδα χρειάζεται προπονητή. Βόβορας, Κάτας, Σάρας, Ομπράντοβιτς έχουν ακουστεί από τα ελληνικά Μέσα. Κανένα όνομα αυτή τη στιγμή δεν έχει προβάδισμα. Τέλος, παίκτες όπως οι Φριντέτ, Τζόνσον, Ράουτινς, Παππάς, Βουγιούκας ακόμη και ο Καλάθης δεν είναι σίγουροι για το αν θα συνεχίσουν. Οφείλουμε λοιπόν να περιμένουμε για το ποια είναι τα πλάνα τόσο της Ευρωλίγκα όσο και του Παναθηναϊκού.