Το Debut.gr θυμάται τον μεγάλο, Μάρκο Φαν Μπάστεν, που άλλαξε ρηξικέλευθα τον τρόπο που σκέφτονταν οι ποδοσφαιριστές μέχρι την εποχή του.

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών. Ήταν αυτό που λέμε αληθινή μηχανή του γκολ. Ο Ολλανδός είχε πολύ μεγάλη επιτυχία αφού δεν κατάφερε να σηκώσει μόνο τρόπαια, αλλά και να αλλάξει το στυλ του ποδοσφαίρου αλλά και την σκέψη των ποδοσφαιριστών.

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1964 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Η ποδοσφαιρική του καριέρα είχε διάρκεια πάνω από 10 χρόνια, παρά το ότι ο φαν Μπάστεν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση περίπου στα 28 του χρόνια. Σε 373 εμφανίσεις σκόραρε 276 γκολ, ενώ φόρεσε την φανέλα μόνο δύο ομάδων, οι οποίες βέβαια έχουν βαριά ιστορία. Μιλάμε φυσικά για τον Άγιαξ και την Μίλαν.

Από τους κορυφαίους «οράνιε» όλων των εποχών.

Με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας ο φαν Μπάστεν σκόραρε 24 γκολ σε 58 εμφανίσεις. Μπορεί «ο κύκνος από την Ουτρέχτη» να μην ήταν πολύ αθλητικός αλλά είχε μεγάλη ποδοσφαιρική ευφυΐα. Ήξερε πολύ καλά πως να κοντρολάρει την μπάλα και πως να την βάζει στα αντίπαλα δίχτυα. Βέβαια ακόμη και όταν αποσύρθηκε δεν σταμάτησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο αφού έγινε προπονητής.

Τα πρώτα χρόνια στον Άγιαξ

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πριν ενσωματωθεί στο δυναμικό του Άγια έπαιζε στις τοπικές ομάδες της Ουτρέχτης και κυρίως με την UVV Utrecht. Δημιούργησε μεγάλη φήμη και όλοι θαύμαζαν τις εκπληκτικές επιδόσεις του. Ο Άγιαξ οπού αρέσκεται στο να δίνει ευκαιρία σε νέους ποδοσφαιριστές αγόρασε τα δικαιώματα του Φαν Μπάστεν το καλοκαίρι του 1981. Το πρώτο ματς στο οποίο έπαιξε ήταν με την NEC και στο οποίο σκόραρε κιόλας.

Την επόμενη σεζόν όμως έπρεπε να αποδείξει ποιος είναι και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Άγιαξ. Είχε μεγάλο ανταγωνισμό στην επίθεση αφού ο Αίαντας είχε στο ρόστερ του τον Βιμ Κίεφτ, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς εκείνη την εποχή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τα πρώτα χρόνια στον Άγιαξ τον έκαναν αμέσως αναγνωρίσιμο.

Ήταν μόλις 17-18 χρονών αλλά ο Ολλανδός δεινός στράικερ έβγαλε ασπροπρόσωπους όσους τον εμπιστεύθηκαν σκοράροντας 9 γκολ σε 20 εμφανίσεις. Μια αξιοπρεπέστατη παρουσία ενός τόσο νεαρού ηλικιακά επιθετικού.

Την συνέχεια δεν την περίμενε κανείς. Ο Κίεφτ έφυγε για την Ιταλία και την Πίζα με τον Φαν Μπάστεν να μένει η μόνη επιθετική επιλογή για τον Αίαντα. Σκόραρε 128 γκολ σε 133 ματς μέσα στις επόμενες σεζόν. Μια επίδοση που θα ζήλευε και ο καλύτερος γκολτζης. Πραγματικά ο Φαν Μπάστεν εκείνη την περίοδο ήταν ένας δεινός σκόρερ. Επίσης κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Ολλανδικού πρωταθλήματος 4 φορές μέχρι δηλαδή τη σεζόν 1986-87.

Στις 13 Μαΐου 1987 στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο Άγιαξ νικάει με 1-0 την Λοκομοτίβ Λειψίας της τότε Ανατολικής Γερμανίας. Ήταν ο τελικός του κυπέλλου Κυπελλούχων και ο Φαν Μπάστεν σκόραρε στο 21 λεπτό δίνοντας την νίκη και το τρόπαιο στην Ολλανδική ομάδα. Μετά από αυτήν την εξαιρετική εμφάνιση πολλές ευρωπαϊκές ομάδες τον έβαλαν στο στόχαστρο για να τον αποκτήσουν.

Η εντυπωσιακή παρουσία του στην Μίλαν

Στην Μίλαν υπήρχε ένας αέρας αλλαγής. Ο πρόεδρος της Μίλαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν μεγάλος θαυμαστής του Ολλανδικού ποδοσφαίρου και απέκτησε τα δικαιώματα του Μάρκο Φαν Μπάστεν για την ομάδα του Μιλάνου το 1987.

Την επόμενη χρονιά με τις μεταγραφές που έγιναν δημιουργήθηκε μια απίθανη Ολλανδική επιθετική τριπλέτα. Οι Ράικαρντ και Γκούλιττ αποκτήθηκαν το 1988 και μαζί με την Φαν Μπάστεν άφησαν ιστορία στους Ροσονέρι. Η  πρώτη χρονιά του εορτάζοντα δεν ήταν κακή, ήταν χρονιά προσαρμογής και απλώς δεν εντυπωσίασε. Ενώ έπαιξε μόλις 11 ματς λόγω ενός τραυματισμού  στον αστράγαλο.

Ο Φαν Μπάστεν με τη χρυσή μπάλα στα χέρια του.

Οι επόμενες όμως σεζόν του ήταν καταπληκτικές. Το 1989 ο Φαν Μπάστεν σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών γνωστό πια ως Τσάμπιονς Λιγκ. Σκόραρε 2 γκολ στον τελικό με την Στεάουα Βουκουρεστίου. Με ακόμη 2 γκολ του Γκούλιττ διαμορφώθηκε το τελικό 4-0.

Στην Ιταλία υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσαν οι Μαραντόνα, Πλατινί κτλ. Βέβαια η Μίλαν κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Ιταλίας με τον Ολλανδό επιθετικό. Το ρεκόρ του Φαν Μπάστεν ήταν 124 γκολ σε 201 παιχνίδια.  Κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο Φαν Μπάστεν μεγαλούργησε στην Ιταλία με τη φανέλα της Μίλαν.

Βέβαια πέρα το 1988-89 οι Ροσονέροι κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών και την επόμενη χρονιά το 1989-90. Η Μίλαν νίκησε την Μπενφίκα με το γκολ του Ράικαρντ στο 88 λεπτό και κατέκτησε μπακ του μπακ το πολυπόθητο τρόπαιο.

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πέρα από όλα αυτά έχει στο παλμαρέ του 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας (1988,1992), ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1989) και δύο Διηπειρωτικά κύπελλα ( 1989,1990). Όλα αυτά τα κατέκτησε όσο βρισκόταν στην Μίλαν

Το Γιούρο του 1988 με τους Οράνιε

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Εθνικής Ολλανδίας το 1983. Έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του όντας ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών για τους Οράνιε.

Η στιγμή που ο Φαν Μπάστεν πετυχαίνει το απίθανο γκολ-βολέ με τη φανέλα της Ολλανδίας.

Η ομάδα στην οποία έπαιξε άκρως επηρεασμένη από το total football του Κρόιφ και της παρέας του πριν μια δεκαετία σήκωσε το Γιούρο του 1988. Σε εκείνη την τελική φάση ο παίκτης των Ροσονέρι σκόραρε 5 γκολ αλλά όλοι θυμούνται το εκπληκτικό του γκολ απέναντι στην Σοβιετική Ένωση στον τελικό της διοργάνωσης.

Συνολικά όπως είπαμε και πιο πάνω σκόραρε 24 φορές σε 58 παιχνίδια με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Η καριέρα του ως προπονητής

Όταν κρέμασε τα παπούτσια του είχαν προηγηθεί δύο σεζόν στις οποίες δεν έπαιζε καθόλου λόγω τραυματισμών. Ο Μάρκο φαν Μπάστεν ήταν μόλις 28 χρονών όταν σταμάτησε να παίζει μπάλα. Η αγάπη του με το ποδόσφαιρο όμως παρέμεινε και για αυτό ο Ολλανδός ασχολήθηκε από την σεζόν 2003-04 με την προπονητική.

Ο Φαν Μπάστεν δοκίμασε την τύχη του και ως προπονητής.

Πέρασε από τους πάγκους των Άγια, Χέρενφεεν, Αζ Αλκμάαρ και βοηθός προπονητής στην Εθνική Ολλανδίας για ένα χρόνο αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλους.  Ίσως αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει και η καριέρα του στην προπονητική αφού έχει να καθίσει σε πάγκο από την σεζόν 2015-16.

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ήταν μια πραγματική μηχανή του γκολ, ένας πραγματικός γκολτζής. Μπορεί να μην γυμναζόταν όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο σήμερα, αλλά η ποδοσφαιρική ευφυΐα του και η δεινότητα στο σκοράρισμα σίγουρα θα επηρεάζει διαχρονικά τους  επιθετικούς.