Το Debut.gr «γυρίζει» πολλές δεκαετίες πίσω και «θυμάται» μία από τις πλέον ιστορικές αλλά και…ξεχασμένες, σήμερα, αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες που κάποτε αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία και κατέκτησε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό κύπελλο: την Ipswich Town.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Αγγλία θεωρείται “κοιτίδα” του ποδοσφαίρου. Ναι μεν ο επονομαζόμενος “βασιλιάς των sports” είναι δημοφιλής και σε άλλες χώρες του κόσμου, όμως στην Αγγλία αποτελεί ένα θεσμό με ισχυρές ρίζες και πλούσια παράδοση (στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα, όσο κι αν τα πράγματα έχουν αλλάξει ραγδαία στις μέρες μας). Η συγκεκριμένη διαπίστωση αποδεικνύεται όχι μόνο από το “δέσιμο” της εκάστοτε τοπικής κοινότητας με την ομάδα της, αλλά και από το πλήθος των ιστορικών ομάδων που, κατά καιρούς, έχει αναδείξει το αγγλικό ποδόσφαιρο, μία εκ των οποίων είναι και η Ipswich Town· μία από τις μακροβιότερες αλλά …ξεχασμένες, σήμερα, αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες που, όπως θα δούμε παρακάτω, αγωνιζόταν κάποτε στην πρώτη κατηγορία και κατέκτησε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό κύπελλο.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ

  

Η Ipswich Town F.C. (ευρισκόμενη στην ομώνυμη πόλη στο Suffolk της Ανατολικής Αγγλίας και έχοντας έδρα το ιστορικό “Portman Road”) αριθμεί πάνω από έναν αιώνα “ζωής”, καθώς ιδρύθηκε το 1878 ως ερασιτεχνικό club. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν 58 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1936 να μετατραπεί σε επαγγελματικό σωματείο. Στο μεσοδιάστημα αυτό, η Ipswich έλαβε μέρος και κέρδισε διάφορα τοπικά τουρνούα, όπως το Suffolk Challenge Cup και το Suffolk Senior Cup, ενώ, παράλληλα, από το 1922 μέχρι το 1934 κατέκτησε τέσσερις φορές το τρόπαιο της Southern Amateur League. Το 1938, η Ipswich εντάχθηκε στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Λίγκα (EFL) και αγωνίστηκε στην Division Three του Νότου μέχρι τη σεζόν 1953-1954, όταν και κέρδισε τον τίτλο και, συγχρόνως, την άνοδο στην Division Two.

ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ, Η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ΜΕ ΤΟΝ ALF RAMSEY ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ TOY ´62

Ύστερα από μία “φτωχή” – σε συγκομιδή βαθμών – χρονιά (1954-1955), η Ipswich υποβιβάστηκε ξανά στην Third Division. Ωστόσο, η έλευση του Alf Ramsey στον προπονητικό πάγκο, το 1955, έμελλε να τα αλλάξει όλα για την μικρή τοπική ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, υπό την καθοδήγηση του Ramsey, η Ipswich ξανακατέκτησε την Division Three του Νότου (1956-1957) και, τέσσερα χρόνια αργότερα (1960-1961), κέρδισε, ως πρωταθλήτρια, την άνοδο στην Division One για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μάλιστα, στην πρώτη της κιόλας χρονιά στη μεγάλη κατηγορία (1961-1962), η ομάδα του Ramsey κατέκτησε το (μοναδικό μέχρι σήμερα) πρωτάθλημα με συνολικό απολογισμό 56 βαθμούς (24 νίκες, 8 ισοπαλίες και 10 ήττες). Ο τίτλος αυτός, εκτός από το ότι “εκτόξευσε” την αναγνωρισιμότητα της Ipswich, τής εξασφάλισε και την πρόκριση στο European Cup της επόμενης σεζόν. Παρ΄όλ΄αυτά, η αγγλική ομάδα δεν μακροημέρευσε στην εν λόγω διοργάνωση, μια και αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο από την ιταλική Milan. Αυτή ήταν, επίσης, και η τελευταία χρονιά του Alf Ramsey στον πάγκο των “Tractor Boys”.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑ-RAMSEY ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ BOBBY ROBSON ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ

Ο Jackie Milburn αποτέλεσε το διάδοχο του θρυλικού, πλέον, Ramsey, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να κρατήσει την Ipswich εκεί που την παρέλαβε: στην Division One. Κάτι, όμως, που δεν το πέτυχε, καθώς, στην πρώτη του χρονιά (1963-1964), είδε την ομάδα του να υποβιβάζεται στη Division Two με μία από τις χειρότερες αμυντικές επιδόσεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου: 121 goals παθητικό! Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Milburn παραιτήθηκε και ο Bill McGarry ανέλαβε χρέη νέου προπονητή, βοηθώντας την Ipswich, αρχικά, να παραμείνει στη δεύτερη κατηγορία για τρεις σεζόν και, ύστερα, το 1968, να ανέβει ξανά στην πρώτη κατηγορία.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα (1969), ο McGarry άφησε την ομάδα της Ipswich για εκείνη της Wolves, με αποτέλεσμα η πρώτη να “βγει” ξανά στην “αγορά” για προπονητή. Ο εκλεκτός, τελικά, ήταν ο sir Bobby Robson, η έλευση του οποίου ανέτειλε μία νέα εποχή τίτλων και επιτυχιών για την ιστορική ομάδα. Αναλυτικότερα, με τον Robson στο “τιμόνι”, η Ipswich τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα της σεζόν 1972-1973, εξασφαλίζοντας, έτσι, την πρόκριση στο Κύπελλο UEFA. Πέντε χρόνια μετά (1978), κατέκτησε το FA Cup (επικρατώντας με 1-0 της Arsenal στον τελικό), ενώ το 1981 “γράφτηκε” η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA έναντι της ολλανδικής AZ Alkmaar (συνολικό score του διπλού τελικού: 5-4). Συμπληρωματικά, οι “Tractor Boys”, υπό τις οδηγίες του Robson, τερμάτισαν δεύτεροι στο πρωτάθλημα για δύο συνεχόμενες χρονιές (1981 και 1982).

  

Η …ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ROBSON ΚΑΙ ΤΟ “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” JOHN LYALL

Η απολύτως επιτυχημένη θητεία του sir Bobby Robson στον πάγκο της Ipswich Town αποτέλεσε το καλύτερο “διαβατήριο”, ώστε, το 1982, ο θρυλικός προπονητής να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αγγλίας. Το “βάρος” κλήθηκε να “σηκώσει” ο – μέχρι τότε – βοηθός του Robson, Bobby Ferguson δίχως, όμως, ανάλογη επιτυχία. Με τον Ferguson στον πάγκο, η Ipswich τερμάτισε, αρχικά, στη μέση της βαθμολογίας και, ύστερα, το 1986, ήρθε ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα του υποβιβασμού στην Second Division.

Το Μάιο του 1990, ο John Lyall προσελήφθη ως νέος προπονητής, η έλευση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα, δύο χρόνια αργότερα, την (επ)άνοδο των “Tractor Boys” στη μεγάλη κατηγορία που μόλις είχε μετονομαστεί σε Premier League. H συγκεκριμένη σεζόν (1992-1993) είχε διττή όψη για την ομάδα του Lyall: από τη μία, ήταν μια χρονιά εξαιρετική μέχρι τα Χριστούγεννα (με μόλις δύο ήττες και την ομάδα στην 4η θέση), από την άλλη, το πολύ κακό δεύτερο μισό της σεζόν (με 12 ήττες!) επέφερε την πτώση της στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η επόμενη χρονιά (1993-1994) ήταν εξίσου κακή για την Ipswich (19η θέση), ενώ η μεθεπόμενη (1994-1995) σηματοδότησε, εκτός από την απόλυση του Lyall μεσούσης της σεζόν, και τον υποβιβασμό των “Tractor Boys” στην First Division (σημερινή Championship), οι οποίοι κατέλαβαν την 22η και τελευταία θέση.

H ΓΚΙΝΙΑ ΤΩΝ PLAY-OFFS, Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η (ΕΚ ΝΕΟΥ) ΠΤΩΣΗ

Από το 1995 μέχρι το 1999, η Ipswich, υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή George Burley, προσπάθησε τρεις φορές να “ανέβει” στην Premier League, μέσω των play-offs προβιβασμού, αλλά απέτυχε και τις τρεις φορές απέναντι σε Sheffield United και Bolton Wanderers. Η “γκίνια”, τελικά, “έσπασε” στα τέλη της σεζόν 1999-2000, όταν η ομάδα του Burley ξεπέρασε το εμπόδιο της Barnsley και, με score 4-2 στον τελικό στο Wembley, κέρδισε εκείνη το “εισιτήριο” της ανόδου. 

Η πρώτη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία (2000-2001) ήταν βγαλμένη …από τα παλιά, καθώς η Ipswich τερμάτισε στην 5η θέση, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την πρόκριση στο Κύπελλο UEFA της νέας χρονιάς. Ωστόσο, η σεζόν 2001-2002 αποδείχθηκε άκρως απογοητευτική για την ιστορική ομάδα, η οποία κατέλαβε την 18η θέση στη βαθμολογία και υποβιβάστηκε ξανά στην First Division. Αυτή έμελλε να αποτελέσει και την τελευταία, μέχρι σήμερα, χρονιά των “Tractor Boys” στην Premier League.

ΤΑ 17 “ΠΕΤΡΙΝΑ” ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ CHAMPIONSHIP ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2002, λοιπόν, μέχρι φέτος, η Ipswich άλλαξε 7 προπονητές, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα ως προς τις τελικές θέσεις που κατελάμβανε, το προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στην πρώτη κατηγορία. Μάλιστα, η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε (2018-2019) αποτέλεσε μακράν τη χειρότερη στην πλούσια ιστορία της ομάδας, καθώς τερμάτισε στην τελευταία θέση της Championship (με απολογισμό: 5 νίκες – 16 ισοπαλίες – 25 ήττες) και υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία (League One) για πρώτη φορά από το 1957. Ευχή μας είναι η ιστορική αγγλική ομάδα να κατορθώσει μία μέρα να ξαναγυρίσει στα μεγάλα “σαλόνια” του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως το κατόρθωσε φέτος η Aston Villa.

Οι πληροφορίες και τα στατιστικά του κειμένου αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: Flood & French (Twitter)
  • Υπόλοιπες: Κάντε click πάνω στην κάθε εικόνα

Παρακολουθήστε, επιπλέον, ορισμένα videos με τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της Ipswich Town: