Mainstream πολεμική τέχνη ή ουσιαστικό και πολύτιμο εφόδιο για κάθε απλό πολίτη; Τελικά τι είναι το Krav Maga; Το Debut.gr έψαξε, έμαθε και σας ενημερώνει.

Ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για αυτό. Με εξαίρεση φυσικά όσους ασχολούνται κατά κόρον με τις πολεμικές τέχνες, το Krav Maga αποτελεί ακόμα ένα μέρος των αχαρτογράφητων νερών των πολεμικών τεχνών για τους κοινούς… θνητούς.

Μπήκε απότομα στην καθημερινότητά μας ισχυριζόμενο πως έφερε κάτι διαφορετικό στον εκάστοτε μαθητευόμενο συγκριτικά με τις έτερες πολεμικές τέχνες με τις οποίες ο απλός Έλληνας έχει έρθει σε επαφή.

Αν ρωτήσεις κάποιον να στο εξηγήσει σε απλά ελληνικά θα σου αναφέρει τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, απ’ όπου και ξεκίνησε ουσιαστικά η τέχνη του Krav Maga. Ίσως αυτό να σε κάνει να διστάσεις να το ανακαλύψεις. Άλλωστε, το ίδιο το Krav Maga δεν σου υπόσχεται ωραίες χορογραφίες τύπου Karate Kid αλλά ουσιαστική και πρακτική βία υπό προϋποθέσεις..

Κι όμως, ουσιαστική και πρακτική βία μπορεί να υπάρξει. Να γνωρίζει κανείς δηλαδή ακριβώς πόση βία και ποια μέθοδο να χρησιμοποιήσει όταν πραγματικά τη χρειαστεί.

Στο Krav Maga δεν υπάρχουν κανόνες, δεν ισχύουν περιορισμοί. Σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή και η επιβίωση.

Διδάσκει σαφώς την ανοχή και περιστολή της επιθετικότητας όπως κάθε άλλη πολεμική τέχνη αλλά εκεί που σταματούν οι υπόλοιποι, το Krav Maga συνεχίζει. Το λέει άλλωστε και το όνομά του, το οποίο στα Εβραϊκά σημαίνει κατά λέξη μάχη επαφής. Σώμα με σώμα.

Back to Israel

Το Krav Maga «γεννήθηκε» στο Ισραήλ από τον αξιωματικό Ίμι Λίχτενφελντ σχεδόν πριν τέσσερις δεκαετίες. Ο λόγος ήταν η ανάγκη του ισραηλινού στρατού να διδαχθεί μία πολεμική τέχνη σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό το εγχείρημα ανέλαβε ο Λίχτενφελντ, ο οποίος και εισηγήθηκε για να αποτελέσει το Krav Maga βασική εκπαίδευση κάθε Ισραηλινού στρατιώτη.

Φυσικά με την πάροδο του χρόνου, το Krav Maga εξαπλώθηκε και αποτέλεσε τη βασική πολεμική τέχνη στην οποία μυούνταν τόσο οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία όσο και η ίδια η Μοσάντ.

Το Debut.gr συνάντησε τον Αλέξανδρο Δράκο, εκπαιδευτή της IKM GABI NOAH και ιδιοκτήτη σχολής Krav Maga στον Βύρωνα, ο οποίος και μας έδωσε τα «φώτα» του σχετικά με τη νέα… mainstream πολεμική τέχνη.

-Καταρχάς τι είναι το Krav Maga; Όταν το ψάχνεις βλέπεις πράγματι μία πολεμική τέχνη που διδάσκει ωμή βία. Είναι τόσο «απλό»;

Καταρχήν να πούμε ότι η ουσία είναι ότι το κραβ μάγκα δεν είναι πολεμική τέχνη είναι σύστημα αυτοάμυνας γιατί πολύ απλά δεν έχει κανόνες, δεν έχουμε πόντους, δεν έχουμε ρινγκ, δεν έχουμε όρους, δεν έχουμε τίποτα από αυτά οπότε και δεν έχει και καμία φιλοσοφία ουσιαστικά. Ναι έχει να κάνει με καθαρή αυτοάμυνα ουσιαστικά χρησιμοποιείται από όλες τις ομάδες από όλους ανθρώπους από όλες τις ηλικίες από 9 μέχρι 109 ετών.

-Πολλοί ίσως παρεξηγούν το Krav Maga λόγω της σκληρότητάς του. Το αδικούν;

Ίσως ναι, την αδικούν. Η αλήθεια είναι πως έχει παρουσιαστεί έτσι. Είναι σκληρό, παρόλα αυτά υπό προϋποθέσεις. Ο εκπαιδευόμενος πρέπει να αντιλαμβάνεται ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να αντιδρά. Εμείς ουσιαστικά διδάσκουμε πρώτα από όλα την αποφυγή και την πρόληψη και μετά τη βία.

-Ισχύει ότι είναι μία από τις πιο γρήγορα και εύκολα διδασκόμενες πολεμικές τέχνες;

Ισχύει εν μέρει γιατί έχει να κάνει με φυσικές αντιδράσεις. Δηλαδή εμείς ουσιαστικά εκπαιδεύουμε το μυαλό να χρησιμοποιεί καλύτερα οποιαδήποτε αντίδραση και να κάνει με το σώμα μας, οποιαδήποτε αντίδραση έχεις μάθει από παιδί οπότε ουσιαστικά αυτό κάνουμε το μυαλό του ανθρώπου να μπορεί να αντιδράσει και να χρησιμοποιήσει χωρίς πολύ μεγάλη δυσκολία ό,τι κάνει στην καθημερινότητα του.

-Άρα είναι κάποια όπλα που έχουμε και τα τελειοποιούμε μέσα από την εκπαίδευση;

Δε θα το έλεγα όπλα ακριβώς. Το θέμα είναι ότι χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και αλλάζουμε νοοτροπία.

-Γιατί Krav Maga και όχι κάποια άλλη πολεμική τέχνη;

Η αλήθεια είναι πως το Κραβ Μαγκά συνδυάζει στοιχεία από πολλές τέχνες. Ο Ίμι Λίχτενφελντ είχε πάρει πολλά στοιχεία από καράτε από αϊκίντο και συνέθεσε αυτή τη μέθοδο. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα τάχιστα αναπτυσσόμενο σύστημα αυτοάμυνας και νομίζω πως είναι το πλέον αποδοτικό εάν θέλεις απλά να είσαι ασφαλής είσαι εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι.

-Πόσο χρόνο απαιτεί η όλη διαδικασία για να πει κάποιος ότι είμαι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο;

Όπως σε όλες τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες μπορούμε να δίνουμε εξετάσεις ανά έξι μήνες σχεδόν. Το θέμα είναι ότι η μητέρα της μαθήσεως είναι η επανάληψη. Όσο περισσότερο δουλεύεις στην προπόνηση και στο γυμναστήριο τόσο καλύτερος γίνεσαι. Να δουλέψεις καλύτερα τις φυσικές σου αντιδράσεις και να βελτιώνεσαι.

-Δε σταματάει ποτέ δηλαδή η εκμάθηση;

Όχι, δε σταματάει ποτέ. Πάντα εξελίσσεσαι. Από το μηδέν μέχρι το δέκα συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια πράγματα.

-Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής του Κραβ Μαγκά;

Θα ξεκινήσεις κανονικά όπως όλοι οι ασκούμενοι. Σχεδόν σε τεσσεράμισι με πέντε χρόνια Ίσως και λιγότερο αναλόγως με το πόσο ασχολείσαι, πόσο δουλεύεις μόνος σου, πόσο δουλεύεις στο γυμναστήριο μπορείς να περάσεις κάποιες εξετάσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο τον κόσμο από την εκάστοτε ομοσπονδία και να γίνεις εκπαιδευτής. Δεν είναι δύσκολο.

-Έχεις αναφέρει αρκετές φορές στο γυμναστήριο. Είναι προαπαιτούμενο το να ασχολείσαι με τη δική σου φυσική κατάσταση παράλληλα με το κραβ μάγκα; Ή κάνεις και κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης πέρα από τις τεχνικές που μαθαίνεις;

Ουσιαστικά στην ολότητά της εκπαίδευσης του έχει μέσα και άσκηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης οπότε πέρα από την τεχνική, δουλεύουμε πάρα πολύ και τα κομμάτια της φυσικής κατάστασης και της ενδυνάμωσης χωρίς να χρειάζεται να κάνεις οτιδήποτε άλλο, ή βάρη. Μαθαίνεις να δουλεύεις με το σωματικό σου βάρος.

-Δεν έχει να κάνει όπως είπαμε με φύλο, ηλικία, σωματική κατάσταση;

Ακριβώς, ισχύει αυτό που είπαμε και τα δύο φύλα μπορούν εξίσου, όλες οι ηλικίες και φυσικά δεν παίζει κανένα ρόλο η φυσική κατάσταση. Μπορεί οποιοσδήποτε να ξεκινήσει να κάνει κραβ μαγκά και να εξελιχθεί.

-Πλέον είναι μάλιστα μία τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως τέχνες.

Ναι σε παγκόσμιο επίπεδο ισχύει αυτό.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: www.flickr.com