Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στο Λιονέλ Μέσι και το φράγμα των εκατό ευρωπαϊκών γκολ, επίτευγμα που ξεκίνησε απέναντι στον Παναθηναϊκό και ολοκληρώθηκε με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Τους ενώνουν πολλά. Παίκτες, αγώνες, ακόμα και η ίδια τους η ιστορία έχει γραφτεί πάνω στις ίδιες σελίδες. Ίδιες σελίδες με σαφώς διαφορετικό περιεχόμενο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Ακόμα και το να πας από το γήπεδο του ενός, στο «σπίτι» του άλλου είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός όμως έχουν ακόμα ένα κοινό. Ίσως ένα από τα λίγα που θα μπορούσαν να αισθάνονται υπερήφανοι. Κι αυτό γιατί εμπλέκει έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν πατήσει το πόδι τους στον πλανήτη Γη. Το Λιονέλ Μέσι.

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα «έσπασε» το φράγμα των 100 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, «εκτελώντας» τον Προτό στο πρόσφατο παιχνίδι των «μπλαουγκράνα» με τον Ολυμπιακό στη Βαρκελώνη. Ένα φράγμα που είχε αρχίσει να… χτυπά δώδεκα χρόνια πριν, όταν με ένα «τσίμπημα» στη μπάλα, την περνούσε πάνω από τον Γκαλίνοβιτς, «πληγώνοντας» τότε το αντίπαλο δέος των Πειραιωτών, τον Παναθηναϊκό.

Από το Μπίσκαν και το Βύντρα…

Η βραδιά δεν είχε ξεκινήσει καλά. Το να παίζεις με τη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» σε γεμίζει από μόνο του ένα… βουνό άγχος. Πόσω μάλλον αν είσαι πίσω στο σκορ με 2-0 πριν καλά καλά πάει δέκα το βράδυ. Ο Βαν Μπόμελ είχε κάνει από το πρώτο κιόλας λεπτό το 1-0 ενώ τα τέρματα των Καταλανών είχε διπλασιάσει το «κανόνι» τους, Σαμουέλ Ετό στο 14′. Ήταν το πρώτο από τα τρία με τα οποία θα φιλοδωρούσε σε εκείνο το ματς ο Καμερουνέζος φορ το Μάριο Γκαλίνοβιτς. Πέντε γκολ παθητικό για το «τριφύλλι» αλλά εν τέλει στην ιστορία θα έμενε μόνο ένα εξ αυτών χαραγμένο στις μνήμες όλων. Αυτό του Λιονέλ Μέσι.

Μόλις είχε κλείσει τα 18 του χρόνια ο Αργεντινός αστέρας και ήδη είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του. Φυσικά, λίγοι πίστευαν ότι θα γινόταν ο ποδοσφαιριστής που είναι σήμερα, αλλά και τότε όλοι έκαναν λόγο για ένα παιδί θαύμα που σίγουρα θα έγραφε τη δική του ιστορία. Απλώς τότε υπήρχαν διαφωνίες για το πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή η ιστορία.

Το ρολόι του «Καμπ Νου» έχει περάσει τα 33′ αγωνιστικά λεπτά και ο Παναθηναϊκός μοιάζει χαμένος στη… μετάφραση. Ποια ομάδα, άλλωστε, θα είχε την ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα του τότε, μέσα στο ίδιο της το σπίτι; Τη Μπαρτσελόνα των Ροναλντίνιο, Τσάβι, Ινιέστα και Ετό; Ίσως ελάχιστες ομάδες. Αυτή η… θολούρα των «πρασίνων», λοιπόν, ήταν και η αφορμή να στάξουν οι πρώτες σταγόνες μελάνι στο βιβλίο της ευρωπαϊκής πορείας του Λιονέλ Μέσι.

Η μπάλα βρισκόταν ξανά στην περιοχή του Μάριο Γκαλίνοβιτς. Ο Ετό προσπαθεί να την κλέψει από το Βύντρα, ο τελευταίος μπερδεύεται, ο Μπίσκαν προσπαθεί να διώξει και τα κάνει χειρότερα. Μεσολαβούν δευτερόλεπτα. Ο δαιμόνιος πιτσιρικάς από το Ροζάριο είχε ήδη εκμεταλλευτεί τη σύγχυση των αμυντικών του «τριφυλλιού», είχε τρυπώσει ανάμεσά τους και με ένα μόνο άγγιγμα της μπάλας, την είχε περάσει πάνω από τον Γκαλίνοβιτς. Ο Μπίσκαν πάει να σώσει πάνω στη γραμμή αλλά ο Μέσι σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα και γράφει το 3-0. Ή μάλλον πατάει το κουμπί της έναρξης στην καταμέτρηση των γκολ που θα ακολουθήσουν.

…μέχρι το Νικολάου!

Και φτάνουμε στο σήμερα. Σχεδόν. Το ημερολόγιο γράφει 18 Οκτωβρίου 2017. Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την έτερη μεγάλη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» με πρότυπο τη μεστή εμφάνιση στο Τορίνο κόντρα στη Γιουβέντους, επιχειρούν να σταθούν όρθιοι μέσα στο «Καμπ Νου». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Προδομένοι από την τύχη, οι Πειραιώτες μένουν πίσω στο σκορ με αυτογκόλ του Νικολάου στο 18′. Κανείς δε μπορεί να ξέρει βέβαια πόσο χρόνο περισσότερο θα κρατούσαν ανέπαφη την εστία τους.

Ή μάλλον γνωρίζουμε. Ήταν το 61ο λεπτό. Ο Μέσι πέφτει στο χορτάρι μετά από φάουλ του Νικολάου. Αρκετά εκνευρισμένος, παίρνει τη μπάλα στα χέρια του και είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό. Και το κάνει. Ο Προτό βρίσκει ελάχιστα τη μπάλα αλλά δε μπορεί να την εμποδίσει από το να καταλήξει στα δίχτυα. Όλοι οι συμπαίκτες του σπεύδουν να τον αγκαλιάσουν, να του χτυπήσουν την πλάτη. Εκείνος χαμογελάει. Όχι γιατί βοήθησε την ομάδα του να φτάσει πιο κοντά στη νίκη. Αυτό θα ερχόταν αργά ή γρήγορα. Αλλά γιατί ήξερε τι είχε κάνει. Ήταν το χαμόγελο της ικανοποίησης, της λύτρωσης ακόμα και της ανακούφισης για αυτό που είχε κατορθώσει. Είχε γράψει ιστορία. Ξανά.

Φυσικά το… αστείο της υπόθεσης είναι πως το φάουλ με το οποίο ο Μέσι έγραψε ιστορία, ήταν ένας από τους λόγους που έκαναν τον Αργεντινό να εκνευριστεί τόσο πολύ με τον σκόρερ του Ολυμπιακού εκείνο το βράδυ, ώστε να μη του δώσει τη φανέλα του μετά το τέλος του αγώνα.

Μέχρι τότε…

…ο Μέσι είχε κατακτήσει την Ευρώπη. Και μαζί με αυτή και όλους τους φίλους της στρογγυλής «θεάς». Γιατί; Μα, γιατί έκανε το ποδόσφαιρο να φαίνεται απλό. Τόσο απλό που σε μάγευε όταν τον έβλεπες να περνάει τους αντιπάλους του και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Δώδεκα χρόνια του πήρε αλλά τα κατάφερε. Εκατό γκολ σε 122 παιχνίδια. Κάθε γκολ και ποίημα. Και μαζί με αυτά ήρθαν και οι διακρίσεις. Πέντε «Χρυσές Μπάλες», τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ και πολλά άλλα. Μέχρι τα επόμενα φυσικά. Το κοντέρ έγραψε ήδη εκατό. Ξεκίνησε στο «Καμπ Νου» με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, έκανε την πρώτη μεγάλη στάση ξανά στη Βαρκελώνη με τον Ολυμπιακό απέναντι αλλά συνεχίζει να γράφει. Όπως και η ιστορία. Που δίπλα στο όνομα του Μέσι έχει αφήσει αρκετές σειρές κενό για τα όσα έχουν ακόμα να έρθουν.

Αν μιλούσαν οι αριθμοί

Πως σκόραρε
Δεξί πόδι – 16 γκολ
Αριστερό πόδι – 80 (5 φάουλ και 9 πέναλτι)
Κεφαλιές – 4

Ομάδες που έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ
9 – Άρσεναλ.
8 – Μίλαν, Σέλτικ.
7 – Λεβερκούζεν.
6 – Άγιαξ, Μάντσεστερ Σίτι.
4 – Μπάγερν Μονάχου, Παναθηναϊκός, Παρί Σεν Ζερμέν, Σπαρτάκ Μόσχας.
3 – ΑΠΟΕΛ, Κοπεγχάγη, Λιόν, Βικτόρια Πλζεν, Σαχτάρ, Στουτγκάρδη.
2 – Βασιλεία, Μπάτε Μπορίσοφ, Ντιναμό Κιέβου, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα, Σεβίλλη.
1 – Γκλάντμπαχ, Ολυμπιακός, Πόρτο, Ρέιντζερς, Σπόρτινγκ, Βέρντερ Βρέμης.

Γκολ ανά γύρο του θεσμού
Όμιλοι – 60
Φάση των «16» – 21
Προημιτελικοί – 10
Ημιτελικοί – 4
Τελικός – 5

Όταν σκοράρει ο Μέσι, η Μπαρτσελόνα…
Νίκη – 52 αγώνες
Ισοπαλία – 7 αγώνες
Ήττα – 3 αγώνες