Το Debut.gr βάζει στο μικροσκόπιο έναν από τους μεγαλύτερους σέντερ που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα της Ευρώπης και του ΝΒΑ. Τον Άρβιντας Σαμπόνις.

Το Debut.gr θυμάται έναν θρύλο του παγκόσμιου μπάσκετ, ένα μύθο της Λιθουανίας, τον Αρβύντας Σαμπόνις.

Ο θηριώδης σέντερ (2,21)  γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1964 στο Κάουνας της Λιθουανίας. Ο Λιθουανός σέντερ που από πολλούς υποστηρίζεται ότι «ντριπλάρει καλύτερα και από ένα playmaker» ξεκινά και γίνεται γνωστός στα μάτια του ευρωπαϊκού κόσμου το 1983 όταν και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Δύο χρόνια αργότερα ανεβαίνει στη κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα για να έρθει λίγο αργότερα το ερωτικό κάλεσμα του nba αφού επιλέχθηκε ως πρώτη επιλογή από τους Μπλέιζερς. Ωστόσο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του χάθηκε εξαιτίας διαφόρων πολιτικών περιστάσεων. Οι σημαντικότατες διακρίσεις του με την Σοβιετική ένωση συνεχίστηκαν το 1988 με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες για να ακολουθήσει ένα ακόμη χάλκινο το 1992.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαμπονις εικονες

Τρία χρόνια πριν από την κατάκτηση του τελευταίου χάλκινου μεταλλίου (1992) η Σοβιετική Ένωση του επιτρέπει να μετακομίσει στην Ισπανία και στις Φόρουμ Βαγιαδολίδ και Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία τελευταία το 1993 και 1994 πήρε το πρωτάθλημα Ισπανίας και το 1995 κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί ως ο καλύτερος Ευρωπαίος το διάστημα 1995-2002. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε το 1995 και η συνεργασία με τους Πόρτλαντ είναι γεγονός. Ο απολογισμός του: 470 αγώνες κανονικής περιόδου και 51 ματς play off.

Ίσως το μόνο του μειονέκτημα σε όλο αυτό το μπασκετικό μεγαλείο είναι τα αρκετά προβλήματά του στο γόνατο και στον αχίλλειο τένοντα τα οποία αποτελούσαν εμπόδιο στην κινητικότητά του.

Όλα αυτά ωστόσο δεν αναιρούν το τεράστιο μπασκετικό του ταλέντο, την μπασκετική του ευφυΐα. Ένας από τους κορυφαίους assist men στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ  δίχως τους τραυματισμούς του, ίσως να μιλάγαμε για τον καλύτερο σέντερ όλων των εποχών.