Το Debut.gr βάζει στο μικροσκόπιο έναν από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, τον Μπεμπέτο.

Ένα από τα λαμπρότερα αστέρια της Εθνικής Βραζιλίας συμπληρώνει τα 53α γενέθλια του και μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε και εμείς τα πεπραγμένα του τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Ο λόγος σαφώς για τον παλαίμαχο εδώ και αρκετά χρόνια, Bebeto ή αλλιώς José Roberto Gama de Oliveira όπως είναι το πλήρες όνομα του.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός μπορεί πλέον να μην αποτελεί ενεργό κομμάτι της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή τον οποίο μνημονεύουν οι παλαιότερες γενιές φιλάθλων και για τον οποίο χρήσιμο θα ήταν να μάθουν και οι επόμενες. Η βιογραφία του Bebeto δεν είναι δυσανάλογη με την ποδοσφαιρική του οντότητα αφού έχει πετύχει ουκ ολίγα στην καριέρα του και δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από ποδοσφαιριστές μεγάλου βεληνεκούς της νέας εποχής.

Πάμε να τα θυμηθούμε ένα-ένα ώστε να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε την ποδοσφαιρική και όχι μόνο κλάση του. Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο 53χρονος έχει ζήσει απίστευτες στιγμές με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος των στιγμών αυτών αρκεί να αναφέρουμε πως ήταν συμπαίκτης με μεγάλα αστέρια (εξάλλου και εκείνος ήταν τέτοιο) όπως ο τερματοφύλακας Ταφαρέλ, ο κεντρικός χαφ Κάρλος Ντούνγκα, ο γνωστός σε όλους μας από το προπονητικό του πέρασμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον πάγκο του Άρη, Μαζίνιο αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους «φονιάδες» όλων των εποχών, Ρομάριο, για τον οποίο οι συστάσεις και τα λόγια περισσεύουν.

Ο Bebeto αποτελούσε το έτερον ήμισυ του Ρομάριο στην επιθετική γραμμή της «σελεσάο» και ως εκ τούτου δεν ξαφνιάζει κανέναν το γεγονός πως στην 13χρονη καριέρα του με την χώρα του καφέ, κατάφερε να σημειώσει 39 γκολ σε 75 εμφανίσεις. Σε αυτό το σημείο όμως, θα πρέπει να δούμε τι αντίκτυπο είχαν αυτά τα γκολ με άλλα λόγια τι επιτεύγματα έχει να επιδείξει ο Βραζιλιάνος στράικερ με την Εθνική του ομάδα.

Συγκεκριμένα, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων εν έτει 1983 που διεξήχθη στο Μεξικό, το Copa America το 1989 στην Βραζιλία, το Confederations Cup το 1997 στην Σαουδική Αραβία όπως και το Αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

Ακολουθούν δύο ύψιστες διακρίσεις, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του οι οποίες είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το έτος 1994 με χώρα διοργάνωσης την Αμερική αλλά και το Ασημένιο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση, στην Γαλλία το 1998. Μάλιστα, το 1994 η Βραζιλία αντιμετώπισε στον τελικό την Ιταλία , σε ένα αξέχαστο παιχνίδι το οποίο βρήκε την «σελεσάο» νικήτρια με 3-2 στην διαδικασία των πέναλτι έπειτα από το αλήστου μνήμης χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο. Ακόμα, ο Βραζιλιάνος αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Λατινικής Αμερικής το έτος 1989 .

Ο Μπεμπέτο, όπως αναφέρθηκε ήταν ένας έξοχος επιθετικός και το δυνατό του σημείο ήταν το σκοράρισμα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αφού επίσης ήταν ένας εκπληκτικός χειριστής της μπάλας αλλά και πάρα πολύ γρήγορος τόσο σε ταχύτητα όσο και σε αντίληψη. Όπως είναι φυσιολογικό  η σύνθεση των παραπάνω στοιχείων αποδείχτηκε εκρηκτική. Υπήρχαν όμως και μελανά σημεία όπως το γεγονός πως ήταν αρκετά επιρρεπής σε τραυματισμούς αλλά και ο καθ’ ομολογία όλων  παράξενος χαρακτήρας του.

Όσον αφορά την διασυλλογική του καριέρα ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποτελεί τον ορισμό της φράσης «τα μεγάλα ταλέντα δεν πρέπει να φεύγουν από την χώρα τους».

Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του αφού στην 19χρονη πορεία του στα γήπεδα (1983-2002) έχει να επιδείξει πέντε εξόδους, με την μια να αποτελεί το highlight της καριέρας του.

Συγκεκριμένα, αυτή είναι η εξαιρετική παρουσία στην Primera Division με την φανέλα της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια από το 1992-1996 σημειώνοντας τα εκπληκτικά νούμερα των 131 συμμετοχών και 86 γκολ. Ο 53χρονος αγωνίστηκε σε αρκετές και συνάμα γνωστές ομάδες της χώρας του όπως είναι η Φλαμένγκο, η Βάσκο Ντα Γκάμα, η Βιτόρια, η Μποταφόγκο και η Κρουζέιρο για να φτάσει να κλείσει την καριέρα του το 2002 στα Αραβικά Εμιράτα με την φανέλα της Αλ-Ιτιχάντ.

Στην μετέπειτα ζωή του, ο Βραζιλιάνος έχει ασχοληθεί τόσο με το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα όταν ήταν προπονητής για ένα χρόνο στην Αμερική (2009-2010) όσο και με την πολιτική όπου ήταν υποψήφιος με το κόμμα των δημοκρατικών με τους οποίους και εξελέγη στις εκλογές του 2010. Επιπροσθέτως , ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο το 2013 και τον Αύγουστο το 2014 ως ένας από τους Πρεσβευτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2014 αλλά και των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το καλοκαίρι που μας πέρασε.

ΥΓ. Γεννάται το ερώτημα, ο Μπεμπέτο ήταν κορυφαίος ή ένας από τους κορυφαίους;