Το Debut.gr υμνεί έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς των τελευταίων δεκαετιών, που πέρασε έστω και για λίγο από τη χώρα μας, τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

Μετά τον Χρίστο Στόιτσκοφ, υπήρξε ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που έχει βγάλει η γειτονική χώρα.

Κρέμασε τα παπούτσια του στα 38 του χρόνια και εμείς είχαμε σαν χώρα έστω και για λίγο την ευκαιρία να τον χαρούμε.

Ο λόγος για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, έναν πραγματικό «λύκο» των γηπέδων.

Τα πρώτα βήματα του Μπερμπάτοφ

Ο Μπερμπάτοφ γεννήθηκε στο Μπλαγκοέβγκραντ και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην ομάδα της πόλης του το Πιρίν, ενώ σε ηλικία 17 ετών το 1998 πήρε μεταγραφή για την μεγαλύτερη τότε ομάδα της Βουλγαρίας την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Από εκεί άρχισε το μεγάλο ποδοσφαιρικό ταξίδι του Βούλγαρου στα ευρωπαικά γήπεδα , αφού πέρασε τόσο από την Μπουντεσλίγκα με την φανέλα της  Μπάγερ Λεβερκούζεν όσο και από τον μαγικό κόσμο της Πρέμιερ Λίγκ με τις φανέλες της Μάντεστερ Γιουνάιτετ, της Τότεναμ και της Φούλαμ.

Ο Βούλγαρος επιθετικός εκπροσώπησε την πατρίδα του σε μια μεγάλη διοργάνωση το Γιούρο 2004 αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει στην τελική φάση . Μετά το επιτυχημένο πέρασμα στην Αγγλία ήρθε προσφορά από την Μονακό, ενώ πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Μπερμάτοφ έκανε ένα πέρασμα για τα τελευταία ένσημα από τον ΠΑΟΚ και την Ινδική Κεράλα Μπλάστερς.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μπερμπάτοφ ξεκίνησε να παίζει μπάλα στο Πιρίν, όπου…εντυπωσίασε με τις ικανότητες του και το μοναδική ικανότητα του στο σκοράρισμα, αφού σε 92 εμφανίσεις στα τμήματα υποδομών έβαλε την μπάλα στα δίχτυα 77 φορές. Εξωπραγματικό ρεκόρ τουλάχιστον για έναν Βαλκάνιο. Το… μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει και ο σοφός λαός μας επαληθεύτηκε και στην περίπτωση του Βούλγαρου ποδοσφαιριστή, αφού ήταν γιος Βούλγαρου ποδοσφαιριστή της ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Ο Μπερμπάτοφ υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας όντας 18 ετών τη σεζόν 1998-99 και κατάφερε να σηκώσει το Κύπελλο Βουλγαρίας. Στα τέλη του 1999 ο Μπερμάτοφ έζησε τις πρώτες εμπειρίες εκτός Βουλγαρικών γηπέδων και αγωνίστηκε είτε σε ευρωπαικές διασυλλογικές διοργανώσεις με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ντεμπουντάροντας σε ένα φιλικό ενάντια στην εθνική μας ομάδα, στο οποίο τελικά νικήσαμε με 1-0.

Το βήμα που δεν έγινε στην Ιταλία και η μεταγραφή του Μπερμπάτοφ στη Λεβερκούζεν

Εκείνη την περίοδο έφτιαξε το όνομα του αφού σε 27 αγώνες είχε σκοράρει 14 γκολ και τον Ιούνιο του 2000 βρέθηκε μια ανάσα από την ιταλική Λέτσε. Τελικά, η μεταγραφή ήρθε τον Ιανουάριο του 2001 όταν η γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν πλήρωσε 1,3 εκ. ευρώ για την αφεντιά του και του πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο. Ο Μπερμπάτοφ έπαιξε με την φανέλα των ασπιρινών σε μια εποχή που μεσουρανούσαν τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά η Λεβερκούζεν έκανε… τρέμπλ δεύτερων θέσεων αφού τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα πίσω από την Ντόρτμουντ, έχασε το κύπελλο από την Σάλκε και ηττήθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Βαλκάνιος επιθετικός ήταν πάντα χρήσιμος και έβρισκε το γκολ εκεί που η Μπάγερ το χρειαζόταν, ενώ το ρεκόρ των 91 γκολ και 34 ασίστ μέσα σε 202 συμμετοχές είναι πολύ εντυπωσιακό και για αυτό το όνομα του είχε συνδεθεί με πολύ μεγάλα ονόματα του Ισπανικού και Αγγλικού πρωταθλήματος.

Το colpo grosso με την Αγγλία

Τελικά η Τότεναμ και το Λονδίνο θα ήταν ο επόμενος προορισμός στην καριέρα του δεινού σκόρερ που κατάγεται από την γειτονική χώρα, αφού τον Μάιο του 2006 τα Σπιρούνια απέκτησαν τα δικαιώματα του από την Λεβερκούζεν έναντι 16 εκ. ευρώ. Ο Μπερμπάτοφ συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις αυτή τη φορά όμως με την φανέλα των «πετεινών» και έδειξε για ακόμη μια φορά ότι κάνει καλά την δουλειά του αφού βραβεύτηκε στο τέλος της χρονιάς με το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς. Συνέχισε έτσι και την δεύτερη χρονιά με τους Λονδρέζους μοιράζοντας συχνά πυκνά τριάρες και τεσσάρες, ενώ ήταν καθοριστικός παράγοντας για την κατάκτηση του Αγγλικού Λίγκ Καπ το 2008 νικώντας την Τσέλσι στον τελικό με 2-1.

Άκρως επιτυχημένο ήταν το πέρασμα του Βούλγαρου από την Τότεναμ με 12 και 15 γκολ στην Πρέμιερ Λίγκ μέσα σε 2 χρόνια αντίστοιχα και όλα αυτά ήταν αρκετά για να βρεθεί στα ραντάρ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Το άλμα στη Γιουνάιτεντ

Για 30,75 εκ. στερλίνες έκανε δικό της τον Μπερμπάτοφ η Γιουνάιτεντ την επόμενη χρονιά νικώντας την Σίτι και την Άρσεναλ στην μάχη για την υπογραφή του Βαλκάνιου άσσου. Τέσσερα χρόνια έμεινε στο Όλντ Τράφφορντ μέσα στα οποία σήκωσε ως νικητής 3 φορές το τρόπαιο της Πρεμιέρ Λίγκ, 3 φορές το Αγγλικό Σούπερ Καπ και 2 το Λίγκ Καπ, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του πρώτου σκόρερ της Πρέμιερ Λίγκ αφού σκόραρε 20 γκολ τη σεζόν 2010-2011 . Με την Γιουνάιτεντ έπαιξε σε 2 τελικούς Τσαμπίονς Λίγκ και τους έχασε, ενώ αν τους προσθέσουμε με τον χαμένο τελικό της Μπάγερ Λεβερκούζεν θα δούμε ότι 3 φορές ο Μπερμπάτοφ έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ, όμως αυτό ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα.

Και στο Όλντ Τράφφορντ πέρα από Τότεναμ και την Λεβερκούζεν έβγαλε μάτια με τις εμφανίσεις του, αφού σε μια ομάδα με αστέρες πάντα κατάφερνε να ξεχωρίσει κυρίως με την δεινότητα του στο σκοράρισμα. Βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί ο Ράσφορντ ας πούμε της νέας εποχής με τον Μπερμπάτοφ, αφού πριν μια δεκαετία ήταν ασύγκριτα καλύτερο το κέντρο και η ανασταλτική λειτουργία των κόκκινων του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν συνεχώς με μπαλιές τους επιθετικούς κάνοντας πιο εύκολο το έργο τους.

Ο Σερ Άλεξ εκτιμούσε πολύ τον Βούλγαρο και τη σεζόν 2009-10 που υπήρχε έντονη φημολογία για την αποχώρηση του, ο Σκοτσέζος προπονητής ήταν εκείνος που διέψευσε τις φήμες. Ο Μπερμπάτοφ συνέχισε να σκοράρει ανελλιπώς είτε σε Ευρώπη είτε στις Αγγλικές διοργανώσεις δίνοντας λύσεις εκεί που χρειαζόταν και φτάνοντας στα στατιστικά του θρύλου της Γιουνάιτετ Ρούντ φαν Νιστερλόι , ενώ έγινε ο 50ος που πέτυχε 50 γκολ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτετ.

Το όνομα του Μπερμπάτοφ συνδέθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με την Μπάγερν Μονάχου, αλλά ο επόμενος προορισμός του Βούλγαρου ήταν η Φούλαμ. Κακά τα ψέματα η ομάδα του Λονδίνου δεν έχει το βεληνεκές της Γιουνάιτετ και ο Μπερμπάτοφ ξεχώριζε πολύ  με τις δεξιότητες του και ήταν φανερό ότι αξίζει να βρίσκεται σε ομάδα επιπέδου world class.

Σε 54 ματς που φόρεσε την φανέλα των Κότατζερς σκόραρε 20 φορές και μοίρασε 6 ασίστ, έκανε ένα αξιοπρεπέστατο πέρασμα από το Λονδίνο δηλαδή. Στις 26/12/2012 ο Μπερμπάτοφ όταν σκόραρε έβγαλε την φανέλα της Φούλαμ και έμεινε με μια μπλούζα που έγραφε keep calm and pass me the ball, ο πανηγυρισμός του που δεν έμεινε ασχολίαστος από τα ΜΜΕ, ενώ του προσκόμισε και μια αχρείαστη κίτρινη κάρτα, με τον προπονητή του Μάρτιν Τζόλ να επισημαίνει ότι έπρεπε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Οι συνεχείς μεταγραφές και η Ελλάδα

Το κεφάλαιο Αγγλία και Πρέμιερ Λίγκ έκλεισε στην Φούλαμ και τον Ιανουάριο 2014 ο Μπερμπάτοφ ετοίμασε τις βαλίτσες του για την Μονακό, με στόχο να καλύψει το κενό του τραυματία Ρανταμέλ Φαλκάο. Ακουγόταν ότι ο Βούλγαρος είχε έρθει ως δανεικός, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε πως τον είχε αποδεσμεύσει η Φούλαμ. Ο Μπερμπάτοφ ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Μονακό αφού σε 12 ματς σκόραρε 6 φορές και ανανέωσε για 1 ακόμη χρόνο. Σε 53 εμφανίσεις με τους Μονεγάσκους έστειλε στην μπάλα στα δίχτυα 18 φορές ενώ έδωσε και 8 ασίστ, αλλά την 1 Ιουνίου 2015 η Μονακό ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει την συνεργασία μαζί του λόγω του χαρακτήρα του, του επαγγελματισμού του και του εξαιρετικού του ταλέντου.

O Μπερμπάτοφ έκανε τις τελευταίες του εμφανίσεις στον ΠΑΟΚ και στην Ινδική Κεράλα Μπλάστερς, οπού δεν εντυπωσίασε με την απόδοση του παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά που πήρε ως μισθό.