Ο Τζέισον Γουίλιαμς υπήρξε ένας από τους πιο fun to watch παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ και το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στην πορεία του.

Καλοκαιράκι, η αγωνιστική δράση έχει σταματήσει και οι ομάδες σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για αυτή την offseason. Πριν ασχοληθούμε με το draft και τα summer leagues, είπαμε να θυμηθούμε τα παλιά. Εντάξει, όχι και τα τόσο παλιά. Οι περισσότεροι από το κοινό μας, που παρακολουθείτε εδώ και χρόνια NBA, έχετε σίγουρα ακούσει για τον Τζέισον Γουίλιαμς. Κάποιοι ίσως τον προλάβετε και στα τελευταία του στο Ορλάντο και στο Μέμφις το 2011. Οι υπόλοιποι που δεν θυμάστε για ποιον μιλάμε έχετε δει σίγουρα σε βίντεο με highlights την περίφημη “elbow” πάσα. Στην περίπτωση του, δεν μιλάνε οι αριθμοί και τα ρεκόρ. Μιλάνε τα αποσπάσματα από το παιχνίδι του. Ένα παιχνίδι στο οποίο η λίγκα δεν ήταν συνηθισμένη πριν από αυτόν. Αλλά και μετά από αυτόν, πολύ λίγοι έχουν δείξει πως το κατέχουν.

Μικροί αριθμοί, μεγάλη καριέρα 

Πρωταθλητής με τους Χιτ το 2006 και μέλος της all-rookie ομάδας το 1999. Ωστόσο, οι τίτλοι και τα στατιστικά του δεν λένε ολόκληρη την ιστορία του ή τουλάχιστον δεν την λένε σωστά. Στα 13 χρόνια του στη λίγκα, ο Γουίλιαμς σημείωσε 8.286 πόντους (10.5 μ.ο), 1.810 ριμπάουντ (2.3 μ.ο) και 4.611 ασίστ (5.9 μ.ο). Πως γίνεται λοιπόν να είναι τόσο δημοφιλής ένας παίκτης με στατιστικά ρολίστα; Γιατί μέχρι και σήμερα σχεδόν όλοι οι φαν του NBA γνωρίζουν ποιος είναι ο επονομαζόμενος “White Chocolate“; Διότι τα πράγματα που έκανε στο γήπεδο ήταν πρωτόγνωρα.

Ο Γουίλιμας έχει μοιράσει μερικές από τις πιο εξωπραγματικές ασίστ στην ιστορία της λίγκας και οι περισσότερες του έβγαιναν με απόλυτη φυσικότητα. Όταν κάθεσαι και χαζεύεις τα στιγμιότυπα του, είναι σαν να βλέπεις τον Κάρι να σουτάρει, ή τον Λεμπρόν να καρφώνει, ή τον Χάρντεν να παίζει άμυνα. Καλά το κόβουμε, αλλά το πιάνετε το point μας. Αλλά δεν ήταν μόνο οι πάσες. Ήταν γενικότερα αυτά που έκανε με την μπάλα στα χέρια. Πράγματα που μέχρι και οι καλύτεροι άσοι της ιστορίας δεν έκαναν και δεν θα μπορούσαν να κάνουν. Χωρίς καμία υπερβολή, ήταν και παραμένει ακόμα ο πιο εντυπωσιακός ντριμπλέρ στην ιστορία της λίγκας.

Οι τραυματισμοί και η διπλή απόσυρση

Το καλοκαίρι του 2008, ο Γουίλιαμς υπέγραψε συμβόλαιο με τους Κλίπερς, στους οποίους όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ καθώς τον ίδιο Σεπτέμβρη αποφάσισε να αποσυρθεί από τη ενεργώ δράση. Ο λόγος; Οι πολλαπλοί τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο NBA. Τον Φλεβάρη του 2019 ωστόσο, δήλωσε πως θα ήθελε να ξαναδοκιμάσει να αγωνιστεί στη λίγκα. Η ευκαιρία που χρειαζόταν του δόθηκε από τους Μάτζικ. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους μετακόμισε στο Ορλάντο και την σεζόν 2009-10 αγωνίστηκε και στους 82 αγώνες της ομάδας. Σε 18 από αυτούς, μάλιστα, ξεκίνησε ως βασικός. Ήταν μέλος της πορείας του Ορλάντο προς τους τελικούς της Ανατολής καθώς αγωνίστηκε και σε 14 αγώνες εωσότου οι Μάτζικ αποκλείστηκαν από τους big 3 της Βοστόνης.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε και πάλι τραυματία και τον Φεβρουάριο του 2011 επέστρεψε στο Μέμφις. Ξαφνικά, τον Απρίλη του ίδιου έτους αποσύρθηκε για δεύτερη φορά και αυτήν τη φορά ήταν οριστικό. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διηρκούσε η καριέρα του αν δεν ήταν οι τραυματισμοί. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είχαμε πολλά περισσότερα highlights.

Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να εκτιμήσει κανείς την καριέρα του Τζέισον Γουίλιαμς είναι να κάτσει και να δει μία-μία τις πιο τρελές και εντυπωσιακές πάσες του. Εσείς, μπορείτε να το κάνετε παρακάτω.