Το debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος αναλύουν την πλούσια καριέρα του David Andersen ο οποίος ακόμα και σε ηλικία 39 ετών συνεχίζει να απασχολεί την μπασκετική κοινότητα και να πυροβολεί τα αντίπαλα καλάθια.

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν παίκτη που αποτελούσε σημαντικό όπλο στην «φαρέτρα» κάθε προπονητή. Γιατί ο David Andersen δεν αποτελούσε έναν απλό ψηλό. Αντίθετα ήταν ένας ηγετικός παίκτης με σημαντικές αρετές. Με παραστάσεις από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και έχοντας δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, γίνεται εύκολα αντιληπτό που δεν πρόκειται για έναν τυχαίο παίκτη. Το debut.gr θυμάται τον David Andersen.

Από την Αυστραλία στην Ιταλία

Το μπάσκετ είχε κερδίσει τον Andersen από μικρή ηλικία. Συμμετείχε από μικρός σε διάφορα μπασκετικά προγράμματα και διέπρεπε σε όλα. Έτσι αφού αποφοίτησε από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο υπέγραψε αμέσως συμβόλαιο με τους Illawarra Hawks. Αυτή αποτέλεσε και την πρώτη επαγγελματική ομάδα του Andersen.

Στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας θα παραμείνει για μόλις μία σεζόν καθώς τα βλέμματα της Ευρώπης είχαν πέσει ήδη πάνω του. Έτσι το 1999 υπέγραψε πολυετή συμφωνία με την Ιταλική Kinder Bologna του Ettore Messina. Ο Andersen απέδειξε με το «καλημέρα» ότι μπορούσε να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο και το έκανε με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο. Έχοντας δίπλα του εκπληκτικούς συμπαίκτες (Ginobili, Griffith, Rigaudeau) έφτασε το 2001 με την Bologna στην κατάκτηση όλων των τίτλων στους οποίους συμμετείχαν. Αυτό το Triple-Crown αποτελούσε το καλύτερο ξεκίνημα για την καριέρα του Andersen.

Η συνεργασία του με την Bologna τελείωσε κάπως απότομα και άδοξα θα λέγαμε καθώς η Ιταλική ομάδα αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα και οδηγήθηκε σε πτώχευση. Ο Andersen δεν άργησε να βρει την επόμενη «μπασκετική στέγη» του καθώς υπέγραψε για ένα χρόνο με την Montepaschi Siena. Παράλληλα ήδη από το 2002 είχε γίνει Draft στο ΝΒΑ από τους Atlanta Hawks. Στην Siena θα κάνει μία αρκετά καλή χρονιά κερδίζοντας το βραβείο του MVP των τελικών και κατακτώντας με την ομάδα του το Ιταλικό πρωτάθλημα.

Ρωσία Και CSKA Moscow

Πέντε χρόνια στην Ιταλία ήταν αρκετά για τον Andersen, ο οποίος έψαχνε μία νέα πρόκληση για την καριέρα του. Την πρόκληση αυτή του την έδωσε η CSKA και ο Dusan Ivkovic. Ο Σέρβος προπονητής προσπαθούσε να χτίσει κάτι μεγάλο στην Ρωσία και ήξερε πως ο Andersen μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του παζλ. Εκείνη η σεζόν ήταν η πιο σημαντική για την ρωσική αρκούδα καθώς με το Final-Four να διεξάγεται στη Ρωσία δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο από την πρώτη θέση. Ο Andersen και γενικότερα η CSKA έπαιξαν ένα ολοκληρωτικό μπάσκετ αλλά στο τέλος τερμάτισαν στην τέταρτη θέση και συμβιβάστηκαν απλώς με την κατάκτηση του Ρωσικού πρωταθλήματος.

Ο Ivkovic απομακρύνθηκε από τον πάγκο, θέση την οποία ανέλαβε o Ettore Messina. Ο Andersen αποτελούσε έναν all-around center που μπορούσε να σκοράρει από παντού. Το σουτ του μάλιστα μπορούσαν να το ζηλέψουν πολλοί περιφερειακοί παίκτες. Σε εκείνο το σημείο της καριέρας του ο Andersen στάθηκε άτυχος καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός θα τον αφήσει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, θα αναγκαστεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία για χειρουργική επέμβαση και στην συνέχεια επέστρεψε στην Ρωσία όπου συνέχισε την αποθεραπεία του. Έτσι παρακολούθησε από τον πάγκο της ομάδας του την κατάκτηση της Euroleague το 2006 στην Πράγα.

Μετά το τέλος αυτής της χρονιάς, ο Andersen ανανέωσε την συνεργασία του για άλλα δύο χρόνια με την CSKA. Σε αυτά τα δύο χρόνια κατέκτησε ακόμα δύο πρωταθλήματα και άλλα ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2008.

Ισπανία Και Το «Άλμα» Στο ΝΒΑ

Με την CSKA ο Andersen κατέκτησε τα πάντα. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και διέψευσε εκείνους που πίστευαν πως ο σοβαρός τραυματισμός του θα τον κρατούσε πίσω. Η Barcelona τον επιθυμούσε διακαώς στο ρόστερ της και από την άλλη ο Αυστραλός center δεν ήταν αρνητικός με αυτή τη προοπτική. Έτσι τον Ιούνιο του 2008 ο Andersen υπέγραψε συμφωνία τριών ετών με την Barca. Στο πρώτο χρόνο του συμβολαίου του ο ίδιος ήταν καταιγιστικός και με 11.1 πόντους κατά μέσο όρο έφτασε με την ομάδα του μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τα βλέμματα από το ΝΒΑ όμως, είχαν πέσει για τα καλά πάνω του και ο ίδιος ήθελε να ζήσει την εμπειρία. Έτσι η συνεργασία με την Barcelona έληξε νωρίτερα απ’ ότι φαντάζονταν και οι δύο πλευρές.

Στο θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ, ο Andersen παρέμεινε για δύο σεζόν (2009-2011), αγωνιζόμενος συνολικά σε 103 ματς, φορώντας τη φανέλα τριών διαφορετικών ομάδων. Αρχικά, αγωνίστηκε με τα χρώματα των Houston Rockets, οι οποίοι απέκτησαν τα δικαιώματα του από τους Atlanta Hawks. Ο Andersen έψαχνε αυτή την ευκαιρία και ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι στους καλύτερους. Ο ίδιος γνώριζε καλά το που υστερούσε σε σχέση με τους αντιπάλους του. Έτσι, με όπλο το πολύ καλό περιφερειακό σουτ και το post παιχνίδι που διέθετε, μπορούσε να βρει με ποιο τρόπο θα χτυπήσει τους αντίπαλους ψηλούς. Βέβαια, ο ρυθμός και ο τρόπος παιχνιδιού ίσως να μην ταίριαζε και τόσο με αυτόν του ΝΒΑ. Με τη φανέλα των Rockets αγωνίστηκε συνολικά σε 63 αγώνες πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 5.8 πόντους σε 14 λεπτά συμμετοχής.

Η επόμενη σεζόν βρήκε τον Andersen, αρχικά, να αγωνίζεται στους Toronto Raptors καταγράφοντας μόλις 11 συμμετοχές (5.1 πόντους) και στην συνέχεια στους New Orleans Hornets (29 συμμετοχές-2.7 πόντους). Σίγουρα η πορεία του στο ΝΒΑ δεν ήταν η αναμενόμενη. Το στυλ παιχνιδιού του αναμφισβήτητα ήταν τελείως διαφορετικό. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο Andersen δεν «στέριωσε» στο ΝΒΑ.

Επιστροφή στην Ευρώπη

Μετά το πέρασμα του από το ΝΒΑ, ο Andersen επέστρεψε στην Ευρώπη. Εξάλλου και ο ίδιος είχε ακόμα πολλά να δώσει. Έτσι, συμφώνησε να επιστρέψει στην γνώριμη γι’ αυτόν Ιταλία και Montepaschi Siena. Η χρονιά εξελίχθηκε πολύ καλά για τον ίδιο αφού ο ρόλος του ήταν σαφώς πιο αναβαθμισμένος και φυσικά το περιβάλλον ήταν γνώριμο για εκείνον. Με την Ιταλική ομάδα έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Ιταλικού πρωταθλήματος ενώ στην Euroleague η Σιένα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Η αποχώρηση του Simone Pianigiani από τον πάγκο της Siena επηρέασε και τον Andersen. Η συνεργασία μεταξύ των δύο ήταν άψογη και αρκετά εποικοδομητική. Έτσι, αφού ο Ιταλός coach υπέγραψε στην τούρκικη Fenerbahçe βασική του προτεραιότητα ήταν να φέρει εκεί και τον Andersen. Κάτι που κατάφερε καθώς ο Αυστραλός υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την ομάδα της Fener. Τα στατιστικά του παίκτη δεν ήταν να αναμενόμενα (8 πόντους κατά μέσο όρο) αλλά αυτό οφείλεται και από τη γενικότερη κακή κατάσταση της ομάδας. Η Fener εκείνης της σεζόν δεν βρήκε ποτέ ρυθμό και ομοιογένεια και από αυτό επηρεάστηκαν όλοι οι παίκτες. Στο τέλος της σεζόν ο Andersen αποχώρησε από την Fenerbahçe.

Ο Αυστραλός center άργησε μέχρι να βρει την επόμενη μπασκετική του στέγη. Μέχρι που φτάνουμε στις 22 Ιανουαρίου του 2014 όταν και υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν με την γαλλική SIG Strasbourg. Ο Andersen σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έδειξε πως δεν είχε τελειώσει μπασκετικά. Με 13.1 πόντους ήταν από τους πολυτιμότερους και αποτελούσε έναν παίκτη-βαρόμετρο.

Ο Andersen παρέμεινε στην Γαλλία και την νέα σεζόν (2015-2016) υπογράφοντας με την Asvel. Ο πολύπειρος center απέδειξε και εκεί τις ηγετικές του ικανότητες και μαζί με την ομάδα του έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της περιόδου.

Δρομολόγιο Αυστραλία-Γαλλία

To 2016 ο Andersen πήρε την απόφαση να αφήσει την Ευρώπη και να επιστρέψει στην γενέτειρα του την Αυστραλία έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια. Έτσι υπέγραψε συμβόλαιο με την Melbourne United. Ο ίδιος συνέχιζε να πραγματοποιεί «υψηλές πτήσεις» και με την φανέλα της Melbourne. Μέχρι που φτάνουμε στις 12 Δεκεμβρίου όταν ένας νέος τραυματισμός στο γόνατο θα τον κρατούσε εκτός δράσης για έξι εβδομάδες.

Τον Μάρτιο του 2017 έκανε ένα σύντομο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Γαλλία ξανά για λογαριασμό της Asvel. Με την ομάδα του έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Γαλλικού πρωταθλήματος χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Αμέσως μετά επέστρεψε εκ νέου στην Αυστραλία φορώντας ξανά τα χρώματα της Melbourne. Η σεζόν αυτή (2017-2018) ήταν αρκετά σημαντική για τον Andersen. Όχι μόνο αποτελούσε βασικό πρωταγωνιστή της ομάδας του αλλά και σε ηλικία 37 ετών έγινε ο παλαιότερος παίκτης που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Στα κρίσιμα τελευταία ματς της σεζόν απέναντι στην Adelaide 36ers, η Melbourne του Andersen επικράτησε 3-2 σε νίκες φτάνοντας έτσι στην κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Ο Andersen συνέχισε το ταξίδι του στην Αυστραλία υπογράφοντας με τους Illawarra Hawks, επιστρέφοντας στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε. Αγωνιζόμενος περίπου 20 λεπτά ανά παιχνίδι, σκόραρε κατά μέσο όρο 8.4. Ο ίδιος έδειχνε κάθε μέρα πως μπασκετικά δεν έχει τελειώσει και μέσα από την πλούσια εμπειρία του μπορούσε ακόμα να προσφέρει στο μπάσκετ.

Έτσι, το Φεβρουάριο του 2019 αποφάσισε να εγκαταλείψει το Αυστραλιανό πρωτάθλημα και να αποδεχτεί το κάλεσμα της Strasbourg. Δύο χρόνια μετά το πέρασμα του από την Asvel, επέστρεψε ξανά στην Γαλλία και σε ηλικία 39 ετών συνεχίζει ακάθεκτος να αγωνίζεται. Γιατί παρά τους τραυματισμούς και τις δυσκολίες, η μεγαλύτερη αγάπη του είναι το μπάσκετ. Και αυτό είναι δύσκολο να το αποχωριστεί τόσο εύκολα.