Λίγοι ξέρουν/ θυμούνται από που πέρασε ο Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν από την ώρα και τη στιγμή που αποχώρησε από την Μπλάκμπερν.

Υπάρχουν πολλοί παίκτες που χωρίς να βρίσκονται μόνιμα στο προσκήνιο σου αφήνουν μία ωραία εντύπωση. Σε κάνουν να τους συμπαθήσεις. Σε κάνουν να παρακολουθείς, έστω και από μακριά, όλα όσα καταφέρουν (ή και όχι) στην ομάδα, όπου βρίσκονται. Και ας μην είναι η αγαπημένη σου. Ένας από αυτούς και μάλιστα πολύ ψηλά είναι ο Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν.

Ο Νορβηγός μεσοεπιθετικός ήταν από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που ξεχώριζαν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Ένας πραγματικός cult ήρωας. Ακόμη και τώρα, όπου στα 40 του η περδικούλα του το… λέει. Έτσι, φοράει ακόμα εξάταπα και αγωνίζεται σε ομάδα της Β’ Κατηγορίας του νορβηγικού πρωταθλήματος. Την Ασάνε.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων δεν ξέρει καν που πέφτει η Ασάνε. Ή τι έκανε ο περίτεχνος Σκανδιναβός πριν από εκείνη. Όλοι τον έχουν στο νου τους με τα «ρόδα». Τότε που έκανε άνω- κάτω τις άμυνες στην Premier League. Είτε με τις σέντρες του, είτε με τα «στημένα» του, είτε με τις κούρσες του.

Άλλωστε στην αγγλική ομάδα έμεινε για εννιά χρονιά. Από το 2004 μέχρι και το 2013. Πήγε αμούστακο παιδάκι στην Μπλάκμπερν και έφυγε άντρας! Αλλά η ιστορία του Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν δεν ξεκίνησε, αλλά ούτε τελείωσε στους πρωταθλητές Αγγλίας του 1995.

Πώς τον έμαθε η Μπλάκμπερν!

Πολύ πριν τον Έρλινγκ Χάαλαντ και ενώ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν στην αρχή -αλλά σε υψηλό επίπεδο- της καριέρας του ο κοινός νους δεν ταξίδευε σε ντελικάτους παίκτες όταν το όνομά τους ήταν σκανδιναβικής προέλευσης. Ή αν αυτό έδειχνε η ταυτότητά τους.

Καλώς ή κακώς η… ρετσινιά είχε βγει. Αλλά παίκτης όπως ο Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν ήρθαν για να αλλάξουν και να κατεδαφίσουν αυτά τα στερεότυπα. Ο νεαρός -τότε- μεσοεπιθετικός έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά ποδοσφαιρικά βήματα στην Τρόμσο.

Εκεί έπαιξε από το 2000 μέχρι και το 2004. Τις πιο πολλές φορές βασικός. Και τις πιο πολλές φορές έβρισκε δίχτυα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τρεις σεζόν και κάτι… ψιλά κατάφερε να βρει δίχτυα 40 φορές σε 100 συμμετοχές. Και όλα αυτά από έναν μέσο! Βέβαια, η ποιότητά του ήταν τέτοια που ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Πώς τον έμαθε η Μπλάκμπερν!

Εν τέλει αυτό ήρθε το 2004. Ο Ντάμιεν Νταφ άφησε την Μπλάκμπερν για την Τσέλσι και το μεγάλο project των Λονδρέζων με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και τον Ζοσέ Μουρίνιο. Τα «ρόδα» ήθελαν κάποιον όχι να του μοιάζει. Αλλά να μπορεί να τον ξεπεράσει κιόλας.

Στην Μπλάκμπερν ήταν σίγουροι για την κίνησή τους. Ωστόσο, κανείς δεν γνώριζε πόσο worth it θα ήταν τα 2.5 εκατομμύρια λίρες που έδωσαν στην Τρόμσο για εκείνον τον παίκτη με την χαίτη και το ξανθό μαλλί.

Πώς τον μάθαμε εμείς στην Μπλάκμπερν!

Η αρχή έγινε στο «Ολντ Τράφορντ» στο εκτός έδρας ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2004. Από εκεί και πέρα το καλό θα γινόταν ολοένα και καλύτερο. Όχι μόνο για τον Πέντερσεν, αλλά και για την ίδια την αγγλική ομάδα και τους οπαδούς της.

Ο Νορβηγός δεν άργησε να προσαρμοστεί. Δεν άργησε να μάθει να οδηγάει από τα δεξιά ή ότι στο Λάνκασιρ οι μέρες που έχει ήλιο είναι πιο λίγες και από τις λάθος σέντρες του από τα αριστερά! Μέσα σε όλα τα άλλα δεν άργησε να δείξει σε όλο το Νησί την κλάση του με μερικά απίθανα γκολ!

Σαν αυτό με αντίπαλο τη Φούλαμ. Ο Πέντερσεν βρήκε την μπάλα έτσι όπως έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε. Αποτέλεσμα; Όχι απλά να την στείλει στα δίχτυα των «κότατζερς» αλλά να αναδειχτεί από τους τηλεθεατές του «BBC» ως το πιο εντυπωσιακό για τον Σεπτέμβριο του 2005.

Αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό γκολ του. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξει κανείς το πιο εντυπωσιακό ματς του με τη φανέλα των «ρόδων» ήταν εκείνο με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2005 με δύο πολύ όμορφα τέρματα συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η Μπλάκμπερν να επικρατήσει με σκορ 2-1!

Πώς τον… έμαθε ο πατέρας του!

Δεν ξέρουμε νορβηγικά. Για να τα λέμε όλα. Ελπίζουμε να μην πέφτετε από τα σύννεφα. Οπότε δεν μπορούμε να γράψουμε στα νορβηγικά ότι το «μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά» (όχι τουλάχιστον χωρίς τη βοήθεια του “Google Translate”).

Ο Πέντερσεν, ο γηραιότερος, είχε ασχοληθεί και αυτός με το ποδόσφαιρο. Είχε ματώσει τα γόνατά του στα γήπεδα της Νορβηγίας στα τέλη της δεκαετίας του 70, αρχές δεκαετίας του 80 με τη φανέλα της Μπόντο Γκλιμντ, αλλά και της Βαλερένγκα.

Σύμφωνα με τον κανακάρη του ήταν αρκετά αυστηρός μαζί του. Μάλιστα, δεν τον άφηνε να κάνει προπόνηση με το δεξί πόδι. Αντιθέτως, τον πίεζε να κάνει ασκήσεις και σουτ-σέντρες μόνο με το αριστερό που ήταν τότε το «κακό» του πόδι. Μιας και οι αριστεροπόδαροι ήταν σπάνιο… φαινόμενο και θα μπορούσε πιο εύκολα να κάνει καριέρα. Στο τέλος το αριστερό του πόδι έγινε το δυνατό του σημείο. Κάτι που φάνηκε από τη μετέπειτα καριέρα του!

Πως τον έμαθα εγώ στην Μπλάκμπερν!

2005. The strugle was real! Ούτε Διαδίκτυο υπήρχε τόσο πολύ, όπως σήμερα. Ούτε τα social media είχαν τέτοια δύναμη, όπως σήμερα. Παρόλα αυτά οι ώρες που επένδυα στο Pro Evolution Soccer 5 ήταν πιο πολλές απ΄οσο θα έπρεπε.

Οι πιο πολλές αφιερωμένες στο Master League. Κάπως έτσι βρήκα και τον Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν. Έναν παίκτη σε καλή ηλικία -για να του ανέβουν πιο γρήγορα τα στατιστικά- με καλά νούμερα και ακόμη καλύτερο αριστερό.

Το εν λόγω πουλέν όχι απλά έγραψε ιστορία. Αλλά μεγάλωσε και πλέον στα 40 συνεχίζει να κάνει κούρσες στα αριστερά με τη φανέλα της Ασάνε. Και όχι της «Άστα να πάνε», γιατί η ιστορία του δεν τελειώνει. Όχι ακόμα τουλάχιστον!