Με πέντε συν έναν αγώνες να απομένουν για το φινάλε του φετινού πρωταθλήματος της F1, ο Μαξ Φερστάπεν είναι "αγκαλιά" με τον τίτλο. Τί χρειάζεται ο Ολλανδός για να στεφθεί πρωταθλητής από την Σιγκαπούρη.

O σημερινός αγώνας (2/10) του (φετινού) Grand Prix Σιγκαπούρης δεν συμπίπτει απλά με την επιστροφή της χώρας στο καλεντάρι της Formula 1 μετά από τρία χρόνια (σ.σ δεν έγιναν αγώνες το 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19), αλλά και με το πρώτο match point θα λέγαμε για τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή. Ο οποίος όπως όλα δείχνουν πολύ πιθανότατα θα καταλήξει για δεύτερη συνεχομένη χρονιά στα χέρια του Μαξ Φερστάπεν.

Ο 25χρονος πλέον Ολλανδός πιλότος της Red Bull Racing, βρίσκεται 116 βαθμούς μπροστά από τον Σαρλ Λεκλέρ και 125 από τον ομόσταβλό του Σέρχιο Πέρεζ. Βεβαίως στην πρώτη τετράδα καραδοκεί και ο Τζόρτζ Ράσελ. Ωστόσο εμείς θα εστιάσουμε στους Λεκλέρ και Πέρεζ καθότι εξακολουθούν να διατηρούν περίσσοτερες παρότι μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο.

Τα σενάρια τίτλου

Πάμε τώρα στο… ζουμί του κειμένου μας. Το οποίο είναι τα σενάρια με τα οποία μπορεί να καθοριστεί και μαθηματικά στην Σιγκαπούρη η μάχη του πρωταθλήματος. Για να γίνει λοιπόν back-to-back παγκόσμιος πρωταθλητής απο σήμερα, ο Φερστάπεν χρειάζεται να μαζέψει τουλάχιστον 22 πόντους περισσότερους από τον Λεκλέρ και 13 από τον Πέρεζ. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο πιθανά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι να κερδίσει τον αγώνα ο Φερστάπεν. Συνδυαστικά με τερματισμό του Λεκλέρ από την 9η θέση και κάτω και του Πέρεζ από την 4η ή 5η θέση και κάτω ανεξάρτητα αν ο Μεξικανός της Red Bull πάρει ή οχι τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου. Έτσι ο Φερστάπεν θα πάει στον επόμενο αγώνα στην Σουζουκα με μια διαφορά της τάξεως των 139 βαθμών από τον Λεκλέρ.

Διαφορά η οποία δεν θα μπορεί να καλυφθεί. Ακόμα και αν ο Μονεγάσκος της Ferrari υποθετικά έπαιρνε και τους 138 διαθέσιμους πόντους για τους τελευταίους πέντε αγώνες (25×5 βαθμοι νίκης, 1×5 βαθμοί ταχύτερου γύρου και 8 βαθμοί για τη νίκη στο sprint race του Ιντερλάγκος).

Το δεύτερο σενάριο “απαιτεί” από τον Φερστάπεν να φύγει από την Σιγκαπούρη με το απόλυτο των 26 βαθμών. Δηλαδή νίκη και ταχύτερος γύρος (25+1). Συνδυαστικά πάντα με τερματισμό του Λεκλέρ από την 8η θέση και κάτω και του Πέρεζ από την 4η θέση και κάτω.

Εαν οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια συμβεί, ο Μαξ Φερστάπεν γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2022. Με πέντε αγώνες να απομένουν για το φινάλε του Άμπου Ντάμπι (20/11). Διαφορετικά αν ο Ολλανδός δεν κερδίσει σήμερα ή δεν πετύχει τους απαιτούμενους βαθμολογικούς συνδυασμούς, η “απονομή” παίρνει παράταση για μια εβδομάδα στην Ιαπωνία και την Σουζούκα. Εκεί θα χρειαστούν νέοι βαθμολογικοί συνδυασμοί.

Τα δεδομένα στην Σιγκαπούρη

Βεβαίως το έργο που έχει μπροστά του ο Φερστάπεν είναι δύσκολο. Τουλάχιστον μετά και την εξέλιξη των χθεσινών κατατακτήριων δοκιμών. Ο Φερστάπεν υπενθυμίζεται τερμάτισε μόλις 8ος, καθώς δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την τελευταία του προσπάθεια πριν το φινάλε του Q3. Έτσι θα ξεκινήσει τον αγώνα από την τέταρτη σειρά της εκκίνησης.

Σημαντικό να ληφθεί υπόψιν και το οτι η μήκους 5.063 χλμ. πίστα της Μαρίνα Μπέι είναι ένα απο πολλές πλευρές απαιτητικό σιρκουί πόλης. Και με τις προσπεράσεις να μην είναι εύκολη υπόθεση. Βεβαίως σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες οι οποίες αναμένονται και σήμερα βροχερές.

Επομένως μόνο εύκολο δεν αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής για τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Ωστόσο αν αναλογιστούμε την φετινή φόρμα του Φερστάπεν και νίκες του όπως εκείνες σε Ουγγαρία, Βέλγιο και Μόντσα οι οποίες όλες προήλθαν με τον Ολλανδό να ξεκινάει τον αγώνα απο πολύ πίσω στο grid σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο.

Οι απαντήσεις για το αν θα έχουμε απο σήμερα παγκόσμιο πρωταθλητή θα δοθούν στον φινάλε του αγώνα του GP Σιγκαπούρης, του 17ου του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1 η εκκίνηση του οποίου θα δοθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος.