Οι εντυπωσιακές κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Σιγκαπούρης βρήκαν Ferrari και Σαρλ Λεκλέρ να πετυχαίνουν τον ταχύτερο χρόνο. 8η θέση για τον Φερστάπεν!

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Σιγκαπούρης προσέφεραν ένα πολύ ωραίο παρότι απαιτητικό και δύσκολο Σάββατο για τους οδηγούς. Κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς τα χρονομετρημένα στο σιρκουί πόλης της Μαρίνα Μπει ξεκίνησαν σε βρεγμένη πίστα και στα τελευταία δευτερόλεπτα η μάχη για την pole έγινε σε σαφώς πιο στεγνές συνθήκες με κανονικά ελαστικά.

Η αμφίρροπη εξέλιξη των δοκιμών κρίθηκε με την πρωτία τους να κερδίζεται από τον Σαρλ Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος πιλότος της Ferrari ήταν ο ταχύτερος σε σχεδόν όλη τη διαδικασία και με χρόνο στο 1:49:412 σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο. Έτσι θα εκκίνησει τον αγώνα της Κυριακής από την pole position. Πρόκειται για την 8η φετινή pole του Λεκλέρ και την 17η της καριέρας του συνολικά. Την πρώτη 3αδα συμπλήρωσαν στην 2η θέση ο Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull Racing) ο οποίος μάλιστα έχασε την πρωτία μόλις για 0.022 εκατοστά(!) και στην 3η ο Λιούις Χάμιλτον (Mercedes).

Θετικές εκπλήξεις, η διπλή παρουσία της Alpha Tauri στο Q3 και ο Φερνάντο Αλόνσο (Alpine – Renault) που σε ακόμη μια καλή εμφάνιση σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο. Απογοήτευσαν οι Εστεμπάν Οκόν (Alpine-Renault) και κυρίως ο Τζόρτζ Ράσελ (Mercedes) που περιορίστηκε μόλις στην 11η θέση. Ενώ και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μαξ Φερστάπεν θα εκκίνησει τον αγώνα μόλις από την 8η θέση καθότι δεν ολοκλήρωσε τον τελευταίο του γύρο.

Σύνοψη των κατατακτηρίων:

To Q1 ξεκίνησε με βρόχινες συνθήκες παρότι είχε σταματήσει η βροχή που ξεκίνησε νωρίτερα στη μέρα. Συγκεκριμένα κατά τα τρίτα ελεύθερα δοκιμαστικά. Σε αρκετά σημεία της πίστας υπήρχε νερό κάτι που οδήγησε όλες τις ομάδες να επιλέξουν για τους οδηγούς τους τα ενδιάμεσα ελαστικά. Παρόλο που οι ο Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ έδειξαν πως βρίσκοται σε πολύ καλή κατάσταση το πρώτο σκέλος των κατατακτήριων ολοκληρώθηκε με τον Φερστάπεν στην κορυφή (1:53:057). Εκτός συνέχειας έμειναν οι Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo), Ντάνιελ Ρικιάρντο (Mclaren), Εστεμπάν Οκόν (Alpine – Renault) και οι δύο Williams των Αλεξάντερ Άλμπον και Νίκολα Λατίφι.

Στο Q2 ο Σαρλ Λεκλέρ έκανε τονταχύτερο χρόνο (1::) μπροστά από τις δύο Red Bull των Φερστάπεν και Πέρεζ. Στο διάστημα εκείνο είδαμε και αρκετούς πιλότους να ρισκάρουν, βάζοντας τα σλικ ελαστικά. Ρίσκο το οποίο όμως δεν απέδωσε. Αφού μεγάλο μέρος της πίστας παρέμενε ακόμα βρεγμένο. Η Mercedes του Τζoρτζ Ράσελ έμεινε για έξι μόλις χιλιοστά εκτός Q3, και μαζί του εκτός έμειναν και οι Λανς Στρολ (Aston Martin), Μικ Σουμάχερ (Haas), Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin) και Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo).

Στο ξεκίνημα του Q3, ο Γιούκι Τσουνόντα ανέβηκε προσωρινά στην κορυφή, πριν ο Χάμιλτον ανέβει στην πρώτη θέση. Στη συνέχεια οι θέσεις εναλλάσονταν συνεχώς. Με τον Λεκλέρ να είναι στα τελευταία δευτερόλεπτα ο γρηγορότερος. Ο Φερστάπεν προσπάθησε να του πάρει την pole και πιθανότατα θα το κατάφερνε.

Όμως η ομάδα του τον κάλεσε στα pits πριν ολοκληρώσει τον γύρο του (η επίσημη αιτιολογία ήταν οτι δεν θα είχε αρκετά καύσιμα για τον γύρο επιστροφής και τον έλεγχο της FIA), μένοντας στην 8η θέση. Έτσι οι κατατακτήριες ολοκληρώθηκαν με τον Μονεγάσκο της Scuderia να έχει τον ταχύτερο χρόνο (1:49:412) και πίσω του να βρίσκονται οι Πέρεζ, Χάμιλτον και ο teammate του Κάρλος Σάινθ.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του poleman Σαρλ Λεκλέρ:

It’s been a very tricky qualifying in Q1 and Q2 with the intermediates. Then in Q3 we didn’t really know what to do. We went for the softs at the very last minute and it paid off. It was really, really tricky. I did a mistake on my last lap, so I thought we wouldn’t get pole, but it was just enough

Aναλυτικά τα αποτελέσματα:

H εκκίνηση του αυριανού (2/10) αγώνα του GP Σιγκαπούρης, του 17ου του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, θα δοθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος.