Η Athens Kallithea έκανε αυτό που... έπρεπε! Κράτησε τον καλύτερο επιθετικό της Super League 2, Γιάννη Λουκίνα, μαζί της!

Δεν χρειάζεται να είσαι μέγας θαυμαστής της Τίνα Τέρνερ. Ούτε… επιστήμονας της μουσικής. Τη φωνή της μπορεί εύκολα κάποιος να την ξεχωρίσει. Να την θυμηθεί. Η φωνή της ήταν ροκ. Σκληρή, αλλά και τόσο απαλή την ίδια ώρα. Μερικά λόγια έφταναν για να την κάνουν γνωστή. Η φωνή της ήταν το απόλυτο… όπλο. Αλλά κάτι έλειπε. Κάτι ήθελε για να την απογειώσει και να την κάνει γνωστή παντού. Από τις ΗΠΑ, μέχρι την Ελλάδα. Από την Αθήνα, μέχρι την Καλλιθέα.

Το «Simply the Best» που ηχογραφήθηκε παρέα με τον Τζίμι Μπαρνς ήταν αρκετό. Το «μπαμ» ήταν δεδομένο το 1989. Σίγουρο. Καρμικό. Ένα κομμάτι που ισοπέδωσε μέχρι και την ανισόπεδη ντίσκο.

Ένα τέτοιο «μπαμ» έγινε όταν ο Γιάννης Λουκίνας ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Athens Kallithea. Αυτό ήταν το 2022. Αλλά αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και το 2026! Ο Έλληνας φορ βρήκε αυτό που ήθελε και αυτό που περίμενε στην ομάδα των Νοτίων Προαστίων και αφού ολοκλήρωσαν τη check list τους (άνοδος, καλό ποδόσφαιρο, γκολ, πρώτος σκόρερ, φιέστα ανόδου με πολλά λίτρα σαμπάνιας) θέλουν να πάνε τη σχέση τους ένα επίπεδο πιο πάνω. Να ζήσουν από κοινού την εμπειρία της Super League. Να γίνουν διαχρονικοί. Σαν την Τίνα Τέρνερ. Σαν τον ύμνο της!

Ο Λούκι Λουκ θα παραμείνει στο «Ελ Πάσο» για να συνεχίσει να πυροβολάει και να σκοράρει πιο γρήγορα και από την σκιά του.

121 λέξεις δεν φτάνουν… 

Όλοι οι φίλοι της Athens Kallithea ήταν σίγουροι ότι ο Γιάννης Λουκίνας θα υπογράψει νέο συμβόλαιο με την ομάδα της Αττικής. Κανείς δεν είχε inside info. Κανείς δεν από αυτούς δεν έβλεπε το μέλλον. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν κάτι σαν ομερτά. Κάτι σαν την έκτη αίσθηση (όχι αυτή που έχει η Χριστίνα Κολέτσα). Ωστόσο, για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να εξηγηθεί σε αυτό το κείμενο ήταν απλά θέμα χρόνου για να συμβεί. Αυτό δεν γνώριζε κανείς ήταν το «πότε».

Όπως ήταν λογικό και επόμενο -ειδικά για μία ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και τον μεγάλο της πρωταγωνιστή/σκόρερ/αρχηγό- αυτό το ζήτημα λύθηκε άμεσα. Πριν πιάσουν οι δυνατές ζέστες (αν και το καλοκαίρι στην Αθήνα και ειδικά στην Καλλιθέα πάντα είναι… καυτό). Η Athens Kallithea μέσα από μία ανακοίνωση 121 λέξεων έκανε γνωστό ότι ο Γιάννης Λουκίνας θα φοράει τα χρώματά της ως τη σεζόν 2025-2026. Μία κίνηση που έφερε χαμόγελα σε όλους. Μία ανακοίνωση που μπορεί να ήταν απλή, λιτή και περιεκτική μα σήμαινε πολλά περισσότερα από 121 λέξεις. Άλλωστε αυτά που έχει περάσει, έχει ζήσει και έχει δει ο έμπειρος στράικερ στην Athens Kallithea και οι άνθρωποι του συλλόγου μαζί του -όπως και ο κόσμος της ομάδας- δεν μπορούσαν να ειπωθούν ή να διατυπωθούν σε 121 λέξεις, μιας και αυτές δεν έφτασαν και δεν φτάνουν!

Leading by example. Not by chance 

Σας το είχαμε πει. Το είχαμε γράψει. Κάποιοι μας πίστεψαν και κάποιοι αδιαφόρησαν. Η σχέση του Γιάννη Λουκίνα με τους συμπαίκτες του δεν ήταν και δεν είναι… τυχαία. Ο Γιάννης Λουκίνας is leading by example. Not by chance. Οι δηλώσεις του μετά το τελευταίο ματς της σεζόν στο «Ελ Πάσο» με αντίπαλο την Καλαμάτα απλά το επιβεβαιώνουν.

«Κοιτάξτε να δείτε. Από τη στιγμή που τελείωσε το εντός έδρας ματς με τα Χανιά και πήραμε την άνοδο, που ήταν και ο μεγάλος μας στόχος, είχα ακόμη έναν στόχο ατομικό. Να βγω πρώτος σκόρερ. Αυτό έγινε χάρη στους συμπαίκτες μου, όπου προς έκπληξή μου, ήρθαν μετά το ματς με τα Χανιά, την επόμενη ημέρα στην προπόνηση και μου είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να με βγάλουν πρώτο σκόρερ. Αυτοί ήταν εκείνοι που μου έδωσαν την πρωτιά και το βραβείο», τα λόγια του.

Ο σεβασμός και η αυταπάρνηση μέσα στο γήπεδο για κάποιον συμπαίκτη σου δεν χαρίζεται. Αλλά κερδίζεται. Όσο εύκολα μπορεί να κερδιθεί, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να χαθεί. Σε μία σεζόν όπου η πίεση χτύπησε κόκκινο, όπου οι απαιτήσεις ήταν πολλές ο Γιάννης Λουκίνας, όντας αρχηγός, όχι μόνο κατάφερε να δώσει το παράδειγμα στους συμπαίκτες του (είτε με τα γκολ του, είτε με τα σπιρντ του από την αρχή ως το τέλος) αλλά τους «φτιάξει» για να παίζουν ο ένας για τον άλλον. Για το σήμα. Για τη φανέλα. Και στο τέλος για εκείνον.

Ομάδα δίχως Γιάννη… 

Ο κόσμος στην Καλλιθέα περίμενε πολύ καιρό να δει την ομάδα της γειτονιάς του να ανεβαίνει επίπεδο. Να επιστρέφει στα γήπεδα της Super League. 18 χρόνια ήταν αυτά. Ναι μεν η Athens Kallithea έδειχνε και δείχνει τον… δρόμο προς την ανάπτυξη στον κόσμο του ποδοσφαίρου προς όλους. Αλλά η Καλλιθέα σαν πόλη ήταν και παραμένει αρκετά πίσω όσον αφορά το βοιωτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Παρόλα αυτά η επιτυχία ή η αποτυχία του συλλόγου ήταν τη σεζόν που πέρασε μία «προσωπική υπόθεση» για τον κόσμο της. Οι γεμάτες εξέδρες στο «Ελ Πάσο» λίγο πριν ή λίγο μετά και τη μαθηματική άνοδο μπορούν να μεταφραστούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο. Ο Γιάννης Λουκίνας είναι το παιδί αυτού του λαού. Αυτού του κόσμου. Είτε μιλάμε για πιτσιρικάδες που μόλις καταγράφουν τις πρώτες του θύμισες και εικόνες από τα γήπεδα, είτε για έφηβους, είτε για νεαρούς που άφησαν τα βιβλία για να τον δουν από κοντά, είτε για πιο «ψημένους» που έχουν προλάβει τον Φάνη Γκέκα. Το κοινό σημείο όλων αυτών είναι η αγάπη και η παραδοχή για το ταλέντο και τον χαρακτήρα του Γιάννη. Του δικού τους παιδιού και ανθρώπου.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη φιέστα όλοι ήθελαν τη φανέλα του ή έστω μία φωτογραφία και μία κουβέντα μαζί του. Όπως δεν ήταν τυχαίο πως εκείνος έμεινε για να χαρίσει χαμόγελο και αρκετό από τον χρόνο του σε όλους. Όπως γίνεται σε κάθε οικογένεια. Κάτι που δεν περνάει στα… ψιλά και έχει ήδη εκτιμηθεί. Άλλωστε η ατάκα στη φιέστα ήρθε από έναν νεαρό που φώναξε με νόημα: «Γιάννη πες στη διοίκηση να ανανεώσει γρήγορα το συμβόλαιό σου και να βάλει bonus επίτευξης γκολ».

Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός (της Καλλιθέας): «Ομάδα δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει…».

Γιάννης Λουκίνας: Για το τώρα, για το χθες, κατά μήκος και καθ’ ύψος…

Το καλοκαίρι του 2022 δεν ήταν καθοριστικό μόνο για την καριέρα του Γιάννη Λουκίνα. Αλλά και για την Athens Kallithea, αφού έψαχνε έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μπορεί να σκοράρει ακατάπαυστα. Κοινώς ήταν ο ένας για τον άλλον. Τέλος!

Ο Έλληνας στράικερ στην πρώτη του χρονιά (2022-2023) σημείωσε 19 γκολ, ενώ φέτος ένα λιγότερο (18). Μα για εκείνον το πιο σημαντικό δεν ήταν πόσα θα γράψει το κοντέρ. Αλλά αν η ομάδα του θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα «σαλόνια». Αυτός ήταν ο μεγάλος του στόχος, όπως μας είχε επισημάνει με τη συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2022!

Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο έκανε το απόλυτο. Μιας και στις δύο τελευταίες σεζόν με την Athens Kallithea αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ. Αυτό ήταν σίγουρα το κερασάκι στην τούρτα, τόσο για εκείνον, όσο και για την ομάδα του. Το γεγονός ότι πανηγύρισε έξι τέρματα σε εννιά ματς των Play offs ανόδου «μιλάει» από μόνο του για το πόσο σημαντικός ήταν για το σύνολο του Αλέκου Βοσνιάδη. Ό,τι είχε και δεν είχε το έδωσε στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και της σεζόν.

Μα τι να κάνουμε… Αυτά ήταν για το τώρα. Αλλά και για το χθες. Ο Γιάννης Λουκίνας άφησε τα… πιστόλια κάτω (όπως ο Λούκι Λουκ), έπιασε το στιλό, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με την Athens Kallithea ως το 2026, γιατί είναι νωρίς δεν θέλει ύπνο, αλλά ούτε και να «πεθάνει» με αυτές τις αναμνήσεις αλλά να δημιουργήσει νέες με τα γκολ που θα έρθουν και να κάνει το «Ελ Πάσο» μία ανισόπεδη ντίσκο. Κατά μήκος και καθ’ ύψος.