Ο Γιάννης Λουκίνας είναι έτοιμος να θυσιάσει πολλά από τα γκολ του, ώστε να δει την Athens Kallithea φέτος να κατακτά την άνοδο στη Super League.

Ο Γιάννης Λουκίνας είναι ένας από τους πιο… φονικούς παίκτες της Super League 2. Τη σεζόν 2022-2023 ολοκλήρωσε τη σεζόν, όντας πρώτος σκόρερ, μετρώντας 19 γκολ με τη φανέλα της Athens Kallithea.

Ωστόσο, η χαρά του ήταν… μισή. Και αυτό, γιατί η ομάδα της Αττικής έχασε για πολύ λίγο (μόλις έναν βαθμό διαφορά) την άνοδο στη Super League από την Κηφισιά.

Ο Γιάννης Λουκίνας, μιλώντας στο www.debut.gr, θέλει τη νέα σεζόν να γράψει ιστορία με τους συμπαίκτες του και να ανεβάσουν την ομάδα της Καλλιθέας στα σαλόνια για πρώτη φορά, μετά από το 2006 και όταν υποβιβάστηκε. Για να το πετύχει αυτό είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με λιγότερα γκολ. Άλλωστε εκείνος κοιτάει τη συνολική εικόνα. Ο Έλληνας στράικερ έχει το βλέμμα του στραμμένο στο δάσος και όχι στο… δέντρο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που συναντούν πολλοί συνάδελφοί του στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά, ώστε αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο.

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Γιάννης Λουκίνας στο www.debut.gr:

Για την περσινή σεζόν:

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το πως τελείωσε η σεζόν πέρυσι. Και ας ήμασταν πολύ κοντά για την άνοδο. Ο στόχος μας ήταν αυτή. Από τη στιγμή που δεν πήραμε την άνοδο, είτε για έναν βαθμό, είτε για περισσότερους δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Σίγουρα η ομάδα χρόνο με τον χρόνο και με την τωρινή διοίκηση που έχει δείχνει βελτίωση και έχει όλα τα φόντα για να τα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Ο στόχος είναι ένας και είναι ξεκάθαρος: η άνοδος στη Super League».

Για το που χάθηκε πέρυσι η άνοδος:

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που μας στοίχισε. Κάθε ένα ματς ήταν και είναι μία διαφορετική ιστορία. Γενικά έγιναν κάποια λάθη. Και είναι λογικό να το λέμε αυτό από την ώρα και τη στιγμή που δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Αυτά νομίζω πλέον έχουν διορθωθεί. Πλέον δεν κοιτάμε πίσω, αλλά μόνο μπροστά. Δεν μας αφορά το παρελθόν, αλλά πως θα είμαστε έτοιμοι για τη νέα σεζόν».

Για τις ομάδες της Super League 2 που δύσκολα μπορούν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικές στη Super League, μετά την άνοδό τους και αν έχει μεγαλώσει τόσο πολύ πλέον το χάσμα για να συμβαίνει αυτό:

«Προσωπικά δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Και ούτε βλέπω τόσο μεγάλες διαφορές. Αυτό μπορεί να τυχαίνει. Οι περισσότεροι ομάδες της Super League που κερδίζουν την άνοδό τους, νομίζω είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο περίπου με αυτές που ήδη βρίσκονται εκεί. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά. Κάτι που έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Ειδικά στα ματς του Κυπέλλου, όπως πέρυσι εμείς με τη Λαμία. Ή τα ματς μπαράζ που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα κρινόντουσαν πάντα στο γκολ».

Για την περσινή σεζόν σε ατομικό επίπεδο και αν έμεινε ικανοποιημένος:

«Σίγουρα γινόμαστε καλύτεροι κάθε ημέρα που περνάει οφείλουμε να βελτιωνόμαστε και να κοιτάμε μπροστά και να θέτουμε νέους στόχους. Ήταν μία καλή χρονιά για εμένα. Πέτυχα κάποια πράγματα σε προσωπικό επίπεδο. Πέτυχα κάποια γκολ. Ωστόσο, η χαρά είναι… μισή αν η ομάδα δεν καταφέρνει τους στόχους της ακόμα και αν εσύ πηγαίνεις καλά. Το ιδανικό είναι να πετύχεις και τα δύο».

Για την περσινή κόντρα μεταξύ των οργανωμένων οπαδών της ομάδας με τη διοίκηση και κατά πόσο οι παίκτες επηρεάστηκαν από αυτό:

«Εμείς σαν παίκτες με εμπειρία κοιτάμε μόνο πως θα κερδίζουμε. Τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν και τόσο πολύ. Η διοίκηση της ομάδας αυτά τα δύο χρόνια που είμαι εδώ νομίζω όλοι ξέρουν πόσο μεγάλα και σπουδαία πράγματα έχει κάνει. Το project της Athens Καλλιθέα είναι κάτι που συζητείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η ομάδα του marketing έχει δείξει τι μπορεί να κάνει τώρα. Πόσο μάλλον, όταν με το καλό ο σύλλογος ανέβει στη Super League. Το πιο σημαντικό για όλους μας είναι να παραμείνουμε ενωμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας και να κοιτάξουμε μπροστά».

Για την παρουσία του κόσμου την περσινή σεζόν στα εντός έδρας ματς:

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Εγώ προσωπικά καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο. Υπάρχει δυσκολία. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα πούμε, γιατί ο κόσμος δεν ήρθε ή γιατί δεν έγινε το γήπεδο σε ένα ματς. Σίγουρα όλοι μας θέλουμε ένα γήπεδο γεμάτο. Μιας και βοηθάει σίγουρα τους παίκτες. Ελπίζουμε φέτος να το δούμε όσο περισσότερες φορές γίνεται».

Για τις συχνές αλλαγές προπονητή στην Athens Καλλιθέα και αυτό επηρεάζει τους παίκτες:

«Παγκοσμίως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Οι προπονητές αλλάζουν. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Στην ομάδα μας δεν έχουν αλλάξει πολλοί προπονητές. Ίσα- ίσα έχουν γίνει δύο αλλαγές προπονητή στα τελευταία δύο με 2,5 χρόνια. Παρόλα αυτά κάθε σύλλογος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάθε προπονητής έχει τα δικά του “θέλω”. Τη δική του φιλοσοφία. Όλοι εμείς οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να μπαίνουμε στους κανόνες που θέτει κάθε προπονητής. Εκείνος άλλωστε είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και με αυτά που βλέπει.

Στην ομάδα μας φέτος υπάρχει πολύ καλό κλίμα. Είμαστε μία ομάδα με πολλούς έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, οι οποίοι έχουν πολλές παραστάσεις από υψηλό επίπεδο. Έχουμε ένα πολύ γεμάτο ρόστερ. Οπότε θα χρειαστούν όλοι οι παίκτες μέσα στη σεζόν. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος, λόγω όλων όσων βλέπω αυτή τη στιγμή από την ομάδα».

Για τις ομάδες που θα δώσουν «μάχη» για την άνοδο:

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες ομάδες θα είναι καλές. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Δεν υπάρχει κάποιο δείγμα γραφής. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που έχουν πολύ καλό ρόστερ. Αλλά θα σας πω κάτι με το χέρι στην καρδιά. Προσωπικά εμένα δεν με αφορά τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Το μόνο που με νοιάζει είναι τι θα κάνει η ομάδα μας μας και έχουν πολύ καλό σύνολο και πολύ καλό προπονητικό τιμ. Και φοβερή διοίκηση που μας δίνει όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Γιάννης Λουκίνας © Eurokinissi

Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επιθετικός για να ξεχωρίσει σε αυτή την κατηγορία:

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τις κατηγορίες. Αλλά με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Δεν μπορώ να απαντήσω τι χρειάζεται να έχει ο κάθε παίκτης για να ξεχωρίσει. Ο κάθε επιθετικός είναι διαφορετικός και έχει το δικό του στιλ».

Για την απαξίωση που υπάρχει προς το πρωτάθλημα της Super League 2 και που αυτό οφείλεται:

«Υπάρχει απαξίωση και αυτό είναι δεδομένο. Είναι σίγουρο. Αδιαπραγμάτευτο. Ό,τι ακούγεται γι’ αυτή την κατηγορία τις περισσότερες φορές είναι πραγματικότητα. Υπάρχει τεράστια απαξίωση. Μιλάμε για τη δεύτερη κατηγορία της χώρας μας και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπει κάποιος πόσο υψηλό είναι το επίπεδο και πόσο ανταγωνιστικό μπορεί να είναι το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Και εδώ υπάρχει ταλέντο. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Ωστόσο, βλέπουμε την απαξίωση που υπάρχει από το κράτος. Από τις διοικήσεις των ομάδων. Υπάρχει απαξίωση σε πολλούς τομείς για να έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο που είμαστε. Στο εξωτερικό κάποια πράγματα που εδώ τα θεωρούμε “εξεζητημένα” εκεί τα θεωρούν σίγουρα. Δεδομένα. Όπως ένα καλό γήπεδο, με τις ανάλογες εγκαταστάσεις. Ή να πληρώνονται οι παίκτες στην ώρα τους. Όλα αυτά σε άλλες χώρες είναι προαπαιτούμενο.

Δεν μπορούμε να λέμε “α ωραίο γήπεδο αυτό και τα άλλα είναι χωράφια”. Σε άλλες χώρες δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε επαγγελματίες. Ζούμε από αυτό που κάνουμε. Είναι σαν να πηγαίνει ένας δημοσιογράφος να δουλέψει στο γραφείο του και να μην έχει… φως. Γίνεται αυτό το πράγμα;

Κάποιες φορές έρχονται οι παίκτες στο “στόχαστρο” όταν γίνεται γνωστό ότι κάναμε προσφυγή σε μία ομάδα. Φαντάζεστε εσείς σαν εργαζόμενος ή κάποιος άλλος να μην πληρώνεται από την εταιρεία του για έξι και επτά μήνες. Τι θα κάνατε; Δεν θα αντιδρούσατε για να πάρετε τα λεφτά που έχετε δουλέψει και σας χρωστάνε; Όλα όσα έχετε συμφωνήσει. Δεν εκβιάσατε τον εργοδότη σας.

Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις ομάδες. Τα έσοδα είναι μειωμένα. Είναι πολύ δύσκολο και γι’ αυτές να βρουν λύσεις όταν τα έσοδα είναι λίγα. Είναι μία τεράστια κουβέντα. Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλοί παράμετροι».

Για το πως αυτό μπορεί να αλλάξει και αν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο η Πολιτεία:

«Δεν είναι τόσο εύκολο. Σίγουρα, γιατί αν ήταν μάλλον θα είχε αλλάξει. Μπορώ να πω ότι είμαστε τυχεροί όσοι αγωνιζόμαστε στην Athens Kallithea, γιατί είναι μία ομάδα που πλαισιώνεται με ανθρώπους που έχουν γνώσεις, όρεξη και μεράκι. Αυτό μόνο εύκολο δεν είναι να βρεθεί κάτι ανάλογο για άλλες ομάδες.

Σίγουρα η Πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει και να βάλει ένα πλαίσιο, ώστε τα πράγματα να πάνε προς μία σωστή κατεύθυνση και σε βάθος χρόνου να αλλάξει όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει γι’ αυτή την κατηγορία. Όμως, πρέπει να γίνουν κινήσεις με ουσία. Και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν οδηγούν πουθενά. Όπως ας πούμε για παράδειγμα με την αναδιάρθρωση που δεν βοήθησε πουθενά. Δεν υπήρχε κανένα νόημα να αυξηθούν οι ομάδες και να γίνουν τόσες πολλές. Κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη».

Για τον καλύτερο επιθετικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο:

«Διαχρονικά υπάρχουν πάντα τεράστιοι φορ. Δεν θα πάω στα πιο παλιά χρόνια γιατί θα… χάσουμε την μπάλα. Ο Λεβαντόφσκι εννοείται ότι είναι φανταστικός και ας έχει μεγαλώσει λίγο. Ο Κέιν μου αρέσει πάρα πολύ. Αλλά θεωρώ ότι ο καλύτερος φορ αυτή τη στιγμή του κόσμου είναι ο Χάαλαντ. Και μάλιστα με διαφορά.

Ο τύπος έχει αδιανόητα στοιχεία. Είναι πάρα πολύ γρήγορος για το ύψος του. Δυνατός σε υπερβολικό βαθμό. Είναι ένας φορ που… διψάει για το γκολ. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που το έχω και εγώ στο παιχνίδι μου. Θα ήθελα να μπορούσα να έχω κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Ο Χάαλαντ μπορεί να μην έχει πολλές επαφές σε κάθε ματς με την μπάλα στα πόδια του, όμως, έχει πολύ καλά στατιστικά και πολλά γκολ.

Αυτό θα ήθελα να το έχω και εγώ. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το γκολ είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Τα γκολ μπορούν να κρίνουν ένα ματς, ενίοτε και ένα πρωτάθλημα. Οπότε δεν θα με χάλαγε καθόλου να ακουμπάω ίσα-ίσα δέκα φορές την μπάλα  και να βάζω τρία γκολ σε κάθε παιχνίδι (γέλια)».

Για το αν θα προτιμούσε να σημειώσει πολλά γκολ με την Athens Kallithea και να είναι πρώτος σκόρερ της τα επόμενα τρία χρόνια ή αν θα ήθελε να πετύχει πιο λίγα, αλλά σημαντικά και να πάρει μεταγραφή για μία ομάδα σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης:

«Θα επέλεγα το πρώτο. Και αυτό γιατί έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους ανθρώπους της ομάδας που βρίσκονται εδώ. Θα το επέλεγα και με λιγότερα γκολ (γέλια). Δηλαδή αν μου έθετες το ερώτημα να μην βγω πρώτος σκόρερ και να ζήσω με την Athens Kallithea την άνοδο στη Super League και μετά την έξοδο στην Ευρώπη ή να πάρω μία μεγάλη μεταγραφή θα διάλεγα πάλι το πρώτο.

Είμαι άνθρωπος που βάζει πιο πάνω απ’ όλα τους στόχους και την επιτυχία του συνόλου, παρά τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Ειδικά φέτος μόνο αυτό ισχύει. Σημασία έχει να βγει η ομάδα πρώτη».