Ο Παναθηναϊκός προχωρά σε γενικό... λίφτινγκ, χωρίς τους Παπαπέτρου-Νέντοβιτς και με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του Ράντονιτς.

Τις τελευταίες δύο σεζόν, και ιδιαίτερα αυτή που ολοκληρώθηκε, ο Παναθηναϊκός θα ήθελε να τις αφήσει πίσω. Να τις διαγράψει, να τις θεωρήσει δύο κακές παρενθέσεις στην πολύ μεγάλη ιστορία του. Φέτος λοιπόν, με γνώμονα αυτό, έχει ξεκινήσει το χτίσιμο της νέας ομάδας.

Οι Πράσινοι κινήθηκαν με πλάνο και ολοκλήρωσαν βήμα-βήμα τις δουλειές τους. Μπορεί να είχαν προχωρήσει ήδη στις προσθήκες των Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Πάρις Λι, όμως περίμεναν τον προπονητή που θα αναλάμβανε τα ηνία. Ο εκλεκτός ήταν ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Μαυροβούνιος έπιασε αμέσως δουλειά και ειδικά τις τελευταίες μέρες το «τριφύλλι», με ένα μεταγραφικό ντεμαράζ, έκλεισε εν πολλοίς το ρόστερ του.

Πλέον, απομένουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις για να είναι η ομάδα έτοιμη τη νέα σεζόν. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι παίκτες «δέσουν» με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του 52χρονου τεχνικού. Αλλά και πως θα αντιδράσει η ομάδα μετά τις αποχωρήσεις των Παπαπέτρου και Νέντοβιτς.

«Ξήλωμα» και Παναθηναϊκός από την αρχή

Ήταν δεδομένο πως μετά την κακή χρονιά που προηγήθηκε δεν θα έμεναν πολλά ίδια στο ΟΑΚΑ. Ο Ράντονιτς έφερε αρκετές αλλαγές, προσπαθώντας να αποκτήσει παίκτες που ταιριάζουν στα θέλω του. Η περιφέρεια άλλαξε ριζικά, και πλέον αποτελείται από τους Πάρις Λι, Νέιτ Γουόλτερς, Μάριους Γκριγκόνις, Άντριου Άντριους και λογικά τον Λευτέρη Μποχωρίδη.

Στα φόργουορντ έγιναν οι προσθήκες των Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Ντέρικ Γουίλιαμς, με τον Αμερικανό να έρχεται για να βοηθήσει με την εμπειρία του. Αυξημένο ρόλο, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να έχουν οι Λευτέρης Μαντζούκας και Νίκος Χουγκάζ.

Τέλος, περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την περίπτωση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος, που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023. Ο Κουβανός αυτή την στιγμή είναι έκτος ξένος, όμως είναι δεδομένο πως θα αποκτηθεί ακόμα ένας που θα πλαισιώσει τους Γιώργο Παπαγιάννη και Βασίλη Καββαδά στην γραμμή των ψηλών.

Το καράβι θα… στρίβει με τον Ράντονιτς;

Συνήθως οι αλλαγές προπονητή απαιτούν και αλλαγές στη φιλοσοφία μιας ομάδας. Η έλευση του Ράντονιτς δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο Μαυροβούνιος ποτέ δεν ήταν, και ούτε φυσικά θα γίνει ξαφνικά λάτρης του επιθετικού μπάσκετ.

Ένας άνθρωπος που προτιμά πιο αμυντικό τρόπο παιχνιδιού. Λίγο πιο παλαιομοδίτικο αν θέλετε. Ωστόσο είναι κάτι που κάνει καλά. Πολύ καλά μάλιστα. Πέρυσι, ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν, είχε φτάσει τον Ερυθρό Αστέρα να διαθέτει την καλύτερη άμυνα στη Euroleague. Το μπασκετικό ξύλο έπεφτε με τη… σέσουλα και για να σκοράρεις έπρεπε να «φτύσεις αίμα».

Το ερώτημα που πλανάται πάνω από το ΟΑΚΑ είναι κατά πόσο οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι διατεθειμένοι να… θυσιαστούν για να ακολουθήσουν πιστά το πλάνο. Σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές, καθώς το ρόστερ των Πράσινων είναι σαφώς πιο ποιοτικό από των Σέρβων. Όμως η γενική ιδέα θα είναι η ίδια και όλοι θα πρέπει να μείνουν στο σχέδιο.

Η διαχείριση του «αντίο» από Παπαπέτρου και Νέντοβιτς

Το «τριφύλλι» είδε να χάνονται αρκετά ξαφνικά οι δύο πολυτιμότεροι παίκτες του. Από τη μία ο Νεμάνια Νέντοβιτς επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα, που πλήρωσε το buy-out του. Και από την άλλη ήρθε η αποχώρηση του αρχηγού, Ιωάννη Παπαπέτρου, πιθανότατα για την Παρτίζαν.

Όταν δύο παίκτες αυτής της ποιότητας φεύγουν δεν είναι εύκολο να τους αντικαταστήσεις. Ούτε αγωνιστικά, ούτε στην επιρροή που έχουν στα αποδυτήρια. Το έργο του Ράντονιτς δεν θα είναι εύκολο, όμως με δεδομένο ότι το ρόστερ είναι αλλαγμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως τον διευκολύνει να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Λόγω των νέων προσώπων και του αέρα… αλλαγής.

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Πλέον διαθέτει πολύ πιο ποιοτικό ρόστερ και σίγουρα θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Τώρα αν ο Μαυροβούνιος βρει το «κουμπί» των παικτών του και τους απελευθερώσει, μόνο καλό θα κάνει στην ομάδα που σίγουρα έχει πολλές δυνατότητες για να επιστρέψει άμεσα στην κανονικότητα.