Σωστή η παραμονή Πογέτ αλλά…
Ο Γκουστάβο Πογέτ παραμένει στην Εθνική ομάδα παρά τις φήμες και ο Μανώλης Μακρόπουλος σχολιάζει στο debut.gr.
Εθνική Ελλάδος – Πογέτ σημειώσατε… παράταση! Ο Ουρουγουανός κόουτς παραμένει -μέχρι πρότινος- στον πάγκο της «γαλανόλευκης» παρά τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις περασμένες ημέρες.
Το γυαλί φαίνεται πως «έσπασε» μετά τις περίφημες δηλώσεις για τον επί 8 μήνες απλήρωτο βοηθό του, Μαουρίσιο Ταρίκο, αφού πρωτίστως είχε ραγίσει τον περασμένο Σεπτέμβρη με την υπόθεση Φορτούνη – Κωνσταντέλια. Θα ήταν σωστή μια απομάκρυνση του Πογέτ τη δεδομένη στιγμή; Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Θα πάει στράφι όλη η προσπάθεια για πρόκριση στο Euro; Ας τα δούμε ένα ένα…
Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.
Ναι μεν αλλά…
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το διαζύγιο με Πογέτ τη δεδομένη χρονική περίοδο θα ήταν ταυτόχρονα η σωστή αλλά και η λάθος επιλογή. Σωστή διότι δεν νοείται να παραμένει στον πάγκο ένας προπονητής που «βγάζει στη σέντρα» τη διοίκηση (ακόμη και αν σε κάποια πράγματα έχει τα δίκια του) και την κάνει ρεζίλι διεθνώς.
Σωστή διότι δεν γίνεται να παραμένει στον πάγκο ένας προπονητής που αυτό προτείνεται σε άλλη χώρα, λέγοντας δημόσια πως θα είναι «ελεύθερος» τον ερχόμενο Μάρτιο. Σωστή διότι είναι κάκιστο να χάνει η εκάστοτε χώρα έναν από τους ποιοτικότερους και καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) ποδοσφαιριστές της από την εθνική, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει τα «βίτσια» του!
Λάθος διότι θα ήταν κάκιστο μόλις τέσσερις μήνες πριν τα δυο (αν φυσικά νικήσουμε στον ημιτελικό) ματς-τελικούς για πρόκριση μετά από 10 χρόνια σε τελική φάση διοργάνωσης, να αλλάζει ο προπονητής. Μαζί με την αλλαγή προπονητή αλλάζει το ρόστερ, έστω και σε «μικρό» βαθμό, η αγωνιστική φιλοσοφία, τα αποδυτήρια, γενικότερα ο «οργανισμός». Αν μιλούσαμε για σύλλογο, τότε τέσσερις μήνες θα αρκούσαν. Σε εθνική ομάδα που μαζεύεται κάθε 2-3 μήνες για ένα δεκαήμερο, δεν είναι τίποτα!
Σάντος ή Μανόλο;
Δε γίνεται πάντως να μην κάνουμε μια αναφορά και στην ονοματολογία που κυκλοφορεί, δηλαδή το πλέον λεγόμενο «Σάντος ή Μανόλο»; Ο πρώτος, ξέρει θαρρώ καλύτερα από τον καθένα την ελληνική πραγματικότητα, έχοντας εργαστεί σε τρεις από τους τέσσερις «μεγάλους» της λίγκας. Ήταν εκείνος με τον οποίο η Ελλάδα έφτασε… δυο πέναλτι μακριά από τους «8» στο Μουντιάλ (2014) και γενικότερα είχε πετυχημένη παρουσία.
Έπειτα, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την πατρίδα του (2018), έχοντας στο πλάι του τον μεγάλο Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε κάθε ευκαιρία εξηγεί πως η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από δεύτερη πατρίδα του. Μοναδικό «αγκάθι» το γεγονός πως έχει σαν προτεραιότητα να δουλέψει στην καθημερινότητα ενός συλλόγου.
Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.
Για τον Μανόλο, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ είναι αυτή τη στιγμή σύμβουλος σε ομάδα της Παραγουάης και είναι κοινό μυστικό πως αν έφτανε στα χέρια του πρόταση από την ΕΠΟ, θα έπαιρνε την πρώτη πτήση για Ελλάδα.
Βέβαια, η περίπτωση Χιμένεθ είχε «πέσει» στο τραπέζι και πριν την πρόσληψη Πογέτ, ωστόσο το «εκρηκτικό» ταπεραμέντο του, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι ομάδες του, τον απέκλεισαν εν τέλει σαν επιλογή. Πράγματα δηλαδή που μέχρι σήμερα παραμένουν ίδια.
Και δε μου λες, θα πάμε Euro;
Η απάντηση, λίγες ώρες μετά το σπουδαίο 2-2 με τη Γαλλία στο φινάλε της προκριματικής φάσης, θα μπορούσε εύκολα να είναι «ναι». Ωστόσο, μιλάμε για διαφορετικές περιπτώσεις. Μιλάμε για διαφορετικούς αντιπάλους, διαφορετικό διακύβευμα, διαφορετική κατάσταση των παικτών τώρα και τότε.
Σαφώς, η Ελλάδα είναι φαβορί στα χαρτιά, αλλά αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στο χορτάρι. Η «OPAP Arena» πρέπει να είναι -και πάλι- γεμάτή από κόσμο στις 21 Μαρτίου του 2024, ώστε να ώθηση τους ποδοσφαιριστές στη νίκη επί του Καζακστάν.
Ύστερα, ο τελικός (ουδέτερη έδρα) κόντρα σε Γεωργία ή Λουξεμβούργο είναι πάλι μια άλλη ιστορία. Θα υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερο «πρέπει», όμως παράλληλα και μεγαλύτερο κίνητρο, καθώς θα απομένουν 90 ή και παραπάνω λεπτά για την επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ. Και αυτά τα παιδιά την αξίζουν!