O Ben McLemore απλά κρύβει τα προβλήματα της ΑΕΚ κάτω από το χαλάκι
Τι κατάφερε η ΑΕΚ και που έκανε από τα μεγαλύτερα μπαμ της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνοντας δικό της, τον Ben McLemore;
Η ΑΕΚ έκανε από τα μεγαλύτερα μπαμ της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνοντας δικό της τον Ben McLemore. Μία κίνηση που τράνταξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και αρκετές ομάδες της Euroleague θα θέλανε τον Αμερικανό γκαρντ στο ρόστερ της. Ο Ben McLemore συμπληρώνει ένα καρέ “ηχηρών” μεταγραφών από την ΑΕΚ, δίπλα σε Kuzminskas, Jordan McRay, Langston Hall, Justin Randle αλλά και την έλευση του Χουάν Πλάθα στην άκρη του πάγκου. Μία μεταγραφική σεζόν ονειρική για τους κιτρινόμαυρους. Μήπως όμως το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και είχε μάλιστα άσχημη κατάληξη.
Η διοίκηση της ΑΕΚ και πιο συγκεκριμένα ο μεγαλομέτοχος Μάκης Αγγελόπουλος, με αφορμή τα 100 χρόνια του συλλόγου, κάνουν μία σημαντική προσπάθεια να χτίσουν μία ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την ιστορική σεζόν. Η έλευση του Ben McLemore στην ΑΕΚ, είναι πιθανότατα η κορυφή στο παγόβουνο αυτής της προσπάθειας. Και αξίζουν πολλά μπράβο στην διοίκηση της ομάδας για την έλευση ενός τέτοιου παίκτη. Ωστόσο είναι αυτός ο σωστός ο τρόπος για μία επιτυχημένη σεζόν; Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι δεν είναι.
Η ομαδάρα της ΑΕΚ που … μάλλον απέτυχε
Μόλις 3 χρόνια πριν, δηλαδή την σεζόν 2020-2021, η ΑΕΚ μπορεί να μην είχε τον Ben McLemore αλλά είχε οικοδομήσει μία πάρα πολύ δυνατή ομάδα με παίκτες με τεράστια εμπειρία στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα η Ένωση είχε στο ρόστερ της, τους Keith Langford, Jonas Maciulis, Matt Lojeski, Marcus Slaughter, Νίκο Ζήση και τον Tyrence Rice στην αρχή της σεζόν και μετέπειτα τον Daryl Macon. Ενώ είχε και ένα πολύ καλό κορμό Ελλήνων παικτών επιπέδου Basketball Champions League. Με Γκίκα, Χρυσικόπουλο, Γιάνκοβιτς και Γόντικα. Δίπλα σε όλους αυτούς ήταν και οι τότε νέοι, προϊόν της ακαδημίας της Ένωσης, Ρογκαβόπουλος και Μωραϊτης. Ο λόγος για 2 τελευταίους παρακάτω.
Ένα σύνολο παικτών, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν στα όρια για να θεωρηθεί ρόστερ ομάδας επιπέδου Euroleague. Και όμως αυτή η ομάδα απέτυχε παταγωδώς αναλογικά με τις δυνατότητες του ρόστερ της. Στο ελληνικό πρωτάθλημα τερμάτισε 4η, πίσω από Λαύριο, Προμηθέα και Παναθηναϊκό χάνοντας ιστορική ευκαιρία να παίξει σε τελικούς ενόψει απουσίας Ολυμπιακού. Εκείνη την χρονιά στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος αγωνίστηκε το Λαύριο. Αμφιβάλω αν το τότε Λαύριο είχε έστω το μισό μπάτζετ από εκείνη την ΑΕΚ. Στο Basketball Champions League αποκλείστηκε στην φάση των 16, σημειώνοντας συνολικά στο θεσμό οριακά περισσότερες νίκες από ότι ήττες. Μόλις 7 νίκες έναντι 5 ήττες. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από το Λαύριο. Ενώ τέλος υπέστη 2 ήττες σε ισάριθμους αγώνες στα πλαίσια του Super Cup που κατέκτησε ο Προμηθέας Πάτρας.
Ηθικό δίδαγμα
Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Ότι οι καλές ομάδες δεν χτίζονται από το ένα βράδυ στο άλλο. Σίγουρα έχουν υπάρξει παραδείγματα που να αποδεικνύουν το αντίθετο αλλά παραμένουν εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μόλις πριν από 3 χρόνια, η διοίκηση της ΑΕΚ έκανε μεταγραφικές υπερβάσεις που όμως δεν οδήγησαν πουθενά. Εάν κάτι μας έχουν διδάξει τόσο οι καλές σεζόν του Ολυμπιακού όσο και αυτές του Παναθηναϊκού είναι ότι έγιναν με ομάδες που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου. Που κράτησαν κορμό παικτών, επέμειναν σε προπονητές, βασίστηκαν σε Έλληνες αθλητές, απέτυχαν αρκετές φορές και στο τέλος επιβραβεύτηκαν για την υπομονή που έδειξαν. Δυστυχώς οι άνθρωποι της ΑΕΚ αρνούνται πεισματικά να το κατανοήσουν αυτό. Και αυτό φαίνεται και σε άλλες πτυχές της ομάδας. Δηλαδή η έλλειψη υπομονής και η ύπαρξη ενός ουσιαστικού πλάνου.
Τα μπαν
Όσοι Ben McLemore και να έρθουν, το πρόβλημα της ΑΕΚ με τα μπαν παραμένει. Και μάλιστα δείχνει να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο. Την ημέρα της μεταγραφής του Αμερικάνου, τα μπαν της Ένωσης από την FIBA ανέρχονται σε 17. Αριθμό ρεκόρ. Και όσες φορές και αν έχει δώσει υποσχέσεις ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος ότι θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα, πότε δεν υπάρχει βελτίωση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να θίγεται η ίδια η ομάδα. Αφενός άμεσα από τις τιμωρίες της FIBA. Αφετέρου έμμεσα από την κακή φήμη που δημιουργείται γύρω από τους κιτρινόμαυρους και λειτουργεί ανασταλτικά στην έλευση νέων παικτών. Αφού η κατάσταση αυτή απεικονίζει την ΑΕΚ ως στρατηγικό κακοπληρωτή.
Οι προπονητές
Η έλλειψη υπομονής μεταφράζεται αρχικά στην άκρη του πάγκου. Από την επάνοδο της Ένωσης στην πρώτη κατηγορία, το 2014, έχουν περάσει συνολικά 11 προπονητές σε 9 χρόνια. Με το Χουάν Πλάθα να γίνεται ο 12ος. Με αρκετά αξιόλογα ονόματα να βρίσκονται στη λίστα αυτή. Δυστυχώς κανένας προπονητής δεν έχει καταφέρει να μακροημερεύσει για πάνω από 1 χρόνο στον πάγκο της Ένωσης. Έτσι ποτέ και κανένα μακροχρόνιο πλάνο δεν μπόρεσε να εκπληρωθεί. Αν φυσικά και ποτέ υπήρξε.
Το ρόστερ
Η έλλειψη υπομονής μεταφράζεται και στο ρόστερ της Ένωσης. Κάθε χειμώνα από το 2014 και μετά έγιναν πολυάριθμες προσθαφαιρέσεις παικτών κατά την διάρκεια της σεζόν. Με σχεδόν κάθε χρόνο, η βασική πεντάδα στην αρχή της σεζόν να δείχνει τελείως διαφορετική με αυτή στο τέλος . Όπως και τα καλοκαίρια, όπου σχεδόν κάθε καλοκαίρι η Ένωση πηγαίνει σε ένα ολοκληρωτικό λίφτινγκ του ρόστερ της. Έτσι είναι αδύνατο να υπάρξει κορμός και είναι δύσκολο να χτιστεί χημεία. Και στο τέλος της ημέρας ξέρουμε ότι ο Ben McLemore αν δεν δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες, μπορεί να αποτελέσει παρελθόν από την ΑΕΚ πριν ολοκληρωθεί η σεζόν. Ενώ από την άλλη αν καταγράψει μία καταπληκτική σεζόν, θα είναι δύσκολο η Ένωση να τον κρατήσει καθώς πιθανόν να κινηθεί προς μία ομάδα της Euroleague.
Η έλλειψη υπομονής που κόστισε
H Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος θα είναι το μέλλον της Εθνικής ομάδας. Σε ηλικία 21 χρόνων δείχνει να είναι το επόμενο πρόσωπο από την χώρα μας που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος. Φυσικά εξαιρεμένου του Αντετοκούνμπο που είναι μία λίγκα από μόνος του.
Η ΑΕΚ είχε την ικανότητα να εντοπίσει τον πλέον φόργουορντ της Μπασκόνια σε μικρή ηλικία και να τον εντάξει στο ρόστερ της. Το 2017 μάλιστα σε ηλικία μόλις 16 ετών με 6ετές συμβόλαιο. Στο 5ο έτος της συμβολαίου ο Ρογκαβόπουλος έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας λόγω οφειλών από την πλευρά της Ένωσης. Μόλις 2 χρόνια μετά ο Ρογκαβόπουλος υπογράφει στην Μπασκόνια. Και ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στη Ευρωλίγκα με το ταβάνι του να δείχνει αρκετά υψηλό.
Η Ένωση επίσης είχε αποκτήσει το Δημήτρη Μωραΐτη σε ηλικία επίσης 16 ετών. 7 χρόνια μετά ο γκαρντ της Εθνικής, θα αγωνίζεται και αυτός σε επίπεδο Ευρωλίγκας με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Αυτή την στιγμή η ΑΕΚ έχασε δύο Έλληνες παίκτες που παίζουν στο κορυφαίο επίπεδο και ήταν προϊόν της ακαδημίας της, χωρίς ουσιαστικά να πάρει τίποτα πίσω. Και αυτό έγινε με αποκλειστική υπευθυνότητα της διοίκησης των κιτρινόμαυρών.
Τα επαναλαμβανόμενα λάθη
Και έχουμε δει ότι οι καλές ομάδες του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού στο παρών αλλά και στον παρελθόν διέθεταν στην πληθώρα των περιπτώσεων τους καλύτερους Έλληνες παίκτες στην αγορά. Βασικά στελέχη της Εθνικής ομάδας. Η ΑΕΚ αυτή την στιγμή θα μπορούσε να έχει στο ρόστερ της δύο παίκτες που ότι φαίνεται θα στελεχώσουν την Εθνική ομάδα για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο τα χρόνια λάθη της, οδήγησαν τους παίκτες στη πόρτα της εξόδου. Σε ένα πάθημα που ότι φαίνεται δεν έγινε μάθημα.
Η τωρινή διοίκηση της ΑΕΚ έχει φέρει στο σύλλογο από την επάνοδο στην Basket League, 2 κύπελλα και ένα τρόπαιο του Basketball Champions League έχοντας όμως κάνει πολλά λάθη. Λάθη μάλιστα που η διοίκηση της ΑΕΚ επιμένει δογματικά να επαναλαμβάνει κάθε χρόνο.
Η φετινή χρονιά
Τόσο ο Ben Mclemore, όσο και ο Kuzminskas όσο και τα άλλα μεγάλα ονόματα που έφερε η ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι είναι παίκτες με πολύ μεγάλη ποιότητα. Ο Mcrae, ο Hall και ο Randle έχουν σπουδαία βιογραφικά και τεράστια εμπειρία. Η έλευση του Χουάν Πλάθα ήταν μία πάρα πολύ καλή κίνηση από πλευράς των κιτρινόμαυρων. Και όλοι αυτοί μπορούν να συμβάλλουν σε μία ιστορική σεζόν για την Ένωση.
Όμως προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια ακόμα και αν αυτή η σεζόν είναι απόλυτα επιτυχημένη. Γιατί αυτό μας έχει δείξει η πλευρά της διοίκησης της ΑΕΚ. Οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών, οι συνεχόμενες αλλαγές παικτών και η έλλειψη ενός πλάνου που να ακολουθείται είναι πράγματα που χαρακτήρισαν την Ένωση την τελευταία δεκαετία. Είδαμε πολύ μεγάλα ονόματα παικτών αλλά και προπονητών να περνούν το κατώφλι των κιτρινόμαυρων όμως ποτέ δεν είδαμε να χτίζεται ένας κορμός παικτών σε βάθος χρόνου. Ποτέ δεν είδαμε ένα πλάνο χρόνων που να υλοποιείται. Αντιθέτως είδαμε πρωταθλητισμό στα μπαν.
Ακόμα και την σεζόν 2020-2021 που το ρόστερ της Ένωσης ήταν πολύ κοντά σε επίπεδο Ευρωλίγκας, η σεζόν ήταν πλήρης αποτυχημένη βάση αποτελεσμάτων. Και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται παίκτες τύπου Ben McLemore στην ΑΕΚ. Για την ακρίβεια είναι άκρως επιθυμητό να υπάρχουν αλλά χρειάζονται να γίνουν άλλα πράγματα πρώτα.
Τι χρειάζεται
Καταρχάς να πληρώνονται οι παίκτες στην ώρα τους και συνολικά. Βασικά γιατί είναι εργαζόμενοι και είναι δικαίωμα τους να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους. Δύο για να φύγει αυτή η ντροπή από την ομάδα. Η φήμη του κακοπληρωτή. Και τρία για την δημιουργία μίας καλύτερης εικόνας οικονομικά. Η οποία στο τέλος της ημέρας θα λειτουργεί ευεργετικά για την ίδια ομάδα αφού θα μπορεί αν φέρνει παίκτες από το πιο πάνω ράφι.
Να δημιουργηθεί ένα πλάνο μακροχρόνιο και η ομάδα να αποκτήσει μία ταυτότητα. Να τεθούν στόχοι σε βάθος 5ετίας ή και 3ετίας και να έρθει ένας προπονητής που θα αναλάβει αυτό το πλάνο και θα στηριχθεί ο ίδιος στις δυσκολίες. Με άλλα λόγια δεν θα φύγει από τον πάγκο στις δύο συνεχόμενες ήττες. Αυτή η ταυτότητα μπορεί να σημαίνει εδραίωση στο Basketball Champions League ως μία ομάδα που θα είναι διεκδικήτρια κάθε χρόνο, μπορεί να σημαίνει κάθε χρόνο στόχο την 3η θέση στο πρωτάθλημα, μπορεί να σημαίνει την ανάδειξη ταλέντων με σκοπό την μεταπώληση, μπορεί να σημαίνει και τα 3 μαζί ή μπορεί να σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Πάντως η σχεδόν ολοκληρωτική αλλαγή ρόστερ και πάγκου που βλέπουμε κάθε χρόνο, είναι σίγουρο ότι δεν κάνει καλό στην ομάδα.
Να υπάρξει υπομονή και όχι παρορμητισμός. Η ΑΕΚ χρειάζεται περισσότερο περιπτώσεις σαν του Ρογκαβόπουλου και λιγότερο παίκτες σαν τον Ben McLemore. Ναι μεν φέτος η ΑΕΚ συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας και θα ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο να κερδίσει κάποιο τίτλο. Ωστόσο αυτή χρονιά θα έπρεπε να έχει οικοδομηθεί εδώ και 2-3 χρόνια μέσα από ένα ρόστερ που θα έχει χτίσει χημεία και ένα προπονητή που θα γνώριζε ήδη την ομάδα. Και όχι η διοίκηση να βγαίνει στο μεταγραφικό παζάρι το καλοκαίρι κάνοντας οικονομικές υπερβάσεις για παίκτες που στο τέλος της σεζόν, προσωπικά αμφιβάλλω αν θα συνεχίζουν να είναι στην ομάδα.