Ο κάθε Αμερικανός που πέρασε από την ΑΕΚ έχει την δική του ιστορία. Tο Debut.gr παρουσιάζει όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά. Που βρίσκονται σήμερα;

Ο κάθε Αμερικανός που πέρασε από την ΑΕΚ την τελευταία πενταετία έχει την δική του ιστορία. Tο Debut.gr παρουσιάζει όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά.Με αφορμή την έναρξη της προετοιμασίας της ΑΕΚ το Debut.gr παρουσιάζει όλες τις περιπτώσεις των Αμερικανών που έτυχε να φορέσουν την φανέλα με τον Δικέφαλο την τελευταία πενταετία. Η σειρά στην λίστα είναι εντελώς τυχαία.Κατά διάρκεια αυτής της πενταετίας είδαμε ουκ ολίγες περιπτώσεις Αμερικανών να παρελάσουν στο ΟΑΚΑ. Οι πιο πολλοί εφήμεροι, άλλοι κατώτεροι των περιστάσεων, άλλοι υποτιμήθηκαν πολύ. Χορτοφάγοι, συμβόλαια ενός μήνα, διαμάχες με προπονητές, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Με την λήξη της περσινής μπασκετικής χρονιάς η ΑΕΚ μέτρησε 5 συναπτά έτη παρουσία στα σαλόνια της Α1 μετά την μίνι περιπέτεια που πέρασε στις μικρές εθνικές κατηγορίες. Πενταετία γεμάτη θα έλεγε κανείς… .Από το περσινό κάζο με τον Προμηθέα, μέχρι την κατάκτηση του Basketball Champions League. Και από την κατάκτηση Διηπειρωτικού, στην κατάκτηση του Κυπέλλου μέχρι την περιπετειώδη περσινή πρώτη θέση.

1)Scottie Wilbekin

Κι όμως, για όποιον δεν θυμάται, ο Scottie Wilbekin που αγωνίζεται σήμερα στην Maccabi Tel Aviv και ξεχώρισε στην Euroleague με τα χρώματα της Darussafaka αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, την σεζόν 2014-2015. Βάση μετέπειτα πορείας, θεωρείτε (ίσως και αμφισβητήσιμα) ο καλύτερος παίκτης που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα την τελευταία πενταετία. Μάλιστα η ΑΕΚ αποτέλεσε τον πρώτο του Ευρωπαϊκό σταθμό στην καριέρα του, καθώς κάποιο “λαγωνικό” από την διοίκηση τον ανακάλυψε στο μακρινό πρωτάθλημα της Αυστραλίας όπου αγωνιζόταν με την φανέλα των Cairns Taipans. Στην παρουσία του στην ΑΕΚ αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια αφού η έλευση του πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, στο τέλος της σεζόν και μέτρησε 8.0 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 3.9 ασσίστ ανά παιχνίδι.

Εκτός από το αυστραλιανό πρωτάθλημα, σημείωσε και 5 συμμετοχές στην NBA pre-season με τους Philadelphia 76ers. Ακολούθησε η Darussafaka, με την οποία κατέκτησε το Eurocup, βγαίνοντας MVP της κανονικής διάρκειας, MVP των τελικών και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Το τρόπαιο του Eurocup έδωσε στον ίδιο και στην τουρκική ομάδα το εισιτήριο για την επόμενη Euroleague, καταφέρνοντας μάλιστα να μπει και στην 8άδα. O Wilbekin υπήρξε μέρος της φοβερής τριάδας της τουρκικής ομάδας που περιελάμβανε επίσης τον Will Clyburn και Brad Wannamaker.

Η Euroleague..

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του Αμερικανού εξαργυρώθηκαν με την μεταγραφή του στην Maccabi Tel Aviv πέρυσι. Φέτος δείχνει ότι θα συνεχίσει στην πολύ ανταγωνιστική Maccabi Tel Aviv του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ενώ θα τον απολαύσουμε στο Παγκόσμιο που έρχεται με την φανέλα της Εθνικής Τουρκίας ως “νατουραλιζέ”. Ήρθε σε μια πολύ καλή ηλικία στην ΑΕΚ μόλις 22 χρονών και μέσα σε 4 χρόνια έχει καταφέρει να γίνει από τα κορυφαία γκαρντ της Euroleague. Η μακρινή εκτελεστική του ευχέρεια αντικατοπτρίζει κατά κύριο λόγο τον τρόπο παιχνιδιού και η έφεση στο σκοράρισμα. Είναι μόλις 26 χρονών κι έχει ήδη καταφέρει πολλά με το ταβάνι του να είναι ακόμα πιο υψηλό. Κρίμα που η ΑΕΚ δεν πίστεψε όσο θα έπρεπε σε αυτόν για να τον κρατήσει. 

2)Chris Warren

Ο Αμερικανός ύψους 1,78 κατέφθασε στην ΑΕΚ την χρονιά 2015-2016 για να αποτελέσει τον βασικό play-maker της ομάδας. Με το νούμερο 69 στην πλάτη, την χαρακτηριστική κώμη του και ιδιαίτερα μικρό ύψος του ήταν δύσκολο να μην τον προσέξει κανείς. Έδωσε στοιχεία στην ομάδα που έλειπαν, αν το καλό σκεφτεί κανείς διαχρονικά, όπως τα σίγουρα χέρια στο κατέβασμα της μπάλας, καλούς χειρισμούς, καλή οργάνωση στην επίθεση, έκρηξη και ταχύτητα, γενικότερα στοιχεία καθαρόαιμου playmaker.

Ωστόσο η ανικανότητα του να σημειώνει μεγάλα νούμερα παραγωγικά στην επίθεση του έδειξε την πόρτα της εξόδου μόλις τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Σήμερα, όντας 30 χρονών, βρίσκεται στην Ormanspor, ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Τουρκίας  ενώ έχει περάσει από τα πρωταθλήματα της Αυστραλίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

3)Kelsey Barlow

Γιος του μεγάλου Keneth Barlow, παίκτη του ΠΑΟΚ στην δεκαετία του 90. Ήρθε στην ΑΕΚ ως δεύτερος σκόρερ της Α1 με τα Τρίκαλα. Δεν δικαίωσε ποτέ όμως τις προσδοκίες και σύντομα απομακρύνθηκε. Στην θητεία του στη Βασίλισσα στο Basketball Champions League σημείωσε 2,7 πόντους και 2,1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Στο ελληνικό πρωτάθλημα τα πήγε καλύτερα με 7,1 πόντους και 2,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι που όμως και πάλι δεν ήταν αρκετό να τον κρατήσει στην ομάδα. Σήμερα βρίσκεται στην Τουρκική Sakarya η οποία βρίσκεται στον πάτο της Τουρκικής βαθμολογίας. Ανάμεσα στην ΑΕΚ και την σημερινή του ομάδα είχε έναν ενδιάμεσο σταθμό στην Λιβανέζικη Hoops Club.

https://www.youtube.com/watch?v=Ju0xzjOsS94

4)J’Covan Brown

Μαζί με τον Josh Owens την προηγούμενη χρονιά πήραν την εκδίκηση τους από την ΑΕΚ, αφού και οι δύο αγωνιζόμενοι με την Hapoel Jerusalem κατάφεραν μεγάλο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ για την πρώτη αγωνιστική του Basketball Champions League. Ο Αμερικανός ήρθε στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2016 με σκοπό να την βοηθήσει για το υπόλοιπο της χρονιάς. Αποτέλεσε από τους πρώτους σκόρερ της “Βασίλισσας” καθώς σε 19 συμμετοχές σημείωνε 9,6 πόντους με περίπου 3 ασσίστ ανά παιχνίδι. Ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό καθώς πέρασε και από τον ΚΑΟ Δράμας και από το Ρέθυμνο. Κορυφαία του χρονιά αυτή, με την Pınar Karşıyaka με την οποία στο Basketball Champions League τελείωσε με 15,5 πόντους και 5,1 ασσίστ ανά ματς. Σήμερα συνεχίζει να αγωνίζεται στην Hapoel Jerusalem αφού σημείωσε μια καλή χρονιά πέρυσι στο BCL με καλά νούμερα.

5)Vernon Goodridge

Ο ύψους 2,06 Αμερικανός κατέφθασε το καλοκαίρι του 2014 στην ΑΕΚ για να ενισχύσει την front line της Ένωσης στην επιστροφή της στην A1. Αγωνίστηκε μόλις 3 παιχνίδια και μετά αποχώρησε. Πρόκειται για έναν μεγάλο γυρολόγο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έχει αγωνιστεί σε 12 ομάδες τα τελευταία χρόνια σε 4 διαφορετικές ηπείρους. Έχει αγωνιστεί κατά σειρά στα πρωταθλήματα της Ουκρανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Βραζιλίας, του Πουέρτο Ρίκο, του Μεξικό και έχει σημειώσει και συμμετοχές στην αρχή της καριέρας στην NBA G-League. Σήμερα αγωνίζεται στην Club Sportif Antonin, ομάδα του Λιβανέζικου πρωταθλήματος.

6)Dionte Christmas

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν από την ΑΕΚ την τελευταία πενταετία που δεν συζητήθηκε όσο θα έπρεπε. Ο ύψους 1,96, με θητεία στους Phoeinix Suns και στην CSSKA Moscow, ήταν ο εκλεκτός του Jure Zdvoc την σεζόν 2015-2016. Ο Αμερικανός ήρθε στην ΑΕΚ το Ιανουάριο του 2016 με σκοπό να πλαισιώσει το DJ Cooper στην θέση 2 με συμβόλαιο 1 μήνα που δεν ανανεώθηκε τον Φεβρουάριο και αποχώρησε. Έχει μετρήσει 31 συμμετοχές με τους Suns στο NBA με περίπου 2 πόντους ανά παιχνίδι και 30 συμμετοχές με την CSSKA Moscow στην Euroleague με περίπου 6 πόντους ανά παιχνίδι. Μόνο από αυτές τις ομάδες αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του αθλητή. Εκτός αυτών αγωνίστηκε και σε ΠΑΟΚ και Ρέθυμνο με τους πιο πολλούς να θυμούνται τους 41 πόντους μέσα στον Ολυμπιακό με την φανέλα του Ρεθύμνου έχοντας μάλιστα 8 τρίποντα.

Το 2012 επίσης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α1 με το Ρέθυμνο και το 2013 κατέκτησε το Ιταλικό πρωτάθλημα με την Σιένα. Σήμερα βρίσκεται στην Αργεντινή για λογαριασμό Ciclista Olímpico, ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Αργεντινής. Ως γυρολόγος πολυτελείας έχει διατελέσει στα πρωταθλήματα του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Αργεντινής ενώ έχει αγωνιστεί και στην NBA G-League.

7)O.D. Anosike

Ο Αμερικανός με Νιγηριανή καταγωγή ήρθε στην ΑΕΚ το 2015 με σκοπό να καλύψει το κενό που είχε αφήσει η φυγή του Daniel Orton. Όπως και οι περισσότεροι στην λίστα δεν μακροημέρευσε και ένα μήνα μετά την υπογραφή του στους κιτρινόμαυρους αποχώρησε. Αγωνίστηκε σε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος και 5 παιχνίδια στο Eurocup, χωρίς όμως να καταφέρει να εντυπωσιάσει. Σήμερα είναι ελεύθερος στα 28 του έτη (24 όταν ήρθε στην ΑΕΚ) και κατέχει ένα σχετικά καλό βιογραφικό. Πριν έρθει στην ΑΕΚ είχε υπογράψει στην Baskonia, ίσως την μεγαλύτερη ομάδα που πέρασε ωστόσο αγωνίστηκε μόλις ένα παιχνίδι. Έχει αγωνιστεί κατά κύριο λόγο στο Ιταλικό πρωτάθλημα στο οποίο έχει χρισθεί πρώτος rebounder τις χρονιές 2014, 2015 και 2017. Έχει περάσει και από την Ισπανία ενώ τελευταία του ομάδα ήταν η γαλλική Le Portel.

8)Jordan Theodore

Ο Αμερικανός, με Βορειό-Μακεδονικό διαβατήριο, αποτέλεσε μία από τις πολλές μεταγραφές υπερβάσεις της ΑΕΚ. Αποτέλεσε τον ηγέτη της ομάδας πέρυσι, χωρίς όμως να έχει δώσει ισχυρά διαπιστευτήρια. Μέτρησε 12,1 πόντους και 3,5 ασσίστ κατά μ.ο., στην Ελληνική Α1, ενώ με τα κίτρινα χρώματα κιόλας αναδείχθηκε και MVP στο FIBA Internationals Cup. Ο Theodore έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό την σεζόν 2016-2017 στην τουρκική Banvit την οποία οδήγησε στο F4 του Basketball Champions League. Μάλιστα αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης την ίδια χρονιά. Εξαργύρωσε την χρονιά αυτή με μια μεταγραφή στην Euroleague για λογαριασμό της Olympia Milano. Η κακή περσινή πορεία της ομάδας και οι συνεχόμενοι τραυματισμοί του τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από την Ιταλική ομάδα. Η φημολογία για τον Ολυμπιακό τόσο το καλοκαίρι, όσο και μεσούστοις της χρονιάς ήταν έντονη όμως τελικά η ΑΕΚ τον έκανε δικό της.

Ο 29χρόνος ύψους 1,83 m είναι διεθνής επίσης ως “νατουραλιζέ” με την Εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας. Η μπασκετική χρονιά που μας έρχεται θα τον βρει στην αγαπημένη του όπως φαίνεται Τουρκία για λογαριασμό της Besiktas.

https://www.youtube.com/watch?v=8LuHouB5nU8

9)David Kyles

Όποιοι τον θυμάστε, πραγματικά μπράβο, μάλλον έχετε δώσει και την ψυχή σας για την ομάδα και κατά δεύτερο έχετε πολύ καλή μνήμη. Ο ύψους 1,93 Αμερικανός κατέφθασε στην ΑΕΚ την πρώτη χρονιά μετά την επιστροφή από την Α2, δηλαδή την σεζόν 2014-2015. Πριν ακόμη αναλάβει το τιμόνι της ομάδας ο Μάκης Αγγελόπουλος, να σκεφτεί κανείς. Έπαιξε σε μόλις 4 παιχνίδια και αποτέλεσε και αυτός παρελθόν. Την προηγούμενη χρονιά πριν έρθει στην ΑΕΚ αγωνίστηκε στον Πανελευσινιακό, ενώ μετά την φυγή του από την ΑΕΚ αγωνίστηκε στο Κυπριακό πρωτάθλημα και μετά στο πρωτάθλημα της Γεωργίας. Από εκεί και μετά, 2016, τα μπασκετικά του ίχνη αναζητούνται. Έπειτα από μια πρόχειρη έρευνα στα social media του διαπιστώθηκε ότι δηλώνει πλέον στιχουργός και μουσικός. Δυσκολευτήκαμε ακόμα και να βρούμε φωτογραφία του με τα κιτρινόμαυρα.

10)Michael Dixon

Ο Αμερικανός διεθνής με την Εθνική ομάδα της Γεωργίας αποτέλεσε την σεζόν 2016-2017 τον ηγέτη της ΑΕΚ. Ο βραχύσωμος γκαρντ ενεπλάκη σε θανάσιμο αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά την διάρκεια της θητείας του στην ΑΕΚ. Ο Αμερικανός τότε play maker της ΑΕΚ συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ το οποίο έφυγε από την πορεία του, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 64χρόνο υπάλληλο καθαριότητας στο δήμο Αχαρνών. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2017 ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2019, κάτι που προφανώς δεν έγινε. Πίσω στα αγωνιστικά, ήταν ένας παίκτης ύψους 1,83 m που αγωνιζόταν κυρίως στην θέση 2 με έφεση στο σκοράρισμα και δυνατό του σημείο το τρίποντο. Στο νεοσύστατο Basketball Champions League σημείωσε 14,7 πόντους και 2,6 ασσίστ ανά παιχνίδι.

Παρά την τριετή ανανέωση που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι αμέσως μετά την πρώτη του χρονιά ήρθε σε συμφωνία με την SIG Strasbourg στην οποία αγωνίστηκε όλη την προηγούμενη χρονιά αν και το περισσότερο μέρος διατέλεσε τραυματίας. Σήμερα βρίσκεται στην ισραηλινή Bnei Herzliya που βρίσκεται στον πάτο του Ισραηλινού πρωταθλήματος στην οποία πετυχαίνει 12 πόντους ανά ματς.

11)Daniel Orton

Ένα επίσης από τα πολύ μεγάλα ονόματα με εμπειρία από NBA που πέρασαν από την ΑΕΚ που ωστόσο δεν κατέγραψαν συμμετοχή. O Daniel Orton ήρθε το καλοκαίρι του 2015, πρώτο μεταγραφικό καλοκαίρι του Μάκη Αγγελόπουλου και θεωρήθηκε μεγάλο μεταγραφικό “μπαμ”. Ητάν το νο.29 του 2010 Draft και στην κορυφαία λίγκα έγραψε 3 χρονιές με Orlando Magic, Oklahoma City Thunder και Philadelphia 76ers, ενώ μέτρησε και 4 εμφανίσεις με τους Magic στα Playoffs. Στις χρονιές αυτές ήταν κάτι ανάμεσα στο ρόστερ των ομάδων και στην NBA G-League αφού καμία χρονιά δεν κατάφερε να σημειώσει πάνω από 32 συμμετοχές ενώ οι μέσοι όροι ήταν κοντά στους 3 πόντους ανά ματς. Ένα χρόνο μετά την τελευταία θητεία του στο NBA ο Αμερικανός έρχεται στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ ταράζοντας τα νερά. Θα αγωνιστεί μόλις ένα φιλικό με το Ρέθυμνο και μετά θα αποχωρήσει λόγω κακής εξωγηπεδικής συμπεριφοράς.

Σε γενικές γραμμές η καριέρα παίρνει την κατιούσα μετά την φυγή του από NBA και θα αγωνιστεί κυριολεκτικά στις 4 γωνιές του κόσμου. Θα αγωνιστεί στα πρωταθλήματα της Κίνας, των Φιλιππίνων, του Πουέρτο Ρίκο, του Λίβανου, της Ταιλάνδης, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν ενώ η καινούρια χρονιά θα τον βρει στο πρωτάθλημα της Τουρκίας.  Για να καταλάβει κανείς την κατάσταση του, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ακόμη 29 χρονών και έχει αγωνιστεί με 19 διαφορετικές φανέλες έως τώρα στην καριέρα του. Το 2017, ο γιγαντώδης center, μάλιστα, επέστρεψε στην χώρα μας για λογαριασμό της Κύμης, την οποία βοήθησε τα “μάλλα” στην προσπάθεια της για σωτηρία στην κατηγορία. Η τουρκική Karesi Spor είναι το τελευταίο λιμάνι της καριέρας του και θα την στελεχώσει την επερχόμενη σεζόν.

12)Gabe York

O Αμερικανός ήρθε πέρυσι, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρόνιας, για το πρωτάθλημα. Από τους παίκτες που εντυπωσίασαν ευχάριστα την προηγούμενη χρονιά. Eιδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε και τι ρόλο επικαλέστηκε να εκπληρώσει. Ο 25χρονος γκάρντ ήρθε στην θέση του Malcolm Griffin από την βελτιωτική Λίγκα του NBA, αγωνιζόμενος στην θυγατρική ομάδα των Orlando Magic, Lakeland Magic σημειώνοντας 16.1 πόντους και 3.7 ασσίστ  κατά μ.ο. Στην ΑΕΚ ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο κάζο από τον Προμηθέα ενώ εξίσου εντυπωσιακές ήταν και οι εμφανίσεις του με τον Περιστέρι για την 3η θέση. Η δεινότητα στο μακρινό τρίποντο ήταν εντυπωσιακή ενώ εκτός αυτού έδειξε ότι αποτελεί πολύ καλό σκόρερ. Με τα κιτρινόμαυρα σημείωσε 13 παιχνίδια έχοντας 12,9 πόντους κατά μ.ο. και περίπου 2 ριμπάουντ και 2 ασσίστ ανά παιχνίδι.

Την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε στην medi Bayreuth όπου σε 18 παιχνίδια στο Basketball Champions League σημείωσε 6.9 πόντους και 2.5 ασσίστ  κατά μ.ο. Είναι αθλητικός παίκτης και έχει έφεση στο τρίποντο ενώ έγραψε 22 πόντους κόντρα στην ΑΕΚ σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του. Από αυτό το καλοκαίρι θα τον απολαμβάνουν οι Γάλλοι φίλαθλοι για λογαριασμό της Strabourg.

https://www.youtube.com/watch?v=ejJfR0t8q_g

13)Jawad Williams

Άλλος ένας Αμερικανός που δεν μπόρεσε να φορέσει τα κιτρινόμαυρα πάνω από ένα χρόνο. Ήρθε το καλοκαίρι του 2016 στην Αθήνα και οι δρόμοι του χώρισαν με την ΑΕΚ στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017. Ήταν ένα δυνατό 4αρι που μπορούσε να αγωνιστεί μακριά από το καλάθι με σουτ κιόλας πίσω από την γραμμή του τρίποντου. Οι πιο πολλοί από εμάς ίσως να τον ξέχασαν με τις μεστές εμφανίσεις του. Όμως επρόκειτο για ένα παίκτη που έκανε τρεις χρονιές στους Cleveland Cavaliers με 10, 54, 26 και συμμετοχές ανά χρονιά. Μάλιστα την χρονιά που έγραψε 54 συμμετοχές είχε 4,1 πόντους ανά αγώνα.

Για τα τότε δεδομένα της ΑΕΚ που είχε μόλις 2 χρόνια που είχε ανέβει στην Α1 και με χρόνια αποχής από Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν μια μίνι υπέρβαση. Aκόμα και αν αυτός ο παίκτης ήρθε σε ηλικία 33 χρονών. Σήμερα βγάζει το ψωμί στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για λογαριασμό της Ιαπωνικής  Alvark Tokyo.

14)Marc Carter

Πολύ γνωστός παίκτης για όσους παρακολουθούν Α1, καθώς τον απολαύσαμε μπόλικα χρόνια τον απολαύσαμε στα τοπικά παρκέ. Συνολικά αγωνίστηκε σε 4 ομάδες στην Α1 φορώντας κατά σειρά την φανέλα του Ρεθύμνου, του Πανιώνιου, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Στην ΑΕΚ ήρθε στην ηλικία των 31 ετών και παρέμεινε έως το τέλος της χρονιάς πράγμα μη συνηθισμένο για παίκτη της λίστας. Αγωνιζόταν και στην θέση 1 αλλά και στην θέση 2, ήταν πολύ καλός αμυντικός ήταν αθλητικός, γρήγορος και εκρηκτικός ενώ είχε και καλή επαφή με το καλάθι χωρίς να αποτελεί δεινό σκόρερ. Αγωνίστηκε 25 παιχνίδια με την “Βασίλισσα” στο πρωτάθλημα έχοντας περίπου 20 λεπτά συμμετοχής σημειώνοντας κατά μ.ο. 6,3 πόντους, 1,5 ασσίστ και 2,7 ριμπάουντ. Παρόμοια στατιστικά είχε και στα 9 παιχνίδια που αγωνίστηκε στο Eurocup. Εκτός από το ελληνικό πρωτάθλημα έχει περάσει και από το Γερμανικό, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Αργεντινής ενώ η περσινή χρονιά τον βρήκε στην Ρουμανία στην CSM U Oradea.

15)D.J. Couper

Δύσκολο κάποιος Έλληνας φίλαθλος να έχει ξεχάσει το D.J. Couper. Πρόσφατα η FIBA του απαγόρευσε την ενασχόληση του με το άθλημα. Ο λόγος ότι σε έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στον ίδιο βρέθηκε χοριακή γοναδοτροπίνη. Ουσία που συναντιέται σε γυναίκες όταν είναι έγκυες. Ο Αμερικανός όπως φαίνεται χρησιμοποίησε γυναικείο δείγμα στον έλεγχο με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με ποινή 2 ετών. Εκτός αυτού όμως πέρασε τόσο από ΑΕΚ, όσο κι από ΠΑΟΚ όσο και από Παναθηναϊκό. Βρέθηκε επιπλέον αντίπαλος της ΑΕΚ με την φανέλα της Μονακό στο τελικό του Champions League πριν ένα χρόνο που έγινε στο ΟΑΚΑ. Παρότι θα υπογράψει στην ΑΕΚ για δύο χρόνια τον Νοέμβριο του 2015, θα παίξει μόλις 7 παιχνίδια και έπειτα θα αποχωρήσει με προορισμό την Monaco. Αφορμή για την αποχώρηση του η κακή του σχέση με τον coach Jure Zdvoj.

Η χρονιά του στον ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη του επαγγελματική του σεζόν και εντυπωσίασε ευχάριστα αφού τελείωσε το πρωτάθλημα πρώτος σε ασσίστ και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος. Μετά τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στην ρωσική Enisey ενώ στο τέλος της χρονιάς φόρεσε τα πράσινα για χάρη του Παναθηναϊκού στους τελικούς της Α1.

Η επόμενη χρονιά τον βρήκε σε 3 διαφορετικές ομάδες την ρωσική Krasny Oktyabr, την ΑΕΚ και την Monaco με την οποία κατέκτησε το Γαλλικό κύπελλο. Ακολούθησε μια εκπληκτική χρονιά με την Orthez που κατά την διάρκεια της, αναδείχθηκε MVP του Γαλλικού πρωταθλήματος. Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στην Gravelines ωστόσο τελείωσε το πρωτάθλημα με την Monaco στην δεύτερη θητεία του. Σήμερα βρίσκεται εκτός παρκέ λόγω της τιμωρίας του από την FIBA αλλά πιστεύουμε ότι θα τον δούμε να επιστρέφει τον μικρόσωμο guard (1.83) στα γήπεδα αφού βρίσκεται σε καλή ηλικία. 

16)Trevor Mbakwe

Ο ύψους 2,03 m Αμερικανός ήρθε πέρυσι να καλύψει το κενό του υπάρχει στην θέση 5, για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Προηγούμενη ομάδα η γερμανική MHP Riesen Ludwigsburg ενώ έχει περάσει και από Maccabi, Bamberg, Virtus Roma, Fiat Turin, Zenit Saint Petersburg και την βελτιωτική λίγκα του NBA.  Ο 30χρόνος ήρθε ως ένα undersized 5, με τα γνωστά χαρακτηριστικά δυνατός, αθλητικός και rim protector. Ωστόσο φάνηκε ότι μάλλον η καριέρα έχει αρχίσει να βαδίζει προς την δύση της. Μετρώντας 13 παιχνίδια στα Ελληνικά Playoffs σε 13,2 λεπτά συμμετοχής είχε μόλις 2,7 πόντους και 3,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν απαρατήρητος και αυτό το καλοκαίρι να μείνει ελεύθερος, παραμένοντας ελεύθερος μέχρι την ώρα που γράφτηκε το άρθρο. Αίσθηση παρόλα αυτά προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι η διοίκηση των κιτρινόμαυρων δεν του έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα του.

17)Cleanthony Early

Κατά μεγάλη διαφορά από όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις η πιο juicy. Βάση του βιογραφικού του ένα από τα πολύ μεγάλα αποκτήματα της Ένωσης σε όλη την ιστορία. Ωστόσο δεν πρόλαβε να αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο σε κανένα παιχνίδι, ή για να είμαστε ακριβείς δεν κατάφερε να τελειώσει στην προετοιμασία.

Η παραμονή του στην ΑΕΚ διήρκεσε 7 μέρες. Η επίσημη εκδοχή για την λύση της συνεργασίας ανέφερε πειθαρχικούς λόγους, ωστόσο όμως το αμερικάνικο blog postingandtoasting.com όμως έχει άλλη άποψη για αυτό το θέμα. Με αφορμή κάποια tweets του Αμερικανού forward, τα οποία πλέον έχει διαγράψει, το blog αυτό αποκαλύπτει τις συζητήσεις του Early με ένα μέλος της διοίκησης της ΑΕΚ. Στις συζητήσεις ο Αμερικανός εκφράζει το παράπονό του λέγοντας ότι η ΑΕΚ δεν σέβεται αυτό το γεγονός ότι ο παίκτης είναι vegan, με αποτέλεσμα να έχει μείνει νηστικός και να έχει χάσει τρία κιλά στις 8 ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα. Σίγουρα πρωτόγνωρο περιστατικό για τα δεδομένα του σύγχρονου αθλητισμού.

Ο Αμερικανός πριν έρθει στην ΑΕΚ είχε στην πλάτη δύο χρόνια στους New York Knicks. Μάλιστα την χρονιά 2014-2015 αγωνίστηκε σε 39 παιχνίδια μετρώντας 16,6 λεπτά συμμετοχής και 5,4 πόντους ανά παιχνίδι.  Σε άλλα πράγματα της ζωής του έχει πυροβοληθεί στο πόδι ενώ ήταν μέσα σε ένα Uber το 2015. Μετά την φυγή του από την ΑΕΚ αγωνίστηκε στην NBA G-League για λογαριασμό των Rio Grande Valley Vipers. Τα τελευταία μπασκετικά του χνάρια βρέθηκαν στην Ιαπωνία για την ομάδα των Tokyo Hachioji Bee Trains.

18)Taurean Green

Ο καυγάς με τον coach Jure Zdvoj, η διπλή του θητεία στην ΑΕΚ, κάπου… , κάπως… , θα τον θυμούνται οι φίλοι της ΑΕΚ. Η πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ ήταν την χρονιά 2009-2010 πριν ακόμα ξεκινήσει ο Γολγοθάς εκτός Α1. Μάλιστα εκείνη την χρονιά εντυπωσίασε ευχάριστα. Σε μόλις ηλικία 22 χρονών τελείωσε το ελληνικό πρωτάθλημα με 15,2 πόντους μ.ο. αγωνιζόμενος σε όλα τα παιχνίδια. Αγωνίζεται στις θέσεις 1 και 2 και αποτέλεσε σκόρερ στην καριέρα του με έφεση πίσω από την γραμμή του τρίποντου. Στην δεύτερη θητεία με τους κιτρινόμαυρους ήρθε στα μέσα της σεζόν 2015-2016. Έμεινε μέχρι το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να κάνει την διαφορά. Και ο συγκεκριμένος παίκτης αποτελεί Αμερικάνο γυρολόγο Ευρώπης. Έχει περάσει από πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα και όχι μόνο.

Για να είμαστε πιο ακριβείς έχει γράψει 17 συμμετοχές στο NBA, όντας νο.52 του Draft του 2007, 9 με τους Portland Blazzers και 8 με τους Denver Nuggets έχοντας κατά μ.ο. 1,6 πόντους και 4,4 λεπτά συμμετοχής με τον περισσότερο χρόνο αυτές τις χρονιές να τον περνάει στην NBA G-League. Αγωνίστηκε κατά σειρά σε Zaragoza, ΑΕΚ, Gran Canaria, Tofaş, Orsa Basket Barcellona, Limoges με την οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας,  Villeurbanne, Felice Scandone, ΑΕΚ και Bnei Herzliya. Σήμερα βγάζει το ψωμί του σε ηλικία 29 χρονών στη Γαλλία με την φανέλα των Antibes Sharks.

19)Vince Hunter

Ο Αμερικανός διάνυσε ίσως την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με πολύ καλές ατομικές αποδόσεις το Basketaball Champions League και το ελληνικό κύπελλο αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ΑΕΚ. Φέτος τελείωσε στην καλύτερη πεντάδα του Basketabll Champions League έχοντας 18 πόντους 8,1 ριμπάουντ και 1,7 ασσίστ κατά μ.ο. Με μπόλικες συμμετοχές, στην καριέρα του στην Pre-season του NBA και κυρίως στην βελτιωτική λίγκα του, ενώ έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμα του στον Παναθηναϊκό. Σε 8 συμμετοχές στην Euroleague με τα πράσινα μέτρησε 4,0 πόντους και 1,9 ριμπάουντ ανά αγώνα, επίσης έχει επιλεχθεί στο NBA D-League All-Star Game το 2016 για την Δυτική ομάδα.  Εξαργύρωσε την πολύ καλή του χρονιά με μια μεταγραφή στην ανερχόμενη Virtous Bologna του Milos Teodosic που κέρδισε την προηγούμενη χρονιά το Basketball Champions League και θα αγωνιστεί φέτος στο Eurocup.

20)Donnie McGrath

O Ίρλανδο-Αμερικανός είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό από την πολλαπλή θητεία του στα ελληνικά γήπεδα. Ο ύψους 1,93 combo γκαρντ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γήπεδα για λογαριασμό του Αιγάλεω την σεζόν 2008-2009. Η καλή του χρονιά εξαργυρώθηκε με μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου και αγωνίστηκε την χρονιά 2009-2010. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει στον ΠΑΟΚ όπου έρχεται στα μέσα της σεζόν. Μετά από ένα πέρασμα από Γαλλία και Ιταλία επιστρέφει στον ΠΑΟΚ για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013. Από εκεί και πέρα καταφέρνει να βάλει ισχυρά ονόματα στο βιογραφικό του καθώς θα περάσει από Zalgiris Kaunas και Anadolu Efes, για να σημειώσει και κάποιες συμμετοχές και στην NBA G-League. Στις 12 Ιανουαρίου του 2017, επιστρέφει στην AEK, έπειτα από 7 έτη, υπογράφοντας συμβόλαιο για το υπόλοιπο της σεζόν 2016–17.

Στην δεύτερη θητεία στην Βασίλισσα θα γράψει 6,5 πόντους και 2,2 ασσίστ ανά παιχνίδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ, ο Αμερικανός είχε σχεδόν διπλάσια νούμερα αλλά ήταν διαφορετικοί οι στόχοι και το επίπεδο της ομάδας. Υπήρξε ένας παίκτης που έδινε πολύτιμες βοήθειες στο σκοράρισμα αγωνιζόμενος κυρίως στην θέση 2 με mid-range παιχνίδι ως κύριο χαρακτηριστικό του.

Έχει αγωνιστεί και με την Εθνική ομάδα της Ιρλανδίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ. Σήμερα βρίσκεται στο ισπανικό πρωτάθλημα για λογαριασμό Real Betis Baloncesto στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας σε ηλικία 35 χρόνων.

21)Μalcolm Griffin

Ο point guard δεν δικαίωσε τους ανθρώπους της Βασίλισσας που τον πίστεψαν το καλοκαίρι. Κινήθηκε σε ρηχά νερά όλη την χρονιά χωρίς να κάνει κάποια μπασκετική έξαρση. Εν τέλει με την έλευση του Trevor Mbwakue παραχωρήθηκε στην Hapoel Jerusalem, κόντρα στην οποία πραγματοποίησε φανταστική εμφάνιση, προκειμένου να αδειάσει θέση Αμερικανού στο ρόστερ. Στην Ένωση είχε 8.3 πόντους , 2.6 ριμπάουντ and 2 ασσίστ στο Basketball Champions League. Μετά από τα περάσματα του σε άσημα πρωταθλήματα όπως αυτό του Μαρόκο, της Τυνησίας και της Λευκορωσίας βρήκε λιμάνι την περσινή χρονιά στον Κολοσσό Ρόδου. Εκεί έκατσε μέχρι τα μέσα της χρονιάς όπου τον βρήκε πρώτο σκόρερ της Α1 τρίτο σε ασσίστ και έκτο σε κλεψίματα. Οι επίδοσεις αυτές τον οδήγησαν στην μεταγραφή στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης όπου αγωνιστηκε στο EuroCup, για να έρθει η σειρά της ΑΕΚ.

22)Randal Falker

Κατά την διάρκεια της σεζόν ήρθε, Οκτώβριο μήνα, κατά την διάρκεια της σεζόν αποχώρησε, Φεβρουάριο μήνα. Το μακρύ μαλλί με κοτσίδα θα θυμούνται οι περισσότεροι παρά τις μπασκετικές επιδόσεις του. Ήρθε για να αγωνιστεί στην θέση 5 αλλά το χαμηλό ύψος του (2,01 m) δεν του έδινε πολλές δυνατότητες σε αυτό το επίπεδο. Τρία χρόνια πριν έρθει στέφθηκε MVP της Γαλλικής Λίγκας κατακτώντας και το πρωτάθλημα. Στην Ένωση ήλπιζαν ότι στο πρόσωπό του θα έβρισκαν τον ψηλό που θα άλλαζε τα δεδομένα. Kάτι που ωστόσο τελικά δεν συνέβη Ο Φάλκερ ήταν ένας udnersized σέντερ, με εξαιρετική αίσθηση του ριμπάουντ. Χαρακτηριζόταν ακόμα από τα καλά πλάγια βήματά του στην άμυνα του Πικ εν Ρολ και την καλή άμυνά θέσης στο “ζωγραφιστό” . Στην επίθεση όλοι περίμεναν να κάνει τα… απαραίτητα.

Ο Αμερικάνος είχε 2.8 πόντους και 4.9 ριμπάουντ μέσο όρο με την ΑΕΚ στην Α1 σε 16 λεπτά συμμετοχής και 2.6 πόντους και 4 ριμπάουντ μ.ο. σε 14.6 λεπτά συμμετοχής στο Basketball Champions League και ήταν ο βασικός λόγος που αποχώρησε. Μετά την ΑΕΚ βρήκε επαγγελματική στέγη στην Ρουμανία όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα για λογαριασμό CSU Sibiu.

ΑΕΚ Αμερικανός

23)Delroy James

Ο Αμερικανός, με ρίζες από Γουιάνα, ήρθε πέρυσι στην ΑΕΚ, για την δεύτερη θητεία του, προκειμένου να την ενισχύσει στους στόχους της. Αποτέλεσε ένα πληθωρικό power forward, στην πρώτη του θητεία. Μπορούσε να αγωνιστεί και στις θέσεις 3 και 5 με έφεση στο 1 εναντίον 1 ξεκινώντας από την περιφέρεια. Στην δεύτερη θητεία του ο coach Banci έδειξε να τον χρησιμοποιεί πιο πολύ στην θέση του center. Στην πρώτη του χρονιά με τα κιτρινόμαυρα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην κατάκτηση του Basketaball Champions League και του Ελληνικού Κυπέλλου. Στα highlight του το μεγάλο game winner κάρφωμα πάνω από τον Mike Bramos μέσα στην Venezia για την νίκη της ΑΕΚ στην παράταση.

Η δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ

Στο περσινό Basketaball Champions League σημείωσε  8,8 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 1,6 ασσίστ ανά αγώνα ενώ στο φετινό σε 9 παιχνίδια 5,7 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 1,8 ασσίστ ανά αγώνα. Η επιστροφή του όμως δεν ήταν ανάλογη με την πρώτη χρονιά. O ύψους 2,03 δεν έιχε ανάλογες εμφανίσεις με την προηγούμενη χρονιά με τα νούμερα επίσης πεσμένα.

Αποτέλεσμα αυτού να δει πόρτα της εξόδου της ομάδας. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρίσκει στην Νότιο Κορέα με τα χρώματα των Seoul Samsung Thunders. Ο 32χρόνος είναι αδελφός του Shawn James γνωστός από την θητεία του στον Ολυμπιακό και την Maccabi.  Στο μισό περίπου χρόνο αποχής από την Βασίλισσα αγωνίστηκε στην τουρκική Gaziantep έχοντας 9 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και μία ασσίστ κατά μ.ο.

24)Garrett Williamson

Άλλος ένας παίκτης που ήρθε πριν την έλευση του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο συγκεκριμένος είναι Αμερικανός αλλά κατέχει και την Καναδική υπηκοότητα. Έπαιξε 17 παιχνίδια με την “Βασίλισσα” την σεζόν 2014-2015 αθροίζοντας  3,2 πόντους και 1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Νούμερα που προφανώς δεν εντυπωσίασαν και τον έκαναν να δει την πόρτα της εξόδου. Μετά την φυγή του από την ΑΕΚ επέστρεψε στους London Lightning από όπου και αποκτήθηκε με τον ύψους 1,96 small forward να βρίσκεται μέχρι και σήμερα εκεί. Παράλληλα έκανε ένα πέρασμα από την Γερμανία για 2 χρόνια και άλλα 2 χρόνια στην NBA G-League. Ατομικά έχει αναδειχθεί καλύτερος Καναδός του πρωταθλήματος του Καναδά, πολυτιμότερος παίκτης των Playoff του Καναδά, μετρώντας παράλληλα και δύο πρωταθλήματα Καναδά.

ΑΕΚ Αμερικανός

24)Tyler Roberson

Ο παίκτης αυτός αποτέλεσε το στοίχημα της ΑΕΚ για φέτος για την θέση του 5 που όμως δεν δικαιώθηκε. Ο 24χρόνος  επιλέχθηκε στο 15 του περσινού  NBA G League draft από την θυγατρική ομάδα των Clippers. Προέρχεται από το πανεπιστήμιο του Syracuse, ένα από τα πιο γνωστά μπασκετικά προγράμματα, από το οποίο προήλθε και ο Carmelo Anthony.  Στο πρώτο του επαγγελματικό βήμα στην Ευρώπη δεν στέφθηκε από επιτυχία. Σε 8 παιχνίδια του Basketball Champions League 5.1 πόντους και 2.9 ριμπάουντ και δεν εντυπωσίασε. Σήμερα βρίσκεται στην Γαλλική νεωφώτιστη Fos Provence Basket.

25)Cashmere Wright

Ο ύψους 1,83 point guard ήρθε το καλοκαίρι του 2014 στην “Βασίλισσα”, στην χρονιά επιστροφής της στην Α1. Ο 24χρονος άσος είχε 5 πόντους, 2,7 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ σε 20 λεπτά κατά μέσο όρο στις τέσσερις συμμετοχές του με την «Ένωση» στο πρωτάθλημα. Αποχώρησε άρον άρον το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου για τους Halifax Rainmen, ομάδα του πρωταθλήματος του Καναδά. Παρόλα αυτά η έλευση του στην τότε ΑΕΚ δεν θεωρήθηκε κακή προσθήκη. Την προηγούμενη χρονιά είχε στεφθεί νταμπλούχος Ολλανδίας με την τότε GasTerra Flames. Είχε ψηφιστεί μάλιστα και στην καλύτερη πεντάδα του Ολλανδικού πρωταθλήματος.

Από το 2016 και μετά αναζητούνται και αυτού τα μπασκετικά βήματα. Τα τελευταία του “αποτυπώματα” εμφανίζονται το 2016 με την ZZ Leiden. Ομάδα και πάλι του Ολλανδικού πρωταθλήματος. Ωστόσο τον αποδέσμευσε λόγω μεγάλου τραυματισμού του. Με βάση αυτό το γεγονός και κάποιες δημοσιεύσεις του στα social media του δείχνει να έχει αποσυρθεί σήμερα από την ενεργό δράση.

ΑΕΚ Αμερικανός

26)Kevin Punter

Ένας από τους Αμερικανούς που θα θυμάται με τον καλύτερο τρόπο ο κόσμος της ΑΕΚ. Ήρθε στα μέσα της περσινής χρόνιας από την πολωνική Rosa Radom η οποία είχε μόλις αποκλειστεί από το Basketball Champions League. Το ντεμπούτο του συνδυάστηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, έχοντας μάλιστα στον τελικό 14 πόντους. Στα αξιοσημείωτα της σεζόν, τον απίθανο τρίποντο μέσα στην έδρα της Nyburg. Το οποίο έδωσε  την μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ. Όπως και οι 17 συνεχόμενοι πόντοι του στην τελευταία περίοδο μέσα στο Σ.Ε.Φ. στην ήττα κόντρα στον Ολυμπιακό. Στον τελικό του f4 του περσινού Basketball Champions League σκόραρε 16 πόντους με τα χρώματα της Βασίλισσας αποτελώντας καταλυτικό παράγοντα της στην κατάκτηση. Η έφεση του στο πολύ μακρινό τρίποντο τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο.

Δυστυχώς για την ΑΕΚ το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν ήρθε η ανανέωση και ο Αμερικανός μετέβη στην Ιταλία για λογαριασμό της Virtus Bolgnia. Με την Ιταλική ομάδα κατέκτησε το Basketball Champions Legue για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ατομικό επίπεδο και αναδείχθηκε MVP του f4. Με αυτές τις επιδόσεις έγινε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αλλά και ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις (2). Επίσης επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης για την κανονική σεζόν μαζί με τον Vince Hunter. Οι επιδόσεις αυτές τον έδωσαν το εισιτήριο για την Euroleague. Εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

27)Manny Harris

Άλλο ένα μπαμ υπέρβαση της διοίκησης που έγινε το καλοκαίρι του 2017. Ένας παίκτης με συμμετοχές στο NBA με Cleveland Cavaliers και Los Angeles Lakers αλλά και εντυπωσιακή κολεγιακή καριέρα φόρεσε τα κιτρινόμαυρα. Άλλος ένας παίκτης που άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις στον κόσμο. Μπήκε καθυστερημένα στην χρονιά λόγω υποχρεώσεων στο κινέζικο πρωτάθλημα όμως έδειξε αμέσως στοιχεία μεγάλου παίκτη. Ίσως το πιο σημαντικό ρόλο τόσο στην κατάκτηση του Basketball Champions League και αναμφισβήτητα του Κυπέλλου. Στον τελικό του Κυπέλλου πέτυχε το τελευταίο καλάθι ήταν MVP του τελικού με τους 17 πόντους του. Στον ημιτελικό ήταν πρώτος σκόρερ με 20 πόντους κόντρα στον Παναθηναϊκό στην νίκη της ΑΕΚ. Ψηφίστηκε επίσης ως πολυτιμότερος παίκτης και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League. Ο Αμερικανός ήταν εμφανώς μεγάλος πρωταγωνιστής της προπέρσινης ΑΕΚ με την έφεση του στο σκοράρισμα και την ποιότητα του έκανε την διαφορά.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ΑΕΚ και Harris δεν μπόρεσαν να τα βρουν. Ο παίκτης έκανε προετοιμασία με την ομάδα του Ολυμπιακού. Ωστόσο συνέχισε την καριέρα του στην Lietuvos Rytas, προτού προκύψει σύντομο διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Σήμερα πρωταγωνιστεί στην τουρκική Bahçeşehir Koleji στην πρώτη κατηγορία της γείτονος χώρα.

28)Malcolm Armstead

Άλλη μια προσθήκη Αμερικανού στα μέσα της χρονιάς που επίσης αποτέλεσε παρελθόν στα μέσα της ίδιας χρονιάς. Ο 1,83 point guard ήρθε τον Νοέμβριο του 2015 στην θέση του Chris Warren προκειμένου να γίνει ο playmaker που εκτός από οργάνωση θα δίνει και σκορ. Ο coach Jure Zdvoj όμως δεν τον εμπιστεύτηκε όσο θα περίμεναν οι ιθύνοντες της ομάδας. Έτσι ο Αμερικανός αποτέλεσε παρελθόν από την ΑΕΚ ανήμερα των Χριστουγέννων του 2015 για να μεταβεί στην τουρκική Büyükşehir. Αρκετοί μπορεί να τον θυμούνται καθώς μετά την ΑΕΚ επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ρεθύμνου και της Κύμης. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην σλοβένικη Krka. Αγωνίστηκε εκεί από το 2013 έως το 2015 κάνοντας από τις πιο παραγωγικές χρονιές του στην καριέρα.

Αποκορύφωμα το 2015, οπού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Αδριατικής Λίγκας. Μέτρησε 1 πρωτάθλημα Σλοβενίας, 2 κύπελλα και ένα σλοβένικο Σούπερκαπ όπου κέρδισε και τίτλο του MVP. Σήμερα, σε ηλικία 30 χρονών, βρίσκεται στην Prishtina, ομάδα από το Κόσοβο η οποία αγωνίζεται στο FIBA Europe Cup. Στην καριέρα έχει περάσει από τα πρωταθλήματα της Σλοβενίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Λιθουανίας.

ΑΕΚ Αμερικανός

29)Mike Green

Αγωνίστηκε στην θέση του play-maker ολόκληρη την χρονιά 2017-2018. Καλός κυρίως στην δημιουργία αλλά και στο σκοράρισμα. Γυρολόγος πολυτελείας, ενδεικτικά τα τελευταία 11 χρόνια έχει αλλάξει 12 ομάδες. Αποκορύφωμα στην καριέρα του στην ΑΕΚ ήταν το final 4 στην Αθήνα του Basketball Champions League. Εκεί αναδείχθηκε MVP του τριημέρου. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε για μ.ο. 10.3 πόντους και 4.4 ασσίστ. Ο Αμερικανός ήρθε στην ΑΕΚ από την Pinar Karsiyaka. Σήμερα βρίσκεται στην γαλλική SIG Strasbourg η οποία συμμετείχε στο φετινό Basketball Champions League και στο Γαλλικό πρωτάθλημα.

30)Josh Owens

Όποιοι παρακολουθούν Basketball Champions League μάλλον θα τον έχουν προσέξει με την Hapoel Jerusaleem. Μπορεί να τον έχουν δει σε κάποιο top-10. Κι όμως αυτός ο Αμερικανός(που αποτελεί πολυτέλεια αυτή την στιγμή) όχι μόνο πέρασε από την ΑΕΚ την σεζόν 2016-2017 αλλά απομακρύνθηκε από την ομάδα μόλις τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Σημείωσε μόλις ένα παιχνίδι και έπειτα αποτέλεσε παρελθόν. Ωστόσο πήρε εν μέρει την εκδίκηση του. Πέρυσι μαζί με την Hapoel Jerusalem σημείωσε μεγάλο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην πρώην του ομάδα. Το στυλ παιχνιδιού του περιελάμβανε θέαμα και παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Ήταν rim protector και ‘”last but not least” πολύ καλός στο pick n roll. Την καινούρια χρονιά που μας έρχεται θα αγωνίζεται στην Reggio Emilia ενώ πέρυσι αγωνίστηκε στην Hapoel Jerusalem.

31)Malik Hairston

Μαζί με τον Pops Mensah-Bonsu αποτέλεσαν τα δύο πρώτα μεγάλα μπαμ του τότε νεοσύστατου προέδρου Μάκη Αγγελόπουλου την σεζόν 2014-2015 και σηματοδότησαν την αλλαγή εποχής για την “Βασίλισσα”.Ο Αμερικανός με το πλούσιο βιογραφικό, τόσο σε Euroleague όσο και σε NBA ήρθε στην ΑΕΚ σε ηλικία 28 χρονών, στην μέση της χρονιάς, για να κάνει την διαφορά κι η αλήθεια είναι ότι την έκανε τουλάχιστον στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Με πληθωρικό παιχνίδι ήταν πονοκέφαλος για κάθε αμυντικό. Μπορούσε να εκτελέσει αφενός έξω από την γραμμή του τρίποντου αλλά και να τρυπήσει τις αντίπαλες άμυνες με τις διεισδύσεις του και τα δυνατά πατήματα. Ιδιαίτερα θεαματικός παίκτης. Του άρεσε να τελειώνει τις φάσεις καρφώματα. Με ευχέρεια να αγωνιστεί από την θέση “2” έως “4” Αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια με τους κιτρινόμαυρους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τελείωσε με 14,9 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 2,5 ασσίστ  σε 30 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Η δεύτερη χρονιά του Αμερικανού στην ΑΕΚ και η καριέρα του

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του έπεισαν την διοίκηση να του ανανεώσει για άλλα δύο χρόνια. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας όμως την επόμενη σεζόν απέτυχε να περάσει τα ιατρικά τεστ. Το γεγονός αυτό κατέληξε κομβικό για την παραμονή του στην ομάδα, αφού είδε την πόρτα της εξόδου. Στην καριέρα στο NBA έγραψε σε δύο χρονιές συνολικά 62 συμμετοχές με τους San Antonio Spurs αγωνιζόμενος περισσότερο στην θυγατρική τους στην NBA G-League. Η προϋπηρεσία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη του άνοιξε εύκολα την πόρτα στην Euroleague όπου βρήκε μπασκετική στέγη στην Montepaschi Siena. Έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στην ομάδα σε μια χρονιά καλή αλλά γεμάτη τραυματισμούς μετακομίζει στο αντίπαλο δέος του Ιταλικού πρωταθλήματος στην Olimpia Milano. Μάλιστα στην παραμονή του στην Siena αποτέλεσε από τους πρωτεργάτες στην μεγάλη ανατροπή των playoff κόντρα στον Ολυμπιακό στην 8άδα (βαριά ήττα 1-0 ανατροπή 1-3 με μειονέκτημα έδρας).

Στην Olimpia Milano θα παραμείνει για διετία όπου θα καταγράψει την πιο παραγωγική του στην Euroleague έχοντας κατά μ.ο. 13,9 πόντους, την σεζόν  2011-2012 ερχόμενος κατά κύριο λόγο από τον πάγκο. Η συνέχεια θα τον βρει στην Galatasaray, την σεζόν 2013-2014) και πάλι στην Euroleague. Μαζί της θα φθάσει μέχρι την 8άδα της διοργάνωσης έχοντας την πιο γεμάτη χρονιά από πλευρά συμμετοχών (21 όλες ως βασικός). Μετά την ΑΕΚ θα ενισχύσει την Hapoel Jerusalem ενώ σήμερα αγωνίζεται στην γαλλική Fos Provence Basket.