Ο Ρογκαβόπουλος αποχωρεί και η ΑΕΚ για άλλη μια φορά μόνο σοβαρή ομάδα δεν θυμίζει. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης αναλύουν.

Η ΑΕΚ για άλλη μια φορά μόνο σοβαρή ομάδα δεν θυμίζει και ο Ρογκαβόπουλος είναι το δέντρο και όχι το δάσος στην πολύπαθη μπασκετική ΑΕΚ. Η φυγή του είναι απλά η αφορμή να ξανασχολήθουμε με τα γνωστά προβλήματα της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Προβλήματα που φαινομενικά φαινόταν να εκλείπουν την εφετινή σεζόν αλλά τελικά μάλλον κρυβόντουσαν κάτω από τα χαλί.

Το χρονικό

Ο Ρογκαβόπουλος απουσίασε από την προπόνηση της Δευτέρας, στέλνοντας εξώδικο στην Διοίκηση των κιτρινόμαυρων. Το εξώδικο γνωστοποιεί ότι υπάρχουν οφειλές προς το πρόσωπο του της τάξεως των 100 χιλιάδων ευρώ από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Θέτοντας έτσι τον εαυτό του εκτός ομάδας. Μάλιστα σε ένα σημείο που η Ένωση μαστίζεται από τραυματισμούς.

Σε όσους επιρρίπτουν ευθύνες στον Ρογκαβόπουλο θα πρέπει να καταλάβουν ένα πράγμα. Ότι οι αθλητές είναι εργαζόμενοι. Και όπως ο κάθε εργαζόμενος, όταν είναι απλήρωτος, είναι απολύτως λογικό να θέλει να φύγει από την δουλειά του. Και προφανώς να κινηθεί και δικαστικά απέναντι στον εργοδότη του. Βέβαια πολλοί θα τον καταλογίσουν το γεγονός ότι αποχωρεί πριν από ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Ωστόσο κανείς δεν θα του καταλογίσει ότι είναι (μερικά ή και ολόκληρα απλήρωτος) εδώ και δύο χρόνια και παρόλα αυτά συνεχίζει να παίζει/εργάζεται κανονικά. Πόσοι καθημερινοί άνθρωποι θα παραμέναν απλήρωτοι για δύο χρόνια στο γραφείο τους, ή στον χώρο εργασίας τους και θα συνέχιζαν να εργάζονται κανονικά. Οι περισσότεροι θα αποχωρούσαν σε διάστημα τριμήνου. Και απολύτως δικαιολογημένα μάλιστα.

Το αντίκτυπο της απομάκρυνσης

Ωστόσο ο Ρογκαβόπουλος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η διοίκηση της ΑΕΚ από τον ερχομό του Μάκη Αγγελόπουλου δείχνει να κάνει το ένα λάθος με το άλλο. Και οι κινήσεις της μόνο σοβαρή ομάδα δεν θυμίζουν. Αυτή την στιγμή χάνει ένα χρήσιμο παίκτη πριν από ένα πολύ κρίσιμο ματς. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι χάνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού μπάσκετ από τα χέρια της. Ο Ρογκαβόπουλος μπορεί να μην σημείωσε εντυπωσιακά νούμερα φέτος τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Ελλάδα. Ωστόσο παραμένει ένα από τα καλύτερα ταλέντα της ηλικίας του. Η ζημιά που μπορεί να επιτελείται σήμερα μπορεί να μην φανεί φέτος ή του χρόνου αλλά να αποτυπωθεί με πολύ άσχημο τρόπο τα επόμενα χρόνια. Η Ένωση μπορεί να χάνει ένα παίκτη που θα μπορούσε να τον πουλήσει αρκετά ακριβά ή ακόμα και να χτίσει μια ομάδα γύρω του με ηγέτη τον ίδιο.

Ο αντίλογος

Η σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ ΑΕΚ χθες αναφέρεται σε εξόφληση οποιοδήποτε οφειλών προς τους παίκτες μέχρι και την σημερινή ημέρα. Ωστόσο το αμαρτωλό παρελθόν της διοίκησης μας κάνει αρκετά δύσπιστους σε αυτή την ανακοίνωση. Να θυμίσουμε ότι είναι συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται πρόσφυγες για εκπρόθεσμες οφειλές προς τους παίκτες. Οι οποίες τις περισσότερες φορές μεταφράζονται σε απαγόρευση μεταγραφών (ban) από την FIBA. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που δείχνει ότι η ΑΕΚ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σοβαρή ομάδα.

Η απαγορεύσεις μεταγραφών (ban) από την FIBA

Μόλις πριν τρεις μήνες είχαν εμφανιστεί δύο απαγορεύσεις μεταγραφών από την FIBA. Η μία αφορούσε οφειλές προς τον Λουκά Μπάνκι, πρώην προπονητή της Ένωσης και η άλλη προς παίκτη του περσινού ρόστερ. Πριν 5 μήνες, ο Βασίλης Καββαδάς κέρδισε το δικαστήριο κόντρα στην Ένωση για οφειλές της τάξεως των 200.000€ από τους κιτρινόμαυρους. Οι οφειλές αυτές αφορούσαν την μια σεζόν που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου του center του Ηρακλή δεν πληρώθηκε ποτέ. Ενώ απαγόρευση μεταγραφών (ban) επιβλήθηκε στους κιτρινόμαυρους και για οφειλές στους Χέρστον και Άτιτς. Και όλα αυτά μόνο την τελευταία σεζόν. Αν ψάξει κανείς καλύτερα θα δει και άλλες περιπτώσεις παικτών και πήγαν στα δικαστήρια με την Ένωση για οφειλές.

Η εικόνα αυτή με τις οφειλές και τα συνεχόμενα ban από την FIBA, κάθε άλλο παρά καλό κάνει και κάθε άλλο παρά σοβαρή ομάδα θυμίζει. Αφενός περιορίζει την ομάδα από το να προβεί σε μεταγραφές. Αφετέρου δημιουργεί κακή εικόνα σε υποθετικούς μεταγραφικούς στόχους της Ένωσης. Ένας παίκτης που διακρίνει ένα αβέβαιο μισθοδοτικό περιβάλλον σε μια ομάδα θα το σκεφτεί δίπλα πριν έρθει. Συν το γεγονός ότι κάνει κακό στο πρεστίζ μιας ομάδας.

Και είναι παράλογο, για μια ομάδα που αγωνίζεται στο Basketball Champions League που έχει την πολυτέλεια να φέρνει παίκτες από τον πάγκο όπως ο Μέικον, ο Ζήσης, ο Μασιουλίς ή ο Σλότερ να αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε εξάμηνο προβλήματα με οφειλές σε παλιούς παίκτες. Όπως είπαμε όμως  προηγουμένως ο Ρογκαβόπουλος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει παρελθόν στην Ένωση με αποφάσεις και συμπεριφορές που μόνο σοβαρή ομάδα δεν θυμίζουν.

Η καλή πορεία που δεν είναι τόσο καλή… πορεία

Παρά τα όλα λάθη που έχουν γίνει όμως θα πει κάποιος ότι η Ένωση έφτασε στην κατάκτηση δύο κυπέλλων Ελλάδος και ενός Champions League. Ταυτόχρονα έβαλε στη τροπαιοθήκη της ένα Διηπειρωτικό κύπελλο και έφτασε και μια σεζόν στο τελικό του Champions League χάνοντας από την Burgos. Αυτό όμως είναι ένα κομμάτι της αλήθειας. Η υπόλοιπη αλήθεια είναι ότι στην ΑΕΚ έχουν επενδυθεί παρά πολλά λεφτά, τα οποία κάποια όχι όλα από αυτά έχουν πιάσει τόπο. Θα ήταν παράλογο και παταγώδης αποτυχία να μη δει κάποιο τίτλο η Ένωση αυτά τα χρόνια. Και ας μην κοροϊδευόμαστε το Champions League είναι η τρίτη σε επίπεδο διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Κάθε χρόνο μόνο δύο τρεις ομάδες μπορούν να συγκρίνουν τα μπάτζετ τους με την ΑΕΚ. Είναι λογικό η ΑΕΚ με το όνομα που έχει και το μπάτζετ της να φτάνει στη τελική φάση της διοργάνωσης.

σοβαρή ομάδα

Εγχώρια…

Όσο αφορά την κατάκτηση των δύο κυπέλλων, το κύπελλο είναι ιδιαίτερος θεσμός. Το κύπελλο το κερδίζει η ομάδα που θα βρεθεί σε καλές βραδιές τις μέρες του ημιτελικού και του τελικού. Δεν λέμε ότι τα κύπελλα τα έκλεψε ή δεν τα δικαιούται η ΑΕΚ βάση εικόνας. Κάθε άλλο, μάλιστα το 2017 απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και τον Ολυμπιακό στον τελικό. Απλώς το κύπελλο δεν αποτελεί καθαρή ένδειξη για την εικόνα μιας ομάδας.

Το πρωτάθλημα αποτελεί μια σταθερή ένδειξη για μια ομάδα. Και σε αυτό η ΑΕΚ δεν έχει να επιδείξει κάτι τα τελευταία χρόνια παρά τα πολλά λεφτά που δαπανήθηκαν. Να θυμίσουμε ότι την σεζόν που ο Ολυμπιακός αποχώρησε από την Basket League, ο Προμηθέας ήταν αυτός που συνάντησε την Παναθηναϊκό στο τελικό. Μάλιστα αποκλείοντας την ΑΕΚ σε σειρά 5 παιχνιδιών με την ΑΕΚ να έχει το πλεονέκτημα έδρας. Ενώ την σεζόν 2017-2018, δηλαδή την σεζόν που πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League, η ΑΕΚ τερμάτισε 5η στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Η αστάθεια

Όλα αυτά την στιγμή που γινόταν κινήσεις που μόνο σοβαρή ομάδα δεν θύμιζαν. Συνεχόμενες αλλαγές Αμερικανών μέσα στην ίδια χρονιά, πολλαπλές αλλαγές προπονητών, συμβόλαια με παίκτες για ένα μήνα ή και μερικά παιχνίδια και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη πενταετία της ΑΕΚ στην Basket League, μετά τον Γολγοθά στις μικρές κατηγορίες, πέρασαν πάνω από 30 Αμερικανοί. Ενώ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι ο μοναδικός προπονητής που ξεπερνάει τον ένα χρόνο συνεχόμενο παραμονής στον πάγκο της ΑΕΚ.

Το σχεδόν τέλος του πρότζεκτ 2021

Η ΑΕΚ το 2017 είχε προβεί σε ενίσχυση του ρόστερ της με νεαρούς παίκτες. Οι οποίοι θα στελέχωναν την σημερινή ΑΕΚ και θα πρωταγωνιστούσαν. Μετά και την φυγή του Ρογκαβοπουλού όπως διαφαίνεται στο πρότζεκτ αυτό μπαίνει ταφόπλακα. Το 2017 είχαν αποκτηθεί οι Ρογκαβόπουλος, Τσαλμπούρης, Μωραΐτης, Σκουλίδας και Άτιτς. Το 2021 που προέβλεπε το πρότζεκτ να πρωταγωνιστήσουν, οι 4 από τους 5 είναι εκτός ομάδας. Ο Άτιτς είναι στα δικαστήρια με την Ένωση για οφειλές. Ο Τσαλμπούρης αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ, ενώ ο Σκουλίδας αγωνίζεται στο Ολυμπιακό Β. Ο Ρογκαβόπουλος δείχνει να αποχωρεί, ενώ στο Μωραΐτη δίνονται ευκαιρίες σχεδόν μόνο το τελευταίο διάστημα. Εν κατακλείδι, παταγωδής αποτυχία για το πρότζεκτ 2021 για τους κιτρινόμαυρους.

Τα παθήματα που δεν γίνονται μαθήματα

Η ΑΕΚ θα πρέπει να μην επαναλάβει κι άλλα λάθη. Αυτή την στιγμή δείχνει να μην μαθαίνει από τα παθήματα της. Έχει δεχτεί πολλαπλά ban και παρόλα αυτά έχει έναν από τους πιο υποσχόμενους παίκτες της απλήρωτο. Είναι καλύτερο για την Ένωση αυτή την στιγμή να κάνει αργά, σταθερά αλλά και το σημαντικότερο οικονομικά υγιή βήματα. Είναι προτιμότερο να χτιστεί μια ομάδα που θα είναι οικονομικά υγιής, με μικρότερη ποιότητα στο ρόστερ πάρα μια ομάδα με σταρ που επειδή θα είναι απλήρωτοι ή μερικώς απλήρωτοι το καλοκαίρι οι μισοί θα αποχωρήσουν.

Το συμπέρασμα

Επίσης αν κάτι μας έχει διδάξει το μπάσκετ στο διασυλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι ότι οι ομάδες που κέρδιζαν τίτλους έχει ένα βασικό κορμό για αρκετές σεζόν. Εάν κοιτάξουμε τόσο τις ομάδες του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού τις χρονιές που είχαν καλές πορείες στην Euroleague θα δούμε ότι όλες τις φορές είχαν ένα βασικό κορμό Ελλήνων παικτών. Και αυτό ακόμα δεν το έχει καταλάβει η Ένωση. Προβαίνει σε πρόχειρες λύσεις με Αμερικανούς που θα βλέπουν την ΑΕΚ σαν σκαλοπάτι, με παίκτες σε προχωρημένη ηλικία που ψάχνουν μια ομάδα να κλείσουν την καριέρα και γενικότερα κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

Οι άνθρωποι που “τρέχουν” την ΑΕΚ θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν οι ίδιοι να δουν μια ΑΕΚ αντάξια του παρελθόντος της πρέπει να κάνουν αργά αλλά σταθερά βήματα. Τα γρήγορα βήματα, λόγου χάρη φέτος όπου η Ένωση πραγματοποίησε μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις όπως η προσθήκη του Μέικον ή η προσθήκη του Ράις νωρίτερα στη σεζόν, ταυτόχρονα όμως κάποιοι παίκτες παραμένουν απλήρωτοι, έχουν δείξει ναι μεν ότι οδηγούν σε βραχυπρόθεσμες επιτυχίες, αλλά ότι μακροπρόθεσμα αποτελούν πισωγυρίσματα. Και αυτά τα πισωγυρίσματα πληρώνει η ΑΕΚ κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα. Εάν καταφέρει και λύσει και αυτά τα ζητήματα η ΑΕΚ θα είναι ικανή για το επόμενο βήμα και θα αρχίσει να θυμίζει σοβαρή ομάδα.