Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης παρουσιάζουν τους 5 αντικαταστάτες στην φετινή Euroleague που καλούνται να μπουν στα παπούτσια των προκατόχων τους.

Το μεταγραφικό παζάρι “πήρε φωτιά” και αυτό το καλοκαίρι στη Euroleague, με βασικούς παίκτες να “αλλάζουν στρατόπεδα”, με τις πρώην ομάδες τους να καλούνται να επιλέξουν τους αντικαταστάτες τους. Παρά τις ηχηρές απώλειες οι ομάδες βγήκαν στη αγορά, δοκίμασαν τους αντοχές τους και κατέληξαν στους παίκτες που καλούνται να “μπουν στα παπούτσια” των προκατόχων τους. Κάποιοι που θα αποτελέσουν στοιχήματα για τις ομάδες τους και άλλες περιπτώσεις που αποτελούν ακόμη και μεγαλύτερα ονόματα στους προκατόχους. Το Debut.gr παρουσιάζει τους 5 παίκτες που θα κληθούν να γίνουν οι αντικαταστάτες των περσινών “βαριών χαρτιών” στη φετινή Euroleague.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Έφυγε: Mike James

Ήρθε: Alexey Sved

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι και η πιο χαρακτηριστική της συγκεκριμένης λίστας. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποφάσισε και φέτος να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Πέρυσι έχασε τον πρώτο της σκόρερ, Mike James που μετρούσε 19,3 πόντους ανά παιχνίδι, λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς φτάνοντας συγχρόνως μία ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης. Αποφάσισε από όλους τους πιθανούς αντικαταστάτες στην Euroleague να φέρει ίσως τον πιο ταιριαστό. Ένα επίσης καθαρόαιμο σκόρερ. Τον Alexey Shved, ο οποίος με την φανέλα της Χίμκι πέρυσι μέτρησε 19,8 πόντους ανά παιχνίδι. Μετά και την ουσιαστική εξαφάνιση της Χιμκί από τον μπασκετικό χάρτη, ο Shved γύρισε για ακόμη μια θητεία στην πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά την θητεία του, το 2012. Εκείνη την χρονιά είχε αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να αγωνιστεί για 3 σεζόν στο NBA.

Ομοιότητες

Οι ομοιότητες είναι κάτι παραπάνω προφανείς. Και οι δύο παίκτες μετράνε από ένα βραβείο πρώτου σκόρερ στη Euroleague. Μάλιστα με τον Shved να το κερδίζει το 2018 και τον James να ακολουθεί το 2019. Πρόκειται για παίκτες που τους αρέσει πολύ το 1 vs 1 και δεν διστάζουν να εκτελέσουν από πολύ μακριά από το τρίποντο. Είναι και οι δύο πολύ καλοί στο πικ εν ρολ είτε τελειώνοντας της φάσης μόνοι τους είτε μοιράζοντας την μπάλα στους συμπαίκτες τους.

Όμως έχουν και οι δύο τις ίδιες αδυναμίες. Και αυτές περικλείονται γύρω από δύο έννοιες. Και αυτές είναι άμυνα και πειθαρχία. Ο Mike James δεν θεωρείται και ο αξιόπιστος αμυντικός. Το 1,85 μ. ύψος του δεν του επέτρεπε πολλά πράγματα κόντρα στα αντίπαλα ψηλά guard. Από την άλλη ο Sved έχει το ύψος, είναι 1,98 μ. αλλά δεν έδειξε πέρυσι στη Χίμκι την διάθεση αλλά ούτε και την ικανότητα να παίξει άμυνα. Για τις αντίπαλες ομάδες αποτέλεσε εύκολο στόχο σε καταστάσεις πικ εν ρολ. Με τις περισσότερες φορές να μη μπορεί να ακολουθήσει τις καταστάσεις αυτές ή σε άλλες περιπτώσεις να κάνει εύκολα λάθη στη άμυνα. Ο Ιτούδης στα φιλικά μέχρι στιγμής έδειξε να αποφεύγει να τον βάζει να μαρκάρει αντίπαλα γκαρντ.

Και πάμε στο κομμάτι της πειθαρχίας. O James αποχώρησε πέρυσι από την ρωσική ομάδα λόγω προβλημάτων πειθαρχίας. Ένα μεγάλο στοίχημα για την φετινή ΤΣΣΚΑ θα είναι η συνύπαρξη του Ιτούδη Shved. Ο 32χρονός πλέον σταρ είχε λίγο πολύ το ελεύθερο να κάνει πραγματικά ότι ήθελε στη Χίμκι. Όμως η ΤΣΣΚΑ είναι άλλο μέγεθος και ο Shved θα πρέπει να προσαρμοστεί. Και ο Ιτούδης είναι από τους προπονητές που θεωρείται αυστηρός. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής, τα πράγματα δείχνουν να βαίνουν ιδανικά για τους δύο τους. Μένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό μέσα στη χρονιά.

Ζαλγκίρις Κάουνας

Έφυγε:Marius Grigonis

Ήρθε: Emmanuel Mudiay

H Ζαλγκίρις υπέστη δύο σημαντικές απώλειες αυτό το καλοκαίρι χάνοντας τα δύο βασικά της γκάρντ. Οι οποίοι ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας. Ο Thomas Walkup είναι αυτός που θα πλαισιώσει τον Κώστα Σλούκα στην περιφέρεια του Ολυμπιακού. Ενώ από την άλλή ο Marius Grigonis θα συναντήσει τον Alexey Sved και τον υπόλοιπο, τρομακτικό για τους αντιπάλους της για άλλη μια χρονιά, σύνολο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κάτω από τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Grigonis ο οποίος έχει δείξει κατακόρυφη βελτίωση τα τελευταία έτη είχε μετατραπεί σε βασικό ηγέτη της Λιθουανικής ομάδας. Πέρυσι σημείωνε ανά παιχνίδι 13,4 πόντους, μοίραζε 3,3 ασίστ, κατέβαζε 2,1 ριμπάουντ έχοντας μάλιστα το πολύ ικανοποιητικό 45,6% πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Πλέον καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μια ομάδας με μοναδικό στόχο το τρόπαιο όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και όχι σε μία ομάδα που στοχεύει απλά τα Playoffs όπως η Ζαλγκίρις.

Ο αντικαταστάτης

Ωστόσο η ομάδα που στοχεύει απλά τα Playoffs, μιλώντας για την Ζαλγκίρις ήταν αυτή που απάντησε με μία κίνηση που εντυπωσίασε πολλούς. Έφερε για πρώτη φορά στην “Γηραιά” ‘Ήπειρο, τον Emmanuel Mudiay. Ένα από τους αντικαταστάτες που θα συζητηθούν πολύ φέτος στην Euroleague. Ο Αμερικανός γεννημένος στο Κονγκό, έρχεται σε πάρα πολύ καλή ηλικία, αυτή των 25 χρονών και μετά από μια πενταετία στο NBA που μέτρησέ παραπάνω από 300 παιχνίδια. Μάλιστα την περσινή σεζόν αγωνίστηκε στους Utah Jazz μετρώντας 54 παιχνίδια, 2 ως βασικός, έχοντας 7,3 πόντους, 2,1 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στο βιογραφικό του είναι η σεζόν πριν την περσινή, αυτή με τους New York Knicks. Στη Νέα Υόρκη, την σεζόν 2018-2019, μετά και την ανταλλαγή των Kanter και Hardway, αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ των Kinicks μετρώντας 14,8 πόντους. Αξίζει να σημειώθεί ότι ο Mudiay ήταν και το νο.7 ντράφτ το 2015.

Σκοράρει κατά κύριο λόγο από μέση απόσταση, με το τρίποντο να μην είναι στα προτερήματα του. Είναι γρήγορος, είναι αθλητικός και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Το καλοκαίρι που μας πέρασε συμμετείχε στο Summer League για λογαριασμό των Blazzers, χωρίς όμως να καταφέρει ένας τόσο έμπειρος γκαρντ να εξασφαλίσει κάποιο συμβόλαιο. Και αυτό εγείρει σημαντικές αμφιβολείες για την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όπως και να έχει ήταν μια από τις μεταγραφές που σίγουρα τράβηξαν τα βλέμματα αυτό το καλοκαίρι.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Έφυγε: Kevin Pangos

Ήρθε: Shabazz Napier

O Kevin Pangos αποτέλεσε το βασικό γρανάζι στο πολύ ομοιόμορφο σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ πέρυσι που κόντεψε να σοκάρει την πανάκριβη Μπαρτσελόνα. Οι 13,5 πόντοι του και οι 6,7 ασίστ ανά παιχνίδι εξαργυρώθηκαν με μια μεταγραφή στη κορυφαία λίγκα του πλανήτη για λογαριασμό των Cleveland Cavaliers. Το κενό μεγάλο για την ρωσική ομάδα που όμως δεν έμεινε άπραγη. Έκρινε ότι από όλους τους πιθανούς αντικαταστάτες στην περσινή Euroleague κανείς δεν θα μπορέσει πλήρως το κενό του Pangos και έτσι επέλεξε να κάνει την υπέρβαση.

Έκανε δικό της τον Shabazz Napier. Ο Αμερινκανός, διεθνής με την εθνική ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, ήταν ελεύθερος καθόλη την προηγούμενη σεζόν αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Παρότι βρισκόταν στο ραντάρ των φιναλίστ Phoeinix Suns, η ρωσική ομάδα έκανε την υπέρβαση και τον έκανε δικό της. Στα 20 ματς που αγωνίστηκε με τους Γουίζαρντς το 2020 ο Ναπίερ είχε μέσο όρο 11.6 πόντους και 3.8 ασίστ ανά ματς. Μετράει δύο τίτλους NCAA και συνολικά 6 σεζόν στο NBA με ισάριθμες διαφορετικές ομάδες. Ενώ ήταν και νο.24 ντραφτ το 2014.

Ο σοβαρός τραυματισμός στο τελικό του Ρωσικού Σούπερ Καπ μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του με τις πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί χειρουργείο. Με τις πιθανότητες να γυρίσει σύντομα να είναι υπέρ του. Στο πρώτο αγώνα της VTB League ωστόσο ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακός. Φόρτωσε το καλάθι της Ούνιξ Κάζάν με 33 πόντους, όντας 30 λεπτά στο παρκέ, έχοντας 6/8 τρίποντα και 8/11 εντός παιδείας. Αναμένεται να είναι από τους αντικαταστάτες στη φετινή Euroleague που προβλέπεται να είναι καλύτερος από τον προκάτοχο του. Θα έχει και αυτή η περίπτωση αρκετό ενδιαφέρον.

Μπασκόνια

Έφυγε:Pierriá Henry

Ήρθε: Wade Baldwin IV

Η Μπασκόνια έχασε στο νήμα στην περσινή σεζόν τα Playoff τερματίζοντας 9η. Έπαιξε κατά γενική ομολογία πολύ “θελτικό” μπάσκετ. Ήταν γρήγορη, θεαματική της άρεσε πολύ το ανοιχτό γήπεδο αλλά είχε ένα πρόβλημα. Είχε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, Μετά το τέλος της περσινής χρονιάς είδε τα βασικά γρανάζια της να την αποχαιρετούν. Ο Vildoza αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA. Ο Polonara που αποτέλεσε την αποκάλυψη της περσινής σεζόν στη θέση 4, παρέα με τον Henry αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Τουρκία για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε. Η περσινή Μπασκόνια ήταν ένα σύνολο από ανιδιοτελής παίκτες. Ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιον ηγέτη. Όμως εάν κάποιος έμοιαζε πιο πολύ σαν βασικό γρανάζι, αυτός άκουγε στο όνομα Pierriá Henry.

Ο Αμερικανός με ρίζες από τον Κονγκό διένυσε πέρυσι την δεύτερη σεζόν στην χώρα των Βάσκων. Εάν και την πρώτη χρονιά δεν άφησε κακές εντυπώσεις δεν ήταν σίγουρα ο παίκτης που ονειρευόντουσαν οι άνθρωποι της Μπασκόνια. Και αυτό γιατί αγωνιζόταν κατά κύριο λόγο στη θέση 2, αυτή του shooting guard. Η έλευση του coach Dusko Ivanovic άλλαξε όμως ριζικά τα πλάνα. Ο πολύπειρος Μαυροβούνιος προπονητής τον χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο στη θέση του playmaker και ο Henry απογειώθηκε. Από τους 7,9 πόντους και 3,4 ασίστ κατά μ.ο. της πρώτης σεζόν στη Μπασκόνια πήγε στους 10,5 και 7,3 ασίστ ανά παιχνίδι στη δεύτερη έχοντας σχεδόν τα ίδια λεπτά συμμετοχής. Την ίδια ώρα αύξησε κατακόρυφα και την αξιολόγηση του. Στη παρθενική του χρονιά στη Μπασκόνια σημείωνε 10,4 στο σύστημα αξιολόγησης. Την δεύτερη σεζόν που αγωνίστηκε στη θέση 1 ανέβασε αυτό το νούμερο στο 16. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.

Ο αντικαταστάτης

Η φυγή του Αμερικανού, σε συνδυασμό με την φυγή Vildoza κόστισε πολύ αυτή την μεταγραφική περίοδο στη Μπασκόνια. Αντικαταστάτες ήταν δύσκολο να βρεθούν στη Euroleague, όμως η Μπασκόνια δείχνει να τα κατάφερε. Τον Ιούλιο ένταξε στο ρόστερ της τον Wade Baldwin, γνωστό στη χώρα μας από την θητεία στον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός με την τριετή παρουσία στο NBA προέρχεται από μια φανταστική σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου. Υπήρξε ο βασικός καταλύτης στην επιτυχία των Βαυαρών να φτάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα Playoffs της διοργάνωσης. Η Γερμανική ομάδα ήταν μάλιστα ένα παιχνίδι μακριά από την συμμετοχή της στο Final 4.

Ο Baldwin ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ο παίκτης που περνούσαν τα πάντα από τα χέρια του. Την προηγούμενη σεζόν είχε σε 27 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα 15,3 πόντους με 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ. Σεζόν που τον καθιστά ένα από τους πιο περιζήτητους και ιδανικούς αντικαταστάτες στην αγορά της Euroleague. Η τρομερή χρονιά που διένυσε πέρυσι ο Αμερικανός, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά θα πρέπει να εξέπληξε πολλούς στη Γηραιά ήπειρο.

Μα πιο πολύ το επιτελείο του Ολυμπιακού. Δύο σεζόν πίσω ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε αποφασίσει να δώσει στο Baldwin την πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία. Χώρις ωστόσο ο Αμερικανός να δικαιώνει τις προσδοκίες των ανθρώπων τον ερυθρόλευκων. Στη σεζόν του στο Ολυμπιακό, πριν μετακομίσει στη Μπάγερν για την φανταστικές του επιδόσεις, σημείωνε μόλις 5,5 πόντους σε 16 λεπτά συμμετοχής. Συγκομιδή εξαιρετικά δυσανάλογη με τις απαιτήσεις των Πειραιωτών. Ωστόσο είναι μια εξαιρετική προσθήκη για την Μπασκόνια. Δείχνει να είναι ο παίκτης που ταιριάζει στο γρήγορο παιχνίδι της Μπασκόνια και του ανοιχτού γηπέδου. Το κενό από την άλλη, που αφήνουν μαζική αποχώρηση των Henry και Vildoza είναι δύσκολο να καλυφθεί από ένα παίκτη.

Αρμάνι Μιλάνο

Έφυγε: Kevin Punter

Ήρθε: Troy Daniels

Η Αρμάνι Μιλάνο επέστρεψε πέρυσι στο Final 4 της διοργάνωσης έπειτα 19 χρόνια απουσίας, με την τελευταία συμμετοχή της να καταχωρείτε το 1992. Έχασε στο τελευταίο σουτ την πρόκριση στο τελικό κόντρα στη Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό. Ένα σουτ που πήρε και αστόχησε ο πρώτος σκόρερ της. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Kevin Punter. Ο πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό από την θητεία του σε Λαύριο, ΑΕΚ και Ολυμπιακό ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στην προηγούμενη πορεία της Αρμάνι Μιλάνο. Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ιταλικής ομάδας. Mέτρησε κατά μέσο όρο 14,3 πόντους με 40% στα τρίποντα και 45% στα δίποντα, 1,6 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις καθόλη την διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Και ενώ όλοι περίμεναν να δουν τον Kevin Punter να εξαργυρώνει την σεζόν αυτή σε κάποια παραδοσιακά κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης ή ακόμα και στο NBA, αυτός προτίμησε την μικρότερη διοργάνωση και το χρήμα. Στις 2 Ιουλίου 2021, μετέβη στη Σερβία για λογαριασμό της Παρτίζαν Βελιγραδίου. Η μεταγραφή του έγινε η ακριβοπληρωμένη παίκτη στην ιστορία του σέρβικου μπάσκετ. Με την Παρτιζάν να δίνει 3 εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια συνεργασίας.

Εκεί θα συναντήσει και τον συμπαίκτη του Zach Leday από την Αρμάνι Μιλάνο, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι συμπαίκτης του και στην Παρτιζάν. Κάτω από τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η σερβική ομάδα και ο Punter έχουν όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να βρίσκονται του χρόνου στη Euroleague. Αυτή τη στιγμή φαντάζουν ως το βασικό φαβορί για την κατάκτηση της Αδριατικής Λίγκας. Της οποίας η κατάκτηση οδηγεί στην κατευθείαν συμμετοχή στην επόμενη Euroleague. Ακόμα και αν όμως δεν το καταφέρουν αυτό η Παρτιζάν αποτελεί ένα από τα βασικά φαβορί για την κατάκτηση και του Eurocup. Η οποία κατάκτηση οδηγεί επίσης στην κατευθείαν συμμετοχή στην επόμενη Euroleague.

Ο αντικαταστάτης

Οι διαθέσιμοι αντικαταστάτες στην Euroleague δεν έπεισαν τους ανθρώπους της Αρμάνι Μιλάνο ότι είναι εφάμιλλοι της ποιότητας του Punter. Και γι’ αυτό αποφάσισαν να φέρουν κάνουν δικό τους ένα παίκτη από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έτσι έκαναν κάτοικο Μιλάνου τον Troy Daniels. Από όλες τις φετινές καλοκαιρινές μεταγραφές στην Euroleague, o Troy Daniels, δείχνει να έχει το πιο γεμάτο βιογραφικό στο NBA. Μετράει 7 έτη παρουσίας, με πάνω από 350 παιχνίδια στη βιογραφικό του, 20 εξ αυτών στα Playoff. Η συλλογή του περιέχει και ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή καθώς ήταν μέλος των Lakers την σεζόν 2019-2020, οι οποίοι στεφθηκάν πρωταθλητές. Είναι σε καλή ηλικία, 30 ετών, αλλά προέρχεται από αγωνιστική απραξία. Πέρυσι δεν αγωνίστηκε σε κάποια ομάδα και είναι μεγάλο ερωτηματικό η κατάσταση του. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως και αν θα μπορέσει να τον αξιοποιήσει ο Ετόρε Μεσίνα στην Αρμάνι Μιλάνο, τώρα που οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει.

Το συμπέρασμα

Οι αντικαταστάτες που αναφέρθηκαν θα έχουν ιδιαίτερα δύσκολο δρόμο στην εφετινή Euroleague. Το έργο που άφησαν οι προκάτοχοι τους είναι, αν μη τι άλλο, ακόμα ορατό. Καλούνται να μπουν στα παπούτσια τους και να κάνουν τους φίλους της εκάστοτε ομάδας να ξεχάσουν γρήγορα τους περσινούς σταρ. Από την άλλη οι 3 από τους 5 της λίστας θα έχουν φέτος την παρθενική τους εμφάνιση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και αυτό κάνει την αποστολή τους ακόμα πιο δύσκολη. Το μπάσκετ στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει στο NBA. Εκτός από τις διαφορές στους κανονισμούς η κορυφαία λίγκα στην Γηραιά Ήπειρο δεν δίνει περίοδο χάριτος τις περισσότερες φορές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αποδοτικοί από την πρώτη αγωνιστική. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα λάθη τους είναι πιθανό να μην συγχωρεθούν εύκολα από τις ομάδες τους. Παρόλα αυτά η κάθε περίπτωση θα έχει το δική της ξεχωριστή ομορφιά.

Και αυτό είναι που αναμένουμε να δούμε από την Euroleague 2021-2022…