Ο Nikola Jokic είναι ο φετινός MVP της κανονικής σεζόν στο NBA, και το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης φέρνουν στην μνήμη μας τα χρόνια του στην Ευρώπη.

Ο Nikola Jokic μπορεί να περηφανεύεται ότι έβαλε στην ζώνη του το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο MVP και το Debut.gr μαζί με την νοσταλγική του διάθεση ρίχνει φως στα χρόνια του στην Ευρώπη. Ο Σέρβος μετά τα δύο συνεχόμενα MVP του Αντετοκούνμπο, έρχεται να προσθέσει και αυτός αλλά δύο συνεχόμενα MVP στο βιογραφικό του. Ωστόσο στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε με τα χρόνια που προηγήθηκαν πριν από αυτά της καταξίωσης στο NBA. Αυτά τα άγνωστα χρόνια στο ευρύ κοινό του Nikola Jokic στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι ο center των Nuggets ήταν πιθανότατα άγνωστος ευρύ κοινό όχι μόνο της Αμερικής αλλά και της δικιάς μας ηπείρου. Και αυτό γιατί ο Σέρβος δεν έχει αγωνιστεί σε καμία μεγάλη γνωστή ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δεν έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής στην καριέρα του ούτε στην Euroleague ούτε στο Eurocup. Συγκεκριμένα ο Nikola Jokic ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Ευρώπη το 2012. Σε ηλικία μόλις 17 χρονών. Για λογαριασμό της Mega Mizura. Ομάδα πρόδρομο της σημερινής Mega Basket ή αλλιώς Mega Mozzart. Υπογράφοντας το καλοκαίρι του 2012, το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

H ιδιομορφία της Mega Basket

Η συγκεκριμένη ομάδα ανήκει στο Misko Raznatovic, ιδιοκτήτη της BeoBasket, ένα από τους πιο επιτυχημένους και γνωστούς ατζέντηδες στην Ευρώπη. Ο ίδιος αγόρασε την ομάδα το 2005 με ένα αποκλειστικό σκοπό. Όχι την αθλητική καταξίωση της ομάδας και την κατάκτηση τίτλων αλλά την “παραγωγή” παικτών με απώτερο σκοπό την μεταπώληση τους. Με τον Nikola Jokic να αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα. Ενώ άλλος ένας παίκτης που πέρασε από την ομάδα με το αντίστοιχο πρόγραμμα ήταν ο Boban Marjanovic που σήμερα αγωνίζεται στους Mavericks.

Η πρώτη επαγγελματική σεζόν, μόνο από επιτυχία δεν χαρακτηρίστηκε για τον εφετινό MVP του NBA. Αγωνίστηκε σε μόλις 5 παιχνίδια με 10 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο καταγράφοντας πενιχρά νούμερα. Μόλις 1,8 πόντους και 2 ριμπάουντ στην ηλικία των 17 χρονών. Περνώντας το περισσότερο μέρος της σεζόν στη νεανική ομάδα της τότε Mega Mizura. Ωστόσο στην δεύτερη του σεζόν, 2013-2014, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

Η χρονιά απογείωσης

Η σεζόν 2013-2014 ήταν και αυτή που τον έκανε ορατό στα ραντάρ του NBA. Αγωνίστηκε συνολικά 38 παιχνίδια, 25 στη Αδριατική Λίγκα και 13 στο Σερβικό πρωτάθλημα καταγράφοντας εξαιρετικά νούμερα όντας 18 ετών. Συνολικά 11,4 πόντους μαζί με 6,4 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ ανά παιχνίδι. Με τα νούμερα του να μην διαφέρουν και πολύ στο Σερβικό πρωτάθλημα. Παρά τη 8η θέση της Mega Basket στην Αδριατική λίγκα, ο Nikola Jokic τράβηξε τα βλέμματα εκτός Ευρώπης. Ο νεαρός center μετά το τέλος της σεζόν επιλέχθηκε στο νούμερο 41 του ντραφτ για λογαριασμό των Nuggets. Με τον ίδιο να μην παρίσταται στην βραδιά στην Νέα Υόρκη.

Παρά την επιλογή του στο ντραφτ επέλεξε να παραμείνει για άλλο ένα έτος στα μέρη μας. Και η εξέλιξη του ήταν κατακόρυφη. Την σεζόν 2014-2015 παρά την 10η θέση της Μέγκα στην Αδριατική Λίγκα, αναδείχθηκε MVP της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης με νούμερα που “ζαλίζουν”, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και το νεαρό της ηλικίας. Σημείωσε συνολικά 15,4 πόντους ανά παιχνίδι, μαζεύοντας 9,3 ριμπάουντ και μοιράζοντας 3,5 ασίστ όντας παρών σε 24 αναμετρήσεις. Ενώ τερμάτισε και πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης στην Αδριατική λίγκα με συνολική βαθμολογία 22 κατά μέσο όρο. Με τα νούμερα του να είναι ακόμα καλύτερα στο σερβικό πρωτάθλημα στα 14 ματς που αγωνίστηκε. Έχοντας 18,4 πόντους, 10,4 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ ανά παιχνίδι. Φτάνοντας μάλιστα με την Μέγκα Μπάσκετ στα ημιτελικά του Σερβικού κυπέλλου.

Ο ημιτελικός με την Παρτιζάν ήταν όμως και το “κύκνειο άσμα” του στην Μέγκα Μπάσκετ και γενικότερα στη “Γηραιά Ήπειρο”. Μετά την ήττα από τους ασπρόμαυρους του Βελιγραδίου, ήρθε και η μετακόμιση του Σέρβου στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Nuggets που αγωνίζεται έως και σήμερα. Έχοντας πλέον στο βιογραφικό του δύο τίτλους MVP κανονικής σεζόν.

Η παντελής άγνοια για τον Σέρβο

Η πλειοψηφία του μπασκετικού κοινού αγνοούσε την ύπαρξη του φετινού MVP κατά την διάρκεια που αγωνιζόταν στην Ευρώπη. Ακόμα και οι φαν του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο λόγος πολύ απλός. Η ομάδα που αγωνιζόταν, δηλαδή η Μέγκα μπάσκετ, δεν συμμετείχε σε καμία μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ούτε στην Euroleague, ούτε στο Eurocup, ούτε καν στο Champions league. Αγωνιζόταν στην Αδριατική Λίγκα και μάλιστα σε ομάδα που δεν βρισκόταν στην πρώτη τετράδα. Για την ακρίβεια ούτε καν κοντά στην πρώτη τετράδα. Οπότε είναι απολύτως λογικό να αγνοείται η ύπαρξη του παρά τα νούμερα που σημείωνε κάθε βράδυ σε τόσο μικρή ηλικία. Συνολικά ο Nikola Jokic συμπλήρωσε μία γεμάτη τριετία στην Ευρώπη και το ερώτημα, αυτή την στιγμή, αν θα έχουμε πότε ξανά την ευκαιρία να τον δούμε να αγωνίζεται ξανά στα μέρη μας. Πιθανότατα προς το τέλος της καριέρας του. Όπως πολλοί ευρωπαίοι παίκτες έπραξαν. Με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα να έρχεται χονδρικά σε μία δεκαετία από τώρα.