Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει ριζικά τον χάρτη στην Euroleague. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης ρίχνουν φως και αναλύουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε αναταράξεις σε όλο τον κόσμο μαζί και τον αθλητισμό συμπεριλαμβανομένης και της Euroleague. Σαφώς και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να έρχεται στο μυαλό ενός οποιοδήποτε ανθρώπου όταν ακούει στο άκουσμα ενός πολέμου είναι το μπάσκετ. Οι ανθρώπινες απώλειες έρχονται σε πρώτη μοίρα και μετέπειτα τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για ένα μέλλον αβέβαιο.

Η μοναδική ουκρανική ομάδα που συμμετείχε στην Euroleague

Με τις οικονομικές καταστροφές να είναι ακόμα αλόγιστες και με τον πόλεμο να συνεχίζει να μαίνεται, την ώρα που γράφεται το κείμενο, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μία ματιά στα

    απόνερα που αφήνει ο πόλεμος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με την οπτική αυτή να είναι η λιγότερο σημαίνουσα. Έχοντας τα παραπάνω κατά νου το παρών άρθρο θα ρίξει φως στο ποιες ομάδες επωφελήθηκαν από τον πόλεμο και ποιες δείχνουν να βγαίνουν χαμένες.

    Γρήγορη ανασκόπηση

    Ο πόλεμος έφερε ισχυρές αναταράξεις στην Euroleague. Οι τρεις ρωσικές ομάδες, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνιξ Καζάν είδαν την πόρτα της εξόδου από την διοργάνωση. Το ίδιο συνέβη και με την Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Eurocup, που μάλιστα ήταν από τα βασικά φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όσο αφορά την Euroleague, πριν την διαγραφή τους από την διοργάνωση και οι τρεις ρωσικές ομάδες ήταν μέσα στην οκτάδα που οδηγούσε στα Playoff.  Η διαγραφή τους από την διοργάνωση όμως έφερε τα πάνω κάτω στη βαθμολογία. Από την μία, τρεις θέσεις που οδηγούν στα Playoff έμειναν κενές, με ομάδες που η σεζόν τους έμοιαζε να είναι τετελεσμένη στην κορυφαία λίγκα στην Ευρώπη να αποκτούν ξαφνικά ελπίδες για την οκτάδα, όπως η Μπασκόνια. Από την άλλη η βαθμολογία άλλαξε, καθώς η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε ότι τα αποτελέσματα των ομάδων κόντρα στις 3 ρωσικές ομάδες δεν θα μετρήσουν.

    Οι μεγάλοι κερδισμένοι

    Και καθώς τα παιχνίδια των ρωσικών ομάδων που αποβλήθηκαν σταμάτησαν να λογίζονται, η βαθμολογία αλλά και οι δυναμικές της διοργάνωσης άλλαξαν ριζικά. Και κάποιες ομάδες βγήκαν κερδισμένες από όλη την κατάσταση. Μεγαλύτερη κερδισμένη σε απόλυτα νούμερα η ομάδα της Μπασκόνια. Η ισπανική ομάδα μετρούσε 4 ήττες σε ισάριθμα ματς κόντρα στις ρωσικές ομάδες. Και είδε σε μία νύχτα οι ήττες αυτές να διαγράφονται. O πόλεμος την έδωσε βαθμολογικό προβάδισμα έναντι των άλλων ομάδων μετατρέποντας την σε βασική διεκδικήτρια των Playoff της Euroleague. Εν τέλει όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτή την συγκυρία μένοντας για άλλη μια φορά εκτός οκτάδας.

    Σε παρόμοια κατάσταση και η Ζαλγίκρις. Είδε και αυτή εν μια νυκτί να διαγράφονται οι 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια που μέτρησε κόντρα στις ρωσικές ομάδες. Ωστόσο η κατάσταση στην βαθμολογία άλλαξε ελάχιστα έως καθόλου για τους Λιθουανούς. Η Ζαλγκίρις παρά την συγκυρία που την ωφέλησε στο μέγιστο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση σε μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε από πλήρη απογοήτευση για τους Λιθουανούς.

    Οι μεγάλοι χαμένοι

    Υπήρξαν όμως και ομάδες που βρέθηκαν στην άλλη πλευρά της πλάστιγγας. Ο λόγος για την Φενέρμπαχτσε που μένει εκτός playoff για πρώτη φορά μετά από 8 αγωνιστικές σεζόν. Η τουρκική ομάδα μέτρησε συνολικά 3 νίκες κόντρα στις ρωσικές ομάδες. Ο πόλεμος ήρθε για να πάρει αυτές τις νικές μέσα από τα χέρια της τουρκικής ομάδας και μαζί ίσως και την πρόκριση στα playoff της Euroleague.

    Σε παρόμοια θέση και η Μονακό. Η “σταχτοπούτα” του φετινού θεσμού αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στα φετινή διοργάνωση. Στην παρθενική της παρουσία κατάφερε να φτάσει στην οκτάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο πόλεμος όμως της έβαλε σοβαρά εμπόδια στην φετινή σεζόν. Μέχρι και την αποβολή των ρωσικών ομάδων η ομάδα του πριγκιπάτου μετρούσε 4 νίκες κόντρα στις ρωσικές ομάδες και μόλις μία ήττα. Και όπως και οι προηγούμενες περιπτώσεις είδε την προσπάθεια αυτή να εξαφανίζεται. Ωστόσο ακόμα και αυτό το εμπόδιο ήταν λίγο μπροστά  στα “όργια” του Mike James. Ο Αμερικανός και η παρέα του υπερπέρασαν και αυτό το εμπόδιο. Με αποτέλεσμα την ώρα που γράφεται να βρίσκονται στο δρόμο του Ολυμπιακού.

    Από κοντά και η Ρεάλ Μαδρίτης. Σε μία χρονιά γεμάτη προβλήματα για τους Μαδριλένους, είδε και αυτή την συγκύρια να προστίθεται στη λίστα. Η ισπανική ομάδα μετρούσε 4 νίκες και μόλις μία ήττα κόντρα στις ρωσικές ομάδες. Ο πόλεμος ήρθε και πήρε τις νίκες αυτές, δυσχαιρένοντας κι άλλο την θέση της ομαδάς της Μαδρίτης στην φετινή Euroleague. Ωστόσο παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η Ρεάλ Μαδρίτης και την συγκοιρία του πολέμου κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση στην τελική βαθμολογία. Δείχνοντας ότι ακομά και σε δύσκολες σεζόν για την ίδια, αποτελεί πάντα φόβητρο και από τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου.

    Οι παράπλευρα κερδισμένοι

    Μία από τις ομάδες που φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από την όλη κατάσταση είναι η Βίρτους Μπολόνια. Ο πόλεμος, ως συγκοιρία, δείχνει να λειτούργησε ευεργετικά για την Ιταλική ομάδας, αν και δεν αγωνίζεται στην Euroleague. Οι μαζικές αποχωρήσεις παικτών από τις ρωσικές ομάδες, άνοιξαν το παράθυρο της μεταγραφικής ενίσχυσης για άλλες ομάδες. Η Βίρτους Μπολόνια ήταν ξεκάθαρος νικήτης σε αυτή την διαδικασία. Πρόσθεσε στο ρόστερ της, τον Τόκο Σεγκέλια και Ντάνιελ Χάκετ, αλλάζοντας τελείως την δυναμική της. Τόσο για το πρωτάθλημα στην Ιταλία, όσο και για την συνέχεια στο Eurocup. Έκανε μέλος της, ένα από τα καλύτερα 4άρια στην ‘Γηραιά” ‘Ηπειρο και ένα από τα πιο σταθέρα γκάρντ.

    Από τις σημαντικές μετεγραφικές κινήσεις ήταν και αυτή τον Τζον Μπράουν. Ο Αμερικανός ρούκι στην φετινή Euroleague “‘έβγαλε κυριολεκτικά μάτια” με τις εμφανίσεις του με την φανέλα της Ούνιξ. Και αποτέλεσε βασικό γρανάζι στην ξέφρενη πορεία της ρωσικής ομάδας στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη. Αγωνιζόμενος στη θέση 4 (με δυνατότητες και στην θέση 5), τελείωσε πρώορα την σεζόν όντας πρώτος σε κλεψίματα. Ενώ συχρόνως σκόραρε 10 πόντους και μάζευε 5 ριμπάουντ ανά αναμέτρηση. Η Μπρέσια βλέποντας την Ούνιξ Καζάν εκτός ευρωπαϊκών υπόχρεώσεων, άρπαξε την ευκαιρία και τον “έκανε” δικό της. Προσθέτωντας έτσι στο ρόστερ της, ένα από τα πιο πολυζήτητα 4άρια στην Ευρώπη.

    Στην δική μας γωνιά, ο Προμηθέας Πάτρας εκμεταλλεύτηκε επίσης προς όφελος την κατάσταση. Βλέποντας τις μαζικές αποχωρήσεις παικτών από τις ρωσικές ομάδες, έφερε ξανά στην Ελλάδα, αυτή την φορά, για δικό του λογαριασμό τον Κόνερ Φράνκαμπ. Ο βραχύσωμος Αμερικανός, μετά την απόλυτα επιτυχυμένη πορεία του στο Ρέθυμνο επιστρέφει στην Α1 αυτή την φορά για την ομάδα της Πάτρας. Αφήνοντας πίσω, προσωρινά τουλάχιστον, την Euroleague και την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

    Επίλογος

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ίσως αποτελέσει τον εφαλτήριο για μια καινούρια εποχή στην Euroleague. Είναι πολύ πιθανόν να μην ξαναδούμε ρωσικές ομάδες στις διοργανώσεις της Euroleague για πολύ καιρό. Η διοργανώτρια αρχή είναι έτοιμη να κλείσει την πόρτα σε αυτές για την επόμενη σεζόν από ότι δείχνουν τα πράγματα. Και μαζί με αυτό να αποκλείσει μια ομάδα που αποτελέσε στυλοβάτη για τον θεσμό. Ο λογός για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που η συμετοχή της σχεδόν σε κάθε final 4 της διοργάνωσης ήταν κάτι παραπάνω από πολύ πιθανή. Αλλά και σε μια μεγάλη αγορά οπώς αυτή της Ρωσίας.

    Και όσοι ακολουθούν τον θεσμό για χρόνια ξέρουν καλά ότι η διοργανώτρια αρχή της Euroleague κυνηγάει με μεγάλο ζήλο τις δυνατές αγορές και τις μεγάλες ομάδες. Οπότε θα είναι αρκετά επίπονη για την διοργάνωση η μετάβαση σε μία εποχή χωρίς ρωσικές ομάδες.

    Αναμένουμε να δούμε τις διοικητηκές εξελίξεις και φυσικά ευχόμαστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.