H Mercedes με σπουδαία εμφάνιση έκανε το 1-2 στον αγώνα του GP Βραζιλίας με τον Τζόρτζ Ράσελ να πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Formula 1.

O συναρπαστικός αγώνας του Grand Prix Bραζιλίας, ολοκληρώθηκε με την Mercedes απόλυτη θριαμβέυτρια (1-2) και τον Τζόρτζ Ράσελ μετά και την νίκη του στον χθεσινό αγώνα σπρίντ, να τερματίζει μπροστά του Λιούις Χάμιλτον παίρνοντας μία ιστορική νίκη. Πρόκειται για την πρώτη της καριέρας του Βρετανού στην Formula 1, καθώς και την πρώτη της Mercedes στην φετινή σεζόν. Το βάθρο συμπλήρωσε η Ferrari του Κάρλος Σάινθ στην 3η θέση.

Στα θετικά, η (ακόμη μία) εκπληκτική εμφάνιση του “αγέραστου” Φερνάντο Αλόνσο (Alpine-Renault). O οποίος ακόμα και μετά το χθεσινό καταστροφικό για εκείνον σπρίντ, βρέθηκε από την 17η θέση που εκκίνησε στην πέμπτη! Εξίσου θετική και η επιστροφή της Alfa Romeo μέσω του Βάλτερι Μπότας στους βαθμούς μετά από αρκετό καιρό. Aπογοήτευσαν με τις συνολικές τους εμφανίσεις οι Red Bull (Φερστάπεν και Πέρεζ μόλις στην 6η και 7η θέση ξεχωριστά), Μclaren (διπλή εγκατάλειψη) και Haas.

Σύνοψη του αγώνα:

Η εκκίνση του αγώνα βρήκε τις Mercedes των Ράσελ και Χάμιλτον να προπορεύονται από τις Red Bull των Φερστάπεν, Πέρεζ και των υπόλοιπων. Ο Ράσελ ξεκίνησε καλύτερα στα πρώτα μέτρα παραμένοντας πρώτος, ενώ στον πρώτο γύρο οι Ρικιάρντο (Mcalren) και Μάγκνουσεν (Haas) συγκρούστηκαν με ευθύνη του πρώτου. Bγαίνοντας αμφότεροι εκτός αγώνα. Μεγάλη η απογοήτευση για τον Δανό πιλότο μετά και το σπουδαίο διήμερο που είχε στην Βραζιλία. Pole position την Παρασκευή, βαθμό στο σπρίντ του Σαββάτου. Όλα αυτά στο 100ο του Grand Prix ως πιλότος της Haas.

Μετά την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας, η πρώτη επανεκκίνηση ήταν εξίσου επεισοδιακή. Συγκεκριμένα στον 7ο γύρο ήταν η σειρά των Φερστάπεν και Χάμιλτον να έχουν επαφή και λίγο αργότερα οι Λεκλέρ και Νόρις συγκρούστηκαν και αυτοί. Με το μονοθέσιο του Μονεγάσκου πιλότου της Ferrari να βρίσκει στον τοίχο. Γεγονός που τον ανάγκασε να μπει pits για αλλαγή αεροτομής επανεκκινόντας τελευταίος. Φερστάπεν και Νόρις δέχθηκαν ποινή 5 δευτερολέπτων μετά τα συμβάντα. Ο Χάμιλτον βρέθηκε στην 7η θέση, αλλά δεν άργησε να καλύψει σταδιακά το χαμένο έδαφος. Ξεπερνώντας τα… εμπόδια των Γκασλί (Alpha Tauri), Φέτελ (Aston Martin) και Νόρις (Mclaren). Ανεβαίνοντας τέταρτος και πιέζοντας την Ferrari του Σάινθ.

Μετά τα πρώτα pit stop, ο Ράσελ παρέμεινε πρώτος, έχοντας πίσω του Πέρεζ, Σάινθ και Χάμιλτον. Οι Λεκλέρ και Φερστάπεν (αμφότεροι έχασαν πολλές θέσεις στο πρώτο μισό του αγώνα) πίεσαν και βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα στον 42ο γύρο. Πριν ο Χάμιλτον ξεπεράσει τον Πέρεζ για τη δεύτερη θέση, στον 45ο. O Bρετανός πολυπρωταθλητής νωρίτερα είχε αφήσει πίσω του τον Σάινθ.

Στον 55ο γύρο, το αυτοκίνητο ασφαλείας εμφανίστηκε ξανά, μετά από μηχανική εγκατάλειψη της έτερης Mclaren του Λάντο Νόρις. Ενώ στον 10 γύρους πριν το φινάλε, οι Ferrari των Σάινθ και Λεκλέρ προσπέρασαν τον Πέρεζ, ανεβαίνοντας στο 3-4. Μέχρι το τέλος, ο Ράσελ δεν απειλήθηκε καθόλου και έφτασε δικαίως πρώτος στην καρό σημαία και την παρεθνική του νίκη στην Formula 1. Μπροστά από τον ομόσταβλό του Χάμιλτον σην δεύτερη θέση και τον Σάινθ που ανέβηκε στο βάθρο, ως τρίτος.

Πέραν της τριάδας του βάθρου (Ράσελ, Χάμιλτον, Σάινθ) την βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari), Φερνάντο Αλόνσο (Alpine-Renault), Μαξ Φερστάπεν (Red Bull), Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull), Εστεμπάν Οκόν (Alpine-Renault), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo) και Λανς Στρολ (Aston Martin).

Oι δηλώσεις του νικητή Τζόρτζ Ράσελ:

“What an amazing feeling. Just a huge thank you to the whole team for making this possible. It’s been an emotional rollercoaster this season. Τhis race, a really tough race. I felt in control, Lewis was super-fast and when I saw the Safety Car, I thought, ‘Oh Jesus, this is going to be a really difficult end’, and he put me under so much pressure – but [I’m] so happy to come away with the victory.”

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Το επόμενο ραντεβού για το πρωτάθλημα της Formula 1, είναι προγραμματισμένο για τις 18-20 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την πίστα Γιας Μαρίνα. Εκεί όπου και θα διεξαχθεί το GP του Άμπου Ντάμπι. Το εικοστό δεύτερο και τελευταίο της φετινής σεζόν.