Η βροχή στις αμφίρροπες κατατακτήριες του GP Βραζιλίας, χάρισε μια ιστορική παρθενική pole position στους Κέβιν Μάγκνουσεν και Haas. Δεύτερος ο Φερστάπεν!

Δεν είναι clickbait ούτε φαντασίωση, είναι αλήθεια! Ο Κέβιν Μάγκνουσεν “χόρεψε” στην βροχή που έκανε αρκετά περίπλοκες και συνάμα ενδιαφέρουσες τις κατακτήριες δοκιμές του Grand Prix της Βραζιλίας και έκανε την έκπληξη της χρονιάς κατακτώντας την παρθενική του pole position στην Formula 1!

Έτσι, ο 30χρονος Δανός πιλότος της Haas πιστώνεται την pole και θα εκκινήσει στην πρώτη θέση του αυριανού sprint race. Ένα ιστορικό επίτευγμα τόσο για τον ίδιο, όσο και για την αμερικανική ομάδα. Οι άνθρωποι της οποίας πανηγύρισαν (έξαλλα) μία pole position για πρώτη φορά από το 2016 και έπειτα από 142 παρουσίες σε Grand Prix στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν ο πρωταθλητής Μαξ Φερστάπεν (Red Bull Racing) στην 2η θέση και ο Τζόρτζ Ράσελ (Μercedes)  στην 3η θέση. Στα θετικά, η εξαιρετική παρουσία του Λάντο Νόρις (Mclaren) στην 4η θέση και η πολύ καλή εμφάνιση του Αλεξάντερ Άλμπον (Williams). Ο οποίος μάλιστα οριακά έχασε την πρώτη δεκάδα. Απογοήτευσαν, οι δύο Alfa Romeo και ο Μικ Σουμάχερ (Haas). Καθώς ο Γερμανός σε πλήρη αντίθεση με τον ομόσταβλό του Mάγκνουσεν, βρέθηκε στην τελευταία θέση.

Σύνοψη των κατατακτηρίων:

Η διαδικασία των κατατακτηρίων στην ιστορικη πίστα του Ιντερλάγκος, ξεκίνησε με τις ομάδες και τους οδηγούς τους να επιλέγουν τα ενδιάμεσα ελάστικα. Λόγω των μεικτών συνθηκών στο Q1. Αργότερα κάποιοι οδηγοί επέλεξαν να κινηθούν με σλικ. Οι χρόνοι σημειώνονταν συνεχώς. Κάνοντας αρκετά αμφίρροπη τη διαδικασία από νωρίς. Κάτι που φάνηκε και από τα πρώτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα τον ταχύτερο χρόνο, σημείωσε η Mclaren του Λάντο Νορις (1:13:106) με τους Λιούις Χάμιλτον και Φερνάντο Αλόνσο να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Την ίδια ώρα οι δύο Red Bull βρέθησαν στην 5η και 6η θέση ξεχωριστά με τον Πέρεζ μπροστά του Φερστάπεν και τις δύο Ferrari να περνάνε οριακά (Λεκλέρ 12ος, Σάινθ 14ος). Εκτός συνέχειας, έμειναν οι Νίκολας Λατίφι (Williams), Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo), Γιούκι Τσουνόντα (Alpha Tauri) και Μικ Σουμάχερ (Haas).

Στο Q2 οι συνθήκες ήταν σαφώς πιο στεγνές. Γεγονός που οδήγησε σε μία… αποκατάσταση της τάξης. Τον ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Μαξ Φερστάπεν που έπεσε κάτω από το 1:10 (1:10:881). ‘Οντας μπροστά από τις δύο Ferrari των Σάινθ και Λεκλέρ που συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα. Aπό το Q3 αποκλείστηκαν οι Αλεξάντερ Άλμπον (Williams), Πιερ Γκασλί (Alpha Tauri), Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin), Nτάνιελ Ρικιάρντο (Mclaren) και Λανς Στρολ (Aston Martin).

Το Q3 ξεκίνησε με τις ομάδες να βάζουν τα σλικ ελαστικά. Καθώς ενημερώθηκαν για πιθανότητα βροχής. Η οποία τελικά και θα έπιανε λίγο αργότερα. Έτσι, η πρώτη προσπάθεια που θα ήταν και καθοριστική βρήκε όλους τους οδηγούς με σλικ. Για την ακρίβεια όλους πλην του Λεκλέρ που ήταν με τα ενδιάμεσα. Ο Μονεγάσκος μάλιστα δεν πρόλαβε καν να σημείωσει χρόνο. Καθώς κλήθηκε στα pits προκειμένου η Ferrari να διορθώσει ένα ακόμη επικό της φιάσκο…

Ο Μάγκνουσεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως πρόλαβε να κάνει τον ταχύτερο γύρο (1:11:674) στο στεγνό οδόστρωμα. Με την βροχή να πιάνει ξαφνικά! Άπαντες τότε θέλησαν να αλλάξουν ελαστικά. Ωστόσο, η έξοδος του Τζόρτζ Ράσελ στην αμμοπαγίδα της στροφής 4 προκάλεσε τη διακοπή των δοκιμών. Στην επανεκκίνηση και με κάτι παραπάνω από οκτώ λεπτά να απομένουν για το τέλος, ουδείς επιχείρησε στην βροχερή (πλέον) πίστα να σπάσει τον χρόνο του Μάγκνουσεν.

Έτσι, οι κατατακτήριες ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά τότε παρότι το χρονόμετρο κύλησε μέχρι την επίσημη λήξη τους. Ωστόσο, ο χρόνος ήταν αρκετός για τον Μάγκνουσεν και τους ανθρώπους της Haas να πανηγυρίσουν μια ιστορική παρότι ανέλπιστη πρωτιά. Με τον πρωταθλητή Φερστάπεν δεύτερο και τον Ράσελ τρίτο.

Οι δηλώσεις του poleman Κέβιν Μάγκνουσεν:

Aναλυτικά τα αποτελέσματα:

Η δράση συνεχίζεται αύριο (12/11) με την διεξαγωγή του αγώνα σπριντ (sprint race). Του τρίτου και τελευταίου της τρέχουσας σεζόν στην Formula 1. Θυμίζεται οτι το σπριντ είναι ένας μίνι αγώνας από την κατάταξη του οποίου καθορίζεται το grid του αγώνα της Κυριακής. Η εκκίνηση του σπριντ θα δοθεί στις 21:30 ώρα Ελλάδος.