Η Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε πάτημα στο πρόβλημα υγείας του Πάμπλο Λάσο και έδειξε την αχαριστία της σε έναν άνθρωπο που αφιερώθηκε στον σύλλογο.

Μερικές φορές είναι πραγματικά απορίας άξιο το πόσο αχάριστοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι. Και η αχαριστία στη Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται πως περισσεύει. Οι Μερέγχες αποφάσισαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους με τον Πάμπλο Λάσο. Ωστόσο το ζήτημα στην όλη υπόθεση είναι η τραγική συμπεριφορά των ανθρώπων της σε έναν προπονητή που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ομάδα.

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ο έμπειρος τεχνικός, το τελευταίο διάστημα ήταν η αφορμή που φαίνεται πως χρειαζόταν η «Βασίλισσα». Και αυτό είναι ίσως το χειρότερο απ’ όλα. Σε μια δύσκολη στιγμή για εκείνον, ο σύλλογος στον οποίο πρόσφερε τα πάντα του γύρισε έτσι την πλάτη. Έτσι απλά. Κυνικά.

Μια κίνηση που σίγουρα δεν ήταν «εν βρασμώ ψυχής», που λένε. Μοιάζει περισσότερο με ένα προμελετημένο σχέδιο που είχε ξεκινήσει από το… 2014. Και ιθύνων νους δεν ήταν άλλος από τον Γενικό Διευθυντή της ομάδας, Χουάν Κάρλος Σάντσες. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως και τα ισπανικά ΜΜΕ ουσιαστικά αυτό αναφέρουν, εμμέσως πλην σαφώς.

Μια μονόπλευρη… συναινετική απόφαση

Από τη Ρεάλ έκαναν λόγω για μια συναινετική απόφαση. Και αμέσως ήρθε το tweet του Λάσο να τους… εκθέσει. «Χαίρομαι που μοιράζομαι με όλους σας ότι οι γιατροί που με εξέτασαν, μου έδωσαν το ΟΚ για να συνεχίσω να προπονώ κανονικά ομάδα μπάσκετ. Χαίρομαι για τα μηνύματα αγάπης που παίρνω από χθες. Θα προσπαθήσω το συντομότερο δυνατό να απαντήσω σε όλους σας προσωπικά και στο ενδιαφέρον που δείχνετε. Σας στέλνω μια αγκαλιά», τόνισε χαρακτηριστικά

Με δύο λόγια δηλαδή ανέφερε ότι έχει πάρει το «οκ» από τους γιατρούς. Την ίδια ώρα που οι Μερέγχες έλεγαν πως είχαν την αντίθετη ενημέρωση. Μάλιστα η «βασίλισσα» φρόντισε να απομακρύνει και τον γιατρό της ομάδας, ο οποίος και… τόλμησε να μην υπογράψει το χαρτί που έλεγε πως ο 54χρονος δεν είναι σε θέση να προπονήσει. Από όπου και να το δει κανείς, η υπόθεση κάπου δεν κολλάει.

Ο… εγκέφαλος της απόφασης και η θεωρία

Μέσα της Ισπανίας, όπως η Μαδριλένικη «Marca», ήθελαν τη διοίκηση της ομάδας να έχει στην… μπούκα τον Λάσο. Με πρώτο και καλύτερο τον Χουάν Κάρλος Σάντσες. Από το 2014 έψαχνε τρόπο για να απαλλαγεί από εκείνον. Όμως έπεφτε σε αδιέξοδο. Η Ρεάλ ήταν απόλυτα επιτυχημένη από την στιγμή που είχε αναλάβει ο Ισπανός.

Μια καλή ευκαιρία παρουσιάστηκε στα μέσα της περσινής σεζόν με την αγωνιστική… κοιλιά της «Βασίλισσας». Όμως το φινάλε δεν ήταν ανάλογο. Οι Μερέγχες πέρασαν στον τελικό της Euroleague, νικώντας την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα απέναντι στους Καταλανούς. Ο Λάσο δεν ήταν στους τελικούς όμως και εκεί βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή.

Κερασάκι σε αυτήν την πικρή… τούρτα ήταν η ανακοίνωση του συλλόγου. Και ειδικά η τελευταία παράγραφος. Μια παράγραφος που ουσιαστικά αναφέρει πως «ξέρουμε ότι στενοχωρούμε τον κόουτς, αλλά τι να κάνουμε». Με την ομάδα να κρύβεται πίσω από την κατάσταση της υγείας του.

Φυσικά και σαν λόγος είναι απόλυτα σεβαστός. Για να κάνουμε και τον δικηγόρο του διαβόλου. Η «Βασίλισσα» δεν θα μπορούσε να ρισκάρει να πάθει κάτι στον πάγκο ο κόουτς. Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο. Και απολύτως λογικά όλοι θα έπεφταν πάνω στην ομάδα. Όμως από την στιγμή που και ο ίδιος ο Λάσο και οι γιατροί λένε το αντίθετο, οι ισχυρισμοί χάνουν τη βαρύτητά τους σε έναν μεγάλο βαθμό.

Η παρακαταθήκη του Λάσο

Αυτά που έχει κάνει ο 54χρονος προπονητής στη Ρεάλ θα μείνουν στην ιστορία. Tο 2011 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και της έδωσε τη χαμένη της αίγλη. Η «Βασίλισσα» είχε να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης από το 1995 και 20 χρόνια μετά την οδήγησε ξανά εκεί. Συνολικά κατέκτησε 22 τίτλους! Μιλάμε για 6 Πρωταθλήματα, 6 Copa Del Rey, 7 Super Cup, 2 Euroleague και 1 Διηπειρωτικό. Βρέθηκε στην άκρη του πάγκου για 860 ματς, φτάνοντας σε 659 νίκες, ήτοι 77% ποσοστό επιτυχίας.

Και δεν είναι μόνο οι τίτλοι. Ο Λάσο μπόρεσε να φέρει σημαντικά έσοδα στην ομάδα με τους παίκτες που ανέδειξε. Συγκεκριμένα έξι αθλητές που έκαναν το βήμα για το ΝΒΑ έχουν αποφέρει συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία από τις ρήτρες. Και τα ονόματα αυτών; Νίκολα Μίροτιτς, Σέρχι Ροντρίγκεθ, Λούκα Ντόντσιτς, Φακούντο Καμπάτσο, Γκάμπριελ Ντεκ και Ουσμάν Γκαρούμπα.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν εκτιμήθηκαν από τη Ρεάλ. Η ομάδα πήρε την απόφασή της και… άδειασε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στον σύλλογο. Τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Που έφερε την «άνοιξη» με τις ιδέες του, επαναφέροντας τη «βασίλισσα» στον θρόνο της. Και τι εισέπραξε από όλο αυτό; Αχαριστία…