Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει μπει δυναμικά στον χορό των μεταγραφών και δείχνει πως κάτι καλό μπορεί να χτιστεί φέτος στο Τελ Αβίβ.

Πέρυσι αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της Euroleague στο κλείσιμο της σεζόν. Και σίγουρα η απογοήτευση των πλέι-οφ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο Ισραήλ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ πέρασε πολλά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Κάτι που δεν την άφησε να είναι όσο ανταγωνιστική θα ήθελε.

Φέτος όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ο Σιμόν Μιζράχι αποφάσισε να τα αλλάξει όλα και προς το παρόν δείχνει να βρίσκεται στο σωστό σημείο. Η διοίκηση της «ομάδας του λαού» φρόντισε να φέρει νέο προπονητή μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αλλά και να προχωρήσει σε αλλαγές στο ρόστερ.

Κινήσεις που δείχνουν πως στόχος του συλλόγου είναι να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης. Φυσικά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Ωστόσο, η Μακάμπι μοιάζει να είναι στον σωστό δρόμο. Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα, όμως οι φίλοι των Ισραηλινών μπορούν να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Η… παλιά φρουρά της Μακάμπι επέστρεψε

Ο Μιζράχι αποφάσισε να φέρει για τη θέση του προπονητή έναν άνθρωπο που ξέρει την ομάδα. Αυτός είναι ο Όντεντ Κάτας. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε διατελέσει παίκτης των Ισραηλινών, ενώ είχε βρεθεί και στο τιμόνι τους για μία σεζόν (2007-08). Συνεπώς μιλάμε για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τον σύλλογο κι από την καλή και από την ανάποδη.

Παράλληλα, ένα ακόμη γνωστό πρόσωπο έκανε την εμφάνιση του. Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Μπλατ που θα βρεθεί αυτή τη φορά στον ρόλο του προέδρου της επαγγελματικής επιτροπής, ενώ θα έχει ρόλο συμβούλου. Η επαγγελματική επιτροπή θα είναι ουσιαστικά το όργανο που θα «τρέχει» τα πάντα γύρω από το αγωνιστικό τμήμα. Και θα απαρτίζεται επίσης από τον προπονητή, τον αθλητικό διευθυντή και την ομάδα σκάουτινγκ.

Οι δυο τους λοιπόν θα είναι τα… μεγάλα κεφάλια που καλούνται να χτίσουν ένα σύνολο από την αρχή. Ο Κάτας αναμένεται να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Όμως ο Μπλατ θα προσφέρει τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις του για να διευκολύνει τον Ισραηλινό τεχνικό.

Οι ηχηρές απώλειες, αλλά και οι δυνατές προσθήκες

Έπειτα από τρία χρόνια οι δρόμοι της Μακάμπι και του ηγέτη της, Σκότι Γουίλμπεκιν, χώρισαν. Αυτό σίγουρα είναι ένα ηχηρό πλήγμα αν αναλογιστούμε πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα. Ωστόσο, με τις προσθήκες που έγιναν το κενό του μπορεί να καλυφθεί. Ένας από τους παίκτες που θα κληθούν να γεμίσουν τα… παπούτσια του είναι ο Νταρούν Χίλιαρντ.

Ο Αμερικανός έχει πλέον την εμπειρία να διαχειριστεί ένα τέτοιο βάρος, αλλά δεν θα είναι μόνος. Συγκεκριμένα, αναμένεται να βρεθεί δίπλα του ο Λορέντζο Μπράουν που έκανε πολύ καλή σεζόν με την Ούνικς Καζάν. Οι μετακινήσεις δεν σταματούν εκεί καθώς και ο Όστιν Χόλινς δώσει πολύτιμες βοήθειες, τόσο στην άμυνα, όσο και στο σουτ.

Ένας ακόμη παίκτης που αποχαιρέτησε είναι ο Άντε Ζίζιτς. Ο Κροάτης σέντερ έκανε εξαιρετικό δεύτερο μισό στη Euroleague και ήταν από τα πιο σημαντικά γρανάζια στη μηχανή της ομάδας. Η Μακάμπι δεν κωλυσιέργησε και απέκτησε τον Άλεξ Πόιθρες. Διαφορετικού στυλ παίκτης, αλλά με πολλές δυνατότητες. Οι φήμες θέλουν και τον Τζος Νίμπο να ντύνεται στα «κίτρινα», κάτι που αν συμβεί θα μιλάμε για μια πολύ σημαντική μετακίνηση.

Το μέλλον των Ντέρικ Γουίλιαμς, Τζέιμς Νάναλι και Τζέιλεν Ρέινολντς είναι αμφίβολο και μάλλον δείχνει και πως οι τρεις Αμερικανοί θα αποχαιρετήσουν. Η «ομάδα του λαού» όμως δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια. Έχει φροντίσει ήδη να γεμίσει τη θέση των φόργουορντ με τον εξαιρετικό Μπόνζι Κόλσον, αλλά και τους Ισραηλινούς Γκάι Πνίνι και Ράφι Μένκο. Επιπλέον είναι κοντά στον Τι Τζέι Λιφ που θα δώσει λύσεις στις θέσεις των ψηλών.

Το ένα ερωτηματικό για τη Μακάμπι

Όλα τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί ή φαίνεται πως βρίσκονται κοντά είναι από το… πάνω ράφι που λένε. Παίκτες με εμπειρία, παίκτες ταλαντούχοι και παίκτες που γνωρίζουν την πραγματικότητα στο Ισραήλ. Που μπορούν να καλύψουν τις απώλειες όπως του Γουίλμπεκιν και του Ζίζιτς.

Το μεγάλο ερώτημα για τη Μακάμπι και τους ανθρώπους της όμως είναι ένα. Αν καταφέρει ο Όντεντ Κάτας να πάρει τις εξαιρετικές αυτές μονάδες, συν όποιους προστεθούν, και να τους κάνει ομάδα. Γιατί από μόνο του δεν αρκεί να είναι καλοί παίκτες. Αν δεν δέσουν θα μιλάμε για άλλη μία αποτυχία. Και η «ομάδα του λαού» δεν χωρά άλλη μετά την απώλεια του πρωταθλήματος.

Κάτας και Μπλατ έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν για να μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτό που θέλουν. Αυτό που έχουν οραματιστεί. Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν καλά και με μεγάλες προοπτικές. Όμως μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ήταν οι σωστές επιλογές. Το μόνο βέβαιο πως κάτι καλό φαίνεται να χτίζεται στο Τελ Αβίβ…