Η αποτυχία της ΑΕΚ έχει βασικό υπεύθυνο
Η αποτυχία της ΑΕΚ στην Basket League συμπληρώνει το πάζλ αρνητικών αποτελεσμάτων. O Μαλγαρινός Δημήτρης αναλύει και κατονομάζει τον βασικό υπεύθυνο.
Η αποτυχία της ΑΕΚ φέτος στην Basket League ήταν κάτι παραπάνω από εμφατική. Και ακόμα πιο δύσκολη να χωνευτεί από τους φίλους της. Το αν ήταν μη αναμενόμενη είναι συζητήσιμο, καθώς όποιος είχε προσέξει την ομάδα θα μπορούσε να δει σημάδια ότι κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Μία σεζόν που θα μείνει στην ιστορία για τον θάνατο του Στεφάν Γέλοβατς και για την είσοδο της Ένωσης στο καινούριο “σπίτι” της στα Άνω Λιόσια. Άλλα και για την παταγώδη αποτυχία της ΑΕΚ αγωνιστικά που μόνο με το δεξί δεν μπήκε την εφετινή σεζόν στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.
Η πικρή αλήθεια
Όμως ας μην κρυβόμαστε. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η ΑΕΚ είναι πολύ μακριά τόσο από το επίπεδου του Ολυμπιακού, όσο και του Παναθηναϊκού αλλά και του επιπέδου της Ευρωλίγκας. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για την φετινή πορεία. Η Ένωση τερμάτισε στην 4η θέση, πίσω τους δύο αιωνίους, όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και πίσω από τον Κολοσσό Ρόδου που τερμάτισε στην 3η θέση, με δύο νίκες διαφορά. Με όλο το συμπάθιο προς τους Ροδίτες αλλά οι διαφορές τους με την ΑΕΚ είναι μεγάλες. Κυρίως όσο αφορά θέματα μπάτζετ, δυναμικής, ονόματος, κόσμου αλλά και στην τελική βάρος της φανέλας.
Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Ένωση στα Playoff θα μπορούσε να διορθώσει την πορεία της στην κανονική σεζόν του πρωταθλήματος. Δυστυχώς τα πράγματα έγιναν μόνο χειρότερα για αυτήν. Οι κιτρινόμαυροι αντιμετώπισαν τον Προμηθέα Πάτρας στον πρώτο γύρο των Playoff έχοντας μάλιστα και το πλεονέκτημα έδρας, με τον νικητή να αναδεικνύεται στις δύο νίκες. Το αποτέλεσμα; Δύο νίκες του Προμηθέα σε ισάριθμα παιχνίδια και τέλος της σεζόν για την ΑΕΚ. Η μία μάλιστα εμφατική μέσα στην έδρα της με διαφορά 13 πόντων. Σε μία σεζόν κιόλας που ο Προμηθέας Πάτρας δεν βρίσκεται στην καλύτερά του αναλογικά με τις προηγούμενες χρονιές.
Η Ένωση αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των ελληνικών Playoff για πρώτη φορά μετά το 2018. Χρονιά βέβαια αντιφατική. Αφού είχε στεφθεί από επιτυχία καθώς η ΑΕΚ έκανε δικό της το Κύπελλο μετά από 18 έτη ενώ ήταν και η νικήτρια του Basketball Champions League στο Final 4 της Αθήνας.
Η Ευρώπη, το κύπελλο και οι διασυρμοί
Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι η κακή πορεία στο πρωτάθλημα, μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από μία καλή πορεία στην Ευρώπη ή στο Κύπελλο. Η Ένωση έφτασε στο Final 4 του Κυπέλλου και πάρα τις πολλές απουσίες της κοίταξε στα ίσια τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό χάνοντας στο τέλος. Με τους παίκτες να υπερβάλλουν τον εαυτό τους, δεδομένων των απουσιών σε μία καλή συνολικά πορεία στο θεσμό.
Δεν θα μπορούσε να πει όμως το ίδιο και για την πορεία της στην Ευρώπη. Οι κιτρινόμαυροι αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων του Basketball Champions League τερματίζοντας στην τελευταία θέση. Τελευταία θέση στους ομίλους στην τρίτη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης βάσει δυναμικότητας. Αν μη τι άλλο παταγώδη αποτυχία για την ΑΕΚ. Σε έναν θέσμο που η Ένωση θεωρούταν από τα βασικά φαβορί κάθε χρόνο για την κατάκτηση.
Εκτός όλων αυτών η όλη χρονιά για τους κιτρινόμαυρους είχε πολλά αποκαρδιωτικές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Εμφανίσεις ντροπή για τον σύλλογο. Και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Η ήττα από τον Κολοσσό Ρόδου μέσα στα Λιόσια με 62-65. Η ήττες στη Θεσσαλονίκη από Άρη και ΠΑΟΚ με 18 και 24 πόντους αντίστοιχα. Η ήττα στη Λάρισα με 17 πόντους διαφορά. Η ήττα μέσα στον Απόλλωνα Πάτρας με 16 πόντους διαφορά. Η μία από τις 6 συνολικά νίκες του Ηρακλή στο πρωτάθλημα ήρθε κόντρα στην ΑΕΚ στο Ιβανόφειο με 12 πόντους μάλιστα διαφορά. Αν μη τι άλλο μία σεζόν γεμάτη από εμφανίσεις που οι φίλοι της θα ήθελαν γρήγορα να ξεχαστούν.
Πιθανοί υπεύθυνοι
Φυσικά όλη αυτή κατρακύλα έχει υπεύθυνους. Σε μία αποτυχία μίας ομάδας, όπως της φετινής ΑΕΚ, οι βασικοί υπεύθυνοι μπορούν να συνοψιστούν σε 3 παράγοντες. Το τεχνικό επιτελείο, τους παίκτες και την διοίκηση. Ας τους πάρουμε όμως με την σειρά. Όσο αφορά το τεχνικό επιτελείο, η ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Στέφανο Δέδα στο “τιμόνι” της. Με τον Κούρο Σεγκούρα να τον διαδέχεται. Ο Στέφανος Δέδας παρέλαβε μια ολοκαίνουρια ομάδα η οποία, ας μη κρυβόμαστε είχε περιορισμένες δυνατότητες. Έκανε καλή δουλειά χωρίς εντυπωσιάσει και δύσκολα μπορεί να του προσάψει κάποιος κάτι. Αποχώρησε μεσούσης της σεζόν αναλαμβάνοντας την θέση του βοηθού στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Ο Κούρο Σεγκούρα από την άλλη ήρθε στο τέλος του πρωταθλήματος. Σε ένα ρόστερ που δεν επέλεξε και δεν είχε απαιτούμενο χρόνο να δουλέψει. Η σύγκρουσή του με τον Νίκο Παππά, θα μπορούσε από κάποιους να χαρακτηριστεί μελανό σημείο, με τον Έλληνα γκαρντ όμως να διατηρεί ένα γεμάτο βιογραφικό με συγκρούσεις με προπονητές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και πάμε στους παίκτες.
Η ΑΕΚ πέρυσι διέθετε ένα πολύ δυνατό ρόστερ που την καθιστούσε ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση της 3ης θέσης του πρωταθλήματος. Ένα κράμα έμπειρων Ελλήνων παικτών σε καλές ηλικίες όπως ο Χρυσικόπουλος, ο Γκίκας, ο Γιάνκοβιτς, ποιοτικών βετεράνων όπως Ζήσης, Λάνγκφορντ, Σλότερ, Μασιούλις και καλών ξένων όπως ο Μείκον, Ανγκόλα και ο Μόζες. Από τους παραπάνω 10 παίκτες δεν παρέμεινε κανένας στην φετινή σεζόν. Αντιθέτως αντικαταστάθηκαν από διψασμένους παίκτες όπως ο Φλιώνης και ο Κουζέλογλου που όμως δεν ήταν στο επίπεδο των προηγούμενων. Η προσθήκη των Κολόμ, Παππά, Γκρίφιν, Ανγκόλα, Γέλοβατς και Χάμερ αργότερα ήταν αγορές από το πάνω ράφι κατώτερες ωστόσο του περσινού ρόστερ. Το φετινό μπάτζετ ήταν μειωμένο και μαζί με αυτό το αγωνιστικό ταβάνι της ομάδας. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους παίκτες ότι δεν έπαιξαν στα αγωνιστικά δεδομένα τους. Με μία εξαίρεση βέβαια, τον Γιώργο Μπόγρη.
Ο κατεξοχήν υπεύθυνος
Όμως ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την φετινή αποτυχία της ΑΕΚ είναι η διοίκηση της. Όχι μόνο για την φετινή της αποτυχία αλλά και για τις συνεχόμενες αποτυχίες στο πρωτάθλημα αναλογικά τα τελευταία χρόνια. Καθώς τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται δογματικά από ότι φαίνεται κάθε χρόνο. Και όταν γίνεται λόγος για διοίκηση, το κείμενο αυτό φωτογραφίζει τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ, Μάκη Αγγελόπουλο, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την αγωνιστική κατρακύλα στο πρωτάθλημα.
Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ κατάφερε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Να βάλει την ΑΕΚ σε ένα “δικό” της γήπεδο, στα Άνω Λιόσια, αφήνοντας πίσω το “κρύο” ΟΑΚΑ το οποίο έχει συνδεθεί περισσότερο με τον Παναθηναϊκό. Και να επαναφέρει την ΑΕΚ στους τίτλους μετά από περίπου μιάμιση δεκαετία. Έφερε στο σύλλογο ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και δύο κύπελλα. Όμως στο θεσμό του πρωταθλήματος τα πράγματα είναι καταστροφικά . Και θα του ασκηθεί κριτική για ακριβώς αυτό το πράγμα.
Η ΑΕΚ φέτος μένει εκτός Playoff από τον πρώτο γύρο, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα έδρας. Σε δύο σεζόν που προηγήθηκαν, η Basket League διεξήχθη χωρίς την παρουσία του Ολυμπιακού. Κι όμως επί δύο σεζόν οι κιτρινόμαυροι δεν κατάφεραν, με την απουσία του Ολυμπιακού να παίξουν στους τελικούς του πρωταθλήματος. Κάτι που ο κόσμος τους διψούσε. Αντί αυτού αγωνίστηκε το Λαύριο στους τελικούς, την μία σεζόν και ο Προμηθέας την άλλη. Ομάδες με μικρότερο μπάτζετ και δυναμική από την Ένωση, ειδικά το Λαύριο.
Ο αντιεπαγγελματισμός
Το ρόστερ της Ένωσης ήταν καλό και μαζί και το προπονητικό επιτελείο. Η αποτυχία της ΑΕΚ δεν έχει βασικούς υπεύθυνους αυτούς. Η διοίκηση προχώρησε πληθώρα αλλαγών προπονητών σχεδόν κάθε σεζόν. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήταν ο μοναδικός προπονητής ο οποίος κατάφερε να καθίσει όλη την διάρκεια της σεζόν στο πάγκο της Ένωσης, στην 8ετή θητεία του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο ισχυρός άντρας της Ένωσης, δεν έχει δείξει καμία επιείκεια, επιρρίπτοντας πάντα την ευθύνη στον εκάστοτε προπονητή σε κάθε αποτυχία. Αν κάτι μας δίδαξαν οι κατά καιρούς δυναστείες στην Ευρώπη είναι η σταθερότητα στο θέμα του προπονητή. Ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς, η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, η Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο. Ένα ξεκάθαρο δείγμα αντιεπαγγελματισμού από την πλευρά της διοίκησης και του Μάκη Αγγελόπουλου που παίζει μείζονα ρόλο στην αποτυχία της ΑΕΚ, τα τελευταία χρόνια.
Αν κάτι άλλο μας δίδαξαν οι δυναστείες της Ευρωλίγκας είναι ότι μεγάλες ομάδες κρατάνε ένα κορμό παικτών. Κάτι στο οποίο η διοίκηση της ΑΕΚ είναι αλλεργική από ότι φαίνεται. Οι συνεχόμενες αλλαγές ξένων και Αμερικανών στους κιτρινόμαυρους μεσούσης της χρονιάς έχουν γίνει καθημερινότητα. Περίοδος χάριτος δεν υφίσταται για τους Αμερικανούς με αρκετούς να βλέπουν την πόρτα της εξόδου μόλις μετά από 2-3 παιχνίδια. Ακόμα και όταν η ΑΕΚ κράτησε τον κορμό της, την σεζόν 2020-2021, αυτό διήρκησε δύο σεζόν καθώς φέτος προχώρησε σε μείωση μπάτζετ και ολοκληρωτικό λίφτινγκ. Άλλο ένα βασικό δείγμα χρόνιου αντιεπαγγελματισμού που βαρύνει την πλευρά του μεγαλομέτοχου και παίζει βασικό ρόλο στην αποτυχία της ΑΕΚ.
Τα ban
Και θα μου πει κάποιος πως να μείνουν οι παίκτες; Ο Μάκης Αγγελόπουλος αποδεικνύεται ένα από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν περάσει από τον ελληνικό αθλητισμό. Από τον Ρογκαβόπουλο που πέρυσι αποχώρησε ξαφνικά από την ομάδα λόγω ότι ήταν απλήρωτος, στον Λαρεντζάκη που ισχυρίστηκε ότι χάρισε πολλά λεφτά στην Ένωση και δεν προσέφυγε στα δικαστήρια. Τον Καββαδά που κατέφυγε σε προσφυγή και τον Μασιούλις που δήλωσε σε μέσο της χώρας του ότι ήταν απλήρωτος για 4 μήνες. Μέχρι τα tweet του Θίοντορ που απορούσε αν ποτέ θα πληρωθεί. Αλλά και από τον Ράις που ισχυριζόταν ότι αγωνίστηκε 2 μήνες και δεν πληρώθηκε ποτέ. Όπως και τον νυν παίκτη του ΠΑΟΚ, Μάλκολμ Γκρίφιν, που δήλωνε ότι η ΑΕΚ τον χρωστάει 19.000€. Με τα παραδείγματα παικτών να γίνονται ακόμα περισσότερα αν ψάξει κανείς λίγο παραπάνω.
Φυσικά η διοίκηση διαψεύδει τα πάντα και μιλάει για εκβιασμούς, πιέσεις και μεθοδεύσεις που έχουν σκοπό να την βλάψουν. Όμως τα ban της FIBA έρχονται κάθε 2-3 μήνες να αποκαλύψουν την αλήθεια. Κάνοντας έτσι την ΑΕΚ διεθνή περίγελο και δημιουργώντας ένα κλίμα αρνητικό για οποιαδήποτε έλευση ενός καινούριου παίκτη.
Ο αόρατος εχθρός
Και εδώ αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διοίκησης της ΑΕΚ και κατά επέκταση του μεγαλομετόχου της ΑΕΚ, Μάκη Αγγελόπουλου. Στους αόρατους εχθρούς, στο δήθεν εχθρικό κλίμα συνέχεια από τον περίγυρο της ομάδας. Αδυνατώντας συγχρόνως να αναγνωρίσει τα λάθη του. Με πρόφαση ότι πολεμάει αόρατους εχθρούς, που από ότι φαίνεται στο τέλος της ημέρας είναι ορατοί μόνο από την πλευρά του. Και αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, δεν μπορείς και να τα διορθώσεις. Και αυτή η κατάσταση κρατάει όμηρο την ΑΕΚ σε μία μετριότητα που δεν αρμόζει στο παρελθόν της.
Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις της ΚΑΕ μετά από κάθε αποτυχία. Μετά τον πρόσφατο αποκλεισμό από τον Προμηθέα, η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για ανελέητο πόλεμο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φόρα. Έχουν εκδοθεί ανάλογες ανακοινώσεις αναζητώντας αόρατους εχθρούς όπως η διαιτησία, η ΕΟΚ, τα μίντια, οι παίκτες που ζητούν τα δεδουλευμένα τους και διάφοροι άλλοι παράγοντες. Ποτέ όμως καμία ανακοίνωση για την ευθύνη της διοίκησης και του Μάκη Αγγελόπουλου για την διαρκή αγωνιστική κατρακύλα στο πρωτάθλημα.
Επίλογος
Και αυτή η μετριότητα της ΑΕΚ τείνει να γίνει μόνιμη κατάσταση. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ένωση στέφθηκε πρωταθλήτρια, την σεζόν 2001-2002. Σε αυτά τα 20 χρόνια, η ΑΕΚ βίωσε πρωτόγνωρα σκηνικά στην ιστορία της με υποβιβασμούς στην Α2 και στην Β Εθνική. Ο ερχομός του Μάκη Αγγελόπουλου σε συνδυασμό με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Α1 έφερε ελπίδες. Όμως ο ανελέητος αντιεπαγγελματισμός από την πλευρά του καταδικάζει τους κιτρινόμαυρους σε πλήρη μετριότητα στην μέση της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος, ανεξαρτήτου των ποσών που ξοδεύει, διαβρώνοντας μάλιστα και το όνομα της Ένωσης ελέω ban.
Βέβαια η βασική ερώτηση είναι αν υπάρχει διάδοχη κατάσταση σε περίπτωση φυγής του μεγαλομέτοχου της ΑΕΚ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει έρθει στην επικαιρότητα κάποιο ενδιαφέρον κάποιου άλλου ισχυρού προσώπου. Όποτε μία πιθανόν φυγή του Μάκη Αγγελόπουλου ίσως να βρει την ΑΕΚ να περιφέρεται στις μικρότερες κατηγορίες του Ελληνικού πρωταθλήματος. Όποτε η πιθανότητα φυγής του ίσως να αποβεί καταστροφική για τους κιτρινόμαυρους. Για να είμαστε δίκαιοι κάτω από την δική του ηγεσία η ΑΕΚ έφτασε στον πρώτο τίτλο της μετά από 16 χρόνια ενώ πλέον μπορεί να ατενίζει τον ορίζοντα από ένα καθαρά δικό της γήπεδο. Ωστόσο είναι πραγματικά κρίμα με τα ποσά που ξοδεύονται από την πλευρά του η Ένωση να έχει αυτές τις πορείες στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ας ελπίσουμε τα παθήματα να γίνουν μαθήματα για την Ένωση και να δούμε μια πιο δυνατή ΑΕΚ στο μέλλον.