Η φετινή σεζόν ολοκληρώνεται με ηχηρές αποχωρήσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών από τις ομάδες τους για διάφορους λόγους.

Με κλάματα και αποχαιρετισμούς ολοκληρώνεται αυτή η σεζόν… Αρκετοί ποδοσφαιριστές με μεγάλο βεληνεκές κουνούν μαντήλι από τις ομάδες τους και αναζητούν τη συνέχεια της καριέρας τους αλλού. Μερικοί λόγω λήξης του συμβολαίου, άλλοι λόγω μεταγραφής. Το debut.gr συγκεντρώνει τις σημαντικότερες από τις αποχωρήσεις που συνέβησαν ή πρόκειται τυπικά να συμβούν στο τέλος του μήνα. Ο μπαξές έχει από όλα… Νεαροί, παλιοσειρές, γερόλυκοι. Από όπου και να το πιάσουμε το ίδιο είναι. Πρόκειται για παίκτες που σίγουρα ξέρεις ακόμη κι αν δεν ασχολείσαι τόσο πολύ με την μπάλα.

Πάμε να τους δούμε!

Μαρσέλο – Ρεάλ Μαδρίτης 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μια από τις εμβληματικότερες παρουσίες στη Ρεάλ Μαδρίτης εδώ και πολλά χρόνια. Ένας συμπαθέστατος άνθρωπος και φοβερός παίκτης. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ μετά από 15 χρόνια στ0υς Μαδριλένους αποτελεί παρελθόν, μιας και το συμβόλαιό του τελειώνει και δεν ανανεώθηκε. Μετά τον Ρομπέρτο Κάρλος, το αριστερό άκρο της άμυνας της Ρεάλ είχε βραζιλιάνικη εσάνς, με τους φιλάθλους της ομάδας του και όχι μόνο να τον έχουν ως είδωλο. Με 545 εμφανίσεις, 38 γκολ και 103 ασίστ τελειώνει τον μεγάλο του κύκλο στη Βασίλισσα ως πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά με τη φανέλα της.

Γκάρεθ Μπέιλ – Ρεάλ Μαδρίτης

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Όσα πρόσφερε ήταν καλοδεχούμενα. Eιδικά με τα γκολ του στους τελικούς του Champions League το 2014 και το 2018 με Ατλέτικο Μαδρίτης και Λίβερπουλ, αντίστοιχα. Ο Μπέιλ για λίγο δεν συμπλήρωσε δεκαετία στη Ρεάλ και αποτελεί παρελθόν, ελέω λήξης συμβολαίου. Αναμενόμενο φυσικά γιατί ο Ουαλός ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Είχε έρθει με περγαμηνές το 2013 από την Τότεναμ, με τη μεταγραφή του να γίνεται η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η πορεία του ήταν καθοδική με την πάροδο των χρόνων. Αγωνίστηκε σε 258 αγώνες, σκοράροντας  106 γκολ, ενώ έδωσε και 67 ασίστ συνολικά με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ντιμπάλα – Γιουβέντους

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Περνάμε στη Γιουβέντους που είδε δυο σημαντικούς παίκτες της να την αποχαιρετούν οριστικά. Αρχικά ο Πάουλο Ντιμπάλα δεν τα βρήκε με τη διοίκηση της «Βέκια Σινιόρα» και συνεπώς αποχωρεί ως ελεύθερος. Από το 2015 έπαιζε με τα χρώματα της ομάδας από το Τορίνο ο Αργεντίνος χαρισματικός επιθετικός. Συνολικά 115 γκολ πέτυχε σε 293 εμφανίσεις, ενώ πρόσθεσε και 48 τελικές πάσες. Ίσως να αποτελεί λάθος των «Γιουβεντίνων» που δεν τον ανανεώνουν, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Μιας και ομολογουμένως είχε ακόμη πράγματα να προσφέρει στον σύλλογο.

Τζόρτζιο Κιελίνι – Γιουβέντους

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και πλήθος

Συνεχίζουμε με τους «μπιανκονέρι» για να δούμε έναν παίκτη παλιάς κοπής να λέει το αντίο του. Ο Τζόρζιο Κιελίνι είναι ένας αμυντικός παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ποδοσφαιριστή εν γένει. Το σθένος του είναι για σεμινάριο. Δεν καταλαβαίνει τίποτα να το πούμε και λαϊκά. Ο 37χρονος μετά από 17 χρόνια αφήνει την αγαπημένη του Γιουβέντους παρότι το συμβόλαιό του δεν λήγει ακόμη. Είναι μεγάλο ερωτηματικό το πού θα τον δούμε του χρόνου να παίζει μπάλα. Να αναφέρουμε και πως το βράδυ της Τετάρτης έπαιξε για τελευταία φορά με το ιταλικό εθνόσημο στο στήθος του, στην ήττα με 3-0 από την Αργεντινή στο «Finalissima». Αφήνοντας μόνο του στην άμυνα τον Λεονάρντο Μπονούτσι… Με τη Γιούβε έπαιξε σε 561 αγώνες, σκοράροντας 38 φορές.

Πολ Πογκμπά – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "WEA adidas Team Viewer"

Περνάμε στην Αγγλία για να δούμε τον Πολ Πογκμπά να φεύγει κακήν κακώς από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έδειχνε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στους «κόκκινους διαβόλους». Τα 39 γκολ και οι 51 ασίστ σε 239 συμμετοχές από το 2016, δεν λένε και τόσα πολλά στη συνείδησή του… Ο Γάλλος διεθνής χαφ αποχωρεί λόγω λήξης συμβολαίου ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία του στην Αγγλία. Φήμες λένε πως μπορεί να επιστρέψει στη Γιουβέντους

Άνχελ Ντι Μαρία – Παρί Σεν Ζερμέν

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Με δάκρυα και ο Αργεντίνος εξτρέμ αποχαιρέτησε την Παρί Σεν Ζερμέν. Από το 2015 που φορά τη φανέλα της, έχει μοχθήσει για κείνη όσο λίγοι. Η ποιότητά του τεράστια, όπως έχει αποδείξει και με το εθνόσημο της χώρας του. Σκόραρε σημαντικά γκολ, πανηγύρισε τρόπαια, αλλά το συμβόλαιό του έμεινε χωρίς ανανέωση. Έτσι, με 93 γκολ, 119 ασίστ σε 295 συμμετοχές αφήνει το Παρίσι για άλλες πολιτείες ο Άνχελ Ντι Μαρία.

Φερναντίνιο – Μάντσεστερ Σίτι

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "Premier C Premier League League"

Άλλος ένας Βραζιλιάνος της παρέας μας που φεύγει ως πρωταθλητής από την ομάδα του. Ο Φερναντίνιο υπηρετεί τη Μάντσεστερ Σίτι από το 2013, αλλά σε λίγες μέρες κλείνει και τυπικά ο εννιαετής κύκλος του στους «πολίτες». Σκόραρε 26 φορές, μοίρασε 33 ασίστ σε 383 παιχνίδια με τη γαλάζια φανέλα, με την οποία κατέκτησε κάθε εγχώριο τίτλο. Τα χρόνια πέρασαν, έφτασε τα 37 ο Βραζιλιάνος και αφήνει τόπο στα νιάτα όσον αφορά το κέντρο της ομάδας του Μάντσεστερ…

Έρλινγκ Χάαλαντ – Ντόρτμουντ

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που κάνουν σπορ, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "UND DANKE DANKE AN DORT DORIMUN ORTMUND 10 VINI"

Ο Φερναντίνιο έφυγε, ο Χάαλαντ οδεύει προς τη Σίτι. Άφησε την Ντόρτμουντ με την οποία έφτιαξε για τα καλά το όνομά του στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Ο Νορβηγός διεθνής επιθετικός με 86 γκολ σε 89 ματς (!) και 23 ασίστ βγάζει την κιτρινόμαυρη φανέλα για να ανέβει ακόμη ένα σκαλί στην καριέρα του. Στα 22 του χρόνια ο χαρισματικός φορ θα δοκιμάσει την τύχη του στην Premier League. Η Ντόρτμουντ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στον Χάαλαντ τη μεταγραφή, με τον ίδιο να φεύγει ως φίλος από τη Βεστφαλία.

Tέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε έξτρα άλλες τρεις περιπτώσεις παικτών. Έτσι για bonus. Πρόκειται για τους Μάρσελ Σμέλτζερ, Ντιβόκ Οριγκί και Λουίς Σουάρες. Ο πρώτος θα δει τη φανέλα της Ντόρτμουντ να… ξεκολλάει από το πετσί του έπειτα από παραπάνω από μια 15ετία συνολικά (μαζί με τις μικρότερες ομάδες της Μπορούσια). Ο Βέλγος στράικερ αφήνει τη Λίβερπουλ την οποία έχει ξελασπώσει αρκετές φορές. Ποιος ξεχνά το 4-0 με την Μπαρτσελόνα, το γκολ στον τελικό του 2019 με την Τότεναμ και το αδιανόητα τυχερό γκολ του με την Έβερτον στο 98’… Αν και κατόρθωσε αυτά κι ακόμη περισσότερα, δεν χώρεσε στη βασική ενδεκάδα των «κόκκινων» και με το συμβόλαιό του να λήγει, κούνησε μαντήλι. Όσο για τον Σουάρες, το διετές συμβόλαιό του με την Ατλέτικο Μαδρίτης έληξε και με ένα πρωτάθλημα στο τσεπάκι του το 2021, μένει ελεύθερος κι ωραίος στα 35 του χρόνια.